DNB-president Klaas Knot waarschuwt politiek Den Haag: “Ga pas bezuinigen als de economie weer op het oude niveau is!”

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, waarschuwt politiek Den Haag dat de overheid niet meteen moet overgaan op harde bezuinigingen als het coronavirus verslagen is. “Pas wanneer de Nederlandse economie weer op het niveau is van voor de crisis, moet de overheid iets aan het tekort gaan doen”, aldus Knot.

In een interview met het AD uit Knot zijn zorgen over de eerste maanden van 2021. Hij verwacht dan ook dat in die maanden de hardste economische klappen gaan vallen in heel veel verschillende sectoren.

De DNB-president voorziet dan ook een loodzware tijd voor de Nederlandse economie de komende tijd met daarbij een periode van oplopende werkloosheid en een groot aantal faillissementen van onder meer horecazaken en fysieke winkels. En dan heeft hij het over de periode voor we weer naar ‘normaal’ gaan. De échte economische crisis zal waarschijnlijk daarna pas uitbreken in ons land.

Toch ziet Knot ook een lichtpuntje. “Het vaccin biedt perspectief op economisch herstel”. Overigens zie ik dat lichtpuntje eigenlijk niet, omdat het al wekenlang gemodder is over de vraag hoe en wanneer we nu eindelijk gaan beginnen met vaccineren. In Duitsland zijn inmiddels al 165.000 mensen gevaccineerd, en in Israël zelfs bijna een miljoen! Maar goed, die hebben dan ook geen Hugo de Jonge aan het roer.

Knot: “We moeten alles op alles zetten om de uitrol van het vaccin zo snel mogelijk te realiseren. Ik verwacht dat het lentezonnetje dit jaar ook weer zal doorbreken voor de economie als het op rolletjes loopt met het vaccin.” Laten we dat dus maar hopen in de hoop dat we daarna een lange en hete zomer tegemoet gaan. Fingers crossed.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Seneca

  deze meneer Knot loopt aan het handje van Stientje Lagarde, is Eurofiel en een slaaf van de ECB.

 2. Nico Sibelijn

  “Overigens zie ik dat lichtpuntje eigenlijk niet, omdat het al wekenlang gemodder is over de vraag hoe en wanneer we nu eindelijk gaan beginnen met vaccineren.”

  Kenneth denkt dat voor dat lichtpuntje het essentieel is of we nu of twee weken later gaan vaccineren.

  Dom gezwets.

  1. Stanly2000

   Nico enz.
   Misschien een of twee maanden later? Of een of twee jaar?

  2. 2030

   Hoeveel doden vallen er in twee volgens een corona wappie strónt vléé®k

   jij die spreekt over een killer virus met duizenden doden gaat wel makkelijk om met twee weken extra lijken tellen.

   Je bet of heel dom of niet zo sociaal als je denkt strónt vlé®k

   1. Stanly2000

    2030,
    Misschien een combinatie van beide opties?

 3. 2030

  De eerst komende 15 jaar dus niet

 4. JochemX

  Het oude niveau? Wordt nooit meer bereikt. Dat zonnetje in het voorjaar gaat wonderen verrichten, virussen houden niet van zon in de buitenlucht. Dat vaccin? Iedere hoopvolle verwachting is nergens op gebaseerd.

  1. Logica

   Ja JochemX, dat zal zo zijn maar in de zomermaanden was het virus ook in warmere landen niet weg.

   We moeten ermee leren leven. Hou de veiligheidsregels in acht maar gooi wel alles open zodat iedereen zelf kan beslissen hoeveel risico ze willen lopen. Open een paar speciale corona ziekenhuizen zodat de andere zorg ook door kan gaan. Kost klauwen met geld maar is nog altijd beter dan iedere keer een lockdown.

 5. ropart

  na het zuur komt het zuur, is al jaren zo.

  1. Nico Sibelijn

   Arme kerel toch, alleen maar zuur in je leven?

   1. Stanly2000

    Nico enz.,
    Weet u wie deze harde bezuinigingen zal betalen? U en ik!

    1. 2030

     de strónt vlé®k betaalt niets , van een kale kip kan je niet plukken

    2. M. Brandenburg

     U bedoelt weet u wie de belastingverhogin gen gaan betalen, het is mij een raadsel waarom media steevast bezuinigingen communiceren wanneer het overduidelijk belastingverhogingen zijn waar het over gaat.

  2. Logica

   Klaas Knot is een enorme globalist. Hij wil graag fat de economie hier snel weer herstelt.

   Wie wil dat niet? Maar zijn reden ligt anders dan bij ons. Hij wil zo snel mogelijk weer geld over kunnen maken naar Zuid Europa.

   Maar wat hij wel zegt, dat moet ik hem eerlijk nageven, is dat het onlogisch is dat de knoflooklanden eerder met pensioen kunnen. Maar daar is al 21 jaar niets aan gedaan. Geen hoop dus, alleen mooie woorden.

 6. Monty

  ”De DNB-president voorziet dan ook een loodzware tijd voor de Nederlandse economie de komende tijd”

  Hij heeft er schijnbaar geen rekening mee gehouden dat er in maart verkiezingen zijn en het kartel wordt weg gevaagt.

  1. 2030

   dat zou een prettige vooruitzicht zijn, weggevaagd door een orkaan uit het stembureau dwars tegen alle voorspellingen in. Een soort Trump effect of Johnson effect.

   1. Fortiori

    Het is zoals “het volk” het ziet, wil.

  2. 2030

   brandende bok zegt niets aan de hand , MKB floreert als nooit te voren, je begrijpt het weer niet hufter

 7. M. Brandenburg

  Ach de man gaat mee in het linkse spelletje van bezuinigen is belastingen verhogen, indien we echt gaan bezuinigen dan kan dit nu al. Stop alle subsidies aan NGO’s, indien mensen ze het geld waard vinden dan doneren ze wel. Stop alle subsidies aan clubjes die rechtzaken tegen de overheid en haar bevolking aanspannen. Stop de afdracht van douane belastingen aan de EU, alsmede al die miljoenen naar het buitenland. Maak uitkeringen onbereikbaar voor nieuwkomers totdat zij eerst 5 jaar onafgebroken (periodes van ziektewet worden niet meegerekend) hebben gewerkt en belastingen zonder rtecht op toeslagen of aftrekposten hebben betaald. verlaag je afdracht naar de EU en je bezuinigt direct vele vele miljarden.

  1. Linksbuster

   Goed plan.

 8. usb3.0

  We bezuinigen al 12 jaar

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.