Boze leraren luiden noodklok over langere, rampzalige lockdown: ‘Achterstanden voor leerlingen worden te groot!’

De meeste basisschoolleraren maken zich ernstig zorgen over hun leerlingen. Zij betreuren de langdurige overstap naar digitaal thuisonderwijs waardoor de leerachterstanden alsmaar groter worden. Ondertussen heeft het kabinet de lockdown verlengd tot 8 februari zonder de gevolgen hiervan in te zien.

Uit onderzoek van overheidsonderwijsinstituut DUO blijkt dat veel leraren zich steeds meer zorgen maken over hun leerlingen. Doordat er nu al geruime tijd is overgeschakeld op thuisonderwijs merken zij dat sommige leerlingen helemaal uit beeld vallen. Deze leerlingen hebben waarschijnlijk nu al te maken met een grote leerachterstand.

Ook geven leraren aan dat het steeds moeilijker wordt om jonge kinderen te activeren voor thuisonderwijs. Voor een korte noodzakelijke periode is dit allemaal nog wel te overbruggen, maar nu we weten dat de verlenging tot 8 februari duurt neemt het aantal zorgen toe.

Meer dan 60% van de leraren verwacht grote problemen als de leerlingen pas weer na de voorjaarsvakantie terug naar school mogen. Zo wordt er gevreesd voor achterstanden in de cognitieve en sociale ontwikkelingen. Ook maakt men zich zorgen over groeiende mentale problemen en onveilige thuissituaties bij jonge kinderen.

Vooral de zwakke leerlingen vallen weg in het digitale onderwijs. Zij hebben normaliter alle aandacht nodig, maar krijgen die bij lange na niet. Voor veel jonge kinderen is het inmiddels alweer de tweede periode dat zij langdurig opgescheept zitten met digitaal onderwijs. Dit komt vooralsnog kwalitatief niet in de buurt van fysiek onderwijs, wat tal van negatieve gevolgen met zich meebrengt voor de toekomst. Ook kan je moeilijk verwachten van (werkende) ouders dat zij de tijd en kunde hebben om hun kinderen bij te scholen en te ondersteunen.

Het kabinet had wellicht beter wat meer de tijd kunnen nemen om extra te kijken naar de mogelijkheden voor het primair onderwijs. Want op deze manier zadel je de leraren op met kinderen die een gigantische leerachterstand hebben ontwikkeld. De lockdown ontneemt kinderen gewoon hun kans op goed onderwijs ‒ zo simpel ligt het gewoon.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Nostradamus

  Er zijn manier om dit land weer gewoon te laten draaien maar het kabinet, gesteund door niet belangenloze organisaties wil het land verder de afgrond inwerken.
  Het kabinet denkt vast dat het beter is het leven van jonge mensen kapot te maken dan bescherming op maat te bieden.

  1. halo1

   Dit is toch een logische consequentie van deze pandemie.. dat kan toch niet zonder gevolgen blijven? Maar het betreft in de praktijk natuurlijk vooral allochtone kinderen, waarvan de meeste ouders te weinig (goed) Nederlands spreken.. weer een mooi speeltje voor links.

   1. Flach

    Halo1.
    Exact. Dat is waarom men zo ‘verontwaardigt’ is. Omdat allochtonen zelfs na 3 generaties nog nauwelijks verstaan baar Nederlands spreken, zich enkel en alleen bezig houden met hun cultuur, ‘droomland’ van herkomst, en de meesten ook nog met de verplicht na te leven regels uit het handboek vd ‘Wrede’

    Het is schandalig, bespottelijk en verwerpelijk dat het eeuwig om hun z.g.n. ‘kwetsbare kinderen’ gaat. Ouders die het verdo.mmen om zich hier aan te passen, laat staan te integreren, onmiddellijk met de vinger wijzen “want natuurlijk onze schuld” maar zelf geen mm inzet wensen te tonen. Waardeloze Tegenlanders.

 2. ropart

  wel een slimme oplossing voor het eventuele tekort van laag opgeleiden op de arbeidsmarkt in de toekomst.

  1. Flach

   Dat is er niet. Er zit al een leger aan laagopgeleiden in de uitkering. Daarbij komt (is al in gang gezet) dat de robotisering met een steeds grotere snelheid de banen zal gaan overnemen. En dan niet alleen de laagopgeleide banen. Ook middenkader, en men verwacht zelfs hoogopgeleide banen te kunnen laten invullen door (AI)robotisering. En nu met de pandemie gaat het alleen maar sneller. Robots worden niet ziek en besmetten elkaar niet. (behalve met een digitaal virus ;))

 3. werikke

  Meestal zijn het buitenlandse kindjes die thuis geen Nederlands praten en niet de Nederlandse cultuur aanhangen. De autochtone kindjes leren ook thuis wel wat in samenleving gebeurt. VWB buitenlanders ze gaan toch niks doen dus achterstand gaan ze toch niet oplossen die willen alleen dure auto en mobiel en teren op die mensen die wel iets willen doen.

  1. Monty

   Blijkt dus net als de toeslagen affaire een allochtonen dingetje.

   1. agenda2030

    allochtonen blijken niet allemaal uit tandartsen , doctoren en ingenieurs te bestaan zoals rutte wil doen geloven. Dan krijg je de rekening vanzelf

    stem sociaal, stem PVV

 4. agenda2030

  Een lock down heeft 0,00 resultaat zoals we inmiddels weten . De WHO roept op stoppen met lock donws maar idioot rutte overweegt zelfs een avondklok.

  Slechts staatsdebielen denken te weten dat je een virus kunt isoleren in een landje van 33000 km2 met 17.500.000 inwoners. In geen enkel land heeft de lock down gewerkt.

  Als je ziek bent blijf je thuis werkt wel ! Helaas gaan er toch mensen met klachten naar collega’s omdat ze als ZZP’ER of met een nul uren contract anders geen brood op de plank hebben.

  Zelfmoord onder kinderen is een probleem volgens de WHO en de neerslactige maatschappij heeft meer nadelen dan voordelen. De dictator rutte gaat volgas verder met zijn mutti.

  stem sociaal, stem PVV

 5. Linksbuster

  Ik vrees dat er dus weer veel potentieel linksen de school zullen verlaten…een hele generatie slecht opgeleide sukkels…rutte bedankt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.