Hoogleraar snapt er helemaal niets meer van: ‘Kabinet kijkt puur cijfermatig naar vluchtelingen’

Hoogleraar publieksfilosofie Marli Huijer beklaagt zich over de kabinetsaanpak voor de mensen van vluchtelingenkamp Moria op het Griekse Lesbos. Ze kan er met haar verstand kennelijk niet bij dat Nederland niet gewoon alles en iedereen maar binnenhaalt. ‘Vluchtelingen zijn mensen en mensen hebben rechten, dat is nou eenmaal de afspraak!’
Voor een hoogleraar publieksfilosofie doet Huijer verrassend weinig moeite om de logische gevolgen van haar eigen denkwijze volledig door te trekken. Hierdoor lijkt het alsof het kabinet als een kille machine handelt en haar denkwijze de mensheid zelve is.

Door haar analyse zie je eigenlijk waarom (doorgeschoten) mensenrechten leiden tot een ondermijning van de nationale staat. Het probleem is, zegt ze, dat er door landsgrenzen te definiëren een ‘wij’ ontstaat en anderen die daar niet bij horen.

Huijer: “Door een wij te creëren, creëren we ook een niet-wij. Ons wij, dat zijn mensen binnen Nederland, binnen de EU. Door onze manier van politiek denken worden vluchtelingen andere mensen dan wijzelf, mensen met andere rechten.”

Het komt kennelijk niet bij haar op dat het openzetten van de poorten voor iedere vluchteling die een keer zielig in de camera kijkt, misschien niet het beste idee is.

“Zelfs als de brand is aangestoken door één iemand, dan nog kun je die andere 12999 mensen niet op straat laten slapen.”

En wat als er elke keer maar één iemand is die zo’n kamp in de fik steekt en ervoor zorgt dat er weer 12.999 mensen op de vlucht zijn geraakt? Ook nog eens mensen die in de meeste gevallen sowieso al geen recht zouden hebben op een verblijfsvergunning, maar door zo’n brandstichtingsactie ineens anders worden behandeld.

Het kost geloof ik iets van 40.000 euro per jaar om één zo’n vluchteling op te nemen (inclusief procedures). Moeten we dat maar blijven incasseren met z’n allen? Ook als je weet dat de meerderheid in de jaren erna niet vertrekt of slechts 16.000 euro per jaar verdient en z’n inkomen aan moet vullen met een uitkering?

Daar hoor je deze hoogleraar niet over. Zij houdt het alleen maar bij ‘ja maar we hebben dit nou eenmaal afgesproken’ en kijkt totaal niet naar de consequenties. “Elk mens heeft recht op bescherming en veiligheid”, zegt Huijer, maar dat kunnen we nu al niet eens garanderen voor de mensen die we wél hebben opgenomen. Maakt ze geen woord aan vuil! Alleen maar dat we er nog tien keer zoveel op hadden moeten nemen. En dan verwijt ze het kabinet immoreel en politiek onverantwoord handelen…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Ritter

  Verreweg de meeste asielzoekers zijn geen echte “vluchtelingen” maar illegale migranten die om economisch/financiele redenen naar Noord/West Europa reizen onder het mom van “vluchteling” en daarvoor de asielprocedure (mis) gebruiken.

  De meeste asielzoekers willen naar Noord/West Europa vanwege de ruime uitkeringen en andere goodies die hier zijn te krijgen.

  Daarvoor reizen ze door veel veilige landen om Noord/West Europa te bereiken.

  Vaak zijn het jonge mannen die een agressieve houding hebben en hun zin vaak met geweld willen doordrijven.

  Hier onder een video van deze asiel “kinderen” Dankbaarheid is er kennelijk niet bij. Wel een hoop agressiviteit.

  ht*ps://www.youtube.com/watch?v=2AsPfOoqwbM&feature=emb_title

 2. plakband

  Deze overbodige hoogleraar creeert een wij-gevoel.
  Wij – hoogleraren – kosten de belasting betalende burgers €200.000 per jaar per hoogleraar.

  De tegenprestatie die – wij hoogleraren – daarvoor leveren kost de belastingbetalers een paar miljard.
  Wij, de hoogleraren, vinden dat de burger daarover zijn bek moet houden.
  Wij, de hoogleraren, zijn immers alwetend.

 3. Ritter

  Miljoenen staan in Afrika ( en andere landen buiten Europa) klaar om naar Noord/West Europa af te reizen en hier in de uitkering te belanden.

  Financieel is dat natuurlijk onhoudbaar en zal ons sociaal systeem in elkaar doen storten.

  Daarbij is buiten het finaciele aspect ook nog het demografisch/cultureel aspect.

  Veel asielzoekers nemen hun waarden/gebruiken/relige mee naar Europa en houden daaraan vast. Dit gaat ten koste van de sociale cohesie en zal er toe leiden dat de autochtoon vreemdeling in eigen land word.
  ================

  ‘Asielmigranten in bijstand bedreigen verzorgingsstaat’

  De gemiddelde asielmigrant kost volgens Van de Beek tussen de 200.000 en 400.000 euro. “Asielmigranten kosten zoveel omdat zij een groot beroep doen op de bijstand en ze daardoor economisch weinig bijdragen’’, zegt Van de Beek. Uit onderzoek blijkt dat na 15 jaar slechts een derde een baan heeft van 30 uur of meer.

  De bijstandsafhankelijkheid verschilt per groep: Somaliërs scoren het slechtst: 70 procent is bijstandsafhankelijk. Afghanen en Iraniërs doen het beter. Gemiddeld is 40 procent afhankelijk van een uitkering.

  ht*ps://eenvandaag.avrotros.nl/item/asielmigranten-in-bijstand-bedreigen-verzorgingsstaat/

  1. plakband

   Ritter:
   Er staan inderdaad al miljoenen Afrikanen in de startblokken om hier gratis geld te halen.
   Daar houdt het echter niet mee op.
   Er komen er elk jaar in Afrika 70-100 miljoen bij.
   En over een paar jaar worden er ook nog eens 10 miljoen Afrikanen in Europa geboren.
   Een zwarte toekomst staat onze kinderen te wachten.

   1. evil knievel

    Letterlijk!😫

 4. Grasmaaier

  Het zijn vooral vrouwen die vanuit hun hormoongestuurde zorg-emotie de hele wereldbevolking die zielig is zou willen opnemen in Nederland.

  Ze smelten door zieligheid, net zoals ze smelten door alles wat klein en jong is – dat vinden ze ‘schattig’. Iedere redelijkheid wordt daarbij overboord gezet: het maakt niet uit of die hulp op termijn economisch, financieel, cultureel of sociaal op een ramp uitloopt – het is zielig dus we moeten ze helpen.

  De prietpraat van een stupide wijf dat niet verder kan kijken dan haar eigen filosofische bubble. Kan ze niet levenslang in quarantaine geplaatst worden?

  1. ikweetwatikwil

   Mee eens Grasmaaier.

 5. Banne de Booyer

  Hoogleraar van de zoveelste pretstudie.

 6. homefront

  Geen ziekenhuisopnames gen mensen die overlijden, dus wat is nu het probleem? oh ja dat Nederland een achterlijk disproportioneel beleid voert als het gaat om het sociale omgang…

  1. homefront

   Verkeerde rubriek🤦‍♂️

 7. fred van de bunt

  Rond de 84% dat in Griekenland zit komt uit Afghanistan, 3% uit iran en 2% uit Somalië.
  https://www.scoop.co.nz/stories/WO2009/S00081/new-fires-at-greek-island-refugee-camp-destroy-last-remaining-shelters.htm
  Het lijkt me een goede zaak wanneer deze hoogleraar de leiders van deze sharia natiestaten in de moskee eens flink de waarheid doceert.
  Dan heb je minder vluchtelingen, minder bevolkings-explosies, zoals in Afghanistan, minder oorlog, en meer menselijkheid. Ik vrees echter dat ze hardhandig de moskee uit getrapt wordt in die natiestaten.

 8. Timber

  Ongeachte wat de motieven van immigratie is. Nederland kan niet ongelimiteerd mensen binnen laten. Geografisch hebben wij een hoge bevolkingsdichtheid. Sociaal gezien hebben we problemen met huisvesting, financiering, werkgelegenheid en sociale problemen met verschillende bevolkingsgroepen.

  Door door te gaan om immigranten binnen te laten, benadelen wij onze huidige inwoners van Nederland. Dit kan zelfs zo ver gaan, dat Nederland een 3de wereld land word, met gelijkende politieke en sociale problemen.

  Het is dan ook verstandig de deur te sluiten en alleen open te zetten voor migranten die iets te brengen hebben. Expats (geld), huwelijksmigranten en EU arbeidsmigranten.

  Laat de andere EU landen met lagere bevolkingsdichtheid vluchtingen opnemen.

 9. PG

  Dit soort denkwijzen maken mij wat ongemakkelijk. Ze gaan totaal voorbij aan de problemen die het gaat geven voor de bestaande samenleving in de EU.
  Het zal wellicht nog eens leiden tot extreme vreemdelingen haat.
  Dat zal haar bedoeling niet zijn mag ik hopen.

  Ik mag hopen dat er voldoende medelanders zijn die dit standpunt delen en stemmen op partijen die niet de realiteit uit het oog verliezen.

 10. Piet51

  De schrijver is vergeten de bron te vermelden, namelijk het hier verguisde Trouw van vanochtend. Het artikel is voor iedereen, voor- en tegenstanders, boeiend genoeg om te lezen en de eigen mening te sterken. Zie: trouw.nl/binnenland/we-behandelen-vluchtelingen-niet-meer-als-mensen-met-rechten~b9db12ef/

 11. Yoyo

  Hoogleraar ” publieksfilosofie”……??
  I rest my case.

  1. Piet51

   @Yoyoi
   “I rest my case”? Over haar is echt veel meer te vertellen. En zij zelf heeft ons ook heel veel te vertellen. In 2015 werd ze “Denker des Vaderlands”, na René Gude.

   1. Beukman

    Marli Huijer is een erg aardige, intelligente, “gewone”, praktische en aardse vrouw, ook al is wijsbegeerte dan haar core business. Ik ben een paar keer bij haar op de koffie geweest, en vermoed dat de rouwdouwers op deze website in mensen met harten zouden veranderen, mochten ook zij een keer door haar worden uitgenodigd om koffie met haar te drinken.

 12. EvertB

  Ook het rechts-liberale geweten van Nederland op de achtergrond wijst op het moreel failliet van de VVD i.c. Moria/Lesbos.

  Beste Mark,

  De coalitiepartijen zijn gisteren tot een akkoord gekomen waarbij Nederland zich bereid verklaart om een groep van honderd vluchtelingen op te vangen uit Lesbos: vijftig alleenstaande kinderen en vijftig ‘kwetsbare volwassenen’.

  Dit moeten we niet willen. De uitkomst van een politiek handjeklap is een uitruil: leed tegen leed. Honderd mensen uit Lesbos mogen naar Nederland komen en als ‘prijs’ mogen honderd anderen dat niet meer. Deze worden in mindering gebracht op het quotum van 2021. Zij staan op de lijst van de „meest kwetsbare ontheemde vluchtelingen” van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en hadden daardoor het vooruitzicht om via een veilige route bescherming te krijgen.

  Het zijn mensen die in de vluchtelingenkampen niet voldoende beschermd kunnen worden en (nog) meer gevaar dan anderen lopen, bijvoorbeeld vanwege hun geaardheid, ziekte of geloofsovertuiging. Het zijn mensen die het geweld in bijvoorbeeld Syrië, Soedan of Jemen zijn ontvlucht. Zij probeerden te overleven in het putje van de samenleving.

  Politiek moet verwarmen en een perspectief schetsen waarin onze kinderen kunnen geloven. Politiek moet de winnaars uitdagen, maar vooral ook de meest kwetsbaren in onze samenleving bescherming bieden.

  De ultieme toets voor een politicus is de bloostest: als je een verhaal niet zonder blozen kan vertellen thuis aan de keukentafel aan partner en kinderen, moet je het niet willen vertellen. Het is een fout verhaal. Mark, dit moeten we niet willen. Vijfhonderd is een mooi getal.

  Neelie Kroes, Ed Nijpels en Pieter Winsemius, oud-VVD-bewindslieden (bron:NRC).

  1. evil knievel

   Blijven r NOG 100 teveel,Evert!🤫

   1. EvertB

    Ah nee, e.v.i.l. k., als je diep bij jezelf naar binnen kijkt vind jij dat niet. Je hebt een hart van goud!

 13. DennisEijs

  Theoretici he

 14. DennisEijs

  Theoretici he. Laten wij haar haar huis uit zetten, samen met haar kinderen, om plaats te maken voor deze vluchtelingen. Alles heeft een prijs, is zij bereidt deze te betalen? Zij in een tentje en de vluchtelingen in haar huis.
  Wat denk je?

  1. Ernest Stern

   bereid

   1. Grasmaaier

    Sterk betoog Ernest!

    Mijn complimenten.

 15. Heras

  Dit soort simpele mensen zijn vaak rijk en opgegroeid met een gouden lepel in de mond. Heeft ze al een asielzoeker i huis genomen?
  Of geldt dat alleen voor anderen.

  1. Piet51

   @Heras
   Simpel mens? Je kent haar blijkbaar. Maar voor de andere lezers hierna wat feiten van Wikipedia, zodat iedereen haar zelf kan kwalificeren:

   “Nadat Huijer haar gymnasiumdiploma had behaald, studeerde ze geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 1991 studeerde ze cum laude af in de sociale filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en in 1996 promoveerde ze tot doctor op het proefschrift De kunst gewoon te leven. Aids en de bestaansesthetiek van Foucault. Ze begon haar carrière als coördinator bij de Medische Sociale Dienst Heroïne Gebruikers te Amsterdam. Vervolgens was ze onder meer onderzoeker en universitair docent praktische filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van 2002 tot 2005 was Huijer werkzaam als bijzonder hoogleraar gender en biomedische wetenschap aan de Universiteit Maastricht. In 2008 werd ze benoemd tot bijzonder hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze is tevens als lector filosofie verbonden aan De Haagse Hogeschool. In 2015 volgde ze René Gude op als Denker des Vaderlands. Sinds 2018 is ze hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar ze op 16 november 2018 de rede Denkende Verbeelding: Publieksfilosofie in de 21e eeuw (Boom, 2018) uitsprak ter aanvaarding van het ambt. “

 16. Bes Tolen

  Marli Huijer? Te veel gestudeerd en weinig of niets begrepen van wat zich daar buiten afspeelde en nog afspeelt?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.