Peilingen! PVV stijgt opnieuw een zetel, D66, CDA en PVDA leveren in en FVD stabiel

In de meest recente peiling van Maurice de Hond zien we lichte verschuivingen binnen het electoraat. Zo groeit de PVV van Geert Wilders met een zetel naar 24 en zien we juist dat de PVDA van Lodewijk Asscher de opmars moet staken en daalt naar 14 virtuele zetels. FVD blijft staan op 10 zetels.

De peiling van deze week laat wat dat betreft slechts beperkte verschuivingen zien. Op zichzelf maken we toch electoraal een zeer stabiele periode door. Het lijkt erop dat de Coronacrisis daar voor een belangrijk deel verantwoordelijke voor is en vooral de VVD van Mark Rutte lijkt deze crisis vooralsnog zonder kleerscheuren door te komen.

Peiling Maurice de Hond van 18 oktober 2020. Bron: Peil.nl

De VVD staat namelijk nog steeds met 33 zetels bovenaan, daar waar coalitiepartners als D66 (-6) en CDA (-7) het een stuk slechter doen. De ChristenUnie mag daarentegen wel rekenen op een extra zeteltje en komt nu uit op 6 zetels in de peilingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Cor Grijpstra

  Vanmiddag 14.30
  Ajax – Heerenveen
  Eindstand 1-3

  Cor de Fries

  1. homefront

   En toen werd cor wakker en zag dat de PVV wéér een zetel is gestegen en Ajax met 5-1 heeft gewonnen..

 2. ZWEEDSE K0K

  Maurice concludeert tevens:

  Het is nu interessant om vast te stellen of bij hun huidige stemkeuze er een relatie is met de beantwoording van deze vraag over het gedrag en het rekening houden met het virus.

  Deze analyse kon alleen uitgevoerd worden bij partijen, die op dit moment 10 zetels of meer in de peiling hebben. We kijken in welke mate de kiezers per partij in ieder van die drie gedragscategorieen van plan zijn weer dezelfde partij te stemmen als in 2017.

  Dan zien we bij de volgenede partijen weinig tot geen verschil in dat voornemen voor ieder van die drie categorieen: D66, SP en GroenLinks.

  Bij VVD, PvdA en CDA zien we dat degenen, die aangeven bij alles wat men doet sterk rekening te houden om niet besmet te worden, trouwer zijn in hun partijkeuze dan de degenen, die dat niet bij alles doen.

  Bij FVD hebben we om het effect goed te kunnen bekijken niet het stemgedrag genomen bij TK2017, maar bij PS2019. Toen haalde FVD 15% van de stemmen en nu staat die partij op 7%.

  En dan zien we een opmerkelijk verschil als we PVV en FVD vergelijken met elkaar. De PVV-kiezers, die bij alles wat men doet, rekening houdt om niet besmet te worden zijn trouwer aan de PVV dan degenen die aangeven het niet bij alles te doen. Bij FVD is het echter duidelijk andersom. Daar zie je dat een fors deel van de mensen, die wel bij wat alles men doet rekening houdt om niet besmet te worden, veel minder trouw zijn aan FVD dan degenen die juist aangeven zich soms/weinig/geen rekening te houden om besmet te worden. Die kiezers zijn in sterke mate overgegaan naar de PVV. Terwijl de PVV-kiezers die niet bij alles rekening houden om niet besmet te worden niet naar FVD overgegaan zijn. Die blijven wel bij de PVV.

  Het zou mij niet verbazen dat zolang de angst in het electoraat voor het virus overheerst, de electorale bewegingen klein blijven.

  1. Blondie

   Pisa bakker.

   Voor één keer.

   volgenede ??

  2. Vriend

   Keurig Kokkie.

  3. JochemX

   Het Rutte-recept is uiterst simpel, via staatspropaganda de mensen zo bang mogelijk maken en je coalitievrienden de kooltjes uit het vuur laten halen. Het leek net of tijdens de laatste persconferentie Hugo een mes in zijn rug had, hij keek zo pijnlijk.

   1. homefront

    Precies JochemX, de spijker op z’n kop…

 3. Beukman

  En Thierry ziet machteloos toe hoe de vervulling van zijn roeping om ooit het land te leiden, steeds verder wegzakt.

  1. Kretoloog

   Dat geldt evenzeer voor Sigrid K.
   Haar D66 loopt langzaam leeg.

   1. ZWEEDSE K0K

    De FvD curve van Provinciale Staten naar nu is ongeëvenaard en een prestatie van wereldformaat

   2. Beukman

    Ja Kreet, maar Kaag is niet geroepen om het land te leiden.

    1. werikke

     zeer irritant mannetje dat altijd laatste woord wil hebben door steeds weer proberen op te naaien. zeer vervelend jammer dat je op deze zondag niets anders te doen hebt. neem aan weinig of geen vrienden . feit blijft dat FVD op 10 staat en PVV op 24 en d66 op 12

     1. Beukman

      enz

    2. Vriend

     Sigrid Kaag heeft duidelijk en luidkeels aangegeven dat ze de eerste vrouwelijke premier van Nederland wil worden.

     1. Beukman

      Dat is van een geheel andere categorie dan je “naar het front geroepen” voelen omdat het land je nodig heeft, dr. Vriend.
      Baudet lijdt aan een Messiascomplex. Kaag wil gewoon carriere maken, wat een veel gezondere houding is voor een politicus.

    3. Maurits Dekker

     “Ja Kreet, maar Kaag is niet geroepen om het land te leiden.”

     Nee dat kopt, niemand heeft haar daartoe opgeroepen. Dat deed het secreet zelf.

  2. Vriend

   Terecht. Terry Bodetteketet is een nul zonder uitstraling, politieke antenne of visie. Net goed genoeg om in het studentenhonk achter de tap te staan.

   1. werikke

    je hebt hier de vrijheid om niet op hem te stemmen. En als je denkt doordat jij hem een eikel vind anderen ook zover te krijgen kan ik je zeggen dat vergeefse moeite is en verspilling van tijd. Je komt alleen zeer dom over nu.

   2. Beukman

    Thierry lijkt me niet de man die nog jaren lang de kapitein van een modderschuit wil zijn. Ik ben benieuwd of hij straks de boel opheft óf de zaak doorschuift naar een trouwe vazal. Iets voor Eva?

    1. Vriend

     Eva of Annabel zullen het stukken beter doen dan Tjerrie. Verstandige, sterke vrouwen die niet voortdurend snoepjes nodig hebben voor hun ego en weten hoe ze moeten koersen om wat te veranderen.

     1. Ernest Stern

      Maar Eva en Annabel zijn toch door het stabiele genie Baudet verwekt?

     2. Fascal

      Confabulatie!

     3. Heinz

      Anna Bel houdt wel van een snoepje.

     4. Fascal

      Als ik niets wil lezen dat nergens over gaat ben ik bij jou aan het juiste adres.

    2. Fascal

     Leugenaar!

     1. wesley bentley

      Nee hoor, je liegt zodra je ogen beginnen te knipperen

 4. Aborifa

  Niet op de beurs speculeren hoor. Dat wordt zo te zien niks.

 5. Cor Grijpstra

  Treurige Telegraaf moet van VVD-bazen weer Baudet bashen

  Zielig voor Baudétje.

 6. RPML

  24 (PVV) + 10 (FvD) = 34;
  VVD: 33

  Nu zijn de tr0llen weer aan de beurt met ‘ach het zijn maar peilingen’

  1. ZWEEDSE K0K

   VVD: 33
   ‘ach het zijn maar peilingen’

  2. Cor Grijpstra

   VVD +CDA = 46
   Nu jij weer 🙂 🙂 🙂

   1. ZWEEDSE K0K

    Friese Freugde Ferstoorder!

   2. RPML

    Mondkapjes zijn waardeloos terwijl de overheid ze verplicht wil stellen per 1 november maar geen keurmerk heeft : h++ps://www.npostart.nl/kassa/17-10-2020/BV_101401087 (vanaf 27 min)

    Covid-19 is een stevig griepjes volgens het WHO: h++ps://who.int/bulletin/online_first/BLT.20.265892.pdf

    De PCR-test is compleet waardeloos volgens moleculair geneticus Dr. Peter Borger, expert op het gebied van PCR:
    h++ps://www.nederlandterugnaarnormaal.nl/Reacties-Dr-Peter-Borger-op-RIVM.pdf?fbclid=IwAR3PB-jg0HmFAl4l-pTL7KSF2KfAdCdfxF1VHDnP9Lraua62Qn77GiVn-qk

    Als de volksmenners van VVD, CDA, D66 en GL door het ijs zakken met een ‘semi-lockdown’, de noodwet en de mondkapjesplicht wordt het een slagveld.

    1. Cor Grijpstra

     PVDA zal daar sterk van profiteren.
     Berust er nu maar in dat het Forum met Baudet is mislukt en dat Geert alleen gaat regeren als de PVV de absolute meerderheid heeft.

     Je zit nog jaren met een linkse meerderheid.

    2. ZWEEDSE K0K

     De geloofwaardigheid van RPML:
     RPML 3 dagen geleden Beantwoorden
     DOEI DDS!

  3. Ernest Stern

   Het zijn betrouwbare peilingen maar we zagen de afgelopen tijd wel altijd dat de partijen als de PVV hoog scoren in peilingen en veel lager in verkiezingen.
   Ik denk dat populisten als Wilders heel goed zijn in het verwoorden van het negatieve sentiment maar dat de kiezer in het stemhokje toch geneigd is te kiezen voor partijen die bestuursverantwoordelijkheid kunnen dragen. In die zin zeggen deze peilingen niet zoveel voor het uiteindelijke resultaat van populisten.

   1. Vriend

    De Grijsgedraaide Grammofoonplaat.

   2. JochemX

    Hebben meer partijen last van. Verheug me nu al op de zure gezichten van Jetten, Klaver c.s. tijdens het verkiezingsavondje.

   3. Cootje

    Mensen met een lege portemonnee , of hun zaak op de fles zijn katten in het nauw en hebben het met bestuursverantwoordelijkheid wel gehad

 7. Blondie

  Rutte 3. Zakt naar 64 zetels, verlies van 12 zetels.

  VVD = 33 (0)
  D’66 = 12 (-7)
  CDA = 13 (-6)
  CU. = 6. (+1)

  PVV. = 24 (+4). PVV/FvD stijgen naar 34 zetels, winst van 12 zetels.
  FvD. = 10 (+8)

  1. Cor Grijpstra

   @Blondie wat is je gedroomde coalitie?

   1. ZWEEDSE K0K

    Een vraag die stemt tot nadenken.
    Dat gaat lang duren.

 8. Cootje

  Als in februari de faillisementen elke dag om je oren vliegen in de landelijke dagbladen , als in februari de werkeloosheid is gestegen naar 7/8% van de beroeps bevolking. Als in februari de mensen de Corona pijn en de leugens daarom heen voelen. Als in februari Nederland economischs aan de grond zit , op dat moment hoeven Wilders en Baudet geen campagne meer te voeren , gewoon een beetje zout in de wonden is genoeg, even duidelijk maken dat onze centen in zuid Europa zitten. Even duidelijk maken dat er ondemocratische zakkenvullers in Brussel zitten , en even er goed in wrijven dat onze Pinokkio daar al 10 jaar voor verantwoordelijk is , mensen die geraakt worden in hun portemonnee kunnen nog wel eens gek reageren . Dus rustig achterover het Corona ballet aanschouwen . De ene zijn dood is de andere zijn brood

  1. Edjan

   @ Cootje, +++

 9. Appelstroop

  Hmm dacht dat FvD op 6 zetels stond, maar dit valt wel weer mee.
  +8 zetels is netjes, al had het een stuk hoger kunnen zijn.

  Feit blijft wel dat VVD liever gaat regeren met andere partijen
  dan PVV en FvD, dus hoe meer stemmen op PVV/FvD,
  hoe linkser het volgende kabinet gaat worden omdat Rutte
  een behoorlijk aantal compromissen moet gaan maken.

  1. Henk Albarda

   Appelstroop, foute interpretatie. Rutte moet, om via Macron een Brussel baan te krijgen, steun van Groen Links en D66 hebben. DE VVD wil samenwerken met FvD en PVV, uitsluitend corrupte rutte met een kleine kliek wil met groen links en d66 verder.

   DAT is de enige reden waarom rutte mogelijk na eerstkomende TK zich toch weer in alle (leugen) bochten gaat wringen om met d66 (officieel) en Groen Links (officieus) te blijven samenwerken.
   Het gevolg zal zijn dat de lasten nog eens 10 % omhoog gaan en dat zelfs welvarende VVD kiezers rutte zat worden. Over een aantal jaren volgt dus alsnog af door valluik voor rutte.

   Binnen een aantal jaren zullen FvD en PVV invloed afdwingen.

   U heeft ook niet gelet op de wijze woorden van Syb Wynia, die de steeds verder groeiende protesten tegen de klimaat hysterie in Nederland aardig in beeld brengt.

 10. Heras

  Wilders en Baudet: laat alstjeblieft de verkiezingen doorgaan, want we zijn de linksers zo zat…zo ongelofelijk zat.

  1. Piet51

   @Heras
   Ik hoop ook van harte, dat de verkiezingen doorgaan. Maar ik ben wel blij, dat Wilders en Baudet daarop geen enkele invloed hebben.

   1. homefront

    Klopt die gaan niet over het wel of niet doorgaan van de verkiezingen, ze gaan wel over de inhoudt dat dan weer wel natuurlijk en er is verandering gaande ten gunste van Wilders en Baudet die gaan vuurwerk brengen, ze gaan de boel opschudden…

    1. Fijnproever

     Als Wilders een monsterverbond aangaat met de partij van de Toekomst zal dit een aardbeving betekenen.

     1. vandaag

      kan ie beter niet doen

      27 x 0 = 0

 11. M.Dikker

  Nu zal er wel weer een truc uit de trukendoos getoverd worden om de PVV de zetels weer af te snoepen. En als de trukendoos uitgeput is, moet Wilders nog meer op zijn veiligheid gaan letten. Zo ver is het al gekomen in onze vrije westerse wereld. En o ja, de vrijheid van meningsuiting is ook foetsie. Verheerlijking van de moordenaar die de Franse leraar heeft onthoofd is toegestaan, maar daar weer een mening over hebben is haatdragend taalgebruik.

 12. A-BBa

  Naar het aantal views op hun websites gekeken wordt pvv.nl nog altijd 10 keer zoveel bezocht dan fvd nl. En afgelopen maand is het aantal views op fvd.nl drastisch gedaald.

 13. Henk Albarda

  DDS, ga eens leren peilingen te interpreteren!!

  Behalve de panels van I & O, Kantar, S & P, 1Eenvandaag, en de slechtste, PeilingWatch, weet heel Nederland dat die peiling ‘organisaties’ feitelijk niet meer doen dan in opdracht groen links rutte hun venijn over Nederland te verspreiden.

  De enige die soms een reeeel beeld schetst, is MdH. En laat nu net MdH een zeer continue beeld schetsen, waarin de VVD rond de 30 zetels hangt, verliezend, groen links rond de 12 zetels, verliezend (deze week effe 14, dat zakt wel weer weg), d66 rond de 10, 12, verliezend, FvD rond 10, 12, stabiel.

  FvD bestaat net 3 jaar, en was in 2017 DE verrassing door met 2 zetels in de TK te komen. Het mag dus niet verbazen dat FvD in de peilingen fluctueert.

  De PVV daarentegen zit alweer meer dan 10 jaar in de TK. Zoals door columnisten links en rechts is geconstateerd, is Wilders mede onder druk FvD zijn toon aan het milderen, wetende dat hij 10 jaar lang te bot is geweest.

  Zoals iedereen hier weet ben ik partij-programma overtuigd kiezer FvD sinds 2017.
  Tot 2016 was ik lid VVD.
  Toen besloot rutte heel stilletjes de VVD, tegen de zin van tenminste een derde van de partij, voor 0 te ‘verkopen’ aan groen links en bewezen pol pot aanhanger rosenmoller. Daardoor werd de PVV mijn alternatief, waarbij ik zou stemmen op Martin Bosma, Lilian Helder of Harm Beertema (als die in de TK zou blijven). Ik zou niet gauw op Wilders op stemmen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.