Totalitarisme in de praktijk: supermarkten beginnen gedwongen met ‘winkeluurtjes voor ouderen en kwetsbaren’

Vandaag is de grote dag dat supermarkten dagelijks minimaal twee uur alleen open zijn voor “ouderen en kwetsbaren.” Dit doen supermarkten niet omdat ze dat zo graag willen, maar omdat ze die plicht opgelegd hebben gekregen van de overheid. 

Jawel, Vadertje Staat bemoeit zich wéér ergens mee onder het mom van “coronabestrijding.”

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is hier alles behalve blij mee. Volgens het CBL heeft het kabinet “overhaast […] besloten om de speciale openingsuren voor elke supermarkt te verplichten, ook in wijken waar relatief weinig ouderen en kwetsbare mensen wonen.”

Wat het CBL stelt klopt. Het is ondoordacht en totaal geflipt dat supermarkten in buurten met alleen maar studenten deze regel ook moeten uitvoeren.

Maar daar eindigt het niet met de mogelijke kritiek op deze maatregel. De overheid heeft de bevoegdheid helemaal niet om dit op te leggen aan vrije ondernemers én vrije burgers. Tenminste, de overheid hoort die bevoegdheid niet te hebben. Dit is namelijk totaal dictatoriaal en autoritair tot op het bot. Vadertje Staat bepaalt op basis van leeftijdsdiscriminatie wie wanneer mag shoppen? Gestoord.

En ja, dat het gestoord en autoritair is wordt ook duidelijk door het volgende:

Klanten die niet oud of kwetsbaar zijn, zullen waarschijnlijk niet geweigerd worden op de speciale ‘ouderenuren’, omdat het in verband met privacy niet mogelijk is om dit te controleren.

Met andere woorden, het controleren van de verplichting is niet mogelijk omdat dat in strijd is met onze rechten. Maar de verplichting om dit soort uren in te stellen wordt supermarkten wél opgelegd.

Natuurlijk weet je dan dat de volgende stap is dat iedereen gaat zeuren dat ook jongere mensen tijdens die uren winkelen, waarna de staat met de ‘oplossing’ komt om de wet aan te passen zodat mensen wél gecontroleerd (kunnen) worden bij de ingang. Want zo gaat het steeds. Dit mag niet, dat mag niet. OH NEE ONVEILIG! En dus, hop, worden de spelregels even aangepast.

Deze idiotie en inbreuk op onze rechten moet stoppen. Het sterftecijfer van het nieuwe coronavirus ligt zo rond de 0,24%. Dat is maar een beetje hoger dan het sterftecijfer van de griep (0,16%). Gezien de cijfers is er geen enkele noodzaak voor de overheid om onze rechten met voeten te treden — als zo’n noodzaak er al ooit kán zijn.

Volg mij op Twitter en op Parler. En steun mij op BackMe. Al voor 1 euro per maand krijg je dan dagelijks een exclusieve column in je inbox!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Blondie

  Inderdaad Wilders stelt het simpel, Nederland is corrupt.
  Nederland is een politiestaat geworden, waar de democratie is verdwenen.
  Nederland het Noord Korea van het Westen.
  Het land waar Links, alles kapot maakt.

  1. wesley bentley

   Pak je koffers maar vast. Het parlement wordt straks na de volgende verkiezingen ontbonden. 1933 staat voor de deur.

 2. hans-e-pans

  Als men een voorbeeld wil dat discriminatie duidt dan is het dit wel.

 3. saddy

  Als je dit al als totalitair beschouwt lees dan eens van de Veren Naties hun agenda 20
  30.
  Nederland heeft hier ook voor getekend. In de praktijk gaat dit betekenen:
  Geen prive bezit meer, geen huis geen auto geen fiets.
  Alles wordt een service die je moet verdienen
  Bedrijven maken geen winst meer, alles in dienst van het milieu, pensioen-beleggingen worden waardeloos, maakt dan niet meer uit want iedereen op de wereld krijgt dan hetzelfde basisinkomen
  Begin maar eens met het lezen van interpretaties, daarna begrijp je ook beter wat achter het utopische proza schuilgaat

  1. Gerda2

   Met het basisinkomen zijn ze in Spanje al bezig.

   1. Jack Flash

    Gerda2@ Van ons geld notabene.

   2. vandaag

    das experiment 86 om vast te stellen dat het niet werkt

    Bijna alle Scandinavische steden gingen u voor !

    het werkt niet omdat “omdat de uitkeringstrekkers niet werken “

 4. ZWEEDSE K0K

  Het is ondoordacht en totaal geflipt dat supermarkten in buurten met alleen maar studenten deze regel ook moeten uitvoeren.

  Aangezien er tegenwoordig studenten zijn die tegen de dertig aantippelen, kan ik me deze maatregel voor oudere studenten goed voorstellen.

  1. Banne de Booyer

   Studenten zijn niet de meest propere klanten. Gezien die smerige studentenwoningen waar de kant en klaar magnetron verpakkingen en resten tegen de lege alcohol flessen strijden om een plekje op de vloer, kasten aanrecht enz. Daar missen winkeliers niets aan.

 5. vandaag

  Er komt iemand van 25 aangelopen die zegt diabeet en hartpatient te zijn. Wat doen we ? mag ie binnen of niet ?

  Kotsmisselijk word je van die symboolpolitiek en oneigenlijke maatregelen

 6. ET007

  Ergens is het geen slecht idee. Maar waar begin je en waar eindig je met maatregelen? Is het wetenschappelijk te achterhalen of selecteren op “zwakkeren” wel nut heeft. Lijkt me dat als er een max van bezoekers geldt per vierkante meters lijkt me dat niet echt winstgevend.
  En dan nog eens die regeltjes. Mag ik als Limburger tanken in Duitsland, ook al is Limburg geen risico gebied op dit moment.
  Wanneer horen we wat van de EU? Zeker pas wanneer er weer geld geschoven moet worden. En maar meer en vaker halve maatregelen.
  Leveren die twee uurtjes echt een bijdrage? Een ding is zeker: er zijn grotere problemen zoals ventilatie en eenduidig beleid over mondkapjes en toetreding van Duitsers, Belgen etc.

 7. SubTec

  Ik ben 63 en wil niet dat dit soort idiote acties uit mijn naam gedaan worden.
  Er zijn helemaal geen risico groepen
  99+% van de zogenaamde Corona-slachtoffers waren zeer bejaard en hadden al een dodelijke ziekte VOORDAT ze Covid19 kregen.
  M.a.w. mensen die sowieso gestorven zouden zijn!

  Rutte III is een verrotte, dictatoriale en asociale Linkse bende en moet zo snel mogelijk afgezet EN vervolgd worden.

 8. SubTec

  Dit is uitsluitend bedoelt om een relatief onschuldige griepvirus een air van “gevaarlijke killer virus” te geven.

 9. Heras

  De overheid bemoeit zich weer met dingen die hen niet aangaan. Ouderen kunnen zelf heel goed bepalen waar en wanneer ze boodschappen doen.
  Ik vraag mij nog steeds af: zijn dit de laatste stuiptrekkingen van links of zijn ze echt zo dom.

 10. A-BBa

  Ik vind dit een beetje kort door de bocht van deze auteur, zelf een jong knaapje die een corona aanval waarschijnlijk als een griepje af kan doen. Bijna alle tegenstanders van de maatregelen zeggen dat de jongeren meer vrijheid moeten krijgen en dat de ouderen dan maar beter beschermt moeten worden. Dit extra uurtje in een supermarkt voor ouderen zou dus een maatregel zijn die de ouderen beschermd waardoor de jongeren meer vrijheid zouden kunnen krijgen omdat ze in de uren dat ze zelf boodschappen doen niet zo op hoeven te letten (wat veel jongeren toch al niet doen). Hier waar ik woon heeft AH ’s morgens van 7 tot 8 open voor de ouderen. Ik maak er zelf altijd gebruik van omdat ik ook een risicopatiënt ben en ik vind het erg prettig. En als de jongeren dan na 08.00 uur graag tegen elkaar aan zonder mondkapje door de winkel willen rennen dan heb ik in ieder geval mijn boodschappen al gedaan.

  Dus wel allemaal maatregelen dooorvoeren die het complete economische en sociale leven platleggen maar als er een maatregel komt die niemand echt pijn doet want supermakten hebben niet echt last van de crisis en er komt zo weer een beetje extra werk voor jonge supermarktmedewerkers dan springeen de bloggers weer achter hun laptop.

  Facit: je moet niet schrijven alleen om iets te willen schrijven.

 11. robzwollenear

  Ik verbaas mij over de onzinnige reacties.
  Als ik vroeg in de morgen rondloop in de supermarkten is er vrijwel nooit iemand jonger dan ongeveer een jaar of 45, want ja als oudere lijken wij vrijwel de enige die rondlopen om even boodschappen te halen. Nog sterker soms zijn de winkels op die tijden vrijwel uitgestorven mede daardoor nemen veel winkeliers deze tijd om meerdere schappen nog even na te lopen en bij te vullen.
  Dus deze achterlijke reacties dat het zo verschrikkelijk is slaan werkelijk nergens op.
  Het uitkramen dat dit door link word gedaan kan ik ook METEEN de wereld uithalen.
  Want RECHTS regeert al meer dan 50 jaar dit land want jawel de VVD is nog nooit geen onderdeel geweest van de heersende orde.
  Als je slim bent moet je eens goed lezen wat saddy aankaart, de hele wereld gaat een totalitair regime krijgen, maar of dit nu zo negatief word moet ik nog zien.
  De bedoeling van deze verandering is juist om armoede en ongelijkheid uit te roeien, zodat de mensheid zich meer kan richten op vrij onderwijs en het zelf ontwikkelen van jouw eigen persoon. En vooral wil zorgen dat iedereen zichzelf kan ontwikkelen naar wat ze zelf willen en kunnen. Of dat nu zo slecht is valt zeer te betwijfelen.
  Of het echt goed is maak ik vrijwel zeker niet meer mee, maar ongelijkheid zou er voor kunnen zorgen dat mensen die het nu heel goed hebben ophouden met het zeuren dat mensen in een uitkering dit zelf hebben gedaan. Ik gun de mensen die dit roepen heel veel slechte momenten in hun leven met liefde en plezier, want als je zo een egoist bent snap je nog steeds niet waar het leven om draait.
  Verwijt deze oude man maar dat hij die voor een deel gekozen heeft van een zeer goed inkomen naar leven in vrij armoedige omstandigheden dit moedwillig heeft gedaan. Want dat is wat de meeste hier als idioten blaten, ze vergeten dan ook nog eens te vragen of ik dan mij niet zeer ongelukkig voel. Het antwoord is slechts een oude volkswijsheid zie zo oud is dat niemand weet hoe oud. “GELD maakt niet gelukkig”
  Diegene anders denken zijn in mijn ogen letterlijk gestoord en geestesziek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.