Maurice de Hond: Besluit avondklok is gebaseerd op misleidende grafieken en onwaarschijnlijke voorspellingen

Twee misleidende grafieken waardoor we een avondklok gaan krijgen.

Ernst Kuipers liet dinsdagavond bij OP1 een grafiek zien met een schatting van IC-bezetting half maart van 1700 bedden die kant noch wal raakte. Met twee knoeperts van fouten drukte hij via de media weer op de paniekknop, zodat de druk gemaximaliseerd werd op regering en politiek voor een avondklok. Maar ook de presentatie van Van Dissel aan de Kamer liet een zeer onwaarschijnlijke voorspelling zien. Ook de situatie in Engeland en Ierland werd onjuist gerepresenteerd.

Met die kwaliteit van informatievoorziening is het onverantwoord zulke grote beslissingen te nemen als een avondklok. Met alles wat we nu aan informatie hebben en weten is het risico dat we overvallen worden door een zeer sterke stijging van de zorgvraag uitermate klein.

Hopelijk neemt de Tweede Kamer deze informatie mee bij hun beslissingsproces.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. lucinde

  Zeg Maurice, je mag wel wat kieskeuriger zijn in het uitzoeken van je platform.

  DDS is op z’n minst toch een Thierry “Corona is een hoax” site.

  Daar wil geen normaal mens mee geassocieerd worden en voor je geloofwaardigheid doet het ook geen goed.

  Ps, wat vond je van de nieuwe president?

  1. usb3.0

   lucinde veranderd gewoon van topic

   1. jennifer

    Terug komend op het thema, het wordt steeds meer duidelijk dat al die regels de grootste onzin zijn, blijkt wel. Het zelfde met het vaccineren, vanmorgen op WNL kwam het naar voren dat men mensen die zijn gevaccineerd n vaccin paspoort moet geven. Dus dit wil dan zeker zeggen dat mensen die geen vaccinatie gehad hebben straks zeker verplicht zijn met een jodenster rond te lopen. Als mensen nu nog niet in de gaten hebben wat de werkelijke bedoeling van dit alles is weet ik het ook niet meer.

  2. ManX

   Zowel de grootbek Lucinde met zijn debiele gezwam, als de dyslectische patatbakker Spaanse kok hebben het artikel van Maurice de Hond NIET gelezen, zoals blijkt uit hun ondermaatse reacties.

   Kritiek is uitstekend. Maar deze twee graftakken zijn slecht voor DDS.

   Uiteraard is de interpretatie van De Hond juist en daarmee wordt het onbenul van de boven ons gestelde maffiosi des te schrijnender zichtbaar.

   1. Spaanse_K0K

    Pfff, gelukkig heeft de Duitse plantsoenendienstmedewerker, zich geheel ten onrechte “vriend” noemende, geen banverzoek ingediend bij de redactie.
    De milde en verbindende toon van Biden begint ook hier reeds positieve effecten te hebben.

    1. Jannes-46

     Verbinden, jawel, de gewonden die door toedoen van BLM en Antifa zijn gevallen.

  3. Meneer de Wit

   Wat je hier dan zuurpruim?

   Ga lekker naar Joop, daar je pôeppraat ventileren
   en laat ons verder met rust.

 2. Spaanse_K0K

  De onbetrouwbare rooie Hond wordt een ziener wanneer dat DDS lezers beter uitkomt.

  OT
  De uitleg van Maurice in dit artikel, waar de grafieken onjuist bekeken worden en wat volgens Maurice de juiste interpretatie is, vind ik verfrissend.

  1. Nostradamus

   Je refereert natuurlijk volledig aan jezelf als DDS lezer. Zo niet, dan kan je ook niet inhoudelijk reageren. Slimpie…

   1. Spaanse_K0K

    Het doet mij deugd te mogen constateren dat u de inhoudelijke visie van Maurice begrijpt en steunt.
    Zijn hier gepresenteerde interpretatie van het mogelijke toekomstige verloop van de cijfers vind ik ook baanbrekend.

    1. Nostradamus

     Wéér een constatering die kant noch wal raakt.

     In het afgelopen jaar hebben we veel geleerd. Het voornaamste wat we geleerd hebben is dat het kabinet iedere fout met een nieuwe fout probeert te verdoezelen. Omdat de MSM pers financiëel afhankelijk is van dit kabinet zullen ze het beleid nooit kritisch verslaan waardoor de sukkels thuis altijd valselijk geinformeerd zullen worden. Dat verklaard waarom de VVD zo hoog in de peilingen staat.

 3. usb3.0

  Niet alleen de avondklok hoor.

  a) Een RT-PçR test is niet geschikt als instrument om een infectie te detecteren daar zij in beginsel geen onderscheid maakt tussen een actieve dan wel een inactieve infectie.
  b) De RT-PçR test positief kan uitslaan op de aanwezigheid van RNA afkomstig van diverse pathogenen, viraal of bacterieel en/of van menseigen RNA (Chromosoom 8; bron WHO).
  Een positieve RT-PçR uitslag kan daarmee het resultaat zijn van een drie maanden geleden doorlopen bacteriële of andere dan Sars-Cov-2 virale infectie.
  c) Het huidige aantal amplificatie cycli (tot wel 40-45) van het geteste RNA materiaal ver boven de wetenschappelijk relevante grens van 25-29 cycli ligt waardoor tot 94% vals positieve testen worden gecreëerd. De rest is vals negatief

  1. Piet151

   @usb3.0
   Je hebt geen idee waarover je schrijft. Je argumenten zijn al bijna een jaar in discussie, vaak ontzenuwd of uitgelegd, maar ze verdwijnen niet. Lees eerst eens voor je wat schrijft!

 4. ikweetwatikwil

  Lucinde. Als je iets wil weten over de nieuwe president van Amerika, dan kijk je toch TV en lees je de kranten. Die staan er vol van.
  Je bent een typische linkser. Dwingen , dwingen.
  Gelukkig is het je niet gelukt DDS voor je karretje te spannen.
  Als de tijd rijp is komt Biden wel eens aan de buurt.

 5. Spaanse_K0K

  De wonderlijke wereld van Maurice:

  Uit het onderzoek dit weekend via Peil.nl is een indruk te krijgen van wat op dit moment de gedachten zijn van de kiezers t.a.v. het stemmen op 17 maart: Circa 40% van degenen boven de 70 jaar geeft nu aan dat men voornemens is om per post te zullen gaan stemmen. Dat betreft rond de 1 miljoen kiezers.

  In 2020 heeft Nederland rond de 1.500.00 inwoners van 70 jaar en ouder.
  Als 1miljoen kiezers 40% is hebben we 2,5 miljoen 70 plussers.

  1. agenda2030

   voorlopig heeft ( het irritante ventje) de Hond op alle vlakken die hij benoemde inmiddels het gelijk aan zijn zijde, domme figuren zoals het micro cockje kunnen geen verschil maken op de argumenten en de persoon. Best triest maar hij is in goed gezelschap getuige de bull shit van beukhol en malle pietje

 6. Piet151

  Maurice de Hond doet weer eens zijn uiterste best om zand in de raderen van het corona-beleid te strooien met een onduidelijke redenering vol met aannames. Ik vraag me in ieder geval af op welke manier hij die rijen ambulances voor de Londense ziekenhuizen relativeert. Die staan er in ieder geval niet elk jaar.

  Ik hoop natuurlijk wel dat hij gelijk heeft, maar ben blij dat ons bestuur toch voor de veiligheid van strengere maatregelen kiest en zich niet afhankelijk maakt van die aannames.

  Ik weet, dat ik in mijn arbeidssituatie gemakkelijk praten heb, maar heb toch de indruk, dat die twee weken met heel strenge maatregelen de toch al verschrikkelijke situatie voor ondernemers en anderen niet heel veel extra negatief beïnvloedt.

  1. jennifer

   Die rijen ambulances stonden er ook al voor de corona crises dat is hun plek altijd. Net zoals ook hier in Nederland er altijd netjes op een rij ambulances klaarstaan om opgeroepen te worden. Dus het is maar wat jij wil geloven of hebben ze op beelden op TV laten zien dat er mensen in lagen. Op bepaalde Engelse zenders laten ze wel zien hoe fake die beelden waren.Dit was dus zeker niet het geval,dat ze aan het wachten waren voor n plaats binnen.

   1. Piet151

    @jennifer
    Leuke reactie, echt! Die ambulances in Londen stonden niet op de parking, maar voor de ingang. Dat heb je vast zelf op de beelden gezien. En, oh ja, die ambulances waren bezet met een patiënt, maar dat was inderdaad niet expliciet op de beelden te zien. Andere foto’s doen dat wel vermoeden, zoals bijvoorbeeld ambulances voor de hoofdingang. Zie hier een paar voorbeelden, maar voor ongelovigen waarschijnlijk niet overtuigend:
    * nieuwsblad.be/cnt/dmf20201229_95559134
    * nos.nl/artikel/2363592-recordaantal-doden-in-vk-londen-roept-noodtoestand-uit.html
    * trouw.nl/buitenland/in-londen-moeten-de-ambulances-wachten-de-ic-afdelingen-liggen-vol-hele-families-sterven-aan-corona~b958ffa5/

    Overigens is de situatie in Londen a.g.v. zeer strenge maatregelen (heel strenge avondklok) op dit moment verbeterd, terwijl het in Nederland nog moet beginnen. Dat pleit m.i. voor de naatregelen, ondanks het gecijfer van De Hond.

    Jij hebt beelden van bepaalde andere Engelse zenders, met bewijzen dat het allemaal fake was. Ik neem aan, dat je verwijzingen naar die sites hebt, want ik laat me graag overtuigen door feiten.

    1. agenda2030

     blabla bladieblabla

    2. jennifer

     Als je goed naar de beelden die je wel gezien hebt gekeken had had je kunnen zien dat ze voor de spoed stonden en dat is ook een ingang naar het ziekenhuis. Maar ze stonden zeker niet voor de hoofdingang zoals jij hier schrijft.

     1. Piet151

      @jennifer
      Ik las in de gauwigheid “main entrance”. Ik zie nu heel onduidelijk ook iets van “urgent care” staan. Dan zijn we het in ieder geval eens over het feit, dat die ambulances voor een ingang stonden te wachten, voor de spoedingang zelfs. Lange wachtrijen, met patiënten dus, want waarom zou je anders voor de spoedingang staan? Dan sta je alleen maar in de weg.

  2. ManX

   Piet doet geen poging om de door De Hond aangetoonde fouten in de statistieken/misleidingen te weerleggen. Waarschijnlijk ziet hij ook in dat dat niet haalbaar is.

   Voor het overige is zijn reactie een door emoties ingekleurd verhaal zonder feiten en vol aannames.

   1. Piet151

    @ManX
    Inderdaad, beweringen weerleggen met feiten die ik eerst moet opzoeken voor verwijzingen, vervolgens zorgvuldig moet herformuleren, om daarna te reageren op de verwensingen en scheldpartijen doe ik nauwelijks meer. Iedereen kan het zelf ook, als de interesse er tenminste is. Meestal ontbreekt die en dan zijn mijun opmerkingen als paarlen voor de zwijnen.

    Emoties als inkleuring van mijn reactie heb ik niet kunnen lezen. Jij kennelijk wel.

    De volgende opmerking zal door sommigen wel negatief geïnterpreteerd worden. Maar jaren geleden gaf ik als nevenactiviteit nog statistiek. Ik meen daarom te weten waarover ik het heb.
    De Hond is echt een ijzersterke cijferaar, maar moet, net als ieder ander ook aannames doen en die kunnen ernaast zitten, net als bij ieder ander. Maar nogmaals, ik hoop, dat hij gelijk heeft. Helaas waren zijn bezwaren en suggesties tot nu niet opzienbarend, helaas.

    1. ManX

     Piet51, in zijn artikel (zie link in intro van dit artikel) toont De Hond duidelijk aan dat beslissingen van de overheid zijn gebaseerd op verkeerde/misleidende statistieken. Jij moet dat kunnen beamen als je even zijn artikel leest.

     Als hij het fout heeft, hoor ik het graag. Als hij juist redeneert is het toch verschrikkelijk dat de overheid zijn oren laat hangen naar een paar minkukels?

     1. M. Brandenburg

      Gewoon negeren dat de Hondt informatie van de misleidende overheid gebruikt, zoals hij Altijd de info van de misleidende overheid gebruikt. Het valt mij op dat met de coronasekteleden en de climatehoax de sekteleden altijd negeren dat de overduidelijke fouten in de eigen informatie word gevonden.

     2. Piet151

      @ManX
      Ik ga dat niet doen en beperk me tot wat opmerkingen.
      * De Hond heeft geen ongelijk, maar hij kiest wel, als altijd, heel zorgvuldig cijfers uit bronnen die zijn theorie ondersteunen.
      * Er zijn ook veel bronnen die juist aangeven waarom de situatie ook in het VK heel ernstig is.
      * De Hond onderbouwt niet zijn keuze voor het sommetje 0,9+ (30% van 0,9) = 1,17. Ik vermoed hoe hij dat doet en ben het er dan niet mee eens, want je kunt de huidige situatie zien als twee epidemie en en niet als een situatie waarin de ene epidemie de andere heel negatief (met meer besmettelijkheid) beïnvloedt. Dan kan ik me het sommetje van De Hond wel voorstellen. In de grafiek worden de twee epidemieën wat betreft de besmettingen opgeteld en dat lijkt me correct.
      * De kritiek op het benodigde aantal IC-bedden geschat door Kuipers, in januari plm. 700 i.p.v. 1.700, kan ik in de grafiek niet zo maar aflezen a.g.v. de gekozen schaal.
      * De opmerking over de invloed van het weer is een aanname, die vanaf half maart in 2020 in ieder geval niet is opgetreden. Mogelijk was de daling vanaf mei wel een weerseffect.
      * Omdat ik geen inzicht heb over het verloop van een IC-opname kan ik geen sommetje maken, dat het verloop van IC-bezetting weergeeft. Er is inzicht nodig in de tijd tusen besmetting en IC-opname en tussen IC-opname en ontslag of overlijden. Wat dat betreft is het cijferwerk van De Hond ook hogere wiskunde, waarop een gewone sterveling geen onderbouwde kritiek of steun kan leveren.

      Het is toch wat meer geworden dan ik aanvankelijk van plan was, maar het was me een genoegen en ik heb er weer van geleerd.
      Voor alle duidelijkheid, ik beweer niet dat De Hond ongelijk heeft, want dat kan ik met de info die ik heb niet beoordelen. Ik kan alleen weinig met zijn cijferwerk, ik zie wat ik zie en ik heb gewoon meer vertrouwen in ons bestuur en hun adviseurs met heel diverse achtergrond.

     3. ManX

      Piet51, ik moet jouw reactie voor kennisgeving aannemen, want ik ben geen statisticus. Bij het doorlezen van het artikel van De Hond kon ik de argumentatie goed volgen en dat kwam op mij gedegen over.

      Jij haalt er nu andere cijfers en feiten bij, maar de kritiek van De Hond spitst zich (uitsluitend) toe op de twee grafieken aan de hand waarvan de overheid keuzes maakt en beslissingen neemt. Niet alleen Kuipers maar ook Van Dissel maken daarbij ernstige fouten op basis waarvan zij weer extrapoleren en dus tot foute prognoses komen.

      Sterk vond ik de volgende opmerking van Maurice: “Als je die grijze lijn van de IC-bezetting naar links afloopt dan kom je op circa 1200 terecht op 18 januari (de dag van de presentatie). Maar volgens de opgave van de LCPS van Kuipers zelf was dit aantal op die datum 685 IC-patienten. Ruim 500 minder dan de 1200 die deze grafiek laat zien!”

      Daar zie je zo’n gevaarlijke prognose die domweg door de realiteit is ingehaald en wordt weerlegd door harde cijfers.

      Daarom zou ik als ik jou was maar niet teveel vertrouwen op de overheid en hun ‘adviseurs met heel diverse achtergrond’.

     4. Piet151

      @ManX
      De logica van De Hond is inderdaad helder en gemakkelijk te volgen, maar de uitgangscijfers zijn wat verdekt of verborgen. De redenering rust op twee pijlers,namelijk dis raming van het aantal IC-opnames en dat sommetje om de R-waarde te bepalen. Als due pijlers wegvallen, valt de hele redenering in duigen.

      Bij dat sommetje heb ik vraagtekens, maar ik ken de overwegingen van De Hond niet. Die IC-opnames van half januari kan ik niet uit de grafiek aflezen, omdat het daarvoor een veel te grote schaal heeft. De Hond moet het ook doen met een beeldschermopname en heeft kennelijk ook geen beter leesbare grafiek. Maar ik kan me niet goed voorstellen, dat Kuipers zo’n eenvoudig te constateren fout in zijn presentatie toelaat.

      Verder ontbreken mij de gegevens over IC-opnames. Want het is belangrijk om te weten hoelang na besmetting iemand gemiddeld op de IC wordt opgenomen, welk percentage van de besmettingen en ziekenhuisopnames treft dat en hoe lang ligt iemand op de IC tot ontslag of overlijden? Zonder die gegeven kan ik de redenering va De Hond niet verifiëren of verbeteren.

      En die aanname van een dempende invloed van het weer is vorig jaar in ieder geval niet bevestigd in maart. Ook de actuele situatie in Brazilië vertoont niet veel weersinvloed op de effecten van besmettingen.

     5. ManX

      Bedankt voor je reactie Piet51. Wat je zegt klinkt zinnig, maar ik heb mijn kruit (als alfa) ondertussen verschoten en weet geen verdere reactie meer op jouw bijdrage.

      Ik stel voor dat we deze discussie afsluiten.

    2. Piet151

     @ManX
     O.k., maar beschouw het niet als een discussie. Ik moet vaak dingen uitleggen om het zelf te begrijpen. Mijn vrouw is dan vaak slechtoffer, met irritatie als gevolg. Nu was jij dat, waarvoor dank. Ik hoop dat de irritatie meeviel. 😉

  3. usb3.0

   pietje is een nuancerende angstprediker

 7. ropart

  dat de hond er soms weleens naast zit(maar de overheid wint het van hem op dat punt) het zij zo, maar in zijn standpunten zit veel meer logica dan bijna alles waar deze overheid mee aan durft te komen.

 8. jeki

  Pfff avondklok, so what?
  Heeft voor 99% van de mensen die zich aan de maatregelen houden toch geen impact, omdat ze andere mensen toch al niet opzoeken om verspreiding van het virus tegen te gaan.
  Dat wil dus eigenlijk zeggen dat er te veel mensen zijn die de maatregelen niet naleven, want het virus dooft niet uit … in dat geval is de avondklok een gevalletje ‘eigen schuld, dikke bult’, of iets met billen en blaren… Blijkbaar zijn diegenen die zich hier het meest aan storen dan ook de mensen die het niet zo nauw nemen met de maatregelen en zodoende het virus in stand houden. Bedankt hé!

 9. Yoyo

  Gelukkig is er Maurice, die de belachelijke avondklok-gekte vanuit analytische hoek afkeurt.
  Z’n peilingen heb ik soms mijn vraagtekens bij.

  1. Piet151

   @Yoyo
   Je bedoelt nu toch niet te zeggen, dat Maurice je bevalt als hij met een peiling jouw mening bevestigt en niet bevalt als zijn peiling een tegenvaller voor je is? Dat doet een beetje denken aan die boodschapper in de Griekse oudheid.

 10. dackus

  kant nog wal = kant noch wal

  Hoe vaak moeten we menen inhoudelijk te reageren om “fouten” bloot te leggen. Zou het geen opzet kunnen zijn om iets te bereiken? Mag niet gezegd worden, weet ik. Massapsychologie is het onderbelichte onderwerp om hierop antwoorden te vinden. Maar of er in deze fase veel aan te doen is, ik betwijfel het. Hopelijk komen ooit na de implodering van deze totalitaire wende betere tijden.

 11. Drollevanger

  Persoonlijk denk ik dat we Corona als maatschappij gewoon moeten uitzieken, op eigen kracht of met hulp van vaccinaties moeten we als volk immuun worden.
  Vaccineren had zeker in het begin, de ziekte meer doen spreiden zodat geen overbevolking van ziekenhuizen zou voorkomen. Maar dankzij onze zwabberende regering is daar niks van terecht gekomen.
  Zelf hebben wij volgens onze arts Corona gehad. Bij mij stelde het niet veel voor, maar mijn vrouw werd wel doodziek. Twee buren zijn eraan overleden.
  Ik ben ook nieuwsgierig hoe bv het Russische vaccin werkt, daar waren enige tijd geleden al bijna 100.000 mensen ingeent, las ik ergens. Of mag de vaccinatie daar van onze onvolprezen premier niet goed gaan, misschien heeft zijn vriend Zijlstra daar vanuit zijn Dasja-kelder wel iets over gehoord.

 12. Harry

  krijgen van Dissel en Kuipers daar opdracht voor van uit den Haag ?
  en dan de volgende vraag is WAAROM !!!
  en leg dat is uit aan een stomme ouwe lxl,( zo daar kunnen jullie mij niet meer van betichten )

  1. Franz Biberkopf

   Het is vandaag 21 februari, Harry.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.