Column Ozair Hamid: De aanval op het individualisme is doorgeslagen

Steeds vaker koppen kranten ‘het individualisme is doorgeslagen’. En niet alleen kranten openen de aanval op het liberale denken; ook steeds meer politieke partijen nemen er nadrukkelijk afstand van. 

Vanaf het moment dat geld werd geïntroduceerd tot aan 1820 was meer dan 90% van de wereldbevolking ‘arm’; in 2015 was dat 9,4%. Alleen de kapitalistische industriële revolutie heeft daar verandering in weten te brengen, en niet een progressief systeem, waarin investeren wordt ontmoedigd. Dat is het verleden van economische individualisme, en die weg niet meer voortzetten, wat de afgelopen decennia steeds meer gebeurt, laten zijn nadelen zien.

Zo is de economische realiteit die is veroorzaakt door anti-individualistisch beleid bitter. De kosten van AOW-uitkeringen lopen elk jaar op, de zorg wordt steeds instabieler en de kwaliteit van het onderwijs wankelt. Een functionerend alternatief, behalve het liberalisme, is niet aanwezig, zo laten ook andere landen ons zien. De Scandinavische landen bijvoorbeeld, die ooit zo progressief waren, privatiseren langzamerhand steeds meer en meer. Op vele gebieden zijn zij inmiddels al liberaler dan Nederland, ook op cultureel vlak.

In Nederland staat dit cultureel individualisme echter onder druk. Gert Jan Segers schreef dat het individualisme de sociale cohesie ondermijnt. Maar waar vloeit die sociale cohesie uit voort? Ongetwijfeld zijn culturele normen en waarden een belangrijke factor, maar in een maatschappij waar andere culturen steeds dominanter aanwezig zijn kan zo’n overkoepelende cohesie niet aanwezig zijn. Daarnaast: is zo’n cohesie op basis van religie of een gedeelde cultuur überhaupt wenselijk? Heeft het niet een zelfbeperkend effect? Moet het individu niet de frisse lucht inademen op het wijde veld van de mensheid? Op die vragen gaat Segers niet in, terwijl die vragen juist in deze context zo belangrijk zijn.

De tegenbeweging van het individualisme zal ook niet op deze vragen ingaan, omdat het de discussie altijd zal verliezen. Want welvaart en vrijheid, zaken die iedereen nog altijd waardeert, zullen autoritair collectivisme altijd verslaan.

Volg mij op Twitter.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ernest Stern

  “Moet het individu niet de frisse lucht inademen op het wijde veld van de mensheid?”

  Ja nee maar natuurlijk, Ozair. Ook conservatieve atheneumleerlingen is dat aan te bevelen.

  1. CLoVis

   Wat weet jij daarvan?
   Jouw opleiding is nooit verder gekomen
   dan het Voortgezet Onderwijs.

   P.S.: Zit het je nog steeds dwars
           dat ik een alumnus ben (en jij dus duidelijk niet)?
   De laatste keer begon je er meteen
   allerlei vervelende eigenschappen aan te verbinden…

   1. Cor Grapstra

    En weg is onze hooggeleerde.

  2. gustav

   ES\
   Nou, nou, niet zo van de hoge toren blazen, als docentje van groep4 BSO!

  3. sonny

   ernest@
   “het individu moet inderdaad frisse lucht inademen”
   De verfrissende lucht van individueel getoetst en gewogen realisme, pragmatisme, is ten zeerste aan te bevelen, en dus niet kritiekloos de wereldse, linkse volgzame kudde gedachte nastreven en bewieroken!

  4. Maurits Dekker

   Ernest Stern is een TR0L die dit forum misbruikt om u te treiteren en te pesten.
   Debatteren met hem is niet mogelijk.
   Houdt rechts, haal niet in en waarschuw uw mede-forumgebruikers.

   1. Ernest Stern

    Ook Maurits, de boa van DDS, ademt dagelijks frisse lucht in op het wijde veld van de mensheid.

    1. CLoVis

      
     Frisse lucht?

     Het begint hier steeds meer
     te ruiken naar onzin.

 2. gustav

  Individualisme, socialisme, liberalisme, allemaal termen, verworden tot nietszeggende kretologie!
  Het poldermodel is stervende, door misbruik en wanbeleid!
  Vals altruïsme, humanisme, ontwikkelingshulp, illegalenbeleid en meer van zulke linkse hobby’s, gepropageerd en gehuldigd door extreem linkse politici, is voor 100% debet aan de afbraak!
  Nederland wordt al jaren structureel afgebroken,daarbij is Nederland tot overmaat van ramp meegesleurd in het miljarden kostende EU project, met als kroonjuwelen het marrakesh pact deel1 en binnenkort deel2!
  Vaarwel Nederland!

 3. Blondie

  Ozair heeft in veel dingen gelijk.
  Maar hoe is het mogelijk, dat Segers deze Linkse afbraak omarmt.
  Hier moet een agenda achter zitten, die achter gesloten deuren is bepaalt.
  En Ozair, het grote gros van de Nederlanders die in loondienst hebben gewerkt, hebben gewoon AOW afgedragen, weliswaar via een omslag model, maar waar het grote probleem zit, is die hele grote groep die nooit aan dit omslag model hebben meebetaald, maar nu wel AOW + uitkering ontvangen.

  Maar Ozair dit Nederland is geen democratie meer, het gaat rap op weg, om het Noord Korea van West Europa te worden.

 4. Maurits Dekker

  Individualisme wordt in de naaste toekomst een vies woord.
  Het individu wordt uitgeschakeld ten gunste van groepen.
  Groepen zijn ook veel makkelijker te beheersen.
  Een middel dat straks gebruikt gaat worden om mensen te be-heersen wordt het vaccin tegen covid-19. Ongeacht of het vaccin werkt of niet wordt het vaccin volgend jaar geïntroduceerd en aan de burgers opgedrongen. Het wordt min of meer een verplichte vaccinatie. Je hoeft je niet verplicht te laten vaccineren, immers dit is in strijd met De Rechten van de Mens, maar als je het niet wil sta je wel aan de kant straks.
  Nu al zeggen organisatoren van grote evenementen dat niet gevaccineerde bezoekers er straks niet in komen, slechts op vertoon van het vaccinatiepaspoort wordt men dan toegelaten. Evenzo zal het gaan bij bezoek aan de gezondheidszorg en dus ook aan de huisarts. De huisartsen zullen tegenstribbelen maar zullen worden gedwongen om mee te werken.
  Kortom, wie zich niet vrijwillig laat vaccineren is straks een paria.

  1. Bunky01

   Maurits Dekker,
   Een juiste analyse en ik vrees met grote vreze ook een juist toekomstbeeld.
   Helaas zijn de weinige mogelijkheden om dit tij te keren heel vervelend.

 5. saddy

  CU is de meest effectieve moslim-partij die er is. Voor christenen doen ze aantoonbaar niks, maar voor moslims laten ze geen kans schieten.

  Zelfislamisering staat hoog in het vaandel bij deze anti-christenen: individualisme (inclusief zelf kunnen nadenken en het beheer over uw eigen portemonnee) staat dan in de weg. Cohesie, solidariteit zijn hun lege begrippen om met uw portemonnee en kwaliteit van leven aan de haal te gaan.
  Zolang cohesie, solidariteit enz maar een kant op gaan is het oude testament van toepassing.

 6. Bes Tolen

  De CU is een partij met een dubieuze achterban, die op andere maatschappelijke gebieden ook haar eigen organisaties heeft. Dat gaat dus lijken op totalitair. Godsdienst heeft duidelijk totalitaire trekken en is daarom ook letterlijk doodsgevaarlijk. Als godsdienstagressie niet uit de hand loopt dan komt het omdat de godsdienst het zich door zwaar bevochten culturele ontwikkelingen, die politiek ondersteund worden, niet kan permitteren. Ondertussen is de invloed van de godsdienst nog altijd zo dat ze zich eenvoudig kan handhaven. Dat is op zich niet goed omdat ze waarheden stelt waaraan niet getwijfeld mag worden. Hoewel er alle reden is om op zijn minst hier aan twijfelen. In principe streeft de godsdienst er toe dat iedereen moet geloven maar de heersende maatschappelijke cultuur verzet zich hier (nog) tegen. Godsdienst brengt de mensheid achterop. Hoe? Bijvoorbeeld door overbevolking in Afrika en andere min of meer achtergebleven gebieden te stimuleren en daardoor illegaal de massa immigratie te bevorderen. Een eigen organisatie is ICCO op het gebied van ontwikkelingshulp zoals dat heet. Jaren geleden kloeg ICCO een groot landelijk dagblad aan omdat deze krant had gesteld dat ICCO medewerkers als ze van uit Afrika naar Nederland reisden ieder een aantal Afrikanen voor immigratie meenamen. Volgens de directeur ICCO voor de rechtbank in Haarlem loog de krant dit en werd De Telegraaf veroordeeld. Terecht? Nee, want de directeur ICCO wist op zijn mooist niet wat de medewerkers van ICCO maandelijks meebrachten naar Nederland. Ik hou het maar op een leugen, die een christen zich kan permitteren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.