Peilingen! Ploumen heeft “potentie”, hoor! PvdA gaat keihard naar +1 virtuele zetel

Uit een nieuwe peiling van I&O Research blijkt dat de PvdA onder Lilian nePloumen er in twee weken tijd virtueel één hele zetel op vooruit is gegaan. Dit zou voor een groot deel komen doordat Ploumen positiever ‘gewaardeerd’ wordt door kiezers dan de andere linkse lijsttrekkers. Ondertussen blijft de VVD met 42 virtuele zetels veruit de grootste partij van het land. Forum voor Democratie blijft betrouwbaar stabiel op 4 zetels staan, terwijl de PVV een zetel verliest en onder de 20 daalt.

De voorsprong van de VVD op de nummer twee, de PVV, blijft gigantisch. Ongekend, eigenlijk. Als er vandaag verkiezingen waren zou de VVD volgens I&O Research maar liefst 42 zetels binnenslepen. De PVV zou genoegen moeten nemen met 19. Beide partijen hebben sinds de laatste peiling van dit bureau van twee weken geleden dus een virtuele zetel verloren. Maar goed, dat is één zetel en dus niet “significant,” aldus het onderzoeksbureau zelf.

De reden dat de VVD nog steeds zo groot is? Volgens I&O Research zijn mensen heel tevreden met de wijze waarop premier Rutte omgaat met de coronacrisis. Het hele land zit al weken in lockdown, er zijn rellen in bijna alle grote steden, het mkb wordt om zeep geholpen door een beleid dat kant noch wal raakt, maar kiezers zouden het allemaal ge-wel-dig vinden. Juist.

Forum voor Democratie staat net als twee weken geleden én een maand geleden op 4 zetels. Dit houdt in dat de val van Thierry Baudet en co. in de peilingen dus definitief geëindigd is. Dit is zijn ondergrens… en het betekent dat FVD zich nu kan richten op het aantrekken van méér mensen, buiten deze harde kern. Als dat lukt gaat FVD bij de komende verkiezingen aanmerkelijk groter worden dan in 2017. Laten we het hopen, want FVD is feitelijk de enige partij die het waanzinnige coronabeleid van het kabinet écht helemaal en principieel verwerpt.

Op links zien we ondertussen dat D66 op 14 virtuele zetels staat, GroenLinks op 13, de SP op 11 en de PvdA op… 12. Jawel! De sociaaldemocraten zijn in twee weken tijd dus één hele virtuele zetel gestegen. Dat is ongelooflijk. Wat een feest zal het daar zijn!

“Van een Ploumen-effect is nog geen sprake,” aldus I&O Research, maar in de titel van het stuk staat “potentie voor Ploumen” en in in de tekst zelf wordt ook uitgelegd dat Ploumen in vergelijking met andere linkse lijsttrekkers positiever gewaardeerd wordt. “Ploumen wordt nu door kiezers gewaardeerd met een 6,0 gemiddeld. Dit is hoger dan de andere (linkse) progressieve lijsttrekkers. Zo wordt Kaag gewaardeerd met een 5,8, en Lilian Marijnissen met een 5,5. Jesse Klaver volgt met een waarderingscijfer van 5,1 gemiddeld.” Hahaha, die Jesse toch… een dikke onvoldoende!

Hoe ze I&O Research vervolgens concludeert dat de PvdA onder Ploumen “potentie” heeft is mij een beetje een raadsel. Maar misschien is het idee dat ze minder bekend is dan de andere lijsttrekkers (68 procent kent haar), en dat als iedereen haar kent en iedereen positiever over haar oordeelt dan de andere linkse lijsttrekkers, ze meer kiezers naar de PvdA kan halen.

Klinkt leuk in theorie, maar dat is natuurlijk puur getheoretiseer. Het kan best zijn dat de overige 32% van de kiezers niets te maken wil hebben met linkse partijen, en al helemaal niet met de PvdA, wie die partij ook leidt. En ja, ook dat zij persoonlijk beter gewaardeerd wordt dan de andere linkse lijsttrekkers door álle kiezers maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat je eigen (potentiële) achterban je enorm hoog heeft zitten.

Mijn voorzichtige conclusie is dan ook dat de sociaal-democraten nog altijd een enorm probleem hebben en ook met Ploumen geen schim zullen zijn van wat ze ooit waren. Maar de PvdA heeft, net als de andere partijen, nog bijna twee maanden de tijd om iedereen versteld te doen staan. We gaan het zien!

Word lid van onze NIEUWE Facebook-groep en abonneer je (gratis en voor niets)op mijn Telegram-kanaal.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Monty

  ”Ondertussen blijft de VVD met 42 virtuele zetels veruit de grootste partij van het land.”

  Wilders had in 2017 ook 40 virtuele zetels we weten wat daar van overblijven bleef.

  1. Monty

   wat daarvan bleef.

 2. DubbelZout

  “Dit houdt in dat de val van Thierry Baudet en co. in de peilingen dus definitief geëindigd is. Dit is zijn ondergrens…”

  Wat er nu nog van over is zijn die-hard Corona wappies
  Verder stelt deze partij geen ene reet meer voor

  1. werikke

   afwachten maar. Trouwens ging over PVDA onder leiding van Ploumen dus je frustratie is weer kenbaar gemaakt nu lekker weer naar bed.

   1. EvertB

    Eén zetel erbij voor de PvdA in de huidige omstandigheden is boven verwachting goed.
    Idealiter bezien wordt een lijsttrekkerswissel maandenlang voorbereid en genereert het zeer veel media-aandacht.
    De beperkingen die de coronacrisis Nederland oplegt gecombineerd met de deadline van 1 februari voor het indienen van de kandidatenlijst heeft deze stille wissel verrassend goed uitgepakt.

 3. Barbera

  Duidelijk is toch wel dat het FvD op zijn max zit en de PVV geen 76 zetels gaat halen.

  Conclusie, volgende regering wordt bijna een copy van huidige.

  1. werikke

   je weet maar nooit als mensen eens gingen nadenken dan zouden ze PVV stemmen ipv de partijen die alles bij elkaar liegen om maar te blijven zitten.

   1. Barbera

    Leuk is dat, de kiezer is dom…

    1. WayneGretzky99

     Zeker de linkschen.

     1. Barbera

      Mis Ghetto wel een beetje, jij ook?

     2. NO8DO

      Nee toch!

      Zit Koos Werkloos, met de hersengrootte van een pinda, het vocabulair van een gemeentereiniging klootviool en het politieke inzicht van een blinde ezel in een tredmolen, ook al hier.
      Flikker lekker naar GS, achterlijke muilezel.

    2. WayneGretzky99

     Jazeker, kon je altijd goed mee lachen 🙂

  2. JFU

   Helemaal juist, er zal (al weer) niets veranderen.

 4. Emma Louise

  Deze peiling is weer zeer hartverwarmend voor de VVD. Dankzij Rutte want Mark is VVD. Wij, de klassiek liberalen, zijn ook blij met Onze rechtsbuiten Bente Becker. Zodra Bente op tv verschijnt snoept deze mooie verschijning al één zetel van de PVV af. Als Bente op nog eens het beleid gaat duiden worden het er minimaal twee.

  1. Nostradamus

   Klassieke liberalen? Die noemen zichzelf tegenwoordig Libetariërs en die hebben een eigen partij die mee doet aan de verkiezingen: h**ps://stemlp.nl/

 5. Cootje

  Corona ligt nog op de loer met het Engelse variant de Brazilië variant , de zuid Afrika variant , en ze peilen de positieve ingestelde horeca ondernemers de positieve reis organisaties , de positieve amusement business , de positieve MKBers . De positieve zorg personeel. Misschien minder positief de gigantische uitbraak en oplaaiende berichten Portugal, Frankrijk België , Duitsland van het virus , en als daar de rook is opgetrokken zijn wij weer aan de beurt , maar de inentingen lopen uitstekend en volgens plan. Al deze mensen blijven positief ingesteld ondanks dat hun bedrijven failliet gaan ondanks dat ze werkeloos worden ondanks dat de gewone zorg blijft stilstaan , ondanks dat hebben wij een wereld leider Pinokkio is en blijft populair , hij is en wordt de kampioen van de peilingen . Maar we hebben nog 6 weken Corona voor de boeg

 6. Vanduinen

  Dus die harde kern van het FvD is geen verzinsel. Er staat ons nog heel wat te wachten. Wat er achter ons ligt was slechts een voorproefje.

 7. yellow thread street

  Klaver zal wel blij zijn met zijn 5,1.
  Op school heeft hij zo’n hoog cijfer nooit weten te behalen.
  Ploumen, de vrouwelijke reincarnatie van Asscher, gegarandeerd succes tot totale ontbinding.
  Rutte, de man die nederland naar de afgrond bracht.
  Kaag, de grote onderdrukster.
  Een ideale combinatie.

 8. thijshil

  Wat michael anderen kwalijk neemt, doet hij nu zelf ook.
  Alle partijen afzeiken, behalve zijn voorkeur en dat is FVD.
  N I E T S over JA21. Hebben ook zetels gepakt.
  Misschien hebben ze bij JA 21 geen blauwe ogen en blond haar, het ras van FVD

  1. Nostradamus

   Sorry, maar die laatste zin… Echt?

   Ja, Michael heeft zijn voorkeur. En JA21 leden hebben veel schade aan zijn voorkeur berokkend. Wat verwacht je dan?
   Voor JA21 hadden de leden dezelfde ideeën als FVD en daar wijken ze ineens op een aantal standpunten vanaf. Vind je dat niet vreemd?

   Maar goed, er moet meer eenheid komen aan de rechterzijde i.p.v. dat ze elkaar voortdurend afmaken om een paar zeteltjes. Dat je boos bent om het afzeiken zou ik je gelijk in geven ware het niet dat je precies hetzelfde doet als Michael. (de arische frame naar FVD = afzeiken)

   Stel jezelf voor als redacteur bij DDS en als je mag, dan schrijf je positieve stukjes over JA21 🙂

  2. Tedje Kruis

   Michael en DDS worden betaald, als de VZvD meer biedt is ie ook zo om

 9. Tedje Kruis

  Dat valt niks tegen voor de PvdA, zo bezien kan het alleen maar beter worden

 10. Bes Tolen

  Het is toch vreemd, dat het kabinet Rutte m.i. een aantal nogal extremistische ministers telt, de VVD zoveel winst brengt. Vooral bij D66 maar ook de andere partijen laten al te veel steken vallen, wat leidt tot maatschappelijke ontbinding of te wel verlies aan Nederlands waardevol eigen en het verzieken van het land. Dan moet toch worden geconcludeerd, dat veel Nederlanders niet opletten tot niet goed snik zijn toe. Dat komt ongetwijfeld sterk mee door de rol, die publiciteitsorganen spelen. Van een vrije pers mag ook niet worden gesproken. Politieke manipulatie vindt al vanaf de bron van nieuws en commentaar plaats. Bepaald ongezond lijkt me de massale steun, die de nieuwe Amerikaanse regering Biden vanuit Nederland krijgt. Die regering vind ik liederlijk. Ook Biden zelf die m.i. al schadelijk opereerde in de tijd van de Joego Slavische oorlogen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.