Voorbode van de tweede golf – RIVM: ruim 4000 nieuwe besmettingen, maar bijna geen nieuwe ziekenhuisopnames

RIVM-baas Jaap van Dissel liet in de Tweede Kamer weten dat het aantal besmettingen met het coronavirus al vijf weken op rij stijgt, en flink ook. Afgelopen week zijn er 4.036 mensen positief getest op het virus, 1448 meer dan de week ervoor. Er is echter ook goed nieuws: het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen blijft ontzettend laag.
De (vooralsnog) structureel lage aantallen aan ziekenhuisopnamen en sterfgevallen, lijken te suggereren dat de risicogroepen nog grotendeels het contact vermijden met de rest van de samenleving. Jongvolwassenen (20-plus) en volwassenen (~40 jaar) zoeken elkaar ook veel meer op, terwijl opa en oma zich hooguit wagen aan een wandeling door het park.

Ouderen- en zorgtehuizen treffen schijnbaar ook effectieve maatregelen, want uitbraken zouden daar wel degelijk tot meer ziekenhuisopnamen en/of sterfgevallen leiden, (of ze tellen ze niet meer mee). Er lijkt dus eigenlijk nog steeds weinig aan de hand.

Het grootste risico, en met iedere nieuwe besmetting neemt de kans daarop toe, is dat de risicogroepen meer kans op contactmomenten met besmette mensen gaan krijgen. Opa’s, oma’s en hun familie willen elkaar weer bezoeken. De kans wordt gewoon steeds groter dat een familielid al besmet is en ook anderen kan besmetten, maar nog geen symptomen heeft. Nou, daar ga je al…

In het ‘beste’ geval blijken de Nederlandse senioren en de zorgverleners het inderdaad goed te doen en blijven de meer weerbare groepen mensen de ‘klappen’ opvangen. Logischerwijs zouden de ziekenhuisopnamen en de sterfgevallen dan nog steeds laag blijven.

Dan nog zitten we met het probleem dat het virus iemand nog steeds behoorlijk kan toetakelen. Voor het individu is dat absoluut geen pretje, maar voor een bedrijf natuurlijk evenmin. Een (daar weer) bijkomend probleem is dat de wetenschappelijke literatuur steeds meer lijkt te wijzen op schade op de langere termijn (langer dan zes weken, zo uit m’n hoofd), wat (uiteindelijk) zou kunnen leiden tot een fors hogere vraag naar zorg.

Helaas lijken we dit scenario te gaan volgen. De overheid schat het aantal besmettelijke personen in Nederland momenteel op 20.000 (huidige cijfer inclusief nieuwe besmettingen van afgelopen week) en een reproductiegetal, dat vorige week nog op 1,4 stond en nu wederom moet zijn gestegen (het Dashboard Coronavirus is voor dit getal niet geüpdatet). De echte klap moet volgens mij nog komen, al zal die lang niet zo erg zijn als op het hoogtepunt in Nederland.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Blondie

  Er wordt gewoon weer een blik leugens opengetrokken.

  WAAR ZIJN DIE ZIEKE MENSEN.
  WIE ZIJN DIE ZIEKE MENSEN.

  WAAR ZIJN DE GRIEP PATIËNTEN IN HET EERSTE DEEL VAN 2020.

  1. Eertienator

   @blondie de normale griep sterftecijfer van dit jaar staat op 404 doden volgens de site van het RIVM.

   1. hans-e-pans

    Hoe meer mensen er getest gaan/zullen worden des te meer zullen bij de geteste mensen Corona/Covid-19 besmettingen vastgesteld worden, dit om de eenvoudige reden dat mensen in de loop der jaren besmet worden met allerlei virussen, dus ook Sars, Corona/Covid-19 enz. enz. waar ze dan al dan niet ziek van worden.

    Dus in de uitslagen van de huidige testen zitten dan resten van Sars, Corona/Covid-19 enz. enz. besmettingen, omdat men nu naar Corona/Covid-19 besmettingen zoekt blijken veel mensen erdoor besmet te zijn.

    Maar of ze ziek zijn of zullen worden is een ander verhaal, de onderzochte mensen zouden om een beter beeld te geven alleen gemeld moeten worden als ze ziek zijn.

   2. Willem Alexander

    ohhhhh normaal zijn dat er altijd rond de 6000 en dit jaar maar 400, maar nu hebben we ineens 6000 corona….
    Denk toch eens zelf na, dan anderen na te praten sukkel.
    Blondie, welkom bij de verstandigen.

 2. Meriadoc Brandebok

  Het RIVM en Van Dissel zijn een rots in de branding. We mogen deze helden dankbaar zijn.

  1. Robin Hoed

   Schaap.

  2. JochemX

   Bokkie, nu al beschonken?

   1. Stanly2000

    Guus drinkt alleen maar prik.

   2. Kretoloog

    M. Brandebok heet in zijn gewone leven W.i.m. Brink. Is werkzaam bij de overheid. Dus dan snap je waarom hij de regering en het RIVM door dik en dun steunt. Zelfs als die overduidelijk in de fout gaan.

 3. P.Sisterons

  Ook al zo’n gruwel. Ze kunnen niet meer terug vanwege gezichtsverlies. Maar het is niet vol te houden met die corona hoax. Schei erover uit. Het was een seizoensgriep. Heel dat gedoe is gewoonweg een afleidingsmanoeuvre van het échte bankengezeik.

  1. NO8DO

   gewoonweg een afleidingsmanoeuvre van het échte bankengezeik.

   U vergeet Soros, Bill Gates, NWO, WHO, Cabal, Jehova, moslims en natuurlijk links de schuld te geven

  2. EvertB

   ‘Het was een seizoensgriep’.

   De regeringen van Brazilië, Indonesië en Colombia hebben officieus al laten weten hun equatoriaal klimaat op te heffen nu gebleken is dat Covid-19 slechts een seizoensgriepje is. Zo verwacht men na de omzetting in een vierseizoenenklimaat het coronavirus de resterende seizoenen uit te bannen.

  3. Willem Alexander

   Heel juist.
   Hier een overzichtje voor jong en oud van Stefan Noordbroek met een inleiding van mijzelf:

   https://www.youtube.com/watch?v=UrB9XE8zIyw&t=5s

   Dit speciaal voor de bruikbare idioten die nog steeds niet door hebben dat het inderdaad een seizoens influenza is dat altijd tesamen komt met anderen als rhino..enzovoorts. Deze sukkels raad ik aan Hugo te volgen en vooral mondkapjes op te doen.

 4. Kretoloog

  Reageren heeft geen zin. Al leg je het 10x uit, Wout wil het gewoon niet horen. Een plaat voor zijn kop, van hier tot Tokio.

  Dus: bekijk het maar, paniekschopper!

  1. Willem Alexander

   Dank je kretoloog….. precies mijn punt… het begint nu toch ook aardig op te vallen dat de “journalisten” hier behoorlijk msm zijn.. Leek in het begin even anders en dat was hoopvol. Jammer van DSD.

 5. Willem Alexander

  Hoppa Woutje ook weer paniek zaaien.
  4000 besmettingen. NEE, positief getesten.
  En eigenlijk zou de champagne erbij moeten, want we zien ook dat zieken, opnames en doden al helemaal niet volgen.
  Voor mensen met hersens: geweldig, zien we dat meer mensen immuniteit opbouwen en we op weg zijn naar herd immunity. Al die jongeren worden lekker immuun en straks lekker Carnaval vieren.
  Wat?
  Goed nieuws? Sorry dat mag niet. De mensen zouden er eens achter komen hoe ze belazerd worden.
  Stop van Dissel en Hugo in quarantaine… permanent. De smeerlappen.