Column Paul Cliteur: De terugtrekkende beweging van het Hof in de zaak Wilders

Het Gerechtshof Den Haag heeft vanmiddag Geert Wilders veroordeeld wegens groepsbelediging voor de “Minder Marokkanen”-uitspraak (art. 137c Sr.). Hij werd vrijgesproken van pogingen door het Openbaar Ministerie om hem veroordeeld te krijgen voor aanzetten tot haat of discriminatie (art. 137d Sr.).

Hoewel het natuurlijk een teleurstelling is dat Wilders niet van alle klachten is vrijgesproken, is toch een klein succesje dat nu ineens het aanzetten tot discriminatie wegens ras is verdwenen. Dat haalt ook wel een beetje de angel uit de veroordeling, want nu is alleen nog de groepsbelediging op basis van ras overgebleven.

Het is een behoorlijk terugtrekkende beweging die het Hof maakt in vergelijking met het standpunt van de rechtbank. Nog één instantie verder, de Hoge Raad, en ook de groepsbelediging sneuvelt. Dat is niet denkbeeldig, want de Hoge Raad zal toch, mogen we hopen, wel inzien dat Marokkanen geen ras vormen, maar een nationaliteit? Geen Marokkaans ras, geen Marokkaanse etniciteit, enkel een nationaliteit. En dat heeft de wetgever nu nadrukkelijk niet opgenomen in de wet. Dus de ijveraars voor oprekking van het begrip ras kunnen beweren wat ze willen, maar ze schenden daarmee het legaliteitsbeginsel en daarmee de rechtsstaat.

Wat een probleem blijft, is dat de bestuurlijke elite om de een of andere raadselachtige reden geobsedeerd is met een groep die zij graag tot “slachtoffer” willen benoemen, terwijl iemand die voor de rest van zijn leven op de dodenlijst van jihadistische terroristen staat op heel wat minder compassie kan rekenen.

Prof. dr. Paul Cliteur is hoogleraar in Leiden, Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie en auteur van onder meer “De Staat versus Wilders”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. .nexit2021

  Heel helder , niemand heeft iets aan de subjectieve mening van het hof zoals al veelmaals bepleit

 2. Blondie

  De rechterlijke macht in Nederland, is door het jarenlang indoctrineren vanuit de Linkse hoek, niet meer in staat om objectief te oordelen, volgens het Nederlandse wetboek.
  Kijk de volgende groep, die op hun mannier recht moet spreken over deze gemanipuleerde zaak, zit met hetzelfde probleem, zij kijken wel uit, om de personen die echt achter deze zaak zitten, te benoemen en te berechten.

  Sterkte Wilders.

 3. Meriadoc Brandebok

  Gelukkig gaat Wilders in cassatie. Daarmee neemt de Wilders-moeheid toe en haalt hij uiteindelijk de derde zeperd voor de discriminerende uitlatingen in de kroeg. 80% van de Nederlanders is Geert en zijn proces nu wel zat. De afkeer zal zich van het OM nu op Geert richten.

  Ik denk overigens dat Wilders na z’n cassatie-nederlaag nog naar het Europees Hof stapt (lol).

  1. Grasmaaier

   Gisteren was nog 55% van de Nederlanders (de verstandige helft) voor een volledige vrijspraak. Vandaag is Wilders voor twee van de drie aanklachten vrij gesproken. Prachtig! Nu alleen de groepsbelediging van die kutmarokkanen nog even van tafel.

   Er zit schot in de zaak!

   1. Gebande3

    Gisteren was nog 55% van de Nederlanders (de verstandige helft) voor een volledige vrijspraak.

    Ik denk dat een groot aantal mensen voor vrijspraak is om een einde te maken aan deze belastinggeld verslindende one-man-show van Wilders.
    35 Zittingsdagen heeft het gekost voor een bewust uitgelokte Wildersrel.

    1. Grasmaaier

     “Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat Geert Wilders moet worden vrijgesproken voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het programma Dit vindt Nederland! van SBS. 55 procent van de ondervraagden vindt dat de PVV’er vrijspraak verdient, omdat politici een grote vrijheid van meningsuiting moeten hebben.”

    2. Meriadoc Brandebok

     Geheel juist, Gebande. Daarom overspeelt Wilders zijn hand: nu is de voortgang van het proces louter nog aan Wilders te wijten (immers, het Hof heeft geen straf opgelegd en het OM gaat niet in cassatie). Het gevolg is dat Nederlanders Wilders en zijn procesje steeds meer zat worden. Die waren immers voor vrijspraak om een einde te maken aan het circus.

     Wilders heeft ontzettende geluk gehad dat het Hof zo’n mildheid toonde. Elke Nederlander had een boete gehad in Wilders’ plaats. In de kern is het gebrek aan strafoplegging daarom ook niet uit te leggen aan de burger.

     Als de Nederlander er zo goed van af was gekomen, zou die de kroeg induiken om het te vieren. Maar Geert heeft er belang bij dit proces te rekken omwille van politiek gewin. Om daarna zijn derde nederlaag op rij te lijden. De trieste demagoog.

     1. Grasmaaier

      Autist Brandebok kan zijn verlies niet toegeven en blijft daarom bewust liegen en verdraaien: het lijkt Ernest Stern wel.

      In het persbericht uitgegeven door SBS staat toch klip en klaar: “…55 procent van de ondervraagden vindt dat de PVV’er vrijspraak verdient, omdat politici een grote vrijheid van meningsuiting moeten hebben.”

      Gisteren nog beschouwde hij de uitspraak als een overwinning voor het Hof en een nederlaag voor Wilders. Nu precies omgekeerd.

      Ernst Brandebok is behoorlijk van het padje af, zeg maar: doodziek.

     2. Mogguh

      ‘Wilders heeft ontzettende geluk gehad dat het Hof zo’n mildheid toonde.’

      Het staat er echt, de man is op een schofterige manier behandelt door zijn politieke tegenstanders met die smerige VVD onder leiding van Rutte voorop, het gehele OM is aangestuurd door Rutte en Op stelten plus een aantal hoge ambtenaren, Nederland is met recht een bananen monarchie te noemen, stem dat zooitje ongeregeld svp weg in maart a.s.

     3. Meriadoc Brandebok

      Grasmaaier kan zijn verlies niet toegeven, want alles wat hij de afgelopen maanden heeft geroepen is onderuit gehaald.

    3. Maurits Dekker

     Gisteren was nog 55% van de Nederlanders (de verstandige helft) voor een volledige vrijspraak.

     Ik denk dat een groot aantal mensen voor vrijspraak is om een einde te maken aan dit belastinggeld verslindende belachelijke politieke showproces.
     35 Zittingsdagen heeft het gekost voor een domme poging Wilders monddood te maken.

  2. Henk Albarda

   Brandebok, oude racist en anti-semiet, je hebt weer eens de belangrijke punten gemist. In uw partij, bewezen anti-semitisch groen links, is het discromineren van Joden een core business, en het verdraaien van feiten komt daarna.
   Als een LINKSE tv zender moet erkennen dat 55 % van Nederland eist dat Wilders wordt vrijgesproken, dan zijn dat al uw politieke vijanden, zon 75 % van Nederland.

   Bij iedere onterechte rechterlijke uitspraak over Wilders, wint de PVV ‘enkele’ zetels.

   1. Gebande3

    SBS een linkse Tv zender.
    dat 55 % van Nederland eist
    uw politieke vijanden, zon 75 % van Nederland.

    Arm kereltje Albarda toch.

    Gekke Henkie heeft de volgende coalitie al geregeld

 4. nexit_nooit

  Stem sociaal
  Stem op de veroordeelde crimineel.
  Iedereen verdient een tweede kans.

  1. .nexit2021

   hahahaha , sukkel , vrijgesproken op alle punten op 1 na !

   stem socoiaal stem PVV , iemand moet moet wat doen aan die kutmarokkaantjes vrij naar Rob Ouwekerk en niet vervolgbaar volgens het hof

   1. Nanko

    relschopper uit duitsland

    1. Grasmaaier

     Nanko Nitwit uit Nederland, het prototype van de kaaskopsukkel.

     1. Ernest Stern

      Grasmaaier is weer met zijn beste been uit bed gestapt.

 5. Rene van der Grijp

  “Wat een probleem blijft, is dat de bestuurlijke elite om de een of andere raadselachtige reden geobsedeerd is met een groep die zij graag tot “slachtoffer” willen benoemen, terwijl iemand die voor de rest van zijn leven op de dodenlijst van jihadistische terroristen staat op heel wat minder compassie kan rekenen.”

  Op de juridische haarkloverijen ben ik nu wel uitgekeken, maar dit probleem (samen te vatten als oikofobie als gevolg van het politiek correctisme) blijft.

  Het westen weet zich gewoon geen raad met de haatreligie genaamd islam en het giftige ressentiment dat, getuige het geweld van BLM, ook onder veel niet-islamitische gekleurden leeft.

  Men denkt dat het doen van concessies en het muilkorven van critici zoals Wilders, die de moed hebben om de problemen aan de kaak te stellen, vruchten af zal werpen. Hoe naïef. Het is als het plakken van een pleister op een kwaadaardig gezwel: volkomen kansloos.

  1. Jack Flash

   Rene@ Goed verwoord++

   1. Rene van der Grijp

    Dank.

    Helaas zal het de ogen van de linkse kudde niet openen. Daarvoor is het allang te laat.

    Het stuurloze schip stevent met volle kracht op de kade af.

  2. ikweetwatikwil

   Mee eens Rene van der Grijp

 6. Svetlana Patricia de Fleur

  Cliteur laat weer eens een natte scheet

 7. halo1

  Ik kan er onmogelijk “groepsbelediging” in zien…het is een groep van 300000, waarvan er wellicht 150000 normaal werken, 100000 in een uitkering en 50000 in de criminaliteit zitten. En een grote algemene (subjectieve) irritatie-factor. Ieder normaal denkend mens zal zeggen: “minder” (hiervan is goed voor een deugdelijke samenleving)..hij heeft niet gezegd dat het b.v. k..marokkanen zijn…

 8. Meriadoc Brandebok

  Op de foto kijkt Cliteur donker uit zijn ogen.

  Brrr.

  1. Jack Flash

   MB.
   Dank voor de inhoudsloosheid.

   1. Meriadoc Brandebok

    Fanatisch griezelig.

    1. Gerda2

     F

   2. Kretoloog

    Guus begint zielig te worden…

    1. Kretoloog

     Eigenlijk: senielig.

    2. Mogguh

     Guus Kuehne is een halve zool!

 9. PG

  Ik ben fan van deze man!

 10. Maurits Dekker

  Bij Fortuyn waren een paar kogels voldoende.
  Bij Wilders werd de weg via de rechter gevolgd, maar inmiddels zijn 2 van de 3 aanklachten van tafel. Nu de 3e nog.
  Uiteindelijk zal de politieke linkse elite in het stof bijten, tenzij ze weer dezelfde weg volgen die bij Pim Fortuyn werd toegepast.

 11. Svetlana Patricia de Fleur

  De scheet hangt nog uren in de wind

  1. evil knievel

   Moet je je adem ff n minuutje of 10 inhouden,Sletlana!😁
   Ben je dr vanaf!😜😘

   1. .nexit2021

    zeer goede aanbeveling , tevens het bordje “niet reanimeren , tr0l ” goed zichtbaar dragen 👌

 12. Kleurloze Politiek

  De Wet van bescherming tegen het beledigen van volkeren of minderheden is ingevoerd ter bescherming van de joden..

  Wilders heeft dit hele minder minder Marokkanen uitspraak met opzet in geïnstrueerd en hij heeft expliciet gekozen om het criminele Marokkanen weg te laten en bewust Minder Marokkanen te benoemen en het aanwezig publiek werdt ook geïnstrueerd om met minder minder te scanderen..
  Dit is dus met voor bedachte raden

  Dus hoe in Godsnaam kun je nu zeggen dat hij dat niet bedoelde

  Als Parlementaire en volksvertegenwoordiger heb je een hoge verantwoordelijks plicht en dat is verantwoordelijkheid een voorbeeld functie met normen en waarden naar alle burgers en deze plicht dien je met veel waarborg te dragen.
  Het tonen van een bewuste nalatigheid in deze getuigd
  Dat een dergelijke Parlementaire een minachting heeft naar de wet of grondwet en dus niet in staat is om zijn ambtelijke politieke functie als Parlementaire correcte te beoefenen.

  Niemand staat boven de wet en we moeten echt heel blij zijn dat ons wetten dergelijke bescherming bied aan alle burgers dus.
  Wilders krijgt hier gewoon zijn verdiende straf.

  1. Reinoud van Gelre

   Saaie post.
   Ik moet ervan gapen, Kleurloze politiek.
   Ga weg.

 13. roderick

  Ja het volk is zeer verdeeld en moeten nu vernemen dat het corrupte OM en Opstelten in feite een blauwtje heeft gelopen maar deze uitspraak is moet de druk bij de VVD wegnemen gezien de komende verkiezingen , maar dat is een verrekening wederom van de VVD.
  Want Geert sloeg onmiddellijk toe en zij dat hij cassatie zal geen hé wat vervelend nou voor de VVD en er lig al zoveel op hun bordje van misdragingen recentelijk Grappehaus
  het kinder misbruik van Demmink en niet te vergeten de corruptie die Rutte drie heeft uit gevoerd.
  Nu zie ik dat er mensen zijn bij de geplaatste reacties teleur gesteld zijn dat Wilders vrij gesproken is geworden laat mij hopen dat zij een de helft wat Wilders heeft door gemaakt eens mag over komen dan spreken wij ons nog eens, Wilders is een man die zijn volk en land niet verraad en knoop dit maar eens goed in jullie oren.

 14. Kleurloze Politiek

  @Reinoud van Gelre

  “Saaie post.
  Ik moet ervan gapen, Kleurloze politiek.
  Ga weg.”

  De Harde werkelijkheid kan soms hard aankomen bij de PVV aanhanger vooral als het goed beargumenteerd is en met harde feiten is onderbouwd..
  Wat in dit geval ook zeer correct is

  Ik zou zeggen deal er mee

  1. Reinoud van Gelre

   Nou, je loopt in ieder geval een flink eind naast je babouche slippers, Kleurloze politiek, dat staat vast.
   Bovendien ben ik zéker geen PVV-aanhanger.
   Deal jij daar maar mee en ga weg.

 15. Paul Cliteur

  @Maurits Dekker. Dat lijken mij inderdaad goede punten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.