Nog meer CHAOS in half weggevaagd Beiroet: ‘Dode, gewonden en een gekraakt ministerie’

Beiroet staat letterlijk in brand. De hoofdstad van de failliete staat Libanon krijgt crisis op crisis te verwerken. Zeker 110 mensen zijn zaterdag gewond geraakt bij ernstige rellen die waren gekeerd tegen de (corrupte) regering van het land. Een agent moest het uit de hand gelopen protest bekopen met de dood.

Op een centrale plek in het centrum van Beiroet met de toepasselijke naam het Martelaarsplein protesteerden tienduizenden boze en wanhopige Libanezen tegen hun regering. Er waren al langer anti-corruptie protesten aan de gang in Libanon, maar deze keer richtte het protest zich vooral tegen de manier waarop de autoriteiten zijn omgegaan met de gigantische en allesvernietigende explosie in de hoofdstad, eerder deze week.

De Libanese politie kon -waarschijnlijk op bevel van staatshoofd Michel Aoun- het protest van de wanhopige Libanezen niet waarderen en reageerde met traangas nadat een groep demonstranten probeerden om door een barrière heen te breken om het parlementsgebouw te bestormen. Vervolgens escaleerde de boel met -tot nu toe- meer dan 100 gewonden en 1 dode als resultaat.

Uiteindelijk lukte het tientallen demonstranten om het gebouw van het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken te kraken. Volgens buitenlandse media werd daarbij symbolisch een portret van staatshoofd Michel Aoun in de fik gestoken.

De Libanese premier Hassan Diab probeert de boel nu te sussen en heeft vervroegde verkiezingen aangekondigd. “Zonder vervroegde verkiezingen kunnen we niet uit deze crisis komen”, aldus Diab. Of nieuwe verkiezingen überhaupt iets zullen veranderen in een land dat bankroet is en waarvan de halve hoofdstad is vernietigd, is nog maar de vraag…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Jack Flash

  “Gekraakt ministerie”
  Klinkt hoopgevend..

  1. hans-e-pans

   Staat het ministerie ook op instorten dan?

 2. Brenda Welsh

  Alsof verkiezingen alles oplossen…Hier lees je dat ook nog te vaak.

  1. NEXIT.

   tja verkiezingen op links , extreem links of fascistisch links geeft altijd hetzelfde resultaat aandoenlijke

  2. evil knievel

   De volgende verkiezingen wel Steunbeer!😜😘

 3. NEXIT.

  tja , als je nu enkel al deccenia lang je bevolking ophist tegen Israel en zelf geen enkele visie hebt barst de bom toch een keer

 4. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Hiroshima, Nagasaki, Dresden, Beirut !
  Zoek de overeenkomsten !

 5. A-BBa

  Ik stond op het punt te doneren aan Giro555 voor Libanon tot ik zag dat een deel van het geld naar ‘Stichting Vluchteling’ gaat. Het spijt me maar aan deze organisatie ga ik geen geld geven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.