Natuurlijk! ‘Verbazing’ bij politici over PBL-rapport

Vandaag publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een rapport waaruit bleek dat het duurzamer maken van de eigen woning, helemaal niet zo rendabel is als in eerste instantie werd gedacht. En wat blijkt nu: ook politici in Den Haag hebben hier met verbijstering op gereageerd. 

Het plan was namelijk dat ieder huis in het jaar 2050 van het gas af zou moeten zijn. De partijen die hun handtekening onder het klimaatakkoord hebben gezet, waren er destijds van overtuigd dat dit mogelijk zou zijn, zonder een fors stijgende energierekening. En nu zijn ze ineens ‘verbaasd’ over de uitkomst van het PBL-rapport. Zo ook D66-Kamerlid Matthijs Sienot die zich hierover uitspreekt in het AD.

“Het moet lastenneutraal. Die afspraak ligt er gewoon, en daar zal ik het kabinet aan houden. Als nu uit dit PBL-rapport blijkt dat het lastig wordt, moeten we daar goed naar kijken. Ik ben wel verbaasd over de stelligheid van het PBL. Want ander onderzoek liet eerder zien dat het voor miljoenen huishoudens wél mogelijk zou moeten zijn om lastenneutrale investeringen te doen. Daar moet opheldering over komen.”

En als D66 iets over deze kwestie zegt, dan kan de PvdA natuurlijk niet achterblijven. Kamerlid Henk Nijboer gaat vol in de aanval en vindt dat het kabinet er ‘een bende’ van heeft gemaakt. Volgens hem moeten mensen “er wat aan overhouden als ze zuinig omgaan met energie”.

De PVV was überhaupt al een van de partijen die veel kritiek had op het klimaatakkoord. Het rapport van het PBL is voor hen dan ook nog een bevestiging dat we van het klimaatakkoord af moeten stappen. PVV-Kamerlid Alexander Kops steekt zijn mening dan ook niet onder stoelen of banken.

“Het effect van het energieneutraal en aardgasvrij maken van woningen op het klimaat is totaal te verwaarlozen, terwijl de gevolgen voor de portemonnee rampzalig zijn.”

En ook Forum voor Democratie heeft z’n woordje klaarliggen. Europarlementariër Rob Roos zegt in een tweet dat ‘Baudet wederom gelijk had’. Bij deze tweet staat een video met een fragment waarop Thierry Baudet debatteert met Gert-Jan Segers over dit onderwerp.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Ernest Stern

  Ik begrijp dat de kritiek vooral komt van de populisten die de klimaatverandering toch al ontkenden.

  1. Jack Flash

   Je bent met niets bezig stern, behalve domme aandachttrekkerij.
   Doe net als ik,ik heb mijn hele dak van 65 vierkante meter geïsoleerd.

  2. Willem Bever

   Het klimaat veranderd al 4 miljard jaar ernsje …wist je dat niet?

   1. Cycle25

    Altijd weer die ontken retoriek, laat ze toch…klimaatverandering is gecompliceerder dan CO2 modellen.

    h*tps://spaceweatherarchive.com/2020/08/11/cosmic-rays-are-about-to-get-worse/

    Gelukkig worden ze bij NASA ook wakker, zonnecyclus 25 is in de maak met zeer verontrustende berichtgevingen. Ruimtereizen is niet meer wat het was, in 1990 was een bemande trip van 1000 dagen mogelijk in ons zonnestelsel, vandaag is dat minder dan 300 dagen.

    Zelfs de missie naar Mars kan gevaarlijk worden..

    Met het opschroeven van de kosmische straling zal de neerslag aankomende jaren alleen maar intensiever worden, dus geen zonnepanelen maar flenspompen.

    We staan aan de vooravond van een Gleissberg Minimum of Dalton Minimum.

  3. NEXIT.

   Ik begrijp dat de verbazing vooral komt van de populisten die de klimaatverandering als wetenschappelijk bewezen feit erkennen.

   sukkeltje 😂🤣😂🤣

 2. Pierre Tombale

  En wederom verslikken GL en D66 zich in de simpele feiten.
  Daar schijnen zij een etnisch monipolie op te hebben.
  (Om Diederik Samsom maar eens te parafraseren.)

 3. Cootje

  Heerlijk met mij alles brander mij huis verwarmen , mij twee buren met hun geitenwollen sokken klagen zich rot , doe ik zomers gewoon de vuurkorf nog even aan, wie het langste leeft heeft alles, en die Brazilianen mogen van mij verbouwen en kappen wat ze willen , 8 miljard mensen regelt de natuur wel , met de ebola en Corona , en met een beetje slechter weer , en de bakfietsen familie in Amsterdam mag wat hoger gaan wonen , of wachten tot het water aan hun lippen staat .

 4. Cootje

  Ha ha voor een ieder die zich weer in de maling laat nemen met zo onbetrouwbare regering , Corona laat een spoor van vernieling achter , dus dadelijk worden de opbrengsten zonnen panelen gewoon belast of de ontvangsten van het electriciteitsnet , wij hebben geen overheid maar een roverheid , dus nergens niet aan beginnen , en net zo lang wachten tot de allochtonen het gratis krijgen , wat dat staat er te gebeuren u betaald en de overheid bepaald

 5. Duckday

  We zijn weer verbaast verast ongeloof kamer vragen enz.
  We zitten opgescheept met een stel die zich zelf verrijken met allerlei onzin. De bol waar wij op leven gaat rond ijstijd warmte enz Er zijn mooie verhalen van .Maar ja marktwerking en geiten wollen sokken

 6. Maurits Dekker

  Ik begrijp dat de kritiek vooral komt van de populistenmensen met gezond verstand die de klimaatverandering toch al ontkenden wel kunnen rekenen.

  1. Cootje

   Je moet er niet mee rekenen , of wij hebben heel Europa omgekapt om economische redenen , en nu willen naar die arme Brazilianen met het vingertje wijzen. Net zo als in Indonesië’s de arme bevolking alles om kapt om te overleven , mij zegen hebben ze , er gaat namelijk niemand anders voor hun zorgen

 7. RPML

  Het PBL heeft in haar ‘advies’ voor het klimaatakkoord doelbewust kosten voor de consument laten wegvallen of verkeerd gecalculeerd. De hele ODE-opslag loopt via de energieproducent, niet via de Staat, en die was er destijds niet in verwerkt (terwijl die nog verder stijgt in de toekomst). Bovendien rekenden ze met de energieprijzen van 2018, terwijl de prijzen van 2019 al E.150,- op jaarbasis hoger lagen, uiteraard tot grote ontsteltenis van de Kamer toen dat aan het licht kwam.

  Kennelijk wil het PBL haar onafhankelijkheid aantonen en doet dat nu door de echte cijfers neer te leggen. Verrassend zijn ze niet, voor Klaver ‘u kunt niet rekenen’ uiteraard wel.

  1. Ernest Stern

   Het wonderlijke in de redenering van RPML is dat hij enerzijds wel denkt dat het PBL ‘doelbewust ‘ kosten wegliet maar anderzijds niet kan verklaren waarom ze nu kennelijk niet doelbewust de cijfers aanpassen aan de laatste inzichten.

   Kenmerkend voor populisten is dat ze makkelijk Overheden en andere instituties van doelbewust bedrog beschuldigen maar dit nooit hard maken, temeer ook omdat die instituten en Overheden eerder gemaakte inschattingen altijd corrigeren als daar aanleiding toe is.

   1. Jack Flash

    Je loopt hopeloos achter stern, lees je eens wat beter in voordat je hier wil meepraten.

   2. Cycle25

    Zo..Overheid verafgodend persoon, nog meer CAPS ?

   3. NEXIT.

    onze huistr0l en flapdrol Ernest Stern is samen met zijn andere opportunistische vriendjes hier – net zoals de overheid meermaals gewezen is op hun onwaarheden – meermaals gewezen op de feiten welke altijd zijn weggezet als populisme.

    De ware populist mag nu opstaan w.i.m

    Op bv climategate stonden deze berekeningen en feiten al tijden. Maar climategate is onzin volgens de flapdrol ernest. Zoals al meermaals vast gesteld , met narcisten kan je niet in discussie. Hun gedachte en wil is wet. 👎

    1. Yoyo

     Nexit++++++++++++

  2. RPML

   Quispel, de redenering staat er gewoon bij: Kennelijk wil het PBL haar onafhankelijkheid aantonen en doet dat nu door de echte cijfers neer te leggen.

   Ik geef exact aan waar de doelbewustheid zit: prijzen 18 vs 19 en ODE

   Kenmerkend voor tr0llen is dat ze zaken verdraaien en niet kunnen lezen.. kenmerkend voor tr0l H+tten is dat hij dat al 15 jaar doet op diverse fora

   h++ps://www.tapatalk.com/groups/uitmedelijden/de-laster-van-graatsma-t1293965-s40.html

 8. RvdBe

  KENNISKABINET

  1. NEXIT.

   quote KENNISKABINET END

   🤣😂🤣😂🤣😂
   of eigenlijk
   😥😥😥😪😪😪

 9. 56RdK

  De Kamer is weer eens geschokt! Nou, als ze nu weer zo geschokt zijn, wat dan als de PVV en FvD en mogelijk de SP het roer in 2020 gaan overnemen, dat overleven ze niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.