CDA-leider De Jonge pleit voor solidariteit, want: ‘corona bracht duidelijk de gebreken van het liberalisme naar voren’

CDA-leider en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge probeert een nieuwe politieke lijn uit te stippelen, en tegelijkertijd de oorzaak van de problemen in de strijd tegen corona, buiten hemzelf te plaatsen. Dat mag “het liberalisme” voor haar rekening nemen, terwijl hij het CDA wat meer naar links opschuift.
In de Abel Herzberglezing in Amsterdam ging de minister van Volksgezondheid in op de gevolgen van de coronacrisis op de samenleving. Hij zette daarmee ook de politieke lijnen uit die hij ziet als nieuwe leider van het CDA.

“Het virus laat ook zien dat je met de ieder-voor-zich, als samenleving niet bestand bent tegen een crisis van deze orde.”

De oplossing ligt volgens hem in een ‘sterke samenleving’ en in de zorg voor elkaar.

Het kabinet en het RIVM deden van begin af aan alsof ze de situatie onder controle hadden. Mondkapjes werden vlak voor de lockdown nog in bulk verkocht aan China en bedrijven hier (zoals mondkapjesproducenten) werden wekenlang in de wacht gezet, want bij de overheid moest er nog worden gesteggeld over de prijs.

Het RIVM gaf continu tegendraadse signalen en adviezen die onverenigbaar waren met andere maatregelen. Één voorbeeld: zorgpersoneel dat na 24 uur klachtenvrij zichzelf als genezen mocht beschouwen, terwijl de rest van Nederland na die 24 uur nog dik twee weken besmettelijk kon zijn en in quarantaine moest.

Laboratoria boden aan om coronatests te ontwikkelen en te analyseren. Dat hoefde niet van het RIVM, ondanks het feit dat Nederland maar op 50 procent capaciteit draaide. En waarom moest er perse een nieuwe corona-app komen? Diverse bedrijven hadden er al één ontwikkeld en enkele landen hadden er al een paar in gebruik genomen.

De Jonge wilde zelf graag een nieuwe app en liet heel Nederland daar maanden op wachten, terwijl bedrijven ze dus allang ter beschikking hadden staan. En dan ligt het probleem volgens De Jonge dus bij de markt, want die zou een “ieder-voor-zich”-samenleving in stand houden, die “niet bestand is tegen een crisis van deze orde”.

Ondoordachte regels en de traagheid van het beslissen heeft hier voor enorme schade gezorgd, niet “het liberalisme”. Als er iets is dat niet bestand is tegen een crisis van deze orde, dan is het onze overheid wel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Oepsie

  “Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen/ganzen”! Wat een Mafklapper!

 2. Cootje

  Is voor de boeren makkelijk kiezen dadelijk , trouwens volgens mij is Rutte ook links en op zeker van tweekanten bespeelbaar. We gaan met de treurige cijfers van 7/8% werkeloosheid in beging 2021 , en de omvallende bedrijven zodat iedereen het goed in de portemonnee voelt toch niet meer stemmen op de oude zooitje van de bestaande politiek , en anders mogen u en u kinderen werkende voor derde in Europa , dat is legale prostitutie en je moet het maar willen

 3. Willem Bever

  Een nieuwe fase breekt aan….

 4. Cor Grijpstra

  Er is geen realistisch alternatief.
  PVV en het FvD zijn onmachtig, geluk bij een ongeluk…

  1. Cootje

   Een kat in het nauw maakt rare sprongen , en 7/8% werkeloosheid en omvallende bedrijven helpen daar een handje mee , de pijn is namelijk direct

  2. halo1

   Helemaal niet hoor.. ze doen het in hun broek voor “rechts” ( en zo hoort het ook)..u denkt dat je alleen maar invloed hebt in de regering.. maar mis poes! Als we “rechts” niet hadden. hadden we al lang 100000(en) asielklanten erbij gehad..

 5. Edjan

  In dezelfde lezing zegt deze meneer ook nog eens dat racisme in Nederland helemaal niet meevalt en hij kan het niet laten om “racisme” te vergelijken met de jodenvervolging in WO II.
  Dit is inmiddels een cliché. Verklaar iedereen die het niet eens is met de massale import van mohammedanen en negers tot racist en verwijt ze vervolgens dat ze hetzelfde doen als de n@zi’s met de joden. Bah wat een viezerik!

  1. Cootje

   Zo hebben het toen ook gebracht in de steden werd de analfabeten schapenhouders en werkvee gedumpt , en tegen de lokale bevolking zoek het maar uit. De stront zat tegen de ramen , en de vuilnisbak werd over het balkon geleegd . Na 50 jaar ietsje verbetert

   1. EvertB

    Dat waren nog eens tijden. Kan me nog herinneren dat de halal geslachte schapenkoppen van zes hoog naar beneden doken. De populatie zwerfkatten nam explosief toe.

  2. CLoVis

   @Edjan

   En voor het gemak geeft hij ook een eigen defenitie van ‘racisme’:

   “Het probleem is volgens hem het grootst als mensen elkaar niet meer willen begrijpen en tegenover elkaar komen te staan. „Dat is racisme”.”

 6. Kretoloog

  Intellectueel gezien is Hugo dr Jonge een lichtgewicht. Als het om inhoud gaat, moet hij het al snel afleggen in de debatten. Dat compenseert hij door een overdaad aan management-speak (waarschijnlijk afgekeken van MP Rutte, die ook zelden op inhoud is te betrappen).

  De Jonge mist de capaciteit om door de eenzijdigheid van de adviezen OMT en RIVM te kijken. Hij, en met hem het kabinet, volgt die adviezen te klakkeloos op. En daardoor zijn er al diverse keren verkeerde maatregelen genomen.

 7. plakband

  Als er iets is dat niet bestand is tegen een crisis van deze orde, dan is het onze overheid wel.

  En De Jonge maakt daar deel van uit.
  Stemzeweg zodra het kan.
  Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

 8. AS210854

  Solidariteit voor de nederlanders, daar ben ik voor. Maar onze regering wil onze zuur verdiende belasting centen zomaar weggeven aan jan en alleman die alle regels aan hun laar lappen. 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

 9. SubTec

  De Corona nep-crisis bracht en brengt de verregaande corruptie en landverraad van de “oude” partijen naar boven!

 10. Bes Tolen

  Nederland gaat achteruit. Dat hebben we aan de politiek te wijten want die stelt geen fatsoenlijke regels en als die er zijn houdt de politiek er zich niet aan of ondermijnt deze regels en anders laat de poltiek wel ondermijning gemakshalve toe. Gemakshalve. Waar heeft De Jonge het over? Niet over de enorme tekortkomingen, die de politiek en dan in het bijzonder die van CDA bewindslieden demonstreerde. Zo is De Jonge niet gebakken en ieder kan weten hoe het CDA, die zich de braafheid in eigen persoon waant, in elkaar zit, namelijk hoogst hypocriet. Het CDA heeft een onwezenlijk mensbeeld, dat weinig tot geen reële betrekking heeft op de praktijk maar op afleiding en misleiding en nog erger op de zich voordoende maatschappelijke en persoonlijke problemen. Die dooreenhaspeling op zich is al funest voor het functioneren van de mensen. De term neo liberalisme is een linkse uitvinding en doet het goed bij mensen, die de werkelijkheid niet onderkennen wat juist de bedoeling is van kwaadaardige politiek. Dat is de politiek, die is ingezet door de regering Clinton en vervolgens zelfstandig door een paar grootbanken en de Fed kon worden doorgezet. De foute macht vrijwel buiten de democratie om op financieel terrein. En het bijzondere is dat die politiek een chaos veroorzaakte op financieel terrein en de linkse vrienden de term neo liberalisme liet propageren als politiek wapen tegen echt liberalisme wat wel de bedoeling van de voorgaande regering van Reagan was geweest. Het echte liberalisme wil helemaal niet zonder regulering. Het wil zinnige regulering vooral rekening houdend met economische factoren. Dat is heel wat anders en dat gaat om gezonde uitgangspunten. De Jonge is te erg opgeslokt door de voortdurende propaganda als vanuit Amerika tot ons komt. Daarin schuilt veel van de beperktheid van de huidige generatie politici. Zo lever je als land alleen maar in. Dat ondanks dat De Jonge dan wel ziet dat er systematisch veel fout gaat. Hij toont daarbij weinig inzicht en geen oplossing. De hand in eigen boezem steken is er helemaal niet bij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.