Die hebben het ook niet begrepen… Trouw zet Baudet zo tussen extreme complotgekkies Enge Frans en Janet Ossebaard

Eventjes leek het erop dat deze column een interessante analyse over de hysterie van complotgekkies ging introduceren. Columnist Stevo Akkerman maakt helaas liever gretig gebruik van de extremistische complotbagger die Enge Frans en Janet Ossebaard etaleerden, om eens lekker te gaan zaniken over Thierry Baudet. Heel sneu.
Akkerman beschouwt de Nederlander niet meer als karakteristiek nuchter, en daar moet ik hem wel een beetje gelijk in geven. Hij leidt z’n stuk in met hedendaagse voorbeelden en trekt parallellen met het verleden, allemaal leuk en aardig. Maar dan ineens moeten we het probleem van dit soort complotgekkies uiterst serieus nemen, want ‘populisten in onze democratie!’

Ossebaard en Lange Frans geloven in een wereldsamenzwering die neerkomt op een elite die de bevolking tot slaaf wil maken via allerlei trucjes. Zo is het coronavirus een false flag-operatie om de bevolking zo ver te krijgen dat ze een vaccin (met stiekem een microchip) accepteren, die signalen kan ontvangen en verzenden via 5G-masten. En Bill Gates maakt huidcrème van geaborteerde foetussen.

Duidelijk helemaal van de wereld, die twee. Iedere vraag om bewijs maakt je meteen verdacht en voor je het weet sta je op de loonlijst van George Soros. Het zijn altijd van die figuren die je dan vertellen om ‘zelf onderzoek te gaan doen’, want dat zeggen ze zelf ook te hebben gedaan, maar kunnen vrijwel nooit ook maar één degelijke bron tevoorschijn toveren. Die heeft ‘de elite’ natuurlijk al weer verwijderd, de smeerlappen!

Maar zonder probleem zet deze Akkerman FVD-voorman Thierry Baudet óók in dit rijtje van complotgekkies, met als enige vage link dat hij ook gelooft in ‘duistere krachten’ die het via instituties op onze vrijheid hebben voorzien. En dat is wel héél erg kort door de bocht, nietwaar?

Baudet heeft best een paar aparte uitspraken gedaan en vloog ook zeker wel eens uit de bocht, dat zie je mij niet ontkennen. Maar hij heeft toch meestal ook wel argumenten, waarvan ik eerder het idee heb dat tegenstanders er niet eens serieus naar willen kijken en direct in een ‘nee dat is niet zo’-Pavlovreactie schieten, dan dat hij echt uit z’n nek lult. Als Baudet zegt ‘het MH17-onderzoek deugt niet’ (omdat Oekraïne als mogelijke verdachte aan mocht schuiven bij het JIT-onderzoek) dan boeit het argument niet eens meer en reageert zo’n type als Akkerman met: ‘Is niks van waar!’

Ik had gehoopt dat die columnist in was gegaan op de merkwaardige identiteitspolitiek die bij allerlei extreme flanken steeds meer aanwezig is. Of het nou links, rechts, complotgekkies of andersdenkenden zijn. Iedereen lijkt discussie namelijk bij voorbaat al tijdsverspilling te vinden. Baudet kun je daar niet van beschuldigen volgens mij.

En dan nog iets. Waarom pakt die man Baudet wél aan op zijn vermeende complot-ideeën over ‘duistere krachten in de instituties’, maar worden de Black Lives Matter-achtige bewegingen onder leiding van Sylvana Simons, Gloria Wekker, Jerry Afriyie, Akwasi en de hele reutemeteut gewoon gespaard? Die hebben het toch ook over institutioneel racisme door blanken tegen minderheden. Is dat geen ‘duistere kracht in de instituties’? Nee, dat negeert de columnist gewoon en geeft liever Baudet, Trump en Bolsonaro nog een trap na door ze te vergelijken met een virus, hoe sneu.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. halo1

  Men is in feite als de dood voor Thierry omdat hij niet de fouten van (de botte) Wilders maakt en de meesten intellectueel veruit de baas is.. hij mag voor mijn part gerust uit de bocht vliegen maar hij prikt aangenaam door vele (links-liberale) (on)waarheden heen…

  1. Piet51

   @halo1
   Je zou de lezers een dienst bewijzen door enkele voorbeelden van die “vele (links-liberale) (on)waarheden” te noemen. Dan weten we waarover we het hebben.

   1. combat le pelicule

    pietje volgt de politiek niet blijkbaar..

   2. DubbelZout

    De truc is dat je het moet blijven herhalen met allerlei vaagheden zoals complotten en een vleugje homeopatische verdunning als onderbouwing
    Dat gaat er bij extreem rechts in als zoete koek

    1. Piet51

     @DubbelZout
     De grap – binnen FvD kennelijk niet begrepen – is, dat het genezende effect van homeopathische middelen juist aan die extreme verdunning wordt toegeschreven. De metafoor kan dus steunen op een heel ander effect dan Baudet voor ogen had, toen hij het verband legde tussen migratie en homeopathisch verdunnen.

 2. Beukman

  Ik ben benieuwd of Thierry nog ondubbelzinnig afstand gaat nemen van Leipe Frans en Ossebaard. Het zou hem immers wel stemmen kosten.

  1. NEXIT.

   enz

   1. Bloemkust

    Nee.

  2. Ernest Stern

   Gaat hij zeker niet doen.

  3. JochemX

   Beukie, heb jij al afstand genomen?

 3. Ernest Stern

  “ Baudet heeft best een paar aparte uitspraken gedaan en vloog ook zeker wel eens uit de bocht, dat zie je mij niet ontkennen”

  Dat is ook lastig te ontkennen. Ernstiger is dat Baudet, net als Lange Frans, regelmatig complottheorieën opdist zonder grond.

  1. combat le pelicule

   Aldus ernst che quispel

  2. Rood

   Etc.

  3. SubTec

   En welke theorien zijn dat?
   Je zegt “regelmatig” dus je moet er zonder problemen wel zo’n 5 kunnen noemen

  4. SubTec

   Misschien dat Lange Frans dit bedoelt… dan is hij duidelijk niet alleen.
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=GHEbNLvQ_MY

 4. J.C.

  “Duidelijk helemaal van de wereld, die twee”.

  Wout geeft tenminste een stevige onderbouwing van deze stelling………..Not, en voldoet daarmee compleet aan de Nederlandse uitdrukking: “de pot verwijt de ketel, dat hij zwart ziet”.

  Misschien moet Wout, net als Tim, om een weerwoord vragen aan Lange Frans en Janet Ossebaard. Dat zou wel zo eerlijk zijn.

  1. Bloemkust

   Waarom kom je daar nu ineens mee? En niet als andere bekende namen (of ze nou rechts of links zijn) door de reactie op hun plaats gezet worden?

   1. J.C.

    @Bloemkunst

    Ik had nog nooit van mw. Ossebaard gehoord. Iemand uit mijn directe omgeving wees mij op deze podcast van Lange Frans met mw. Ossebaard. Maar zei er gelijk bij, dat de onderbouwing ontbrak. Ik heb daarna naar het interview geluisterd, waarin in verwezen werd naar de documentaire “de val van de cabal” van mw. Ossebaard. Die heb ik ook beluisterd. Hierna vind ik het toch te gemakkelijk om te zeggen, dat er geen onderbouwing gegeven wordt, zeker als dat door journalisten (in opleiding) gezegd wordt, die zelf geen onderbouwing geven voor hun stelling in deze geven, of er uit niets blijkt dat zij wederhoor hebben toegepast.

    1. Ernest Stern

     ht*ps://barracudanls.blogspot.com/2020/08/rare-hobbys.html

 5. Cycle25

  O ja, Trouw…of terwijl DPG media..met echte mensen, echte resultaten, andere media is namens DPG niet echt.

 6. Rood

  Iemand wegzetten als complotdenker zorgt ervoor dat je de lezers en de schapen ontheft van eigen denken. Hetzelfde zie je met de term ‘racisme’, die term wordt op exact dezelfde manier gebruikt zodat het debat wordt gestopt en er geen wisseling van ideeën en gedachte meer is.

  1. Bloemkust

   Datzelfde geldt dan ceteris paribus ook voor het wegzetten van iemand als NSB-er of landverrader.

   Vreemd dat In dat geval die redenering voor jou ineens niet meer op gaat.

 7. SubTec

  Wout Willemsen, je kan heel goed gelijk hebben dat Lange Frans onzin verkondigt.
  Maar leg jij dan eens uit waarom de wereld een overduidelijk ongevaarlijk virus ( bewezen IFR=0,34% !) nog steeds als een killer virus blijft verkopen. Leg eens uit waarom Rutte de belachelijke maatregelen aanscherpt terwijl er niets, maar dan ook echt niets aan de hand is. (Ziekenhuizen leeg, IC bedden leeg, geen “Corona-slachtoffers” enz… )

  1. DubbelZout

   Zodra jij met Corona op de IC ligt zal ik je het uitleggen, eerder heeft geen zin

  2. Ernest Stern

   “waarom de wereld een overduidelijk ongevaarlijk virus ( bewezen IFR=0,34% !) nog steeds als een killer virus blijft verkopen.”

   Misschien omdat er inmiddels rond een miljoen mensen aan zijn overleden.

 8. Lampje7

  Baudet is inderdaad van een heel ander kaliber dan Lange Frans en Janet Ossebaard. Zijn IQ zal waarschijnlijke het dubbele zijn van dat van die twee gecombineerd. Denk ook niet dat hij aan aanhanger is van complottheorieën. Hij gelooft weer in andere fraaie leerstukken (bloed en bodem en zo meer). Wat Baudet linkt aan complotdenkers is dat hij de onwetendheid en onnozelheid van dergelijke figuren schaamteloos exploiteert. Volledig bewust, slinks en zonder enige terughoudendheid.

 9. Henk Albarda

  Ik zou graag zien dat Thierry Baudet het stilzwijgen bewaart wbt Lange Frans en de graancirkel dame.

  Baudet, Hiddema en Annabel Nanninga zijn, samen met een deel van de PVV fractie, de enige TK (cq EK) leden die regelmatig zinnige en beargumenteerde betogen afleveren.

  Ik mag ook hopen dat Baudet en Hiddema tot nader order uitsluitend in de TK verschijnen als het er echt op aan komt. Als je vantevoren weet dat een stemming weer eens wordt afgeblokt door VVD, CDA, D66, CU en vaak ook de rutte III vriendjes Groen Links, heeft het geen enkele zin naar die stemming te komen.

  De heer Beukman vind het kennellijk prima dat Wilders, Baudet en andere FvD raadsleden, leden provinciale staten en EK leden door moslim-raadsleden in Nederland op twitter in alle MSM stilte met de dood bedreigd kunnen worden, maar wee je gebeente als zijn groen links vriendje rutte wordt bedreigd!!

  Heer Beukman, graag uw directe concrete en specifieke antwoord op die vraag?

  1. Beukman

   Heer Beukman, graag uw directe concrete en specifieke antwoord op die vraag?

   verzoekt Henk mij.
   Henk, wat is precies de vraag? Ik heb er in je betoog geen kunnen ontdekken.

 10. DubbelZout

  Complotgekkies onder elkaar zullen we maar zeggen
  Ik wil hierbij wel aantekenen dat de complotten van Thierry van academisch niveau zijn en dat kan je van LF niet zeggen, die weet niet beter

  1. Beukman

   Onder Thierry-aanhangers echter circuleren ook heel platte complottheorieën.
   Gelukkig is alles onderzocht:

   Onder kiezers van de PVV, Forum voor Democratie en 50Plus is het geloof in complottheorieën het grootst. Hoger opgeleiden geloven gemiddeld minder in samenzweringen, maar een hoogopgeleide FvD’er nog altijd meer dan een laagopgeleide D66’er.

   en:

   Populisme en complotdenken horen bij elkaar

   trouw.nl/nieuws/complotten-kiezers-van-fvd-pvv-en-50plus-zweren-erbij~b2138a0d/

   1. Skoll

    Heb juist het idee dat vaak juist de hoger opgeleiden van die complotgekkies zijn
    Een hoop mensen die hun kinderen niet laten inenten zijn hoogopgeleid
    Om maar even een voorbeeld.te noemen

 11. Skoll

  Boudet komt wat excentriek over en ondanks dat de beste man zeker goede punten heeft werkt dat wel tegen hem

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.