Ontslaggolf neemt flink toe: Shell, Bam, Tata en KLM schrappen duizenden banen

De werkeloosheid is gigantisch gestegen gedurende deze coronacrisis. Stond het cijfer in februari nog op 2,9%, vorige maand stond het werkloosheidscijfer op 4,6%. Nu blijkt dat grote bedrijven als Tata en Shell nog eens duizenden banen gaan schrappen. Komt dit door de coronacrisis of speelt er iets anders? Morgen laat KLM definitief haar reorganisatieplannen weten, maar iedereen weet al dat ook zij flink wat banen zullen schrappen. Ondertussen is vandaag bekend geworden dat Tata 850 banen schrapt in Nederland. De structurele technologisering en natuurlijk de coronacrisis zijn de hoofdoorzaken voor deze massale reorganisaties.

Nora Neuteboom van ABN Amro verwacht dat nog veel meer bedrijven zullen gaan reorganiseren door de crisis. Wat zal betekenen dat Nederland nog een hele tweede ontslaggolf tegemoet gaat.

“Zoals reizen, vliegen, evenementen en catering. Bedrijven gaan nu zeggen: deze afdeling stoten we af, voor deze mensen is er geen werk mee. Eind dit jaar en vooral volgend jaar verwacht ik daardoor wel verdere stijgingen te zien van de werkloosheid.”

Bijna iedere maand worden de cijfers omtrent onze economie aangepast, want vaak genoeg blijkt de crisis nog ingrijpender dan experts hadden verwacht. De ware omvang van deze crisis weten we pas over enkele maanden, zo niet jaren.

Eén ding weten we wel: Nederland gaat nog flink wat economische klappen krijgen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. vandaag

  ja logisch , als je bedrijven lam legt voor een virus met een mortaliteit van 0,2% dan vernietig je de economie.

  Maar volgens druiloor rutte zijn het moeilijke keuzes. In ieder geval met de verkeerde prioriteit

  stem sociaal , stem PVV

  1. Crassus

   Stemmen bezorgt je geen baan…

   1. vandaag

    daar ben ik niet zeker van

    het partijkartel bezorgt je wel een uitkering dat staat vast

   2. Blondie

    Inderdaad, vraag maar aan Links.

 2. Suidland

  Vol = Vol !

 3. M.Dikker

  Dat kan niet! Er komen straks 1 tot 1,5 miljoen migranten hier om de vergrijzing tegen te gaan! Allemaal een uitkering? Wie gaat dat betalen?

  1. vandaag

   jij , ik trek het niet uit mijn pensioen

   1. M.Dikker

    Boehoe!

   2. Gerda2

    Vandaag@

    Misschien geeft dit bericht een beetje hoop.
    Wat voor oplossing ook, we zullen uiteindelijk minder ontvangen.
    Maar voorlopig heeft Koolmees nog wat huiswerk te doen.

    Bron Elsevier 28 sept.2020

    Vrijdag 25 september deed het Hof van Justitie van de Europese Unie een uitspraak over een korting op het pensioen van een Oostenrijkse ambtenaar. De ambtenaar verloor – korten mag – maar zijn zaak kan verstrekkende gevolgen hebben voor de invoering van het nieuwe pensioenstelsel in Nederland, schrijft Jeroen van Wensen.

    Bijzonder hoogleraar Europees pensioenrecht aan de Universiteit Utrecht Hans van Meerten (46) waarschuwt al sinds het pensioenakkoord in juli werd beklonken voor de juridische houdbaarheid ervan. ‘En nu moet Wouter Koolmees zich echt heel hard achter de oren krabben,’ zegt Van Meerten. ‘Het Hof zei vrijdag op hoofdlijnen twee dingen. Korten op een pensioenuitkering mag, maar je mag niet het wezenlijke karakter van een pensioenuitkering aantasten.’

    Pensioenhervorming is majeure operatie
    En dat laatste is toch wat (in Nederland) staat te gebeuren. Tot 2026 moet ongeveer 1.500 miljard euro aan pensioenvermogen worden omgezet naar nieuwe contracten. Werknemers en gepensioneerden die zijn aangesloten bij een fonds dat de overstap maakt, zien hun min of meer zekere pensioen veranderen in een pensioen dat afhangt van resultaten op de financiële markten. ‘Dat is nogal een wezenlijke aanpassing,’ zegt Van Meerten.

    De andere belangrijke Europese rechter, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (het EHRM, dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie, maar waarvan de uitspraken voor Nederland wel bindend zijn), heeft lang geleden al uitgemaakt dat de pensioenuitkering onder het eigendomsrecht valt. Doet de overheid iets waardoor dat recht wijzigt, dan kan een klagende burger de staat aanspreken bij het EHRM.

    Groot verschil voor de burger
    Het Hof van de Europese Unie bevestigt nu ook dat pensioen onder het eigendomsrecht valt. Dat lijkt meer van hetzelfde, toch er is een groot juridisch verschil. ‘Het is door deze uitspraak klip en klaar dat sprake is van zogeheten horizontale werking tussen burgers en bedrijven onderling,’ zegt Van Meerten. ‘De burger kan direct bij het pensioenfondsbestuur klagen dat zijn uitkering wezenlijk is aangetast door de overstap, terwijl het pensioenfonds dat niet had hoeven doen.’

    Binnenkort houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de juridische aspecten van het pensioenstelsel. Van Meerten schuift dan ook aan. De datum is nog niet bekend.

    1. saddy

     Heel interessant.
     Voor geinteresseerden: lees ook kees de lange en frits bosch. deze laatste viel al op dat de wijzigingen die ons voorgehouden worden ook binnen het huidige stelsel hadden gekund. Waarom dan toch de wijziging dat iedereen geen extra rechten krijgt maar wel afhankelijk wordt van de resultaten? Ik denk zelf als ik Timmermans en andere kapitaal-vernietigers hoor zeggen dat bedrijven niet zelf meer mogen bepalen wat en hoe ze produceren en ik zie de politieke benoemingen bij Shell, Akzo, DSM enz. dat er geen winst meer behaald kan worden en dat onze pensioen-beleggingen heel voorspelbaar gaan verdampen.

  2. saddy

   Die leugen dat men hierheen komt om voor verzorging en pensioen te zorgen is al in 1975 ontzenuwd. Probeer maar eens 1 land te bedenken waar de omvolking sindsdien financieel iets bijdraagt.
   Verder is die 1,5 miljoen ook al lang achterhaald. Er is al besloten dat er 800.000 huizen bijgebouwd gaan worden. Nu komen daar nog eens een miljoen huizen bij. Precies genoeg om de doelstelling van de VN te halen, want Nederland moet nog 9 miljoen afrikanen opnemen. Geen grapje, documenten zijn op internet te vinden.

 4. hans-e-pans

  De Roverheid vindt het gek/vreemd dat als je meer mensen test, om een kuchje en een snotneus, je meer mensen vindt die virussen in hun systeem hebben. Volgens de ECHTE virologen/immunologen zitten mensen vol met allerlei virussen die ons leven prettiger maken.

  Als je die gevonden besmette mensen dan bij elkaar optelt en dan de economie via allerlei maatregelen op slot gooit en/of belemmerd dan kan elke penus-agrarieur voorspellen dat bedrijven personeel gaat ontslaan.

  Maar als ik in het rijtje dan ook bedrijven zie staan, zoals de KLM, die flink aan de financiele tiet hebben mogen lurken en dan nu alsnog veel mensen gaan ontslaan dan vind ik dat een grote schande. Dan druk ik me nog netjes uit.

  1. M.Dikker

   Als je de overheid mag geloven, zijn we eigenlijk ten dode opgeschreven met dat Corona. Ik geloof er geen moer van.

   1. vandaag

    mortaliteit is 0,2% van corona

    influenze staat op 0,16%

    trek je eigen conclusie

 5. Blondie

  Kiezers op al die Linkse partijen, denk maar niet aan al die personen die op straat komen te staan, door jullie stemgedrag.
  Jullie kunnen tevreden zijn, zeker de laatste jaren met Rutte als MP van Nederland.

  Na jullie klimaat hysterie en nu de gespeelde Corona hype, kunnen jullie tevreden zijn.
  Voor ik het vergeet, verzorg de gelukszoekers goed.
  De oudere Nederlanders, moeten zich zelf maar redden.

 6. Cootje

  Ernest komt er maar in het is nu pas oktober , en nog niet begin 2021 de ingrediënten zijn uitstekend voor de anti Europa beweging en een voordeel voor Baudet en Wilders , mij gezegde mensen moeten het voelen in hun portemonnee willen ze veranderen en zeker de hulpeloze polderde Nederlander die altijd naar een ander kijkt , maar hier krijgen de bedrijven het slecht maar in zuid Europa gaan ze failliet

 7. RPML

  Dit is écht nog maar het begin, de grote klappen moeten nog komen. Een restaurant of hotel wordt nog wel weer overgenomen door iemand die een nieuwe start wil/kan maken (terwijl de oude eigenaar crepeert), maar de kern van onze economie is zeer hard geraakt. Ondertussen zie ik binnen mijn vriendenkring ambtenaren op hoge posities op ministeries nog altijd hoofdschuddend kijken, ze snappen het écht niet wat deze crisis aanricht, denken dat het allemaal toneel is van de door hen verguisde grootverdieners. Ze zitten thuis in plaats van dat ze de wereld overvliegen om ‘adviezen’ te geven namens de Nederlandse overheid, en ondertussen regelt hun vakbond nog eventjes een bonus en een vergoeding voor hun koffie en pleepapier. En natuurlijk schreeuwen ze overal dat iedereen zich aan de regels moet houden, hun baantje zal er niet onder lijden, maar dat anderen aan het overleven zijn snappen ze oprecht niet.

  1. Cootje

   Je hebt mensen honden katten paarden kippen vissen koeien en je hebt ambtenaren hebben geen ruggengraat maar wel een bruine arm. Bij het wetenschappelijk bureau van justitie het WODC passen de ambtenaren hun tekst precies af op de wensen van hun bazen , het RVIM doet op zondags op het Catshuis precies het zelfde , mondkapjes zijn er nu zat aanwezig dus de oudjes hebben een overlevingskans en hun verplegers/ sters / ook

  2. Gerda2

   En waar wordt het geld verdiend, dat de overheid met bakken uitgeeft en over de balk smijt?

   Vooral zo door gaan, dan blijft er van de gezondheidszorg ook niet meer zo veel over.
   Zo’n PCR test tikt ook elke keer weer 95 euro aan. Maak maar eens een paar rekensommetjes hoeveel geld daarmee wordt verspild voor totaal waardeloze (voor dit doel) tests.
   Vorige week beweerde hier iemand volgens mij nog dat ze voor 99% betrouwbaar zijn.
   Nou van Dissel weet wel beter.

  3. Gerda2

   RPML@ Ondertussen zie ik binnen mijn vriendenkring ambtenaren op hoge posities op ministeries nog altijd hoofdschuddend kijken, ze snappen het écht niet wat deze crisis aanricht, denken dat het allemaal toneel is van de door hen verguisde grootverdieners.

   Voorlopig voelen ze zich nog niet in hun bestaan bedreigd. Een hoop van die personen weten ook niets van geld, maar wel van geld uitgeven. En maar interessant praten en weten hoe de wereld in elkaar steekt. Het ambtenarenbestand ook maar goed saneren.

   1. RPML

    Voor de Rijksambtenaren is het een ver-van-mijn bed-show, voor gemeenteambtenaren komt het inmiddels dichterbij. Maar hoe simpel kan het zijn? Eerst bij de rijksoverheid bedelen om geld, die zal weigeren, en dan gewoon alle lokale belastingen omhoog.

    Ze hebben werkelijk geen idee hoe ondernemers geld verdienen. Er heerst een beeld van op geld beluste egoïsten die mensen als slaven gebruiken, in dikke auto’s rondrijden en in veel te grote huizen wonen. Ze hebben dan ook geen medelijden als het wat minder gaat bij die patsers, deels omdat ze werkelijk geen idee hebben van de enorme impact, deels kinnesinne.
    De recente deal voor Rijskambtenaren voor koffie en pleepapier en een looneis van 5% voor het volgend jaar is wat mij betreft echt zum kotzen; het toont hun enorme minachting naar de maatschappij.

 8. Cootje

  Zo voorspelbaar zelfs voor opleiding lagere school ,Ha ha op Prinsjesdag economischs vooruitzichten 2021 3% groei , opgesteld onderleiding Pinokkio dadelijk in maart met een werkeloosheid 7/8% en een gigantische aantal faillissementen hoeven Baudet en Wilders geen campagne te voeren een harde brexit en het ondemocratische europa ligt in diggelen

 9. Blondie

  Dit is wat Links Nederland aandoet.

  1 Miljoen werklozen is geen gedachte kronkel, maar gewoon een werkelijkheid aan het worden.
  Het hele Rijnmond staat op omvallen.
  1: 1 Miljoen werklozen.
  2: 2 Miljoen bijstandontvangers.
  3: 2 Miljoen Gelukszoekers met een aparte uitkering.

  1. La Pointe

   Dit wordt gedeeltelijk gecompenseerd door Microsoft in Groningen. Bovendien als er minder gevlogen wordt houd je geen toestellen in de lucht zonder publiek en personeel.
   Werkloos personeel krijgt nu eenmaal een uitkering.

 10. JFU

  Nog nooit vertoont, dat de economie kapot wordt gemaakt door een virus, die vergeleken met andere virussen in het verleden net zo gevaarlijk is. Ook toen lagen de IC’s vol, veel meer doden dan nu, en wereldwijd miljoenen doden. Er werd toen geen enkele aandacht aan besteed, behalve een enkele keer in het nieuws dat dat er een griepgolf was. Hier is dus meer aan de hand….

  1. RPML

   Ik sprak vandaag een KLM-piloot… de piloten van de KLM zijn bereid 22% van hun salaris in te leveren, maar Wopke vind dat niet genoeg. Wopke geeft een lening van 1 miljard aan KLM, verdient daar 7% op maar bemoeit zich ook nog eens met de werknemers-werkgever-afspraken. GroenLinks en D66 stellen nog wat extra milieu-eisen. De banken lenen ook nog eens 2,4 miljard (met de Staat als rugdekking) en peuren dat uit de geldprinters van het ECB en verdienen daar risicoloos ook nog eens 1% op.

   Zo helpt de overheid je als je door hun eigen beleid in de ellende bent gekomen.

 11. Vliegenvanger

  Een grote werkloosheid en dat allemaal door een intelligente lockdown. Zo intelligent is hij nou ook weer niet.
  Rutte en kornuiten slopen Nederland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.