Hugo de Jonge vergelijkt coronavaccin met frikandellen: “Die heb je levenslang gegeten en je weet ook niet precies wat daarin zit!”

Snackfabrikanten hadden net zo goed een coronavaccin kunnen ontwikkelen, “omdat je toch niet weet wat er precies inzit.” Een beetje in die context probeerde zorgminister Hugo de Jonge onlangs op ongelukkige wijze de Nederlandse bevolking te overtuigen om allemaal het coronavaccin te nemen. De Jonge snapt dan ook niet dat we wel al levenslang frikandellen verorberen, maar dat we sceptisch zijn tegenover de ingrediëntenlijst van een van de vele coronavaccins, met uiteraard allemaal andere ingrediënten.

De uitspraken van De Jonge lijken weinig mensen te zijn opgevallen, maar Wybren van Haga, op de kandidatenlijst de nieuwe tweede man binnen Forum voor Democratie, is absoluut niet te spreken over de gemakkelijke woorden van de zorgminister. Die zei onlangs nogal lacherig dat het inspuiten van een van de vele coronavaccins niets meer is dan “gewoon even een prikkie halen” […] Alsof je dus een frikandel eet, want daarvan weet je ook niet precies wat er inzit”, aldus De Jonge.

Volgens Van Haga geeft deze aanpak van het kabinet Rutte III dan ook allerminst vertrouwen in de “professionele” aanpak van de coronacrisis door dit kabinet. De nummer twee van Forum voor Democratie noemt de woorden van De Jonge dan ook “een minachting voor alle weldenkende Nederlanders”.

Over bovenstaande kunnen we natuurlijk lang discussiëren, maar in dit geval heeft Van Haga zeker een punt. We kunnen ons wel van alles laten inspuiten, allerlei vaccins van verschillende fabrikanten met verschillende ingrediënten, maar de absolute zekerheid dat dit ook veilig naaldwerk is, kunnen we momenteel zeker nog niet vaststellen.

Daarom is het zeker niet gek gedacht dat uitermate kwetsbare mensen (longaandoeningen, op leeftijd, etc.) zich laten inspuiten met een van de goedgekeurde vaccins. Immers hebben zij minder te verliezen en zou een coronabesmetting hun weleens de nekslag kunnen kosten. Dus in dat geval: Zeker doen. Maar om nu ook (jongere) en gezonde mensen te adviseren om een gloednieuw en razendsnel op de markt gebracht vaccin aan te praten: Gebruik je eigen verstand en maak je eigen weloverwogen keuze alvorens je je laat injecteren met een van de farmaceutische goedjes.

Van Haga kaart het slechts aan, FVD-leider Thierry Baudet noemt de uitspraken van De Jonge zelfs “verbijsterend”. Het enige dat we met zekerheid kunnen stellen is: Doe wat goed voelt. Wil jij die snel ontwikkelde prik? Neem ‘m dan! Twijfel je en wil je nog even afwachten totdat er meer onderzoeksresultaten bekend zijn? Wacht dan nog even af en maak uiteindelijk je eigen keuze. Het is immers jouw lichaam, jouw leven, jouw frikandel al dan niet speciaal en mét of zónder uitjes.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Nico Sibelijn

  Ik denk inderdaad dat veel etenswaren die mensen zonder nadenken naar binnen schrokken de gezondheid meer bedreigen dan deze vaccins ook maar bij benadering kunnen.

  1. stem weg

   ook voor de strónt vlé®k , waarom zou je een lichaamsvreemde stof injecteren als die stof het risico op overlijden niet verkleind ?

   Zou de strónt vlé®k een inhoudelijk antwoord hebben ? We kunnen een weddenschap sluiten

   1. Nico Sibelijn

    verkleint

    1. usb3.0

     moralistische taalnazi’s moet je recht in hun muil spugen natuurlijk

   2. CZ

    @stem weg: Het maakt niet uit hoe je op hem reageert, zolang je reageert ben je hem tot dienst 😉

  2. Appelstroop

   Ik rook, geen idee wat er allemaal in zit, of waar het vandaan komt (ja, bladeren uit een warm land), en weet 100% zeker dat het mijn gezondheid niet ten goede komt en de kans groot is dat ik er dood door ga. Maar ik doe het toch. Etenswaren idem dito, alleen de suiker en liters koffie al.

   Het vaccin neem ik (in eerste instantie) dan weer niet, om meerdere redenen, waaronder mogelijke negatieve effecten op mijn gezondheid.

   Altijd leuk dit soort dingetjes waarvan je van jezelf al weet dat er ergens een zekere mate van cognitieve dissonantie en hypokriete denkpatronen meespelen.

   1. Nico Sibelijn

    “Het vaccin neem ik (in eerste instantie) dan weer niet, om meerdere redenen, waaronder mogelijke negatieve effecten op mijn gezondheid.”

    Hoop dan wel dat je zo sociaal bent je strikt aan de lock-down maatregelen te houden.

    1. Appelstroop

     Vrijheid komt met verantwoordelijkheden en zal uit vrije wil mezelf langer aan bepaalde maatregelen houden. Geen enkel probleem mee, onderdeel van mijn persoonlijke vrije keuze.

    2. usb3.0

     “Hoop dan wel dat je zo sociaal bent je strikt aan de lock-down maatregelen te houden.”

     lockdown regels die niets hebben geholpen, sterker nog, die ervoor zorgen dat er een absolute schijnveiligheid wordt gecreëerd, die in jou hoofd conflict geeft waarbij jij meent te moeten vinden dat anderen zich aan bepaalde regels zouden moeten houden….
     Je bent een corona fetisjistisch fascistische vaccinatiedrammer….

    3. stem weg

     welke maatregelen bedoelt de strónt vlé®k dat vier niet naar twee mag maar twee wel naar vier ?

     steek die idioterie daar waar de zon niet schijnt strónt vlé®k

   2. ManX

    “…..waaronder mogelijke negatieve effecten op mijn gezondheid.”

    Welke negatieve effecten vreest Appelstroop?

    1. FreeThinker

     ht*ps://www.fda.gov/media/144245/download op pagina 38 is er te lezen dat 4 mensen in de groep van BNT162b2 aangezichtsverlamming van bell hebben opgelopen en 0 in de placebo.

     1. stem weg

      De DES-moeders hebben ook even moeten wachten op het resultaat.

      Het pro-vaccinatie kamp wil de vraag maar niet beantwoorden , waarom zal je een vaccinatie nemen tegen een virus met een mortaliteit van minder dan 0,02% en het vaccin dit getal aantoonbaar niet verkleint ?

      Zit je in de risico groep mag je je eigen afweging maken.

      corona is een hoax !

     2. kees cup

      Aangezichtsverlamming van bell, heel vervelend, maar gelukkig na drie tot zes maanden weer genezen.

      Helaas vonden binnen de placebo groep ook “bijwerkingen” plaats.
      Ik schrijf ‘bijwerkingen’ want corona is voor velen immers een hoax.

      Meer dan honderd deelnemer in de placebogroep kregen symptomen die men omschrijft als covid 19, meerdere deelnemers kregen ernstige ziekteverschijnselen sommigen zijn nog steeds niet volledig hersteld, en een enkeling is zelfs overleden.

      Deze ‘bijwerking’ vond 20 keer zo vaak plaats binnen de placebogroep dan in de testgroep die geen placebo,. maar het echte vaccin had gekregen.

      Conclusie: het geven van een placebo is ook niet zonder risico.

    2. Appelstroop

     De tijdspanne waarin dit alles is gemaakt. Als je van 10+ jaar naar -1 jaar gaat, komt dat de kwaliteit niet ten goede. Als we over een jaartje nog geen Zombie Apocalypse hebben, dan heb ik er wel voldoende vertrouwen in dat ze een goed product hebben gemaakt. Eigenlijk is dit m’n belangrijkste overweging me niet nu te laten vaccineren.

     De komende jaren komen er nog een heleboel andere vaccins beschikbaar, dus dan heb ik een ruimere keuze, wellicht komen er betere vaccins uit dan het spul dat we nu hebben, ik denk aan omgang met mutaties, bijwerkingen, etc.

     Mocht er opeens een hele dodelijke en besmettelijke mutatie opduiken, dan is de keuze voor vaccinatie uiteraard snel gemaakt.

     1. ManX

      Duidelijk en eens.

     2. Nico Sibelijn

      Zou je de vraag of het medisch verantwoord en veilig is niet beter kunnen overlaten aan de deskundigen in plaats daarover aan je borreltafel stellige op niets gebaseerde uitspraken te doen?

     3. stem weg

      zou ik die vraag misschien zelf mogen beantwoorden ongeacht aan welke tafel strónt vlé®k ? Heeft te maken met vrije keuzes en integriteit op het eigen lichaam zoals vast gelegd in de grondwet strónt vlé®k.

  3. Egbert van Zutphen

   “Ik denk inderdaad dat veel etenswaren die mensen zonder nadenken naar binnen schrokken de gezondheid meer bedreigen dan deze vaccins ook maar bij benadering kunnen.”

   Alweer een krankzinnige uitspraak van de grootste idioot op dit forum.

 2. stem weg

  laat de frikandellen maar aanrukken. Tegen de obesitas kunnen we extra bewegen.

  Tegen het ingespoten “vaccin ” is niets meer te ondernemen.

  deze kerel is vast de opvolger van vogelaar , ook knettergek.

  Wie laat zich nou vaccineren met onbekend vaccin als de kans op overlijden kleiner is is dan 0,02% en het vaccin dat getal niet verlaagd ?

 3. Piet Klein

  Het is een beetje rare verglijking. Maar wat wel klopt is dat als een virus zich manifesteert dat we nog weinig weten over de karakteristieken van het virus, hoe besmettelijk, op welke wijze overdraagbaar, hoe dodelijk. En juist deze onzekerheid werd door NL niet begrepen waardoor beschermingsmiddelen werden weggegeven, maatregelen onvoldoende waren, ouderen niet beschermd werden, zorgmedewerkers onbeschermd moesten werken. Naarmate het virus langer onder ons is en door zorgvuldig werken, knappe koppen wordt er meer duidelijk over de karakteristieken van het virus en kunnen maatregelen beter worden afgestemd op deze karakteristieken. Juist nu weten we meer en de vraag is of de overheid voldoende genuanceerd maatregelen neemt, we weten inmiddels wel meer over deze frikandel hoewel de mutatie weer een volgend rondje is. Het is een vergelijking die vergelijking met frikandellen. Ik vind deze vergelijking beter opgaan voor politici. Je stemt er wel op maar je hebt geen flauw idee wat er in zit.

 4. Tom Bombadil

  Als je de verpakking van pak frikandellen bekijkt of ff op youtube kijkt dan weet je precies wat erin zit. Dit is ook wettelijk verplicht denk niet dat dit bij het vaccin ook zo gaat zijn.

 5. Bokse

  Da’s ook zo met heroïne, je weet niet wat voor troep er doorheen zit

 6. CZ

  Hugo kon de kleuters op de kleuterschool wel voor de gek houden, veel verder is hij nooit gekomen.

 7. Grondeekhoorn

  Je kan die vaccins beter met het eten van rauwe kip vergelijken, het is veiliger om het eerst te koken maar dat duurt te lang dus serveer je het maar direct.

  Pff, waar gaan dit soort vergelijkingen over haha.

 8. usb3.0

  Een heel volk onderwerpen aan de meest achterlijkste regels die je maar kunt bedenken en dan zeggen dat de oplossing net als een frikandel is, we zien hier de absolute incompetentie van dit soort mensen, die ook nog een belang hebben…

 9. Janna47

  Alleen de opmerking van de Jonge geeft al aan hoe dom deze man is. Het is niet te geloven, dat ze die man vrij rond laten lopen. Die heeft geen idee van wat zo’n vaccin kan doen in je lijf. Een frikandel richt geen schade aan je lijf, wat een vaccin wel kan doen….maar weet hij veel…en zoiets mag maar gewoon vrij roepen wat in zijn domme kop opkomt…zover zijn we al heen hier in deze bananen republiek..

 10. RvdBe

  Dus Hugo zegt dat de keuringsdienst van waren niet goed werkt.
  Dacht altijd dat voedsel aan bepaalde eisen moest voldoen (dus ook veilig zijn) voordat het bij de consument terecht komt.
  Werk aan de winkel dus voor onze minister van volksgezondheid.

 11. ropart

  een prikkie is hetzelfde als een frikandel eten!, zo een uitspraak verwacht je meer van een heroine dealer.

  1. stem weg

   of als je familie en aandelen in de farmacie wereld hebt 🙄🙄

   1. Marija

    Juist, die is raak !

 12. Nationalist

  Dit is ook opvallend
  Astma en corona: zijn er cijfers?
  Er worden in Nederland geen cijfers bijgehouden over hoeveel astmapatiënten met corona moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. “Maar we hebben tijdens de eerste golf een steekproef gedaan onder een tiental ziekenhuizen”, zegt Braunstahl. “Die meldden toen dat er in totaal 6 á 7 astmapatiënten met corona waren opgenomen op de verpleegafdelingen.”

  Volgens cijfers van het RIVM zijn er tot nu toe 127 mensen met chronische longaandoeningen overleden door het coronavirus. Er wordt niet gerapporteerd of deze mensen astma hadden, of een andere longaandoening als COPD. Een woordvoerder van het RIVM zegt over deze cijfers: “Wij hebben geen beeld van de verdeling van onderliggende aandoeningen in ziekenhuizen, maar ik vermoed dat het in de categorie ‘chronische luchtweg- of longproblemen’ vooral om ouderen met COPD zal gaan.”

  Internationaal onderzoek
  Hoewel er dus geen exacte cijfers bekend zijn, zien ook andere longartsen dit beeld. “We hebben het niet exact bijgehouden, maar onder longartsen leeft de indruk dat astmapatiënten relatief minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege corona”, zegt Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

  En ook in andere landen trekt men dezelfde conclusies. “Ondanks waarschuwingen dat astmapatiënten een hoger risico zouden lopen, zijn ze ondervertegenwoordigd in de sterftecijfers”, schreef de New York Times in mei. Dat bleek ook uit een eerdere studie die is gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet.

 13. rexm

  Een zeer intelligente opmerking van Hugo, hier trek je volle zalen mee.
  Had beter een friet kot kunnen beginnen, in plaats zijn neus in de politiek te steken.

 14. Tepelkloofje

  Rund- en varkensvlees, zout, peper, specerijen, nootmuskaat, ui, room.
  Alles fijnmalen tot een homogene brij, en staven van kleien (flink samenpersen).
  Vijf tot zes minuten in kokend water, dan af laten koelen.
  Drie tot vier minuten fituren en voila: een frikadel.

  Wat er in die vaccincocktail zit, dat weet ik dan weer niet. Wat ik wel weet is dat er verontrustende berichten over de bij-effecten rondgaan.

 15. Tepelkloofje

  Overigens is het ‘frikadel’, zonder N. Dat terzijde.

 16. de ziender

  Raaskallen wanneer je aan de coke zit. De jonge is volkomen geschift. Het gaat hier niet om vaccineren, maar om genetische modificatie.
  Laattie lekker met z’n maatje Bruls een fricandelletje speciaal gaan eten; en verder z’n bek houden.

 17. Xyz1234

  Het treurige en grappige tegelijkertijd is dat deze flapdrol denkt door bijdehand te doen, het bestaan van scepsis t.o.v. een met spoed ontwikkeld vaccin te kunnen ridiculiseren door het te vergelijken met het eten van frikandellen. Dit is het niveau waar we mee te maken hebben bij het ministerie van volksgezondheid kennelijk. En er zijn zelfs nog mensen die het hiermee eens zijn en zichzelf voor proberen te doen als intelligent persoon. Ook hier op dit forum zag ik alweer een paar goedkeurende reacties van de usual suspects. Tegen hen zou ik maar 1 ding willen zeggen: jullie doen vooral jezelf enorm tekort.

  1. 2030

   nee hoor , ze doen zichzelf niets tekort. Snel vaccineren de hufters

 18. Telex

  Daar ligt dan een schone taak voor volksgezondheid, om de bevolking van genetisch gemanipuleerd voedsel te vrijwaren. Dat is dus de reden waarom bepaalde verdragen met de VS en Canada niet moeten worden doorgedrukt. Nooit heb ik de hansworst op maffe schoenen hierover gehoord!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.