Schokkend onderzoek McKinsey: ‘Meer dan de helft van het Europese MKB denkt in 2021 failliet te gaan’

Vanochtend schreef ik een artikel waarin ik uitlegde dat het MKB de nek wordt omgedraaid. Het kleine en middelgrote bedrijfsleven worden, als het zo doorgaat met al die belachelijke coronamaatregelen, vervangen door multinationals en landelijke ketels. Banken vinden dat geweldig (zoals uitgelegd in dat artikel), en dat geldt ook voor politici. Het is immers veel makkelijker zaken doen met een paar giganten dan met heel veel kleine bedrijfjes.

Nou, goed nieuws voor the powers that be: uit onderzoek van McKinsey blijkt dat meer dan de helft van de Europese MKB’ers denken dat ze volgend jaar geen bedrijf meer hebben.

De cijfers zijn ronduit dramatisch: zeventig procent van de ondernemers zegt dat hun omzet is gedaald en een op de vijf verwacht binnenkort niet meer kunnen aflossen op kredieten en mensen te moeten ontslaan. Meer dan de helft denkt dat hun bedrijf het niet langer dan twaalf maanden redt, ondanks inkomensondersteunende maatregelen en betaalpauzes van banken en de belastingdienst. Elf procent denkt zelfs binnen nu en zes maanden faillissement te moeten aanvragen.

Het MKB is natuurlijk de ruggengraat van de Europese economie. Maar wat kan dat banken en de politiek bommen? Die bedrijven kunnen immers prima vervangen worden door Grote Bedrijven; enorme multinationals en ketens. Daardoor gaat de veelzijdigheid en de diversiteit verloren, maar alweer: wat maakt dat de boven-ons-gestelden uit? Geef die voormalige ondernemers gewoon een baantje als manager van zo’n lokale afdeling van een keten of, als zo’n baan er niet is… welnu, dan stuur je ze gewoon naar huis en laat je ze daar zitten met een “basisinkomen.” Voordeel van dat laatste is dat je kan roepen dat je ze een dienst doet omdat je goed voor ze ‘zorgt.’ Win-win-win!

Als de omzet gelijk blijft, verwacht 55 procent van alle mkb-bedrijven dat zij in september 2021 de deur zullen moeten sluiten. Ook als de situatie verbetert en hun inkomen met tien tot dertig procent stijgt, verwacht nog steeds 39 procent volgend jaar een bankroet.

Op naar een samenleving waarin Grote Bedrijven het voor het zeggen hebben. Toekomst, here we come!

Volg mij op Twitter en op Parler.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Cootje

  Als de voorspelling uitkomt worden volkstuintjes razend populair , en het was in maart al voorspelbaar , een harde brexit doet het deurtje echt dicht , maar het Europese Brusselse broederschap gaat daar aan ten onder zuid Europa failliet en als we rutte zijn gang laten gaan sleurt hij ons gewoon mee , in januari/ februari is er al veel van zichtbaar , dus Wilders en Baudet hoeven geen campagne te voeren , met de ontevreden mensen wordt de verkiezingen appeltje eitje

  1. Ernest Stern

   “dus Wilders en Baudet hoeven geen campagne te voeren , met de ontevreden mensen wordt de verkiezingen appeltje eitje”

   Als we een serieus economisch probleem krijgen zullen de verstandige Nederlanders niet in meerderheid op domme populisten gaan stemmen, Cootje.
   Je begrijpt er geen hout van.

   1. Cootje

    Als je werkeloos bent met een eigen woning , als je bedrijf naar de naar de klo,ten is , welke verstandigen mensen , de helft van de boeren stemt al Baudet Wilders omdat ze zo tevreden zijn . Is een afspiegeling wat er gaat komen , of twijfel ze aan de prognose McKinsey

   2. Cootje

    Ik begrijp er zoveel hout van , dat de voedselbanken het dadelijk niet meer kunnen hengelen , dat voor een gezin met twee / drie kinderen , een volkstuintje toch welwelkom is dus populair

    1. vandaag

     Laat die stront vlek lekker dood vallen negeer zijn quatsch ! Hoe minder reacties aan het adres van de stront vlek hoe minder quatsch

    2. Cootje

     Handelen

 2. Appelstroop

  En dan moet de mega crisis nog komen..
  The Great Reset
  Universal Basic Income
  Centrale Bank digital currency (Bretton Woods 2.0)
  IMF
  Bitcoin
  Inflatie aanwakkeren

  Paar onderwerpen uit podcast met Middelkoop en die dude van Power Unlimited, best interessant gesprek, ben er niet vrolijker van geworden.
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=iNRTbPJWaH0

  We gaan een niet zo toffe toekomst tegemoet als het zo doorgaat :-/

  1. Cootje

   Er waren hier mensen die er aan twijfelde dat volkstuintjes populair zullen worden in 2021

   1. Blondie

    Als mijn info nog up to date is, bezitten de knullen een paar leuke lapjes akkerland.

    Mijn moestuin/bloementuin aan huis is ca 2400 vierkante meter.
    Dus Cootje bij ons altijd groente en aardappels aanwezig

 3. Cootje

  mcKinsey is toch een gerespecteerd bedrijf . En je hoef niet meer dan lagere school gehad hebben om die zelf te kunnen overzien , begrotingen zuid Europa met ook nog een oplopende vergrijzing die worden betaald uit lopende rekeningen , en een tweede zware lockdown waar zware werkeloosheid uit ontstaat en een ravage aan faillissementen en geen belasting inkomsten uit die bedrijvigheid , plus dat het noorden en de rest van de wereld in het zelfde schuitje zitten , en het zuiden niet mogen keertje red , is het toch gewoon afwachten waneer de financiële markten naar de zelfde nood uitgangen rennen , het Europese bolwerk gaat zijn draagvlak verliezen , elk land om zijn eigen reden , solidariteit is stervende en eigenbelang zit in prioriteiten van de zuid Europese landen , want die gaan dadelijk een werkeloosheid te gemoed van 30/40% van hun beroeps bevolking , Brussel wordt een museum

  1. Cootje

   En het zuiden niet nog een keertje gaan redden

 4. vandaag

  Als dit zeer gerenommeerde onderzoeksbureau tot deze conclusie komt lijkt het me wijs als de sukkels en symboolpolitici in de tweede kamer zich nogmaals achter de oren gaan krabben wat hun beleid tot gevolgen heeft.

  We zijn knettergek
  stem sociaal , stem PVV

 5. Jack Flash

  Ik zei het een jaar geleden al of nog eerder.
  Op weg naar de totalitaire staat.
  Alleen sukkels vinden dit geweldig

 6. de ziender

  klopt, mede dankzij de onjuiste en tendentieuze berichtgevingen alhier bij de DDS inzake het schromelijk overdrijven van van datgene wat frauduleus door de Wereld Horror Organisatie als een pandemie werd gepresenteerd. En sommige DDS-ers gaan hier nog gezellig mee door. De term corona heeft ons er mooi onder gekregen en de democratie, in praktische zin, afgeschaft. Waarvan akte.

 7. Wim Vreeswijk

  Dat verwacht ik eerlijk gezegd ook dat onze economie, dankzij die onbenullen in het onbenullen in het parlement en dankzij 10 jaar Rutte, als een plumpudding in elkaar zakt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.