Tegelijkertijd met het coronavirus duikt nu ook het westnijlvirus op in Nederland: ‘RIVM meldt tot nu toe zes besmettingen’

Het begon met de besmetting van een vogel in Utrecht, maar inmiddels heeft het zogeheten westnijlvirus ook toegeslagen op mensen in de regio Utrecht. Het RIVM meldt inmiddels zes besmettingsgevallen.

Halverwege september werd een eerste besmettingsgeval gedetecteerd toen bleek dat een vogel in Utrecht was besmet met het westnijlvirus. Inmiddels heeft het virus zich -hetzij nu nog beperkt- vooral gemunt op mensen.

Het RIVM bracht op 15 oktober jl. een eerste besmetting van een humaan persoon in Nederland naar buiten. Evenals de besmette vogel was het eerste menselijke Nederlandse slachtoffer afkomstig uit Utrecht. Vermoedelijk werd de man gestoken door een besmette mug.

Het muggenseizoen is nog niet ten einde, want het westnijlvirus duikt op in Nederland. Bron: Lightspring / Shutterstock

Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) zijn er reeds vijf nieuwe menselijke gevallen gemeld vanuit de regio Utrecht.

Het RIVM zegt in De Telegraaf niet met elk geval van het westnijlvirus in de openbaarheid te treden. “De eerste besmetting hebben we gemeld omdat het de eerste keer is dat iemand in Nederland besmet is geraakt”, aldus een woordvoerder tegenover de Krant van Wakker Nederland.

Moeten we ons nu -terwijl we ons nog midden in de coronaepidemie begeven- zorgen gaan maken over het westnijlvirus? Dat lijkt vooralsnog mee te vallen. Binnen de hele Europese Unie zijn er tot 5 november ‘slechts’ 315 gevallen van besmetting met het virus gemeld. 36 mensen zijn inmiddels overleden aan het virus. Vooral in Griekenland, Spanje en Italië is het westnijlvirus bezig met een lichte opmars.

Dat het virus nu ook is opgedoken in Nederland is alarmerend maar vooralsnog niet zorgwekkend. De kans op een besmetting is uitermate klein, maar het is wel een gegeven om goed in de gaten te houden. Immers zit niemand te wachten op een nieuw virus. We zijn allemaal al coronamoe.

Afbeelding: arun Ontakrai / Shutterstock


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. vandaag

  plus een mutatie van covid

  De liefhebbers van vaccineren kunnen zich straks helemaal laten volspuiten

  1. hans-e-pans

   Hier was enige tijd al melding van gemaakt dat er een soort ritssluiting aan allerlei vreemde virus pandemie ’s zou komen.

   Het goedgelovige volk moet natuurlijk vooral bang blijven, tenminste het domme deel daarvan dan.

 2. homefront

  Vergis je niet hoor, “ze” zullen er alles aan doen om mensen he-le-,aal gek te maken met allerlei soorten nietszeggende rare ziektes…

  1. Ernest Stern

   Homefront kan niet lezen: ‘Dat het virus nu ook is opgedoken in Nederland is alarmerend maar vooralsnog niet zorgwekkend. De kans op een besmetting is uitermate klein’

   1. Maurits Dekker

    Ernest Stern is een bemoeizuchtige TR0L

    1. Ernest Stern

     Maurits is een ijzersterke inhoudelijke debater.

     🙂

     1. Hardline

      Gezien de groep 3 reactie van Ernestje raakt Maurits een gevoelig punt.

     2. Ernest Stern

      Hardline is inhoudelijk ook een topper!

      🙂

   2. Althans dolph

    En ?
    Wat wil je daarmee zeggen tr0l ?
    Je bent aan het nakauwen maar vooralsnog geen onderbouwing waarom homefront het volgens jou verkeerd zou hebben

  2. Reinoud van Gelre

   @Homefront.
   (((Ze)))?

 3. ikweetwatikwil

  Ach , straks komt het ene virus na het andere. Zou het ook iets te maken kunnen hebben met al die vreemdelingen die hier neerstrijken. Je kunt het natuurlijk wel op een vogel gooien , maar die zwierven altijd al overal rond.

  1. Jack Flash

   Hoe voorspelbaar.Corona begint steeds meerongeloofwaardig te worden.
   Dus dan maar weer wat anders.Als de plannen maar door kunnen gaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.