Column Jan Roos: Na de ineenstorting van radicale clownspartij FVD blijven alleen rokende puinhopen over

Jan Roos kijkt deze week nog eens naar de implosie van Forum voor Democratie en vraagt zich af: hoe met het nu verder met rechts Nederland? Gelukkig weet hij raad…

Na het ineenstorten van Forum van Democratie blijft er niet veel mee over dan rokende puinhopen, zoals na elke burgeroorlog. De liberale fractie van Nanninga cum suis leek de strijd te winnen. Ze lieten de leider wankelen, het bestuur ging achter hen staan en de een na de ander sloot zich aan bij de opstand.

Er waren binnen het Baudet-vijandige kamp drie groepen te herkennen. Mensen die eindelijk de mogelijkheid zagen zich openlijk tegen Baudet te keren. Zij hadden zich onder andere doodgeërgerd aan zijn optreden van de laatste maanden over corona. Zijn geschuur tegen complotdenkers als Lange Frans en geestelijk uitgedaagden als Willem Engel bracht het schaamrood op de kaken van meerdere partijleden. Met deze nieuwe rel knapte er iets bij hen en konden ze in opstand komen tegen de partijleider. Ook mensen die genoeg hadden van dat geleuter over filosofen, boreale kletspraat en hoe kunst, muziek en architectuur volgens Baudet dient te zijn maakten dat deze groep zich meer en meer van hem afkeerde. Als een puist barstte het open toen voor de zoveelste keer de jongerenafdeling in opspraak kwam.

De volgende groep zijn de opportunisten. Mensen zoals Joost Eerdmans, die zich direct kandideerde als de nieuwe partijleider toen Baudet zich, met een schijnbeweging, heel even terugtrok. Het toonde de blinde ambitie van de Leefbaar Rotterdam-leider. Alleen toen bleek dat hij die strijd zou moeten aangaan met Baudet haakte hij alweer af. Gegokt en verloren.

Dat omschrijft ook de derde groep, namelijk de gokkers. Zij stonden in de top 10 van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen en hielden zich muisstil toen de ellende begon. Ze stapten niet in het gat zoals Eerdmans, ze schreeuwen hun onvrede niet van de daken zoals Nanninga, ze bleven heel goed opletten hoe het muntje zou vallen. Toen leek dat de oppositie zou gaan winnen schaarden ze zich heel snel achter deze club- met als bekend gevolg dat zij nu vertrouweling af zijn.

De andere club is de conservatieve fractie van Baudet en zijn volgelingen. Dat zijn er niet zo heel veel meer. Maar dat zijn wel allemaal hele loyale en trouwe mensen die achter Baudet blijven staan. Maar wat blijft er van Forum over? Nou ja, een radicale clownspartij zoals ik FVD hier begin oktober al heb genoemd. Want alleen aanhangers die geen moeite hebben met mensen als Freek Jansen en andere fascisme-goedpraters zullen nog op de partij stemmen. Daarbij moet je ook wel eerlijk zijn: niemand zal ooit nog een coalitie met FvD vormen. Hij zal dus nooit, zoals Baudet het zelf nog steeds zegt, het land gaan redden. Ze mogen namelijk nooit meer meedoen. Wat je daar ook van vindt, een stem op Baudet is een verloren stem.

Ik heb zelf geen moeite met een keuze te maken. Beide kampen trekken me niet. Ik ben al veel langer afgehaakt. Het gedrag van Baudet, maar ook zijn opmerkingen in privégesprekken deden mij besluiten om niets meer met Forum te maken te willen hebben. Daarbij geloof ik niet in het elitaire geneuzel wat de partij heeft. Ik ben veel meer een aanhanger van een brede volkspartij.

Daarom stem ik 17 maart Code Oranje. De partij van Richard de Mos. De man die de grootste partij in Den Haag leidt en door een politiek proces een kopje kleiner gemaakt moest worden. Op zijn lijst staan onder andere Tanya Hoogwerf, de “iron lady” van Leefbaar Rotterdam en ondernemer Mick de Vlieger. Beide zijn gevraagd voor de lijst van FVD, maar kozen voor Code Oranje. Dat zegt heel veel over hen, maar ook veel over die partij.

Een goede rechtse partij zonder opgeblazen ego’s, zonder angst om het goede van links te omarmen en zonder Uilen van Minerva: dat is wat Nederland nodig heeft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. lucinde

  “ Een goede rechtse partij zonder opgeblazen ego’s, zonder angst om het goede van links te omarmen ”

  Jan wordt stiekem steeds linkser, inmiddels blijkt ook links over goede ideeën te beschikken.

  Maar Jan… de Mos is een groot opgeblazen ego en de partij stort in mekaar als bewezen wordt dat Richard in zee is gegaan met dubieuze exploitanten voor zijn politieke steun.

  Ik raad je aan even te wachten met stemmen, kijken welke kant dit oranje muntje heen valt

 2. maraton

  Niets geleerd van zijn adoratie voor zijn “vriend” Therry.
  Van een zwetsende zwever naar een platvloerse populist overstappen getuigt van weinig politiek inzuicht.

 3. Ernest Stern

  Jan Roos hoopt bij Code Oranje aan de bak te komen. Als ze een beetje slim zijn daar houden ze hem buiten de deur.

 4. Morgan4321

  In het deel van het politieke spectrum “economisch gematigd, sociaal conservatief” is de PVV dus weer de enige speler (misschien sommige delen van de SP ook nog maar ook in die partij zit een sterke “progressieve” vleugel). De genen die van de PVV een VVD die alleen economisch wat rechtser was wilden maken wijken nu uit naar allerlij splinterpartijtjes zoals Otten en Code Oranje.

  Dat gaat waarschijnlijk niks worden, want daar geven ze, net als Rutte, niks om het conservatieve gedachtengoed en zullen de “progressieven” wel weer doorgaan met hun strijd tegen Nederlandse tradities.

 5. Sabreur

  Je hebt gelijk Jan, maar jij weet dan ook als geen ander hoe het is om in een clownspartij te zitten. De keuze heb jij al meerdere keren gemaakt.
  Voelt dat nu lekker, om iemand die al ligt na te trappen?

  Wat er nu bij FVD gebeurt is inherent aan een rechtse partij in opbouw in deze tijd met instant outings via de Asociale Media. Voor mij hoop ik dat FVD sterker uit het dal zal opklimmen nu de verraderlijke coupplegers met hun te hoog ingeschatte zelfwaarde vertrokken zijn.

  Trouwens Jan, heb je al spijt van je lovende woorden toen het nog goed ging met de partij? Of zie je toch wel een beetje in dat jij, net als vele anderen, niet anders bent dan een opportunist?

 6. Logica

  Code Oranje? Tja. Ik heb Richard de Mos hoog zitten. Maar voordat die partij weer enige omvang heeft ben je minstens weer 4 jaar verder. Daar is geen tijd meer voor. De trein Nederland rijdt in steeds hogere vaart richting Brussel.

  Het is nu of nooit. Als er geen goede veranderingen komen binnen de FVD, en wel heel snel, dan resteert de PVV. Maar ook die zullen het in hun eentje wel niet redden.

  De VVD schijnt de PVV nu opeens toch niet helemaal uit te sluiten maar dat is omdat ze anders i het geheel geen andere keuze meer hebben dan te kiezen voor het linkse machtsblok. Daarom proberen ze links nu een beetje bang te maken. Asscher en Klaver hebben tenslotte al gezegd samen of in het kabinet of samen in de oppositie te gaan.

  Ik stem daarom PVV, net ook weer een sterke bijdrage gehoord van Fleur Agema, de topper op het gebied van de zorg, met name ouderenzorg.

  Ik denk dat het uit gaat draaien op een kabinet VVD, CDA, D’66 (die vinden elk beleid goed) aangevuld met meelopers CU indien nodig. Mocht dat onvoldoende zijn dan toch maar met PvdA en Groen Links. Dit is wat ik denk, zou het wel een ramp vinden.

  Het FVD weet niet half wat ze naar de kloten hebben geholpen.

 7. GewoonJohan

  Quote :”Ook mensen die genoeg hadden van dat geleuter over filosofen, boreale kletspraat en hoe kunst, muziek en architectuur volgens Baudet dient te zijn…”

  Klinkt als jaloezie Jan. Dan heeft waarschijnlijk te maken met jou IQ dat onder het vriespunt ligt. Mag ik je eraan herinneren dat de VNL Partij geflopt is en ontbonden werd nadat jij partij-lijder was. Zelf Bram Moscowitz deed het nog beter dan jij.
  ———————-
  Quote :” ..opportunisten. Mensen zoals Joost Eerdmans….gegokt en verloren.”

  Een rat zal je bedoelen die aan de basis stond van de coupe.
  Een hele doortrapte stijl waarin hij inderdaad gegokt heeft en heeft verloren.
  Iedereen kent zijn ware gezicht nu.
  ——————-
  Quote :”…Baudet en zijn volgelingen. Dat zijn er niet zo heel veel meer.”

  Dat zullen we zien bij de volgende verkiezingen, en ik denk dat jij je daar erg in zal vergissen.
  Dat weet je ook wel maar het is jouw blinde jaloezie Jan, omdat hij iets gaat bereiken dat jou nooit zal lukken, en omdat ze jou nooit zagen staan.
  ——————
  Quote : ” …een radicale clownspartij zoals ik FVD hier begin oktober al heb genoemd. ”

  Waar jij zelf bij hebt willen horen, maar die jou hadden uitgesloten.
  Vandaar dat je nu deze conclusie trekt.
  Wat een jaloezie Jan.
  ————-
  Quote : ” Alleen ….. fascisme-goedpraters zullen nog op de partij stemmen.”

  Dat zijn de mensen op links die ons van alles in de mik willen douwen.
  Of andere partijen die een referendum om zeep helpen.
  Of mensen met een publieke stem die een persoon of hele groep demoniseren, omdat ze een bepaald denkbeeld hebben of op een partij stemmen die jou hebben uitgesloten.
  Beetje zielig Jan want je gedraagt jezelf als een ware facist.
  ——————–
  Quote : “een stem op Baudet is een verloren stem.”

  Dat is een mening van jou (die je mag hebben) , maar meer dan een miljoen Nederlanders niet met je delen.
  Een stem op de VNL was daarentegen wél een verloren stem, in de tijd dat dat speelde.
  Daarom is die partij ná jou lijderschap ook ontbonden.
  Omdat jij de partij om zeep hebt geholpen.
  ————–
  Quote:”Het gedrag van Baudet, maar ook zijn opmerkingen in privégesprekken deden mij besluiten om niets meer met Forum te maken te willen hebben. ”

  Ja Jan. We weten het. Het zinde je niet dat het Fvd geen rol voor jou had weggelegd.
  Jij bent namelijk geen professional en dat heb je bewezen met VNL.
  Vandaar dat je nu een jurk hebt aangetrokken en hier loopt te snikken en bijten op DDS. De enige ruimte die jou nog een kans biedt.
  ——————–
  Quote :”Daarbij geloof ik niet in het elitaire geneuzel wat de partij heeft.”
  ???
  Volgens mij komt FVD ontzettend op voor de belangen van de gewone man.
  Dan val jij natuurlijk niet onder met je publieke stem en als omhoog gevallen idioot.
  Deze uitspraak van jou laat in ieder geval wél zien dat we jou niet meer serieus kunnen nemen (als we dat ooit al hadden gedaan.)
  Je bent een jaloers naar mannetje Jan.
  —————————
  Quote :”Daarom stem ik 17 maart Code Oranje.”

  Een partij die ook geen ruimte aan jou biedt als ze slim zijn.
  Je klinkt als een mislukte schoenenverkoper.
  ——————————
  Quote : “dat is wat Nederland nodig heeft.”

  Jij hebt geen idee wat Nederland nodig heeft.
  Jouw gegalm van jaloezie in de ruimte heeft Nederland nog minder nodig en heeft geen enkele betekenis.

  Dag boze Jan, en een hele fijne dag verder.

  1. Willem Bever

   ++++
   Goed stuk @GewoonJohan

   1. GewoonJohan

    Bedankt.
    De waarheid moest er even uit.

 8. Bes Tolen

  Baudet gooit er wel een hoop onzin uit maar veel mensen interesseert dat niks. Die willen alleen maar zien of hun politiek leider in staat is de huidige macht, de oude klieken, de oude partijen, naar beneden kan halen. Veel mensen zien de grens van fatsoen al langer niet meer zitten maar willen hard tegenspel zien. Stevig ongenuanceerd maar indringend doeltreffend. Diep kwetsen is steeds meer prima. Ze verwachten dat het alleen nog zo kan. Het vertrouwen in de oude politiek zijn ze helemaal kwijt. Kijk en die kloof zien degenen, die van Baudet weglopen niet. Ze zullen niet veel politiek succes hebben want er komt weinig aanhang. Ze hadden of eerder met Baudet moeten gaan praten of gewoonweg nog moeten blijven om te kijken of ze in hun huidige functie nog van waarde kunnen zijn. Nu raken ze op termijn uitgespeeld.
  En wat zal het nu met Baudet worden? Dat is helemaal aan hemzelf. Als dat mis gaat, zal de PVV er wel wat zetels aan over houden. Een deel van de eerdere FvD kiezers komt dan bij de oude partijen terecht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.