UWV merkt explosieve groei van aantal werklozen: ‘gevolgen van COVID-19 heftiger dan financiële crisis’

Volgens het UWV is de impact van de coronacrisis op de economie heftiger dan toen op het hoogtepunt van de laatste financiële crisis. Er raken nu namelijk veel meer mensen werkloos, in véél kortere tijd. Dat gaat de samenleving iedere maand alleen maar meer druk opleveren!
De effecten van de economische crisis van 2008, bereikten pas in 2013/2014 (vijf jaar later) hun hoogtepunt. Toen kreeg Nederland te maken met 441.000 ontvangers van de WW-uitkering. Het UWV voorspelt op basis van overheidsbeleid, menselijk gedrag en medische ontwikkelingen, dat we in dit tempo binnen twee jaar voorbij het hoogtepunt van de 441.000 (uitkeringsgerechtigde) werklozen zullen zijn.

Plat gezegd betekent dit dat het héél hard gaat. Dat is voor een maatschappij tijdens een financiële crisis al moeilijk om weer recht te trekken. En wat toen absoluut niet hielp was het snijden in de overheid, het verschuiven van portefeuilles en het verhogen van belastingen. Het probleem met de huidige situatie is dat onze overheid nu álle reden heeft om dit allemaal nóg een keer te gaan doen!

Geleend geld moet worden terugbetaald. En we hebben, hoe noodzakelijk ook, véél geld geleend om de financiële klap van de coronacrisis op te kunnen vangen. Daar komen de miljarden voor het EU-coronaherstelfonds ook nog eens bij. Belastingen moeten dan wel stijgen en kosten moeten worden bespaard.

Dan zit je als overheid nog met het probleem dat niet iedere sector weer volledig hersteld: verschillende bedrijven uit allerlei sectoren lopen het risico om failliet te gaan. Er zal dus enorm moeten gaan worden geïnvesteerd in omscholing van werklozen. Werkgevers kunnen daarbij een grote rol spelen, maar dat geldt wel alleen voor de gezonde bedrijven.

Vanaf dat moment zit je al snel met een capaciteitsprobleem. Te veel werklozen die nergens meer terecht kunnen. Werkgelegenheid creëren is dan de oplossing, maar daar is geld voor nodig. En aantrekkelijke omstandigheden, maar die kosten vaak ook gewoon geld.

Volgens mij gaan er radicale maatregelen nodig zijn om deze crisis echt het hoofd te kunnen bieden. Tenzij een vaccin snel kan worden ontwikkeld dat ook veilig is. Maar daar heb ik ook zo mijn twijfels bij. Dat proces duurt normaal gesproken niet voor niets zo lang.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Svetlana Patricia de Fleur

  Er zijn ook voordelen in het hebben van een uitkering. Je kunt elke ochtend lekker uitslapen, je hoeft je niet te veel in te spannen en je komt toch aan je basisbehoeftes: eten, drinken, slapen en poepen

  1. Cootje

   Je lijkt dan wel een zuid europeaan

 2. Cootje

  Dit is en was zo voorspelbaar , we gaan hier in de eerste 3 maanden begin 2021 naar 7/8% werkeloosheid , wat een impact van 4/6 jaar in beslag gaat nemen , als er een harde brexit overheen komt is het echt beurt, maar dat lijden pijn doet en veranderingen niet zo maar gaan is het toch wel interessant dat de zuid Europese profiteurs ongenaakbaar hard op hun bek gaan , die gaan naar 30/40% werkeloosheid , ECB hun obligaties zijn niets meer waard , en die 750 miljard steun is kattenpis en gaat ze niet redden . En wij met onze 7/8% werkeloosheid kan je niet meer vragen om solidair te zijn, financiële markten halen de stekker uit zuid Europa en het zooitje valt uit elkaar . Je kan noord Europeanen niet 7 jaar langer laten werken om hun zuid Europese profiteurs te onderhouden , veranderingen komen pas bij Nederlanders als ze eerst zelf pijn lijden anders denken ze de buurman knapt het wel op

 3. Blondie

  Het resultaat van ca 10 jaar Rutte.
  Sinds hij door een gore rotstreek, de PVV buitenspel zette, is het bergafwaarts gegaan met de Nederlandse economie en de Nederlandse samenleving.

  Deze Corona hype, heeft hij bij de laatste Bilderberg meeting, opgedragen gekregen.

  Dag rente op mijn spaartegoed.
  Dag bedrijfspensioen.
  Dag woonruimte voor oudere.

  Wat over blijft zijn explosief gestegen kosten voor de ziekteverzekering.
  Woonruimte die niet te betalen is.
  Belastingen voor het Rijk , Provincie , Waterschap en Gemeenten die niet meer op te brengen zijn.
  Leugens aangaande energie , Corona , verkiezingen , referendum .

  Enz enz.

 4. HD

  Of zorgen dat je je laat omscholen tot ambtenaar, heb je garantie op een aanwezigheidsplaats en je maandelijkse toelage.

 5. gustav

  “UWV merkt explosieve groei van aantal werklozen”
  De kansparels zitten al tijden thuis, nu de werkzame autochtonen óók thuis zitten, gaat het moeilijk worden voor BV Nederland!

  1. Cootje

   De volkstuintjes komen in het zicht

 6. yellow thread street

  Het zal gaan zoals in elke crisis, in het begin is men nog laconiek en wordt er gedacht dat het allemaal wel mee zal vallen.
  Totdat de mensen in gebreke blijven met het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten.
  Afgelopen jaren zijn de huizenprijzen fors gestegen, overbieden is nog steeds schering en inslag, en het is normaal om een tophypotheek te nemen.
  In het begin zijn de banken nog wel een beetje toeschietelijk, maar als de achterstanden op blijven lopen is het vrij simpel, de woning wordt geveild t.e.a.b.
  Voor de mensen die een huis willen kopen, wacht nog een jaar of 3/4.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.