‘Bijna tweederde van de Nederlanders is een voorstander van het dragen van een mondkapje’

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond zien we opnieuw geen verschuivingen in het aantal zetels van politieke partijen. Daarom legde De Hond zijn opiniepanel een andere interessante vraag voor: ‘Zijn jullie een voorstander van het dragen van een mondkapje?’ Een overgroot deel van het panel blijkt inderdaad voor het dragen van een mondkapje te zijn.

64% van de Nederlanders vindt het advies van de regering om een mondkapje gerechtvaardigd. 17% geeft aan dat ze ook voor het dringende advies van de regering al een mondkapje droegen.

Een groot deel van de ondervraagden die aangeven het geen goed advies te vinden, geven aan ruimtes waar men een mondkapje moet dragen zoveel mogelijk te mijden. Dan hebben we het over het openbaar vervoer, ziekenhuizen en scholen. Van alle Nederlanders ligt dat percentage op 25%.

Reactie op dwingend advies inzake mondkapjes. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Bij de kiezers van het Forum voor Democratie en de PVV zien we dat hun electoraat het meest sceptisch staat tegenover het dragen van een mondkapje. Kiezers van GroenLinks staan daarentegen zeer positief m.b.t. het dragen van een mondkapje.

Het is nog steeds mogelijk om voor een aantrekkelijk tarief een setje mondkapjes aan te schaffen. Dat kan door te klikken op deze link. U steunt er ook nog eens De Dagelijkse Standaard mee, zodat wij u nieuws kunnen blijven aanbieden zonder vervelende betaalmuur.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

60 reacties

 1. RPML

  Op de verpakking van mondkapjes staat dat ze niet beschermen tegen Covid19, virologen spreken van schijnveiligheid, in landen waar ze al maanden overal verplicht zijn nemen de besmettingen hand over hand toe, maar nee, hele volksstammen willen een verplichting voor mondkapjes. Als je zelf niet in staat bent logisch na te kunnen denken, is het logisch dat je dat van anderen ook niet verwacht maar dat maakt nog niet dat je anderen ertoe gaat verplichten ook onlogisch te gaan denken. Als Rutte morgen roept dat pindakaas beschermt tegen verkoudheid, gaan dezelfde usefull idiots anderen ook verplichten om pindakaas te eten…

  1. ZWEEDSE K0K

   Op de verpakking van mondkapjes staat dat ze niet beschermen tegen Covid19,

   Wilt u beweren dat op de AGF afdeling van De Dagelijkse Supermarkt alleen knollen en citroenen verkocht worden?

  2. ZWEEDSE K0K

   in landen waar ze al maanden overal verplicht zijn nemen de besmettingen hand over hand toe.
   Als Rutte morgen roept dat pindakaas beschermt tegen verkoudheid, gaan dezelfde usefull idiots anderen ook verplichten om pindakaas te eten…

   Rutte zijn adviezen gaan schijnbaar de hele wereld over.
   RPML staat echt met 2 sandalen in de boetseerklei.

   1. Hardline

    De Swedish dork liegt er weer op los.

    Wetende dat RPML gelijk heeft, legt hij hem worden in de mond.

    Pindakaas wordt ineens wereldwijd, dat dit nooit is gezegd is onbelangrijk.

    Het is zondag, de begeleiders van de Zweedse Kok hebben de medicatie nog niet uitgedeeld

    1. ZWEEDSE K0K

     Hardline, mijn trouwste volgert.
     Duizend maal dank voor uw niet aflatende belangstelling.

     1. Vriend

      Iemand die zijn nick in hoofdletters schrijft, schreeuwt om aandacht.

     2. Gebande_3

      Een Duitse verrader welke zich Vriend noemt.
      Een ieder is gewaarschuwd

     3. Vriend

      Alleen Kokkie (Gebande_3) schrijft ‘welke’ als hij ‘die’ bedoelt. Heeft hij overgehouden uit zijn zware opleiding tot gediplomeerd dyslecticus.

    2. Oepsie

     Niet op reageren! Dit is ook zo’n eeuwige handophouder. Dat lees je met gemak, als je de vuilnis leest van wat hij hier uitbraakt. Hangen graag de ‘altruïst’ uit. Dat is altijd makkelijk, als je nooit iets bereikt heb en altijd je hand op moet houden voor een centje en daarom je gehele leven boos bent op een ieder die het beter heeft. Ze zijn eigenlijk het meest kwaad op zichzelf, omdat ze weten, dat ze de boot gemist hebben en dat het hun eigen schuld is.
     Er is een mooi woord voor,en dat is, ‘onrendabele’

    3. ZWEEDSE K0K

     Op de verpakking van mondkapjes staat dat ze niet beschermen tegen Covid19,
     Wetende dat RPML gelijk heeft.

     Een ieder met slechts een werkende hersencel weet dat mondkapjes niet de drager maar zijn directe omgeving beschermt tegen het overdragen van het virus.

     1. RPML

      Een ieder met slechts een werkende hersencel weet dat je de aerosolen dwars door je mondkapje heen blaft en dat de omgeving ze dwars door jouw mondkapje heen blaft.

      Een ieder met slechts een werkende hersencel weet dat alleen medische mondkapjes beschermen.

     2. ZWEEDSE K0K

      Wat is het toch kinderlijk eenvoudig om RPML onzin te laten uitbraken.

     3. Ernest Stern

      RPML sluit zich aan bij het oordeel van van Dissel. Dat zou hij vaker moeten doen.

     4. homefront

      ernest praat graag over hoe en waarom anderen iets doen of zeggen

     5. RPML

      Stern zit met zijn Dunning-Kruger duidelijk in de ‘Valley of dispair’; overdonderd door keiharde cijfers die het tegendeel bewijzen (waar zijn toch die honderduizenden doden van dat killervirus, waarom ‘maar’ 70 overledenen zonder onderliggend lijden (gut gut wat schreeuwde hij om harde cijfers toen ik daarmee aankwam, maar ja, het RIVM had er een keurig grafiekje voor en het werd weer stil), waarom veel meer besmettingen dan in het voorjaar maar nauwelijks iemand op de IC, overdonderd door argumenten waar echt helemaal niets tegen in te brengen is (mondkapjes zijn zo lek als een mandje en beschermen niet). Gisteren nog een stukje waar hij inhoudelijk helemaal niets kon weerleggen, gewoon naakte feiten, dus dan maar de schrijver naar de brandstofstapel dacht onze Dunning-Kruger patiënt…

      Gelukkig komt na verloop van tijd de fase van het opbouwen van competentie. Helaas is dat bij Stern een extreem lange fase, vorige week nog ging hij compleet onderuit met de elektrische auto die na enig rekenwerk over 250 jaar ‘klimaatneutraal’ is. We zijn inmiddels 2 jaar verder na de eerste publicatie alhier, er is nog geen zicht op het opbouwen van competentie bij Stern.

      Hij blijft bij voortduring keihard op z’n bek gaan, het is even vermakelijk als triest.

     6. Ernest Stern

      Je bent nogal obsessief met mij als persoon bezig, RPML, ik zou dat niet. Je kunt je beter op de inhoud richten. Dit komt nogal kleingeestig over.

     7. Ernest Stern

      “mondkapjes zijn zo lek als een mandje en beschermen niet”

      Dit is ook de stelling van het RIVM maar omdat dit standpunt, ook door wetenschappers, wordt bestreden is het Kabinet schoorvoetend maar overgegaan tot een dringend advies ze te dragen. Het motto lijkt meer te zijn ‘baat het niet, schaadt het niet’.

     8. Ernest Stern

      “de elektrische auto die na enig rekenwerk over 250 jaar ‘klimaatneutraal is”

      Met het risico de discussie over te doen: dat rekenwerk trof ik niet aan. Het is een uit de lucht gegrepen bewering.

     9. Mogguh

      Stern kan zich beter bij ‘ de kunst van het niet doorsnijden’ houden, de aandoenlijke psychopaat.

    4. M. Brandenburg

     Het is inderdaad een feit dat de landen met de meest strikte maatregelen het hardst worden getroffen. Waar men het meest binnen moet blijven verspreid het virus zich hetzelfde.

     Daarnaast indien het waar is dat we nu ineens 10.000 doiden door Corona hebben, dan zijn we in een klap Zweden voorbij die het al sinds Juni aantoonbar beter doet. Dat zou inhouden dat we het nooit beter hebben gedaan dan Zweden met hun beperkte en niet vrijheidsberovende maatregelen.

     1. Gerda2

      Nog helemaal niet aan gedacht. Ik vind het mooi dat Zweden het zo goed heeft gedaan vergeleken bij NL.
      De cijfers gaan misschien steeds meer in hun voordeel spreken.
      Uiteindelijk zullen ze ook minder indirecte doden hebben in de toekomst door uitgestelde behandelingen, meer welbevinden van de bewoners enz.

  3. Vriend

   RPML, je hebt volstrekt gelijk. Maar een angstig gemaakte bevolking zoekt naar bescherming en zekerheid. En dan is het: liever schijnveiligheid dan geen veiligheid.

   1. RPML

    Het staat iedereen vrij ze te dragen, als iemand daar gelukkig van wordt, be my guest… maar leg niet anderen je eigen gedachtenkronkels op. Ik sta ook niet voor de moskee te schreeuwen dat ze katholiek moeten worden.

 2. ZWEEDSE K0K

  Bij de kiezers van het Forum voor Democratie en de PVV zien we dat hun electoraat het meest sceptisch staat tegenover het dragen van een mondkapje.

  Duidelijk dat DDS een afspiegeling is van het Forum voor Democratie en de PVV electoraat, en niet van de Nederlandse bevolking, ook wel “het volk” genoemd.

 3. Morgan4321

  Is er ook gevraagd hoeveel mensen willen dat die mondvodden aan anderen verplicht opgedragen worden? Dat iemand zelf zo’n ding draagt is tot daar aan toe, maar het opdringen van hun symboolpolitiek aan anderen is hoogst irritant.

 4. Lex

  Ik heb het benauwt als ik zo mondkapje op heb. Ik ga niet stikken als ik boodschappen moet doen. de supermarkt waar ik boodschappen haal daar moet ik nu ook een mondkapje op.

  Ja ik doe hem op tot onder mijn neus, Natuurlijk krijg je dan “meneer u heeft het mondkapje niet goed op “Sorry mevrouw ik wil graag nog ademen” ik heb het zo n zo al benauwd licht vorm van astma.

  Even later de bedrijfsleider ook commentaar ik leg uit dat ik het benauwd heb als ik het mondkapje over mijn neus doe. Go het word gedoogt.

  Belachelijk zoon mondkapje en vooral benauwd.

  En dat allemaal voor een zware griep.

  Ze moeten hetzelfde doen als in zweden waar ouderen binnen moeten blijven en er voor hun gratis boodschappen word gedaan “de boodschappen zijn natuurlijk niet gratis het halen wel.

  Trouwens dit gebeurd ik heel veel landen.

  1. RPML

   Bij mij heeft de plaatselijke supermarkt vandaag aparte tijden ingevoerd voor risicogroepen, prima, zien ze mij op die tijden niet en dan kunnen die mensen rustig inkopen doen.

  2. Brenda Welsh

   Lex, “voor zo’n zware griep” . Met zoon zware griep kunt u niet op beide benen staan, bonkt het in uw hoofd en rilt van de kou. Met andere woorden, u komt niet eens de trap af om naar buiten te gaan. Dus moet het iets anders zijn dan zoon zware griep. Laat gewoon die boodschappen bezorgen, afzetten in een krat. Blijf in bed verroer je niet.

   1. JochemX

    Brenda, de een wordt echt doodziek maar de meesten merken nauwelijks wat. Moet daarom alles op slot?

 5. leukeditter

  uhhmm meneer van dissel zegt dat het niet helpt , dus het motto is eigenlijk helpt het niet dan geeft het toch moed. ik draag hem niet en zal het ook nooit doen

 6. Blondie

  De waarheid over deze stofmaskers, wordt niet geplaatst door Steffers.

  1. ZWEEDSE K0K

   Steffers waarheid?
   Blondies waarheid?
   De waarheid?

 7. Eertienator

  Wij zijn op werk ook verplicht zo’n muilkorf te dragen ik weiger dat nog steeds te doen heb zelfs gezegd dat ik liever naar huis ga dan dat ik dat ding moet dragen.

  1. Ernest Stern

   Thuisblijven blijft de beste methode.

   1. Vriend

    Aldus onze vooraanstaande epidemioloog en viroloog.

    1. Ernest Stern

     Ik verwoord de opinie van virologen enepidemiologen.

     1. homefront

      ernest heeft zelf geen mening…

 8. RPML

  Het angstigst zijn GroenLinksers en D66’ers die hoogopgeleid zijn; begrijpelijk, als je hoogopgeleid bent in dramaturgie, toneelwetenschappen, filosofie, geschiedenis of bewegingswetenschappen dan is een warmtepomp of een elektrische auto ook te complex om te begrijpen, laat staan de werking van een mondkapje.

  1. Vriend

   🙂 🙂

  2. Ernest Stern

   Hoger opgeleiden beseffen wellicht beter de gevaren van zowel Corona als de opwarming van de aarde.

   Ontkenners van beide fenomenen zijn gemiddeld beduidend lager opgeleid.

   1. Vriend

    Ernst is opgeleid tot socioloog, wat ongeveer op hetzelfde niveau ligt als dramaturgie of bewegingswetenschappen – hij heeft dus recht van spreken. Bovendien heeft hij de vereiste genen en eigenschappen voor onberedeneerde angsten. Et voila: de gevaren voor Corona en klimaatverandering zijn volledig verklaard.

    1. Ernest Stern

     Sociologie was voor mij een bijvak, goede Vriend.

     In welke academische discipline studeerde jij af?

     1. Gerda2

      ES Laat je toch niet opfokken, daar doe je ons alleen een plezier mee.
      Ik geloof dat jouw grootste angst is dat mensen denken dat je lager- middelbaar bent opgeleid. En dat zeg ik als psychologe van de koude grond. Als het niveau je hier niet aanstaat zou ik zeggen,,,,,,
      Ja, psychologie van de koude grond. Maar iedereen met een beetje gezond verstand ziet dit.
      Verlatingsangst?

     2. vandaag

      hahahahaha , meeste self made miljonairs hebben geen enkele opleiding genoten stront vlek. Dus wat wil je nou eigenlijk beweren narcist

     3. Ernest Stern

      Psychologie van de koude grond lijkt me toereikend om het ontkenningsgedrag ter zake Corona en Klimaatverandering te verklaren, Gerda.

     4. vandaag

      arrogantie en narcisme lijken me betere eigenschappen voor jouw karakter eigenschappen stront vlek

     5. homefront

      ontkenningsgedrag? niemand ontkent druiloor, dat jij je als coronafetisjist laat meeslepen in hypes, angst, klimaatreligieuze onzin moet jezelf weten..

   2. vandaag

    hahahaha , jammer dat die hoger opgeleiden beide fenomenen niet kunnen verklaren noch onderbouwen of ondersteunen. Jammer dat die hoger opgeleiden geen verpakkingen van de fabrikant kunnen lezen.

    Eigenlijk kakelen die hoger opgeleiden als een kip zonder kop met een dubbele agenda zoals je vaak ziet bij hoger management. Vaak zie je dit ook bij narcisten zoals onze stront vlek alhier.

    1. Ernest Stern

     “jammer dat die hoger opgeleiden beide fenomenen niet kunnen verklaren noch onderbouwen”

     Dat kunnen ze wel degelijk maar niet iedereen heeft de intelligentie om dat te kunnen oppikken.

     1. homefront

      ernest laat precies zijn dommigheid zien en als blindpaard overal achteraan te lopen.. het domme jongetje voelt zich ernstig minderwaardig

  3. ZWEEDSE K0K

   Zijn de ambtenaren in Nederland soms ook hoog opgeleid in de “verkeerde ” studierichting ?

   1. vandaag

    nee , die hebben een leesprobleem

    op de verpakking staat heel duidelijk dat die paieren vodjes geen bescherming bieden tegen covid 19

    Lijkt me een ijzersterk bij een rechter mochten die krankzinnige ambtenarren het wel verplicht stellen

 9. ervi

  Als je in ogenschouw neemt dat zelfs het dragen van eigengemaakte mondkapjes is toegestaan, maar (wel werkende) medische kapjes en maskers verboden zijn te dragen, zegt dat wel iets over de ernst van het virus.
  Het zegt ook zoveel te meer over hoe makkelijk een volk zich een oor laat aannaaien.

 10. Wim Vreeswijk

  Ik zit zelf al maandenlang in een vrijwillige quarantainegijzeling, dus ik val onder geen enkele peiling.

 11. vandaag

  nou veel plezier met het dragen van een papieren verzamelbak voor virussen.

  Zolang het vrijwillig blijft mag iedereen die het dragen wil het dragen maar laat mij met rust. Overigens zie ik in het huidige straatbeeld wel een stijging maar die 66% wordt bij lange na niet gehaald

 12. R.H.J. van Hees

  Ik geloof er geen reet van……..

 13. homefront

  Logisch want het gaat slechts om een advies…

 14. Tom Bombadil

  Lekker man zon vies ding de hele dag op je gezicht…

 15. SubTec

  En weer woon ik in een ander Nederland dat de Mainstream Media.
  Verreweg de meeste die ik ken zijn duidelijk tegen mondkapjes omdat ze weten dat het onzin is.

 16. Robin Hoed

  Als de meerderheid vaan Nederland vóór een mondkapje is moet de rest het wel fout hebben.
  Dat is hoe veel mensen denken.
  Opinies worden door de media gecreëerd dmv nep peilingen.
  Als je een beetje de reacties op diverse sites leestpje kom je tot heel andere conclusies.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.