Voorzitter Veiligheidsberaad Hubert Bruls moedigt kleine oud-en-nieuwfeestjes aan: ‘anders wordt het een onrustige nacht!’

Met een ‘halve’ lockdown en een vuurwerkverbod lijkt het er sterk op dat er rond de feestdagen eigenlijk helemaal niets meer mag. Met name jongeren zullen daardoor behoorlijk gefrustreerd raken. Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls begrijpt de noodzaak voor een uitlaatklep héél goed en moedigt kleinschalige oud-en-nieuwfeestjes om die reden juist aan. En ondanks felle kritiek ben ik het toch met hem eens.

Enkele ziekenhuisdirecteuren en burgemeesters hekelen de oproep van Bruls omdat ze vrezen voor wéér een nieuwe coronagolf. En ik begrijp ze volledig, want wat hij voorstelt is zeker niet zonder risico. Maar ik heb het idee dat hij een heldere afweging heeft gemaakt, die erop neerkomt dat géén uitlaatklep ‘inbouwen’ voor Oud en Nieuw nóg gevaarlijker is.

Volgens mij kan namelijk iedereen wel aanvoelen dat het boetes zal gaan regenen vanwege dat vuurwerkverbod tijdens oudjaarsdag. Het is niet voor niets dat de vraag naar carbid explosief (sorry) is gestegen. Ik vind het mooi om te zien dat Bruls de discussie aan heeft gezwengeld en dat zowel jongerenwerkers als de evenementenbranche al met allerlei plannen op de proppen komen.

Waar ik wel bang voor ben is de neiging vanuit de overheid om alles weer te gaan moeten reguleren en te willen controleren. Ook zeer begrijpelijk, want je wil niet dat men straks de ruiten in een drukke woonwijk eruit gaat knallen met carbid. En je moet ook geen feestjes hebben waar tweehonderd man dicht op een kluitje gaat zitten. Maar we mogen volgens mij ook wel een beetje vertrouwen hebben in de burger. Niemand zit erop te wachten dat hun feestje straks verpest wordt omdat de politie langs moet komen en de boel opbreekt.

Volgens mij moeten we het allemaal ook niet te moeilijk maken. Hier in het oosten heb je ruimte zat voor een klein tentfeestje, daar zou ik me minder druk over maken dan het geouwehoer wat de grotere steden straks voor de kiezen krijgen. Leg daar nou de focus op en probeer niet heel Nederland in één keurslijf te krijgen met (te) strikte regeltjes, want dat wakkert die frustratie alleen maar aan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Steven Opti

  Wat een hypocriete flapdrol zeg. Hij is zelf één van de grootste linkse corona freaks met zijn belachelijke maatregelen. En nu het meneer ineens uitkomt, mogen we wel samen feest vieren?? Hoe geloofwaardig kom je dan nog over.. Wat een draak van een burgemeester zeg.

  1. Kretoloog

   Eens. Bruls heeft eerst zelf om een vuurwerkverbod gevraagd. Maar krijg nu in de gaten dat je zo de liefhebbers de illegaliteit in jaagt. Want dat vuurwerk wordt toch wel afgestoken. Bruls probeert nu zijn eigen verantwoordelijkheid te ontlopen.

   Zijn voorstel om met oud en nieuw spelletjes op straat te doen, is werkelijk te idioot voor woorden. De man leeft nog helemaal in de vorige eeuw.

   1. hans-e-pans

    Als je een hekel hebt aan mensen dan steek je bij hen voor de deur flink wat vuurwerk af, dan komt de politie en bekeurt deze mensen omdat ze flink wat resten van afgeschoten vuurwerk voor de deur hebben.

 2. Blondie

  Kom op Bruls, ga eerst wat aan je zelf doen, ik schaam mij voor jou als Nederlander.
  Kom terug als je 50 Kilo minder weeg, of hou anders je mond.

 3. Forlan

  Haha, je hebt gelijk Blondie. Met de 4daagse een paar jaar geleden mocht ik met mijn vader op het ereterras zitten van de gemeente omdat hij een lintje had gekregen voor zijn vrijwilligerswerk. Kantelen op kosten van de gemeente hoef je mij maar een keer te vragen. Toen het tijd was voor de lunch zag ik hem toch een wereldrecordpoging broodjes vreten doen, daar krijgt een paard de hik van. Werden er gewoon misselijk van. Als ze van hem af willen in Nijmegen moeten ze hem gewoon verplichten de 4daagse uit te lopen 😄🤣

  1. JochemX

   Of hem onbeperkt broodjes laten eten, dat gaat sneller.

 4. Nanda81

  Nou wacht morgen maar even af, dan weet Bruls precies wat de meeste mensen denken van zijn voorstel.
  Er gaat nl. een oproep op social media rond om morgenavond uit protest tegen het vuurwerkverbod massaal vuurwerk af te steken.
  Ik ben benieuwd.

 5. Lex

  Wat is die Bruls toch een vreselijke blaaskikker. Zijn naam past heel goed bij zijn persoonlijkheid.

  Wat vreselijke vent niet echt geliefd in zijn regio.

  1. Maurits Dekker

   Brul(s)kikker

 6. saddy

  Waar ik zo bang voor ben is dat na oud en nieuw nog steeds de politiek-correct-benoemde personeelsmanagers en directeuren in de ziekenhuizen zitten. Je weet wel, die lui die van de IC’s een compleet lachertje hebben gemaakt, talloze doden op hun geweten hebben en net zo makkelijk Covid-19 als excuus opvoerden.

 7. HD

  Maar als er geen feestjes zijn, hoe komt Bruls dat aan zijn vreten, want dat heeft deze CDAclown toch wel nodig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.