Tweede golf nu al merkbaar voor de economie! Economen: ‘we hebben perspectief nodig’

Economen zien steeds meer parallellen tussen de tweede coronagolf en de eerste. Als we namelijk zo door blijven gaan als nu, dan gaat de economie harde klappen oplopen. Economen vinden het dan ook opmerkelijk dat er geen ‘scenario’s’ klaarliggen. Plannen waarin voor ondernemers en bedrijven duidelijk wordt gemaakt wat er zowel niet kan gebeuren in bepaalde scenario’s. 
Net zoals bij de eerste golf blijven steeds meer mensen thuis, wat voor winkeleigenaars een ramp is natuurlijk. Ook nu zien economen de rampzalige cijfers die we in de maanden maart en april hadden opnieuw ontstaan. Jasper Lukkezen, econoom, pleit daarom ook voor meer duidelijkheid vanaf de overheid. Die moeten meer planmatig gaan werken en ook communiceren.

Als a gebeurt, dan doet de overheid b. Als iedereen dit weet, dan kan de economie – de bedrijven, ondernemers etc. – hierom heen spelen.

“We hebben perspectief nodig”, zegt Lukkezen. “Economie is verwachtingen, en die verwachtingen moeten gemanaged worden. Breng scenario’s naar voren, en zeg wat voor maatregelen je in verschillende scenario’s inzet. Dan kun je wat onzekerheid uit de markt wegnemen en help je de investeringen weer op gang.”

Barbara Baarsma, directeur Rabobank Amsterdam, is ook bang voor andere neveneffecten van de crisis. Zoals het aantal stijgingen aan burn-outs.

“Als het kabinet oproept om thuis te werken, dan maakt dat voor mensen met een mooie werkplek thuis niet zoveel uit. Zeker niet als ze een fijne gezinssituatie hebben. Maar alleenstaanden kunnen in een sociaal isolement terechtkomen en lopen een groter risico op een burn-out.”

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Blondie

  Het Linkse Rutte Kartel is niet bij machte, om Nederland te besturen.
  Windje mee ging al niet zo best, maar met wind tegen, dondert het hele zooitje in elkaar.
  De vele zogenaamde kenners, slaan ook vaak maar wartaal uit.
  En verdienen vele dukaten extra.
  Het beste voorbeeld zijn de mondkapjes.
  Het afschalen van reguliere zorg, is een soort gereguleerde opschoning van de burgers.

  1. Pauline Kummer

   @Blondine…wartaal is u eigen, niet? Het valt allemaal reuze mee.

 2. LifeBuddy

  ”Economen vinden het dan ook opmerkelijk dat er geen ‘scenario’s’ klaarliggen. Plannen waarin voor ondernemers en bedrijven duidelijk wordt gemaakt wat er zowel niet kan gebeuren in bepaalde scenario’s.” Natuurlijk liggen er geen ‘scenario’s’ klaar.
  Die Volks spaarPot ligt allang klaar en wordt door de ultra sLinkse in januari pas aan diggelen geslagen.[Let op economen, HaHahaha, het is in maart stemmen. Wisten economen Niet!] En ondertussen is het Lijden en Last voor het Volk, veroorzaakt door pinokkio en de rest van die sLinkse Polonaise rave.

 3. JochemX

  Hoef je helemaal geen econoom voor te zijn, we zijn bijna allemaal gezond, maar economisch en psychisch gaan we massaal naar de kloten.

  1. Pauline Kummer

   Is het zo erg met u gesteld?

  2. HierBenIk

   Dit is het enige juiste antwoord, zo simpel is het!

 4. rexm

  Men kan gerust zeggen dat de gehele coalitie met zijn hopman incompetent is om grote zaken aan te pakken, er zijn geen draaiboeken gewoon omdat ze er niet zijn.
  Analytics denken, minstens op SIX-SIGMA master blackbelt niveau zijn er niet.

 5. Cootje

  U geld is gereserveerd voor zuid Europa , u pensioenen staan onder curatele in Brussel , beleid van 10 jaar oude politiek onderleiding van Pinokkio

  1. Pauline Kummer

   Laat dat pensioenverhaal nou eens los, @Cootje. Ik ben geen zuid Europeaanse, maar geniet dagelijks van mijn pensioen. Heerlijk! Het is allemaal zo simpel.

 6. Cootje

  Paniek in België , Frankrijk , Spanje , Italië , maar de broederschap brengt solidariteit . Zijn wij Europeanen of zijn we gewoon Nederlanders , Belgen , Fransen Spanjaarden, Italianen. En gaan we dadelijk zien dat Frankrijk nadat eerst onze centen hebben opgemaakt air France gewoon nationaliseren uit eigenbelang , Corona gaat de tegenstellingen uitstekend uitvergroten , het is jammer dat we zo virus nodig hebben om te ontdekken wat het zogenaamde broederschap betekent. Zekerheid voor de multinationals en die gaan over lijken

 7. Piet Klein

  Naast de problematiek van Covid en het kennelijk onvermogen van het Rutte kartel om dit op te lossen ontstaat er een andere interessante vraag over de EU maatregelen en fondsen. Nu Nederland het slechts presteert op Covid en de economische gevolgen groter worden. Blijven NL nog steeds schenkingen doen aan andere Europese landen of worden deze schenkingen teruggedraaid nu blijkt dat wij het zwaarste getroffen zijn of meer in lijn met de intenties van deze EU maatregelen gaan wij schenkingen van de rest van de EU ontvangen? Zijn de Italianen dit keer solidair met ons? Hoewel Covid het belangrijkste onderwerp is dat alle aandacht verdient moet de wind draaien bij deze EU maatregelen en moeten wij netto ontvanger worden en juist ontvangen en niet hoeven te schenken. En helder statement van het Rutte kartel is hier wel een vereiste.

  1. Cootje

   Solidariteit in zuid Europa . Proberen om elke week een gratis bosje tulpen te krijgen , want ergens voor werken en hun productiviteit te verhogen met altijd mooi weer is zonde van hun tijd . Je heb mensen die noemen hun Europese broeders , er zijn er ook die noemen hun Europese dieven en zakkenvullers . Maar een welvarend land in 10 jaar naar de klo,te helpen lukt alleen een leugenaar eerste klas. Met een groot old boys netwerk in die 10 jaar van de oude politiek die voor het steunen nu top bestuurders functies hebben of burgemeesters zijn , of hun bestuur functie aanwennen op granulaten als grond te laten storten , dus een baan garantie in het banen carroussel

   1. Cootje

    Granuliet

   2. Ernest Stern

    Voorspel nog eens een keertje dat de EU vanwege Corona binnenkort in elkaar zal storten, Cootje.

    1. vandaag

     de EU doet niets aan covid stront vlek. Die zijn te druk met kromme komkommers en te rechte bananen in de vergaderingen.

     O wacht je vroeg waarom de EU instort om corona ?

     😂🤣😂🤣😂🤣

     domme arrogante sukkel

 8. pietdepad

  Bijna nul doden,(als we dit blijven zeggen gaan ze doden bedenken), bange mensen die als een premier gekke dingen zegt direct naar het ziekenhuis rennen, en de economie die implodeert. Het is niet de economie die implodeert u ben bezig als goede socialisten zich te nivelleren met de rest van de wereld. Dat heet de great reset.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.