CDA slaat volledig linksaf, lijsttrekker De Jonge noemt programma “een radicale keuze”

Het CDA, onder leiding van lijsttrekker Hugo de Jonge, presenteert een nieuw “radicaal” partijprogramma. Al lijkt het vooral op een samenraapsel van PvdA- en GroenLinks-ideeën, aan elkaar gebonden met platitudes waar de sticker van D66 nog op zit. Want het CDA kiest voor “een sterke samenleving waar we met elkaar de verantwoordelijkheid nemen voor het land waarin we leven”. Krachtig hoor!

Het CDA wil het minimumloon met 10 procent verhogen bij een 40-urige werkweek en de partij wil een ander (meer regionaal) kiesstelsel. Ook moeten er in tien jaar tijd een miljoen duurzame woningen bij en moet de kinderopvang rechtstreeks door de overheid gefinancierd worden. Verder wil het CDA de Nederlandse economie met grote projecten zoals een hogesnelheidslijn uit het slop trekken. Tot zover de enigszins concrete maatregelen.

In het concept-verkiezingsprogramma Zorg voor elkaar wagen ze zich ook aan de zweverige kant van beleid, we moeten namelijk “omzien naar elkaar” want “een samenleving bestaat niet uit 17 miljoen individuen”, aldus De Jonge. Het CDA wil dus gewoon kunnen strooien met geld en dat vervolgens ‘solidair’ noemen. En dan gokken ze er maar op dat deze 17 miljoen individuen geloven dat we allemaal nog steeds onderdeel zijn van één gemeenschap. Ik denk dat we, gezien de onthoofdingen van afgelopen tijd, dat station al een paar jaar geleden zijn gepasseerd.

Maar om ook hun rechtse kiezers toch wat te paaien komen ze met het strafbaar maken van het verheerlijken van geweld en terrorisme. Nou, dat zal de videogame-industrie leuk gaan vinden! Maar serieus, wat voegt dit nou toe? Het oproepen tot geweld is al strafbaar en het verheerlijken van geweld of terrorisme is niet perse hetzelfde als het doen van zo’n oproep.

Het CDA probeert gewoon tegen links aan te kruipen en is daarmee eigenlijk een soort GroenLinks/D66 geworden met wat minder windmolens, maar dan nóg saaier ook.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. vandaag

  het hele partijkartel struikelt over de linkse 2030 agenda

  stem sociaal , stem PVV

  1. Ernest Stern

   Nederlandse zinnen beginnen met een hoofdletter.

   1. vandaag

    T IS NIE WAAR ? GOH

    1. Cor Grijpstra

     @v
     Puber

     1. vandaag

      helaas tról das 50 jaar geleden dombo

   2. Vriend

    Duitse, Franse en Engelse zinnen trouwens ook.

    1. Cor Grijpstra

     off topic
     Hee @Vriend, sinds Wilders openlijke adoratie voor Orban en Poetin is de ontluikende liefde die er was voor de PVV, voorgoed gedoofd.

     1. Vriend

      Moest even nadenken, maar begrijp nu dat je reageert op mijn bijdrage van een paar dagen geleden.

      Zoals ik toen zei: het moeten toch de politieke standpunten van de PVV zijn die je aanspreken. Die zijn nog steeds onveranderd ondanks Wilders’ vrijage met zijn twee vrienden uit Oost-Europa.

      Hoe los je dat op? Bij de SP krijg je er alleen onversneden marxisme voor terug.

     2. Bolkestein

      We mogen ons als Europa zegenen met landen als de Visegrad V4-landen Hongarije, Polen, Tsjechië, Slowakije en ook andere Oosteuropese landen die realistische politiek bedrijven en de massaïmmigratie naar en de omvolking van Europa in hun eigen landen aan de poort weren. Dat zouden wij in ons eigen land ook moeten doen. Victor Orban is het lichtend pad. In Oost-Europa hebben ze heel goed door dat de aanhoudende massaïmmigratie uit (Noord-)Afrika en uit West-Azië en de omvolking van Europa er onvermijdelijk toe leidt dat Europa daarmee Afrikaniseert, Arabiseert en Islamiseert en zal verworden tot diezelfde shit hole als die herkomstlanden van deze invasieve immigranten. En ik geef deze landen groot gelijk dat ze de ellende welke in (Noord-)West Europa van kwaad tot erger steeds schrijnendere vormen aanneemt onder geen enkel beding in hun eigen land willen hebben.

     3. Bolkestein

      Hongaarse minister: “Word wakker Europa en verdedig jezelf”

      h**ps://www.frontnieuws.com/hongaarse-minister-word-wakker-europa-en-verdedig-jezelf/

   3. Henk Albarda

    Om die reden schrijf ik uw naam, ernestine stern, met kleine letters. u bent een min mannetje, met een sterk ontwikkeld gevoel voor gewelddadig anti-semitisme.

 2. Cor Grijpstra

  Rechts wordt nog eens heel klein.

  1. vandaag

   hopelijk , voor als nog bestaat het niet in Nederland

   1. Ernest Stern

    Hopelijk met een hoofdletter, geen spatie voor de komma. Vooralsnog schrijf je aan elkaar.

    Verder prima.

    1. vandaag

     dank je wel voor de voortreffelijke inhoudelijke reactie stront vlek , niemand kan tegen zoveel inzicht iets inbrengen hufter , echt fantastisch voor een hersenloze taal nazi

    2. Logica

     Ernest, doe niet zo kinderachtig man. Tjonge tjonge.

  2. Logica

   Begrijp ik het goed Cor, ben jij een SP’er? Die partij heeft wel mijn sympathie al stem ik er niet op. Ik krijg althans de indruk na de reactie van Vriend.

   SP is geen fan van de EU, geen fan van massa immigratie en ook niet blij met klimaatgekte. Ze lijken in veel opzichten op de PVV maar zijn intern verdeeld. Er zitten binnen die partij ook veel mensen die pro immigratie zijn. Types als Anja Meulenbelt bijvoorbeeld die nu gesetteld is bij BIJ1 van SS.

   Ik had jou meer bij Groen Links verwacht als het tenminste klopt wat vriend zegt.

  3. Genoeg van linkse dictatuur

   Gelovige partijen hebben geen bestaansrecht meer, je bent geestelijk heel erg arm als je nog geloofd. Het nep geloof heeft veel kapot gemaakt en is een vorm van geestelijke mishandeling. Om op basis daarvan mensen te lokken is heel triest. Hou jezelf vd gek en verbiedt het geloof en de wereld zal beter worden.

 3. Appelstroop

  VVD met hun 1000 euro, groenlinks met hun 10.000 euro, PVV/FvD met hun structuele loonsverhoging voor de zorg en nu CDA met +10% minimun loon. Op een gegeven moment ga je een trend zien in de aanloop van de verkiezingen.

  1. vandaag

   quote PVV/FvD met hun structuele loonsverhoging voor de zorg end

   Dat was een motie van de PVV die al meermaals door het partijkartel was afgewezen. Heeft dus NIETS met de linkse verkiezingsretoriek te maken van het partijkartel conform agenda 2030

   stem sociaal , stem PVV

   1. Appelstroop

    Fair enough.

    Het kabinet gaat liever kijken wie er nou extra geld kan gebruiken in plaats van iedereen. Genoeg prima betaalde banen in de zorg, zelfs overbetaalde banen. De onderste laag (maar wel geschoold) kan in sommige gevallen wel meer geld mogen krijgen.

 4. plakband

  Het CDA kiest voor “een sterke samenleving waar we met elkaar de verantwoordelijkheid nemen voor het land waarin we leven”.

  “Met elkaar verantwoordelijkheid nemen”.
  Dat klinkt al als afschuiven van verantwoordelijkheid door de partijtop.

  Typische partijkartel-retoriek van het CDA.
  Het ik-stond-erbij-en-keek-ernaar gedrag van het CDA.

  Ik voel mij helemaal niet verantwoordelijk voor de puinzooi in NL
  Door nietsdoen van het CDA wordt deze puinhoop alleen maar groter.

  Vaagzeweg zodra het kan.
  Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

  1. Freba

   Tijdens het CDA bewind van de christenterrorist EN vrouwenbillenaanraker Ruud Lubbers zijn er 500.000 “gezinsherenigers” naar dit land gekomen. Zijn eigen kinderen wilden namelijk niet achter de vuilniswagen, niet in kassen werken, geen pakjes rondbrengen, niet in jaren 60 flatjes wonen, etc.etc.etc.etc. De volgende lading slaven vanuit het Middellandse zeegebied is onderweg. Ooit zei een econoom dat het vinden van aardgas in NL, het grootste ongemak is/was, hetgeen NL is overkomen. Zelf lekker achterover gaan hangen en je slaven het werk laten doen. Slavendrijvers worden uiteindelijk allemaal zelf slaven. Eigen schuld dikke bult.

 5. Ernest Stern

  Het CDA voelt de politieke tijdgeest goed aan en die is naar links. Ik denk dat men ook bij de VVD dit beseft en om die reden prima op basis van dit programma met het CDA zal kunnen samenwerken.

  1. vandaag

   yeppo stront vlek. gelukkig kan iedereen zien dat het geen flikker uitmaakt op welk clubje je stemt uit het partijkartel. het partijkartel is uitvoering agenda 2030

   stem sociaal , stem PVV , de enige partij in en buiten het partij kartel met een zelfstandig programma.

   1. EvertB

    ze moeten allemaal opgepakt worden nu , die hele corona lock dow is zwaar fake , Rutte en De Jonge hebben zich lekker laten betalen hiervoor. Walgelijk , kijk bij Miriam Hope , een duitse journaliste heeft samen met andere onderzoek gedaan naar het afkopen van regeringleiders , miljoenen werden betaald door the who

    1. vandaag

     Je bent te stom om de notulen van de notabelen in de who te ontcijferen tomatenaanhanger. Neemt niemand je kwalijk hoor sukkeltje

     1. wesley bentley

      enz

  2. halo1

   De grenzen voor “links beleid” liggen natuurlijk bij het feit dat alle rijken ons gedag zeggen en alle armoedzaaiers hierheenkomen.. dan einde verhaal!

 6. AS210854

  Als je het minimumloon 10 % verhoogd, verhoog je ook de uitkeringen 10 %

  1. Bolkestein

   Het kan beter nasr (AOW-)uitkeringen voor onze eigen mensen dan naar asielimmigranten, Afrika, Hamas. Als we eerst eens stoppen met hieraan geld uit te geven blijft er heel veel geld voor ons land en onze mensen over.

 7. Bolkestein

  Forse verhoging van het minimum loon ben ik voor. En dan niet 10 % in vier jaar tijd, maar 19 % plus inflatiecorrectie in dezelfde periode. Het is een gotspe dat de (CAO-)lonen, uitkeringen en pensioenen niet of nauwelijks zijn geïndexeerd. En dan geeft Sigrid Jaag maar minder geld aan Afrika of aan Hamas. Ons geld voor onze eigen mensen! Eigen volk eerst!

 8. Meriadoc Brandebok

  “Omzien naar elkaar” en tegen de “17 miljoen individuen”, met het gezin als de hoekssteen van de samenleving, zijn allesbehalve linkse thema’s. Sterker nog: het is onversneden conservatief.

 9. Heras

  Oooooooh, nou snap ik hem.
  Hij wil natuurlijk zijn verworven rijkdom delen met de armste mensen van het land.

 10. rexm

  De Jonge, de nieuwe toneelspeler komt aan het pierement, allemaal links af burgers, richting verkapte DDR staat.
  Er is duidelijk geen gezag meer in de huidige coalitie en zij ploegde voort, de prutsers.

  1. wesley bentley

   Ja hoor jochie,
   hoe vaak ben je het afgelopen jaar trouwens door de geheime politie opgepakt?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.