Diversiteitscrisis bij D66! ‘Kandidaten van kleur trokken zich terug omdat ze door de partij onderaan de lijst werden geplaatst’

D66 zou kampen met flinke kritiek vanuit hun eigen achterban op de samenstelling van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zo zou Sigrid Kaag liever hebben gekozen voor vertrouwde ‘witte’ gezichten op de D66-lijst in plaats van mensen van kleur.

Nieuwsuur schrijft dat de voorzitter van de D66-diversiteitscommissie laat weten dat meerdere geschikte kandidaten van kleur zich teleurgesteld hebben teruggetrokken, omdat ze onderaan op de kandidatenlijst werden geplaatst. “Als wij niet kunnen bedenken dat in de top-5 iemand met een andere achtergrond aanwezig moet zijn, dan hebben we een boot gemist”, aldus Janarthanan Sundaram, de voorzitter van de D66-diversiteitscommissie.

Volgens deze zelfde Sundaram zegt D66 weliswaar hoog in te zetten op diversiteit, maar valt dat in de praktijk zwaar tegen. Zelf stond hij in eerste instantie ook op de kandidatenlijst van D66, maar hij besloot zich terug te trekken om er achter de schermen voor te zorgen de partij in de toekomst nog diverser te maken. “Als ik nu zou kiezen om in de Tweede Kamer te gaan, dan zou ik voor mezelf kiezen. Maar ik zie nu dat er ook in onze partij nog veel moet gebeuren”, zo betoogd Sundaram tegenover de NOS.

Er zou dan ook intern gedoe zijn over de kandidatenlijst van D66. Verkeerd de partij van Sigrid Kaag nu dan in een identiteitscrisis? Volgens Sundaram wel: “Meerdere kandidaten met een diverse culturele achtergrond hebben gesolliciteerd, maar kregen een lage plek aangeboden. Zij bedankten voor de eer.”

Overigens presenteerde D66 onlangs zo’n beetje hun meest diverse lijst in de geschiedenis van de partij, maar een prominente plek voor LHBTI’ers. Hoe divers de lijst van D66 echt is mag u zelf oordelen:

De kandidatenlijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Bron: D66
Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. RvdBe

  Het is puur racisme bij d666, je hoort op kleur te selecteren niet op geschiktheid.
  Wanneer stopt het eens bij deze fascistische nazipartij?

 2. Fascal

  Sigrid Al-Qaq is sowieso spierwit, dat kan natuurlijk niet!

  1. Sando

   De gekleurde personen zijn totaal ongeschikt voor de Nederlandse regering niets als ellende met deze mensen! Zie Simons enz enz. .

 3. werikke

  als dat echt zo is denk ik dat ik toch D66 ga stemmen

 4. Response

  Selecteren op kwaliteit ipv diversiteit, eerlijker kan ’t niet. Niet dwangmatig op kleur afkomst, geslacht, e.d., dat lijdt alleen maar tot tot onnodige en zinloze discussie.

  1. Jack Flash

   Altijd dezelfde zeikerds die problemen met huidskleur hebben.

   1. Sando

    Je bent ook een gekleurde toch.
    .

 5. ropart

  ook bij 66 heb je minderheden die zet je laag op de lijst en dan heb je vanzelf diversiteit!

 6. 56RdK

  Tja, uiteindelijk komen ook de totaal doorgeslagen deugidioten bij dat D66 er ook achter dat alléén kwaliteiten en integerheid boven huidskleur gaat.

  Al zullen die achterbaksen dat nimmer toegeven, neen, dat wordt dus pas zichtbaar in hun verkiezingslijsten!

 7. vandaag

  hypocriete club sinds pechtold daar vertoeft heeft.

  Voor gekozen burgemeester behalve als een d666 adept wordt voorgedragen.

  🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

 8. Yoyo

  En Hans draaide zich nog maar eens voor 386-ste keer om ….

 9. Roelette

  Siegrid Al-Qaq-Kaag is verdomme spierwit! Sinds wanneer is wit geen kleur meer?!? ‘We’ hebben het b.v. toch ook gewoon over black friday, zwarte Piet, zwart zaad en Jodenkoeken? Nou dan!

  1. Sando

   Neger zoenen het boek de Neger hut van oom Tom(humor boek) enz enz!.

 10. Drollevanger

  Ik ben ook voor diversiteit, maar dat moet niet berusten op kleur of sekse, maar op kennis en kunde. Er wonen een groot aantal analfabeten in ons land, naast geestelijk onvolwaardigen.
  Diversiteit wil niet zeggen dat er in ons bestuur nu via die diversiteit, een aantal idioten of analfabeten in ons bestuur behoren te zetelen.
  Je behoort een baan te krijgen via je kunde, en niet via kleur of sekse.
  Ik vind ook dat via het huidige feminisme een enorme nadruk ligt op de waardeloosheid van het zeer veelzijdige beroep van huisvrouw. Een huishouden en opvoeding goed runnen is een erg belangrijke baan, misschien wel de belangrijkste in de huidige maatschappij.
  Veel belangrijker dan voorzitter van de geitenfokvereniging of het lidmaatschap van een frobel/kunstclub

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.