Tweede Kamer drukt diversiteitsagenda van D66-minister flink de kop in

De diversiteitsagenda voor het hoger onderwijs van minister Van Engelshoven, gelanceerd in samenwerking met universiteiten en pressiegroepen vanuit het wetenschappelijk onderwijs, werd in de Kamer flink door de mangel gehaald. Zo mogen er bijvoorbeeld niet meer ‘diversiteitsofficieren’ bijkomen in het hoger onderwijs.

De nieuwe agenda is erop gericht het doorgeslagen progressieve diversiteitsgedram te verankeren in het hoger onderwijs. Het moest er bijvoorbeeld toe leiden dat diversiteit zou worden opgenomen in de beoordelingsinstrumentaria van de NAVO en NWO. Een kleurenlijstje dus, om te kijken hoeveel minderheden er in iedere instelling rondlopen en hoe zij presteren.

Ook zou er onderzoeksgeld worden toegekend op basis van het diversiteitsgehalte van de wetenschappers. Meer zwarte en vrouwelijke wetenschappers zou dus meer geld voor onderzoek betekenen.

Minister Van Engelshoven is er compleet van overtuigd dat onderwijsinstellingen mensen afwijzen op basis van hun huidskleur, sekse of seksuele geaardheid.

“Laat ik vooraf tegen de heer Wiersma zeggen: was het maar zo dat mensen beoordeeld worden op wat ze kunnen. Als dat zo was, dan zagen onze universiteiten en wetenschappelijke instellingen er heel wat diverser uit. Het probleem is nu juist dat heel veel mensen niet op hun kwaliteiten worden beoordeeld en er niet doorheen komen omdat ze vrouw zijn, omdat ze lhbti zijn, of omdat ze een niet-westerse achtergrond hebben.”

Je zou natuurlijk ook de conclusie kunnen trekken dat dergelijke mensen simpelweg minder interesse hebben in zulke posities. Of dat ze uit een ander milieu komen waar academische prestaties minder worden gestimuleerd. Of dat ze, omdat het bijna altijd minderheden zijn, procentueel gewoon minder voorkomen. Maar nee, volgens Van Engelshoven moet het haast wel om uitsluiting gaan, ook al ontbreekt daar ieder bewijs voor.

Als een zwarte lesbienne een stel hersens heeft waar zo’n onderwijsinstelling echt wat aan heeft, dan zouden ze toch wel gek moeten zijn om diegene te laten gaan? En wie zou nog in de eigen kwaliteiten en prestaties geloven, als de instelling waar diegene werkt een lijstje heeft dat dicteert dat ze er ‘één van jouw type’ bij moesten nemen? Daar schiet echt helemaal niemand wat mee op. Mooi dus dat ze dit activistische gewauwel met een reeks moties hebben getorpedeerd!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Willem Bever

  geen kwaliteit maar diversiteit compleet gestoord

 2. Augustus

  De ‘diversity officer’ op onze afdeling is een geld-slurpend gezwel waar eigenlijk niemand op zit te wachten.

  Wel logisch dat elitaire harken zoals Van Engelshoven dit door wil zetten, immers hebben zij liever de focus op non-issues zoals geslacht of huidskleur dan op het nepotisme waar zij zelf in vermengd zijn.

  Op deze manier willen ze zo veel mogelijk de meritocratie de kop in drukken en de positie van matige ambtenaren en academici en hun familie veilig stellen.

  1. Loelap

   Diversity officer is nou echt wat ze noemen een bullshit baan.

   1. Morgan4321

    Zoiets als in de USSR vroeger een politiek commissaris was.

 3. RvdBe

  Het is wachten op de 1e “chirurg” uit de islamitische zandbak met een gedownload diploma die omwille van de diversiteit ook mag gaan snijden, hopen dat van Engelshoven dan de 1e patiënt is.

 4. Maurits Dekker

  Van Engelshoven is compleet gestoord met haar diversiteitsagenda.
  Laat zij eens naar de diversiteit in haar eigen partij kijken.
  De kamerleden van D66 zijn bijna allemaal wit blank en hetero, behalve Jetje Robben dan.

 5. Eppo123

  Krijgen we in het kader van diversiviteit dan ook meer docenten die op de PVV stemmen?

  1. Eppo123

   Idem rechters?

 6. Emma Louise

  Verbetering van minderhedenparticipatie vindt de VVD belangrijk. Daarom kiest de VVD voor een verantwoord en haalbaar proces van representatie van diversiteit. Sluit je aan bij de grootste partij van Nederland.

  1. Loelap

   Ik beng bang dat u weinig zieltjes zult winnen op dit forum.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.