‘Liberale’ D66 en VVD plaveien de weg voor vaccinatieplicht: vrijstelling testen voor gevaccineerde reizigers

Critici zijn al een tijdje angstig voor de invoering van een vaccinatiepaspoort. Coronaminister Hugo de Jonge heeft al meerdere malen naar dit initiatief gehint, maar verrassend genoeg komt er nu een vaccinatiebewijs-voorstel van de liberale partijen D66 en VVD. Mensen met een vaccinatiebewijs zouden vrij naar ons land moeten kunnen reizen. Grote kans dat dit een opmaat naar een vaccinatiepaspoort is.

Sinds gisteren is het zo dat reizigers die naar Nederland willen vliegen een negatieve coronatest moeten kunnen laten zien. Dit voorstel werd eindelijk ingevoerd: rijkelijk te laat aangezien we al midden in de tweede piek zitten, en al meer dan twee keer zo lang in een pandemie.

Nu willen de regeringspartijen D66 en VVD nóg een stapje verder gaan: mensen die al hun vaccinatiebewijs hebben, of binnenkort krijgen na het halen van de benodigde prikken, hoeven geen coronatest meer te doen om op het vliegtuig te stappen naar Nederland.

Het OMT staat niet positief tegenover dit voorstel, want het staat nog niet wetenschappelijk vast dat gevaccineerden ook niet meer besmettelijk zijn. Dus de vraag is nog maar of het kabinet dit voorstel zou willen omarmen.

Toch kan dit gezien worden als de eerste stap richting een ‘vaccinatiepaspoort’ waar critici, zoals Wybren van Haga en Tunahan Kuzu, erg huiverig voor zijn. Men is er bang voor dat een vaccinatiepaspoort mensen uitsluit van deelname aan het normale leven. Wie zich niet vaccineert, is niet meer welkom in publieke openbare plekken. Ongevaccineerden als de nieuwe untermenschen.

VVD en D66 zien wel wat in het gebruik van een vaccinatiebewijs om het reisverkeer weer op gang te brengen. Want waarom jezelf nog laten testen als je gevaccineerd bent? Een simpele vraag. Veel te simpel zelfs, want er is een reden dat het OMT nog twijfelt: er is voorlopig nog te weinig bewijs om te stellen dat gevaccineerden ook niet meer besmettelijk zijn.

Dus vooralsnog kan het VVD66-plan om ongevaccineerden niet meer te testen snel weer terug de lade in. Jammer jongens, probeer het nog maar eens!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Nico Sibelijn

  ” mensen die al hun vaccinatiebewijs hebben, of binnenkort krijgen na het halen van de benodigde prikken, hoeven geen coronatest meer te doen om op het vliegtuig te stappen naar Nederland.”

  Bart overziet het waarschijnlijk niet zo, maar het enige dat hier wordt voorgesteld is dat mensen die zijn gevaccineerd zich niet ook nog moeten laten testen omdat dit dubbelop zou zijn.
  Met een vaccinatieplicht heeft dit niets te maken. Niemand die dat voorstelt. Het is dus slechts een spookbeeld in het hoofd van Bart.

  1. 2030

   kennelijk is de strónt vlé®k de brief van de leugenaar hugo de jonge alweer vergeten

   Die vaccinatieplicht wordt momenteel “onderzocht ”

   Benieuwd hoe hard mijn privacy en medisch dossier in de AVG zijn
   Helaas is de strónt vlé®k niet in zijn eerste leugentje gestikt

   1. JochemX

    Helemaal met je eens, maar stop eindelijk eens met dat stomme gescheld.

    1. 2030

     Hoe zou je de strónt vlé®k dan willen benoemen ? Een feit kan geen schelden zijn !

     1. driewerf

      Vandaag jochem heeft wel een beetje gelijk en Nicootje wordt er niet anders van .

     2. driewerf

      Nico compleet negeren met zijn allen daar heeft ie dan wel de schurft aan .

     3. Nico Sibelijn

      “Vandaag jochem heeft wel een beetje gelijk en Nicootje wordt er niet anders van .

      Dat is juist. Ik zal altijd beschaafd en inhoudelijk onderbouwd blijven argumenteren. Het valt niet mee dat vol te houden als je permanent door overjarige pubers met drollen wordt bekogeld maar het is tot nu toe goed gelukt.

     4. ervi

      Nico, je schrijft dat je altijd beschaafd en inhoudelijk onderbouwd zult blijven argumenteren.
      De keren dat je mij hebt uitgescholden en beledigd staan haaks op die uitspraak.
      Je liegt en je bent hypocriet.

    2. 2030

     Als iedereen die afspraak nu maakt heb je een deal.

     kan de strónt vlé®k ervaren wat een cordon sanitair behelst

   2. Nico Sibelijn

    Dat heeft Poepmans dan verkeerd begrepen. In de Kamerbrief stelt de Jonge:

    “Naar aanleiding van vragen van uw Kamer wil ik nogmaals bevestigen dat de COVID-19 vaccinatie niet verplicht wordt. Dit heb ik ook in het debat op 18 november jl. benadrukt. Ik vind echter wel dat mensen een verantwoordelijkheid hebben naar zichzelf, naasten, en andere, meer kwetsbare mensen. Ik zal het belang van vaccineren dan ook blijven benadrukken, waarbij geen sprake zal zijn van een (indirecte) verplichting. Dwang en drang kunnen het draagvlak voor vaccinatie ondermijnen.”
    ht*ps://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/11/20/kamerbrief-over-covid-19-vaccinatiestrategie

    1. 2030

     Ik heb de brief uitstekend begrepen strónt vlé®k. Men stelt een cordon sanitair in voor ongevaccineerden en wil dat medisch dossier zelfs openbaar hebben via digid.

     Slechts een hufter ontkent dat dit beleid een vaccinatieplicht behelst omdat zonder zelfs een dienstbetrekking onmogelijk wordt.

    2. usb3.0

     h**ps://www.ad.nl/binnenland/minister-de-jonge-bepaalde-regels-gelden-wellicht-langer-voor-mensen-zonder-vaccinatie~a38416c8/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

     h**ps://commonsensetv.nl/hugo-de-jonge-geen-vaccin-geen-vrijheid/

     h**ps://twitter.com/hugodejonge/status/1293980169040990212

     Ik heb overigens geen enkele reden om aan te nemen dat het allemaal wel meevalt, ik heb genoeg uitspraken en artikelen gezien en verzameld om te weten dat de overheden en machten van deze wereld de spuit in de mensheid willen zetten.
     Het is alleen de vraag of wij dat gaan accepteren.

     “Hugo de Jonge schreef:

     We zijn uiteindelijk pas beschermd als er een vaccin is en daar wordt hard gewerkt.
     h**ps://www.rijksoverheid.nl/documenten … e-6-8-2020”

     h**ps://www.privacyfirst.nl/aandachtsvelden/wetgeving/item/1203-het-nieuwe-abnormaal-corona-noodwet-is-regeren-per-decreet.html

     “De bepalingen aangaande de ministeriële bevoegdheden bieden ruimte voor totale willekeur en ongrondwettelijk optreden.
     Het parlement mag meekijken maar niet meebeslissen, wat ze er ook van vindt.”

     1. 2030

      lijkt de brexit wel , heeft het kabinet ook niets over te zeggen , betalen mogen we overigens wel

    3. Logica

     Neem maar van mij aan dat dit later weer een punt gaat worden. Eerst maar even de verkiezingen voorbij.

     Ik schreef eerder al dat de Italianen ons binnen 3 jaar weer om geld zouden smeken. Dat werd geen 3 jaar maar 3 maanden. Alles is zo voorspelbaar.

     Die discussie over een verplichte vaccinatie gaat er echt wel opnieuw komen, let maar op. Niet gevaccineerd? Dan geen vliegvakanties meer bijvoorbeeld.
     Ik hoor de termen al zoals: a-sociaal, sociale verantwoordelijkheid nemen, etc. Op die manier worden mensen een schuldgevoel aangepraat en gaat het stapje voor stapje verder totdat er genoeg draagvlak is.

  2. Bunky01

   heer Sibelijn; u heeft een onbegrenst vertrouwen in de overheid. Ik hoop dat uw vertrouwen niet beschaamd wordt. Helaas, ik vrees het ergste. Reden; de overheid belazert de kluit al vele jaren en let wel; straffeloos.

   1. Nico Sibelijn

    Nee, Bunky, niet onbegrensd maar ik ben een realist en laat me leiden door de feiten.

    1. 2030

     strónt vlé®kje toch je hebt je nog nooit objectief iets beoordeelt. Jouw gewauwel is uitsluitend subjectief vandaar ook je bijnaam strónt vlé®k .

     Een lopende onderbuik

  3. Patje

   Nee, ei!

   Jij moet goed lezen………met dit voorstel van VVD66 wordt de 1e stap richting een vaccinatie paspoort gezet. Met dat paspoort kan de overheid weer verder met het afbrokkelen van ons prachtige Nederland en haar democratie, want je zal straks zien dat ongevaccineerden op bepaalde plekken worden geweigerd!

   1. Willem Bever

    Een volgende stap is dus geen behandeling in een ziekenhuis bij het niet kunnen overleggen vaccinatiepaspoort….enz…enz
    Het spijt me dit te moeten zeggen maar er dienen er snel een paar doodgeschoten te worden om 17 miljoen anderen te beschermen.

    1. Appelstroop

     Oppassen met dat soort uitspraken.

 2. Edjan

  Misschien ietsje off-topic? Of niet?

  Een gezellig avondje uit in 2025.

  Ik ga gezellig een avondje stappen met mijn vriend Jan. We parkeren onze fietsen voor de kroeg. “Burglar” staat erop in groene neon letters. Alle kroegen zijn van het Amerikaanse Burglar: ze zien er van binnen allemaal hetzelfde uit en je kunt overal dezelfde drankjes en snacks krijgen.

  We moeten door het poortje, of we gevaccineerd zijn en geen strafblad hebben enzovoort.
  Bij mij wordt het lampje groen en gaat het poortje open. Vriend Jan mag er niet in. Verdomme, roept hij, zeker weer door een rood stoplicht gefietst. Ga jij er maar in, zegt hij tegen mij, ik mag een paar weken niet.

  Ik loop tussen de perpex schermen naar mijn hokje B14, de route staat goed aangegeven.
  Op het toetsenbord kan ik mijn bestelling opgeven. Ik kan kiezen tuseen 0,0% bier of alcoholvrije wijn, wit of rood. Ik kies voor bier. Verder neem ik nog een vega-worstje. Een synthetisch frietje erbij zou lekker zijn, maar ik krijg het niet omdat dan mijn maximale aantal caloriën zouden worden overschreden. Jammer. Ik toets mijn geboortedatum en mijn digicode in en het luikje in de muur schuift open: ik kan mijn consumpties pakken. Ik toast snel met de vrouw in de cabine naast mij en verorber mijn vega worstje met pils.

  Dan springt het licht op rood. Tijd om op te stappen en naar huis te gaan. Het was weer erg gezellig.

  1. 2030

   Een zeer realistisch beeld , sience fiction noemde we dat “vroeger “.

  2. Bunky01

   Edjan,
   De door u geschetste situatie komt onweerstaanbaar dichterbij. Ik vrees dat u met dit sombere beeld gelijk gaat krijgen.

  3. Yoyo

   Een situatie die niet eens zo ondenkbaar is.
   Hopelijk valt het tij nog te keren, want we schuiven zo langzamerhand wel naar een ” Big Brother Is Watching You” maatschappij toe.
   Het verlangen naar vrijheid, en het gebruiken van het gezonde verstand zal hopelijk leiden naar normalisatie in de samenleving van de toekomst.

  4. Linksbuster

   Edjan zit in hokje B14 met zijn o.o biertje en groene worst ,hij leest in de krant dat er iemand die thuis een sigaretje aan het roken was door de ME uit zijn huis is gehaald.
   Zijn woning is door de burgemeester verbeurd verklaard….de man sterft later in zijn cel aan de opgelopen verwondingen.

   1. Edjan

    @Linksbuster.
    In mijn krant stond het anders. Deze zwartroker was ziek en werd opgenomen om hem te kunnen verplegen. Helaas stierf hij aan de gevolgen van zijn jarenlange rookmisdrijf. Daarbij zijn er wat lichte verwondingen gevonden die mogelijk bij het scheren zijn ontstaan.

    1. Linksbuster

     Quote….rookmisdrijf…….
     Oja sinds 2022 is roken een misdrijf evenals het nuttigen van alcohol en vlees….was ik vergeten te vermelden.

    2. Linksbuster

     Quote…In mijn krant stond het anders……..end.
     Zeker de volkskrant..sinds 2023 staatscourant geheten.

  5. Queen

   Je beschrijft zo’n beetje China. 2025 lijkt mij niet, het zal nog wel wat langer duren. Nog een reden om geen kinderen te nemen.

   Het vreemde is dat ik vrij veel Chinezen heb gesproken die het helemaal niet erg vinden. Ik moet er niet aan denken.

 3. Cootje

  Alles wat moet is dwangmatig , maar een prikkie voor bestwil vind ik beter dan voorin de kerk te zitten in Staphorst , en te hopen dat een sprookjes figuur je red van de dood . Verder is het zo als wij het prikkie niet nemen geven ze hem aan de Italianen met een bosje tulpen en dan zegt zo clown bedankt voor de bloemen dus het is kiezen uit twee sprookjes .

  1. Nico Sibelijn

   “maar een prikkie voor bestwil vind ik beter dan voorin de kerk te zitten in Staphorst”

   Cootje bespreekt zijn morele dilemma’s.

   1. 2030

    wat een feitelijke – lees objectieve – reactie strónt vlé®k

    je onderbuik loopt weer leeg hufter

   2. Cootje

    Goed leren lezen lampen l.u een prikkie vind ik beter

 4. ZWEEDSE K0K

  Ik vind dat een ieder met een, liefst EU, vaccinatie-paspoort vrij door de EU en daarbuiten kan reizen.

  1. Jack Flash

   Neo liberaal blijkt neo facisme.
   Dat ze het zelf niet doorhebben hoort daarbij.

  2. Cootje

   Ik vind normaal niets ik moet normaal alles kopen , maar er zijn adresjes waar je iets vind

   1. Nico Sibelijn

    vindt

 5. Gerda2

  Bericht van een paar dagen terug:

  WHO: ‘Geen bewijs dat coronavaccins besmettingen voorkomen’ – reizigers moeten nog steeds in quarantaine
  • Volgens Soumya Swaminathan, de hoofdwetenschapper van de WHO, is er momenteel geen bewijs dat coronavaccins besmettingen tussen mensen voorkomen.
  • Mensen moeten nog steeds in quarantaine als ze reizen naar andere landen, zelfs al zijn ze gevaccineerd.
  • Amerikaanse vaccinonderzoekers proberen momenteel te achterhalen of de coronavaccins daadwerkelijk de verspreiding van het virus tegengaan of dat ze enkel voorkomen dat mensen ziek worden.

  Het hele artikel >
  businessinsider.nl/coronavaccin-reizen-quarantaine/
  h**ps://twitter.com/disclosetv/status/1343620091695538179

  1. Janna47

   @Gerda2
   Exact….dus waarom laat een mens zich vaccineren? Voor de omgeving, nee hoor, enkel en alleen voor jezelf…. Vooralsnog kun je de rest vergeten, zoals dat ook met de griepprik is. Niet meer niet minder…..alle smoezen van flapdrol de Jonge, kunnen de prullenbak in.

  2. Edjan

   Gerda2. Auw! Als dat klopt …

 6. Ab Infinitum

  Zoiets zou gemakkelijk in een zorgpas of idkaart geimplemennteerd kunnen worden. Die moet je toch altijd bij je hebben.

  1. 2030

   ONZIN ! geen enkele verplichting voor beide passen.

   Een chip in je nek heb je ook altijd bij je !

   1. Thant dolpf

    Je moet je desgevraagd kunnen legitimeren, onderbuikje.

    1. usb3.0

     “Je moet je desgevraagd kunnen legitimeren”

     Oh en waarom dan? op basis van wat dient men zich te legitimeren? op basis van een veronderstelling? een gevoel? kleur haar? verkeerde ogen? als iemand met het verkeerde been uit bed is gestapt?

    2. 2030

     je kent wederom de wet niet domme roeptoeter

   2. Ab Infinitum

    Het kan uw leven redden. Maar kennelijk interesseert u dat niet. U hecht niet zo aan uw bestaan. En dat vind ik jammer.

    1. usb3.0

     “Het kan uw leven redden.”

     Je moet oprotten met je “het kan levens redden” medisch gehiemen hoef je met niemand te delen, daarnaast is de privacy en vrije wil ernstig in het geding wat jullie kennelijk niet blijken te begrijpen of beter gezegd te beseffen…

     1. usb3.0

      gehiemen = geheimen

    2. 2030

     wat kan mijn leven redden ? me zorgpas bij me dragen ?

 7. usb3.0

  Fascistisch beleid en heel veel hebben net zulke sympathieën als een volk ongeveer 90 jaar geleden..waar diezelfde “velen” hun mondje van vol hebben…

 8. Adriaen van Bergen

  Rob Jette wil natuurlijk weer graag zelf vliegen.
  Anderen moeten het milieu maar redden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.