Coronavirus blijkt ook voor jonge mensen met milde klachten behoorlijk schadelijk

Jonge mensen, die besmet zijn geraakt met het coronavirus, hebben weliswaar de minste kans om in het ziekenhuis te komen, maar komen er lang niet altijd zonder kleerscheuren vanaf! Longartsen, huisartsen en fysiotherapeuten trekken aan de bel: covid-19 kan nog maanden na de infectie voor allerlei klachten zorgen.
Klachten over vermoeidheid, aanhoudende hoofdpijn, het eten niet meer echt kunnen proeven, kortademigheid en hartkloppingen, komen bij de patiënten van de verschillende behandelaars allemaal voorbij. In enkele gevallen bleek er zelfs orgaanletsel (met name de longen) te zijn geweest, al lijkt de schade voor de lange termijn nog mee te vallen.

Zo nu en dan zijn er lezers die mij beschuldigen van ‘paniek zaaien’ als ik over het coronavirus schrijf. Dat is echter helemaal niet mijn bedoeling. Het onderwerp boeit me gewoon ontzettend. En ik probeer zoveel mogelijk (betrouwbare) informatie tot me te nemen, zodat ik de risico’s in kan schatten en dit met anderen kan delen.

Dat was ook de reden dat ik deze twee artikelen(1, 2) schreef, over mijn eigen ervaringen met het virus, waarvan ik honderd procent zeker ben dat ik het heb gehad. Puur vanwege de enorme ‘stomp’ op de longen die ik na de griepklachten kreeg, en die me twee dagen lang aanvallen bezorgde, waardoor ik moest snakken naar adem. Dat was simpelweg geen griepje, ook geen ‘stevige’.

Daardoor richt ik me voornamelijk op de gevaren van het virus (en wellicht soms wat te veel) en bekritiseer ik (genomen en voorgestelde) overheidsmaatregelen, als ze naar mijn mening niet deugen. Men lijkt mij daardoor soms in een hoek te willen drukken of een labeltje op te plakken: ‘links’, ‘angstzaaier’ of ‘onruststoker’… En ‘complot-gekkie’ zal vast ook wel eens voorbij zijn gekomen.

En dat terwijl ik naar mijn mening alleen maar probeer te wijzen op de fouten en gevaren van het virus of het virusbeleid. Daar is ook alle reden toe. Het virus ís nu eenmaal gevaarlijker dan een seizoensgriepje. Het kabinet en het RIVM hebben wat mij betreft een opeenstapeling van (soms bewuste) fouten gemaakt, die voor veel meer doden heeft gezorgd dan eigenlijk ‘nodig’ was geweest.

Maar dat betekent niet dat daarom maar iedere maatregel moet worden geschrapt. En dat betekent ook niet dat ik me perse in één of meerdere ideologische ‘kampen’ bevindt. Wel zal ik m’n soms ietwat alarmistische toon wat proberen te matigen, want ik erken zelf ook wel dat ik daar nog wel eens in door kan schieten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Tom Bombadil

  Als het virus echt zo gevaarlijk is als men claimed dan is mijn mening dat onze overheid vervold mag worden voor het in gevaar brengen van de veiligheid van de mensen. Maar als ik dan weer naar de cijfers kijk dan denk ik dat de maatregelen weer re zwaar waren voor bepaalde sectoren in ieder geval.

  1. Ab Infinitum

   Soms moet je een beetje schipperen, anders jaag je de mensen de stuipen op het lijf. Zelf je verstand gebruiken.

 2. RPML

  “Veel wetenschappelijk onderzoek naar de langetermijngevolgen van corona is er nog niet, omdat het RELATIEF KORT GELEDEN is dat corona veel mensen ziek maakte.”
  “Ook keken we naar onderzoek dat er wel is, zoals een uitvraag van het Longfonds onder 1622 mensen met LANGDURIGE klachten.”
  “Het is belangrijk dat de langetermijnsymptomen ERKEND worden.”

  ???? (iets met appels en peren en dan een conclusie trekken) ????

 3. ervi

  Goedzo Wout, je mocht jezelf wel eens keer relativeren.

  En ja, Covid-19 speelt zich nu eenmaal af in de luchtwegen. Je kunt een infectie van de bovenste luchtwegen krijgen, waarbij ook neus, keel,voorhoofd-en bijholtes en de Buis van Eustachius worden aangedaan. dit veroorzaakt o.a. benauwdheid, kortademigheid, hoofdpijn, geur-smaakverlies, gehoorverlies. Maar allemaal tijdelijk. En kan ook door een griepvirus worden veroorzaakt.

  Vervelend is echter als Covid-19 longontsteking veroorzaakt. Elke longontsteking (ook zonder Covid-19) veroorzaakt weefselversterf en daardoor littekenvorming in de longen. De ernst van de ontsteking bepaalt dan het uiteindelijke functieverlies.

 4. Meriadoc Brandebok

  Dat klopt, het coromavirus is een ernstig medisch probleem en niet zomaar een griepje. Slechts mensen die de ziekelijke stoornis bezitten om in te gaan tegen ALLES beweren dat het coromavirus een griepje is,

  1. Kretoloog

   Meriadoc Brandebok (of moet ik zeggen: Wim Brink?) als Spuit 11. Wat hij niet snapt, en velen met hem, is dat griep een serieuze ziekte is. Zo serieus dat er jaarlijks tussen de 2 miljoen (bij een mild seizoen) en 5 miljoen (bij een heftig seizoen) mensen aan overlijden!

   Corona heeft tot nu toe wereldwijd ruim 650.000 dodelijke slachtoffers geeist. Dat is nog maar 1/3 van het aantal doden door griep in een mild seizoen.

   Het gaat echter mis als mensen een verkoudheid of wat keelpijn gaan aanduiden als ‘griep’. Nogmaals, van griep kun je erg ziek worden. Ook als je er niet aan overlijdt (en dat geldt gelukkig hoor het overgrote deel) dan blijf je er soms toch wel maandenlang last van houden. Net als bij Corona dus…

   1. Meriadoc Brandebok

    h**ps://nos.nl/collectie/13824/artikel/2340828-coronapatienten-met-mildere-klachten-lijken-moeizamer-te-herstellen

    1. SubTec

     FakNews zender NOS is geen betrouwbare bron.

   2. EvertB

    De effecten van Covid-19 zijn blijvend, ook in de hersenen, volgens een nieuwe studie van Mario Mazza en collega’s in het tijdschrift Brain, Behavior, and Immunity. Bij de patiënten in het onderzoek werd hun geestelijke gezondheid beoordeeld aan de hand van klinische interviews en veelgebruikte screeningtools voor zelfbeoordeling. Een maand nadat ze zich met Covid-19 op de eerste hulp hadden gemeld en vervolgens in het ziekenhuis of thuis werden behandeld, bleek van de 402 patiënten 55% ten minste één psychiatrische stoornis te hebben.
    Deze omvatten: *posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij 28%;
    *depressie bij 31%;
    angst bij 42%;
    *slapeloosheid bij 40%;
    *obsessief-compulsieve stoornis bij 20%.

   3. EvertB

    Dr. Charles Nemeroff, professor aan Matthew P. Nemeroff en voorzitter van de afdeling Psychiatrie en Gedragswetenschappen aan de Universiteit van Texas in Austin, Dell Medical School, legde uit dat hij helemaal niet verrast was door de bevindingen. Hij merkte op dat er opkomend onderzoek is dat het virus “directe effecten heeft op het centrale zenuwstelsel” en dat als iemand reeds bestaande psychiatrische aandoeningen had, een nieuwe Covid-19-infectie een gemoedstoestand of angstaanval zou kunnen veroorzaken.
    Aan de andere kant, zegt hij, als iemand genetische kwetsbaarheid had en voorheen asymptomatisch was voor psychiatrische symptomen, is het mogelijk dat de stress van de infectie of de infectie zelf voldoende zou zijn om hem op de drempel te brengen om vervolgens een psychiatrische aandoening te ontwikkelen. Hoe dan ook, de ziekte wordt de versnelde factor.
    Hij voegt eraan toe dat “Deze gegevens passen in het algemeen bij het idee dat we ons midden in de nasleep van Covid-19 bevinden en dat we een pandemie voor de geestelijke gezondheid zullen zien [met] duidelijke toenames in stemmings- en angststoornissen en we moeten letten op neuropsychiatrische [symptomen]. “

   4. EvertB

    Dus, wat doen we eraan? Ten eerste moeten we erkennen dat geestelijke gezondheidsproblemen een onderdeel zullen zijn van de nasleep van het overleven van Covid-19. We weten misschien nog niet of ze 6 maanden, een jaar of 5 jaar meegaan, of wat op lange termijn werkelijk betekent, maar dat maakt niet echt uit, want Dr. Ely zegt dat ze “slopend zijn voor mensen”. Ze veranderen het leven van mensen en ze kunnen niet onder het tapijt worden geveegd. ” We moeten waakzaam zijn bij het screenen van patiënten, op zoek naar tekenen en symptomen bij onze dierbaren en vrienden, en zelfs bij onszelf als we overlevenden zijn. Dr. Sher zegt: “Gewoon informeren naar emotioneel welzijn kan een lange weg te gaan zijn.
    ” Ten tweede zouden we moeten overwegen om holistische, geïntegreerde zorg voor overlevenden van Covid-19 op te bouwen. Dr. Swamy zegt: “Ik ben een groot voorstander van de post-ICU-syndroomklinieken die dit rechtstreeks aanpakken. Dit soort holistische benadering zal direct naar de geestelijke gezondheid kijken en waar nodig behandeling, verwijzing en ondersteuning bieden. ” Het CIBS Center van Dr. Ely is zo’n voorbeeld.

    1. EvertB

     Covid-19 is niet alleen een ziekte die u krijgt, en waaraan u sterft of die overleeft en wordt genezen – er zijn langetermijneffecten op de geestelijke gezondheid die mogelijk chronisch zijn. Dr. Dara Kass, universitair hoofddocent spoedeisende geneeskunde aan het Columbia University Medical Center, legt uit: ‘Alleen omdat u niet sterft, betekent dit niet dat uw leven niet volledig is aangetast en / of dat u geen nieuwe chronische ziekte heeft.
     We kijken nu naar longziekten en hartaandoeningen en we moeten ook naar hersenziekten kijken, en onthoud dat dit nieuwe chronische ziekten zijn die zich opstapelen als gevolg van het sproeien van virussen. Covid-19 is onverbiddelijk. Het kan jonge mensen treffen die jong zijn en een leven voor zich hebben. “

    2. ervi

     Mijnheer B, Uw lange betoog heeft slechts betrekking op Amerikanen, het meest labiele volk ter wereld.
     Wat is in Nederland tot nu toe is aangetoond, is dat mensen in toenemende mate psychische/psychiatrische problemen hebben ontwikkeld door het ophokken en social distancing.

  2. Lesley Bowen

   Dat is een kwade ontwikkeling. Autodidacten leren zichzelf aan de ernst van het virus te onderschatten en gaan dan over hun mening ongefundeerd op te leggen aan het publiek,
   in weerwil van wetenschappers die jaren van studie achter de rug hebben.

   1. combat le pelicule

    Vroeger keken de mensen naar de lucht en wisten ze wat voor weer het werd nu kijkt men de weersvoorspellingen die met enige regelmaat niet kloppen….

   2. Meriadoc Brandebok

    Klopt Lesley.

   3. ervi

    Autodidacten leren zichzelf aan de ernst van het virus te overschatten en gaan dan over hun mening ongefundeerd op te leggen aan het publiek, in weerwil van wetenschappers die jaren van studie achter de rug hebben.
    Ze zijn verenigd in een twijfelachtig clubje dat zich RIVM noemt.

  3. combat le pelicule

   angstzaaier occultje doet nog even een extra duit in het zakje, occultje is het typje dat snel in paniek raakt en uiteindelijk verzuipt

 5. combat le pelicule

  Ja als je op de nanometer gaat kijken inderdaad, maar even wat anders, druks is schadelijk (willen ze legaliseren) lachgas doen ze een beetje laconiek over, abortus geeft heel veel geestelijke schade…het is ongelofelijk hypocriet

  1. Bloemkust

   Lidmaatschap van het Watchtowergenootschap heeft ook voor veel geestelijke schade gezorgd, hoogstwaarschijnlijk veel meer dan abortussen. De getuigenissen zijn talloos.

 6. 56RdK

  Wout, jij hoeft je niet te verontschuldigen. Blijf jezelf en blijf objectief in jouw berichtgeving.
  Tegen zwakzinnige reacties op deze site, zoals “het is een griepje” of “maatregelen zijn onderdrukking, leiden tot een dictatuur”, is geen kruid opgewassen. Voor die reageerders kan alleen nog psychische hulp uitkomst bieden, al blijft de vraag of ze ooit nog uit zo’n zware psychose kunnen komen. Want vaak is het al te laat.

  Want inderdaad Wout, het Coronavirus i s zeer besmettelijk én dodelijk, ook voor gezonde en jonge mensen, sloopt je organen. Daarom kunnen er niet genoeg waarschuwingen komen en kan het structurele falen van Rutte en zijn team, waaronder dat RVIM, niet genoeg worden belicht!
  En wel door objectief journaille zoals onder andere jij Wout!

  Want de MSM, zoals de NPO, het AD, Volkskrant, NRC, Trouw, dat loopt allemaal aan de leiband van politiek Den Haag en genereert gemanipuleerd en gekleurd nieuws! Nieuws dat precies moet passen in het straatje van Rutte c.s.

  Dus Wout, laat je niet uit de weg slaan, ga gewoon door zoals je voorheen deed. Want wij DDS-lezers, willen objectieve verslaglegging, feiten en waarheden. En niks anders!

  En dan nog ten aanzien van dat Coronavirus oftewel COVID-19, er gingen geruchten dat het uit een geheim militair lab kwam, een dodelijk oorlogsvirus dus. Iets wat ik niet uitsluit.

  1. Buzz68

   … lezers van DDS kennen de info uit de reguliere media denk ik wel, maar zijn ook benieuwd naar de andere kleuren uit het spectrum.
   Ik laat me door niemand een mening aanmeten.

  2. RPML

   “Want inderdaad Wout, het Coronavirus i s zeer besmettelijk én dodelijk, ook voor gezonde en jonge mensen, sloopt je organen”

   Kun je dat ergens onderbouwen met cijfers en/of een link naar een deugdelijk artikel? Zelfs ‘de Staat’ was daartoe in een rechtszaak niet in staat, opmerkelijk dat jij kennelijk wel over de feiten beschikt. De cijfers van het RIVM zijn geen referentie neem ik aan, aangezien daar 6900 doden opgesomd zijn waarvan 70 gezonde mensen.

 7. M. Brandenburg

  Opvallend dat we nu ook bang worden gemaakt met zaken die nog niet meetbaar zijn, terwijl de mensen zelf geen last schijnnen te hebben.

  1. combat le pelicule

   Precies M, mensen hebben iets maar merken het niet

 8. Ernest Stern

  Het lukte weer niet om geen taalfouten te maken, Wout.

  Wordt het geen tijd je schoolgeld terug te eisen?

  1. Rene van der Grijp

   Het lukte de gestoorde draaideurtr*ol (met zijn 1187e nick) weer niet om af te zien van taalneukerij.

   Wordt het geen tijd om in te zien dat hufters zoals jij overal uitgekotst worden?

 9. SubTec

  Maanden moet ik al aanhoren wat voor een vreselijk killer ziekte Covid19 is.
  De praktijk is dat *alle* Corona-doden al een ernstige bovenliggende ziekte hadden en dat de grote meerderheid al op een leeftijd was waarom wij in NL sowieso overlijden.
  Zelfs als ze iedere overledene die toevallig ook besmet was met COVID19 een “Corona-dode” noemen (natuurlijk zonder de echte doodsoorzaak te onderzoeken !) komen ze nog 4000 slachtoffers te kort om gelijk te komen aan de normale griep van 2018!
  Enz.
  En nu moet ik deze bullshit wèl gaan geloven?

 10. A-BBa

  En de leraren moeten op eigen gevaar maar les gaan geven?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.