Peilingen! Hoekstra’s CDA pakt ‘slechts’ twee zetels van de VVD af, de PVV stijgt wederom met een zetel!

De gebeurtenissen in politiek Den Haag in de aanloop naar de verkiezingen volgen elkaar in rap tempo op. Deze keer de leiderswisseling bij het CDA, al lijkt het CDA daar nog niet meteen van te profiteren. De partij snoept weliswaar twee zetels bij de VVD weg, maar komt bij lange na vooralsnog niet bij ze in de buurt. De PVV lijkt dan wel weer te profiteren: Van 27 naar 28 zetels.

Sinds maanden begint het eindelijk weer een beetje spannend te worden in politiek Den Haag. En dat heeft niet alleen te maken met de rolwissel tussen Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra (CDA), maar ook vanwege de politieke onrust binnen partijen als het FVD, SP, D66 en GroenLinks.

Volgens opiniepeiler Maurice de Hond zijn de krachtsverhoudingen binnen het electoraat langzaamaan aan het verschuiven:

“Het CDA is gisteren 2 zetels gestegen, de VVD is 2 zetels gedaald. Daarnaast zien we PvdA en PVV 1 zetel stijgen en D66 en 50PLUS 1 zetel dalen. Door deze verschuivingen is het verschil tussen de VVD en de PVV nog maar 6 zetels geworden.”

Zetelverdeling volgens de peiling van Maurice de Hond op 13 december 2020. Bron: Peil.nl

Volgens de peiling van De Hond is het gat tussen de VVD en het CDA nog ontzettend groot (18 zetels). “Maar als er toch nog wat gaat verschuiven in de laatste paar weken dan, zo heeft het verleden geleerd, dan kan het snel gaan”, aldus De Hond.

Het is daarnaast fascinerend om te zien dat, mochten de VVD en het CDA dichter naar elkaar toe kruipen, dat het gat tussen VVD en PVV alleen maar kleiner zal worden. Het is zelfs mogelijk dat het alsnog een nek-aan-nek-race zal worden tussen de VVD en PVV.

De vraag is of bij die electorale focus op de strijd tussen VVD, CDA en PVV de overige grotere partijen nog iets in de melk te brokkelen krijgen. De grootste daarvan (de PvdA) is de helft van de PVV. En PvdA, D66, GroenLinks en SP bij elkaar zijn met 46 zetels samen minder groot dan de PvdA in zijn beste tijd was.

Als er een vorm van tweestrijd zou gaan ontstaan tussen VVD en CDA (Rutte en Hoekstra) dan zullen die twee partijen samen zeker groter worden dan die vier partijen die links van het CDA zich bevinden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Cootje

  Het gaat precies uitkomen Wilders hoef geen campagne te voeren , Corona doet dat uitstekend voor hem , eind februari gewoon een beetje zout in de Corona wonden strooien , en tegen de werkeloze en de ondernemers die tegen een faillissement aan staan gewoon zeggen dat hun centen in zuid Europa zijn weggegeven , en omdat zuid Europa zo graag van potverteren houd zit de ECB met waardeloze obligaties en krijgen wij geen rente op ons spaargeld

  1. Cor Grijpstra

   @Cootje

   PVV gaat de kar trekken 🙂 🙂 🙂

   1. Marija

    Wedden dat een manier wordt gevonden om Wilders weer buitenspel te zetten?
    Ik hoop in dat geval, dat er echt “de pleuris” uitbreekt onder de Wilders stemmers.

    1. Henrique Villiers

     Dat zal niet zo gauw gebeuren. Wilders doet dat bij voorkeur zelf. Meeregeren is een stuk verantwoordelijkheid waar hij zijn vingers niet aan wil branden. Dus gooit hij het op zijn vertrouwde thema’s waarvan hij weet dat deze niet acceptabel zullen zijn.

     1. ManX

      Ach, Ernest Stern heeft een wat chiquere nick gekozen dan het vulgaire Nico Sibelijn – hij is per slot geen man van de straat, dat we dat niet denken.

     2. Beukman

      Inderdaad.
      Check Geurts program:

      pvv.nl/visie.html

      Dit staat vol met compleet onrealistische punten, die samenwerken bij voorbaat onmogelijk maken.
      En dan straks weer gaan mekkeren over een cordon sanitair.

   2. corenona

    1 ding is 100% zeker gekke corretje , de tomatenclub van jou in ieder geval niet ! Die zal nog wiel blijken aan die kar. Die ouwe communisten van het diep rood hebben nog hun verantwoordelijkheid genomen in hun populistische one-liners

    1. Ertho Mobrust

     Het is wachten op de eerste PVV minister…

     1. Tepelkloofje

      Ja ja, dat zal nog best een flinke dobber worden, mocht het zover komen. Heeft de PVV voldoende bekwame personen om de ministersposten te vullen?
      Agema bijvoorbeeld is een kanjer op het gebied van gezondheidszorg, maar of ze een heel ministerie (gevuld met vijandige ambtenaren – die blijven immers gewoon zitten na een kabinetswisseling) kan leiden? Ik heb mijn twijfels.
      Bikkels zoals Beertema en Graus doen goed werk in de kamer, maar geschikt als minister? En zelfs als, wie moet dan hun plaats in de kamer overnemen?
      Mensen uit het land dan… Tsja. WIe? Welke mensen heeft de PVV in haar stal? Maurice Meeuwissen, gemeenteraadslid Rotterdam, heeft de PVV meer schade berokkend dan deugd gedaan (hoewel ik wel de indruk heb dat hij de laatste twee jaar wat voorzichtige persoonlijke groei heeft doorgemaakt).
      Ik denk dat als de PVV ministers moet leveren, het opportunisme hoogtij zal vieren in alle lagen van de partij. En hoe dat af zal lopen is uitermate voorspelbaar.

    2. Canta

     corenona
     “die ouwe communisten”???
     Dan heb je zeker gemist dat de SP, de jongeren uit hun jeugdafdeling,
     die communistische denkbeelden de partij in wilden hebben, eruit gegooid heeft.
     Had Baudet ook moeten doen met die jongeren die zich antisemitisch hebben uitgelaten.
     Twee verschillende reacties. Zeg wel iets!!

 2. Cor Grijpstra

  Kenneth als lid van het FvD, durft niets te zeggen over de verdubbeling aantal zetels voor het FvD.

  1. Kenneth Steffers

   Ik ben geen lid van het FVD en overigens ook nooit geweest.

   1. Cor Grijpstra

    @K
    Je stijgt in mijn achting.

    1. Oepsie

     En jij, daalt verder in de mijne! Flapdrol! En daar is weinig voor nodig. Want jouw achting vergelijkt zich met een gierput, die drek en stank produceert.

    2. Loelap

     Zit je luier weer vol Grijpstra?

   2. Lex

    Wat kunnen wij met deze informatie??????

    1. Thant dolfph

     Wat jij wil.

   3. Lex

    Dit kabinet maakt er zo puinhoop van dan de gecreëerde situatie grote misbruik om er allerlei wetten en besluiten doorheen te duwen.

    Misbruik van het zogenaamde killer virus wat gewoon een soort zware griep is dat nu opeens Coro-na heet.

    De burgers worden belazerd door dit kabinet, Heel veel dicht voor een soort zware griep, heel hoop bedrijven failliet voor een zware griep. Heel veel mensen zien hun toekomst in elkaar storten waar ze jaren voor hebben gespaard en veel geld hebben geleend bij de bank.

    Mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen omdat het bedrijf waar ze werkte failliet is gegaan en deze mensen na de WW in de bijstand terecht komen.

    Waarom ik het een soort zware griep noem.

    Heel simpel, de griep is opeens verdwenen? Hé is dat niet verdacht dat opeens niemand meer de griep heeft.

    1+1=2

    Caro-na ==== gewoon een soort zware griep.

   4. Janndeman

    Geeft niet Kenneth. Jouw stem is voldoende 😉

 3. ZWEEDSE K0K

  Al lijkt het CDA daar nog niet meteen van te profiteren. Plus 2 zetels.
  De PVV lijkt dan wel weer te profiteren: Plus 1 zetel.

  Verder alles goed?

  1. ManX

   Mevrouw Kok heeft niet in de gaten dat de superpopulaire, hyperfatsoenlijke, deugende en zeer bekwame coronapremier Rutte nog slechts 6 schamele zeteltjes voor staat op de PVV die steady on naar boven kruipt.

   De komende twee maanden gaat het nog faillissementen regenen en krijgt de PVV de resterende zetels op een presenteerblaadje aangeboden.

  2. Logica

   CDA en VVD vissen in dezelfde vijver. Als de VVD verliest dan verliezen ze meestal aan het CDA of, zoals eerder, aan het FVD.

   Ik ben het nooit eens met Ernest maar op 1 punt had hij wel gelijk. De PVV staat altijd hoog in de peilingen maar die verwachtingen worden bij de echte verkiezingen nooit waargemaakt. Ik denk dat de wat rechtsere VVD’Ers toch vinden dat de PVV vooral op de islam gericht is. Die groep voelde zich veel beter thuis bij het FVD. Waar gaan die nu naartoe? Ik vrees toch weer naar de VVD en CDA. Maar dan blijft dit klotebeleid verder uitgevoerd worden en dan valt er na 4 jaar echt niets meer te herstellen, dan is echt al ons geld naar de EU. Nederland zal echt moeten moeten kiezen.

 4. Edjan

  Natuurlijk gaat de PVV groeien. Kijk nu eens wat de elite (met D66 voorop) als doelstelling heeft voor na de corona: meer windmolens meer vluchtelingen. En wat ziet het volk graag (met PVV voorop): meer gezondheidszorg meer woningen en rustig aan met de vluchtelingen.

  Links is puur elitair geworden, het volk wordt veracht, de afstand van elite tot het volk kan niet groot genoeg zijn.
  Ik vraag me af of dat propagandafilmpje over Kaag van D66 door de NPO66 nog wat gaat helpen. Ik hoop het niet.

  1. ZWEEDSE K0K

   Hoeveel % van het volk stemt/steunt die elite?

   1. Edjan

    De elite steunt uiteraard de elite plus nog een heleboel zielepieten die denken dat ze bij de elite horen door erop te stemmen. De elite kijkt op dat soort plebs neer maar het komt ze wel goed uit. Hier loopt ook een hoop van dat volk rond. Kijken op iedereen neer, praten daftig met elkaar. Nuttige idioten, verder niets.

    1. ManX

     Hear, hear. Bravo!

  2. Cor Grijpstra

   @Ed

   Je moet wel het nieuws volgen, Kaag film wordt uitgezonden na de verkiezing.

   ”Links is puur elitair geworden”
   Dan stem je toch het volkse FvD met Baudet als jongen van en voor het volk. 🙂 🙂 🙂

   1. Edjan

    Ik stem PVV. Zeg Cor, hoe voelt dat nou? Om net te doen alsof je bij de elite hoort terwijl die elite op jou spuugt? Zijn er nog mensen die daar intrappen?

  3. Marija

   Als ik deberichten mag geloven gaat datniet gebeuren.
   De Kaag propaganda film is in alle opzichten door D66 gemaakt, betaald, aangeprezen en wordt ons, met geen enkele kritische noo, door npo/D66 straks door de strot geduwd.
   Zo kan je de beul nog aanprijzen.

 5. HD

  Wopke, de man die samen met zijn vriend Mark, ons de eurobonds door de strot heeft geduwd € 540.000.000.000,-. De man die een ziek bedrijf € 10.000.000.000 leningen 🤣 geeft. Ja dat willen de Nederlanders.

  1. AS210854

   Eerlijke reactie met humor mag ik wel.👍

 6. Beukman

  We stevenen keihard af op Rutte III.
  Anything new?

  1. ManX

   Je bedoelt Rutte IV, Beuk.

   Je kunt je beter bij je Trump-obsessie houden.

   1. Beukman

    Excuus Manx. Rutte IV.

   2. Lex

    Whoe hahahahahahahahahaha

    Dat vind ik nu een prachtige opmerking.

    Die kun je in je zak steken Breukman.

 7. Monty

  Stel dat Wilders een coalitie mag gaan vormen met wie gaat hij dan een kabinet vormen?
  De VVD met Rutte als partijleider heeft hij al uitgesloten.

  Ik denk dat Wilders liever als slachtoffer in de oppositie zit.
  Geen verantwoordelijkheid maar wel blijven klagen dat het niet eerlijk is.

 8. Ertho Mobrust

  Nu moet de PVV er aan geloven. Zoveel kiezers laat je niet in de kou staan. Het gaat uitdraaien op een gevecht wie de premier levert.

 9. Johan voorjaar

  Wilders moet het dan maar gaan doen.
  Van Forum kunnen wij niets met verwachtten op wat zeteltjes in de marge na met nog minder invloed dan Wilders

  1. Nico Sibelijn

   Wilders heeft zijn kans gehad en dramatisch verprutst.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.