Peilingen! PvdA van opgestapte toeslagenloser Asscher blijft zetels verliezen, FVD stabiel, JA21 & GL stijgen

Voorlopig weten de linkse partijen nog geen potten te breken. Sterker nog zowel de PvdA als D66 blijven maar zetels verliezen. Het gedroomde Kaag-effect blijft uit. Ondertussen blijft de PVV gestaag stijgen en weet ook JA21 weer een extra virtuele zetel te veroveren. 

Inmiddels weet heel Nederland af van de vuiligheid rondom de toeslagenaffaire. Zowel de PvdA, CDA, D66 als de VVD hebben deze schandalige affaire in de doofpot gestopt. Toch lijkt alleen de PvdA de klappen op te vangen. In enkele weken tijd verliezen de sociaal-democraten vier zetels in de peiling van Kantar:

De VVD blijft op ongekende hoogte staan. De toeslagenaffaire heeft tot nu toe nog geen negatieve electorale gevolgen voor de VVD. Maar: de PVV blijft wel groeien ten opzichte van het CDA die de partij van Wilders in de nek hijgt.

De propagandistische Kaag-documentaire heeft verder weinig stemmers opgeleverd voor D66: de partij verliest twee virtuele zetels, wat toch een best knappe prestatie is. De partij weet zich op geen enkele manier te profileren en de bureaucratische, elitaire kilheid van Kaag helpt nu ook niet bepaald mee om nieuwe kiezers naar de partij te trekken.

GroenLinkt profiteert minimaal van de chaos bij de PvdA rondom ex-lijsttrekker Asscher en het gestuntel van D66. Ze stijgen weliswaar twee zetels maar dat is toch een schamele stijging vergeleken met het verlies van zowel D66 (-2) als de PvdA (gelijk op 10). Klaver weet tot nu toe de campagnemachine van GroenLinks nog niet effectief af te stemmen om de zetels op links binnen te harken. Iets wat niet heel moeilijk zou moeten zijn: het PvdA heeft een deuk opgelopen in haar imago dankzij Asscher en D66 heeft met Kaag een kille lijsttrekker gekozen die hartstikke impopulair is.

Voor JA21 is er wel goed nieuws: tot nu toe blijven ze in alle peilingen groeien, waardoor het steeds aannemelijker wordt dat ze in staat zijn om de Tweede Kamer binnen te komen… hoewel de campagne natuurlijk nog niet echt begonnen is en dat het moment is waarop de mannen van de jongens gescheiden worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Cootje

  Op 17 maart ziet het electoraat er totaal anders uit . Wel zo anders dat er verbouwereerde politici van de oude gevestigde partijen over elkaar heen vallen in de tolks shows en het demoniseren en elkaar de schuld er van geven. Een week lang huilie huilie en wennen aan de nieuwe werkelijkheid . En proberen ze met 6 partijen hun pluche en hun macht te behouden.

  1. RvdBe

   Het electoraat zal enigzins verschuiven, ik hou het erop dat cda en cu ingeruild worden voor gl en PvdA in het kabinet.
   Dus het wordt alleen maar slechter voor de gewone werkende man/vrouw.

   1. 2030

    tja , als je het partijkartel wil handhaven is dat een mogelijke coalitie en zijn dat de gevolgen

    daarom, stem sociaal, stem PVV of bent u nog niet genaaid door het partijkartel ?

    1. Logica

     Ik zou zeggen: stem of op de PVV, FVD, JA21 en Code Oranje als je gezond verstand in de politiek wilt met een echt sociale hart.

     Ben je tevreden met het huidige beleid, ben je dus blij dat we miljarden naar Zuid Europa brengen zodat ze nog eerder met pensioen kunnen, de BTW nog verder kunnen verlagen, een duur basisinkomen kunnen invoeren of zelfs aandelen Air France kunnen kopen? Wil je op iedere hoek van de straat een windmolen? Stem dan op een kartelpartij. Dat zijn ALLE overige partijen met uitzondering van de SP.

     De SP heeft zeker goede ideeën maar je mag twijfelen aan de betaalbaarheid op de langere termijn. Ze hebben goeie mensen in de top en zitten niet in de politiek om hun zakken te vullen. Dat onderscheidt ze van alle andere kartelpartijen. Toch zitten er helaas ook wat links radicalen die te dom zijn om te piepen en iedereen in de wereld zielig vinden.

     Moet het echt een christelijke partij zijn, stem dan SGP. Die partij staat het dichtst bij de partijen met gezond verstand.

   2. Logica

    @Rvdbe , het CDA zal er altijd bij zitten. Daarnaast is het heel wel mogelijk dat PvdA en GL er ook bij komen.

    Het is nagenoeg zeker dat we straks dezelfde partijen weer terug zien in een nieuw kabinet.

    Dus nu opstappen en er later weer instappen. Volstrekt belachelijk. Maar Rutte zei terecht dat de kiezer maar een oordeel moet geven. Voor hem makkelijk te doen met de huidige stand van zaken in de peilingen. Hij weet ook dat Nederlanders dom zijn en toch weer op hen of de linkse partijen zullen stemmen.

    Als de PvdA zetels inlevert dan gaan die naar Groen Links. Dat is nog erger. Laat die mensen dan SP stemmen. Die denken tenminste nog wel realistisch als het over de EU en massa immigratie gaat. Waarom gebeurt dat niet? Ze zullen toch niet allemaal hier op DDS mee lezen en schrikken wat ze hier zien van SP’ ers als Cor ?

  2. jennifer

   Hoop zo dat je hier gelijk in krijgt.

 2. Duckday

  Dit is niet te behappen groenlinks met twee zetels er bij.De partij die geld uit je zak klop door onzin wetten door te drukken.

  1. Linksbuster

   Tja..gn links stemmers leven hoofdzakelijk op onze zak..dus die worden door de staat gecompenseerd.

  2. Cootje

   2 zetels voor de pro moslim broederschap vertegenwoordiger die misschien toch wel aanhang heeft in nederland

 3. Vanduinen

  Door de NPO en ook de MSM en buurtpraatjes , is het volk op de hoogte van de affaire. DDS wordt nog steeds niet huis aan huis bezorgd.

 4. Cor Grijpstra

  VVD behoort toch tot de linkse kliek?
  43 v- zetels en de PVV 22 v-zetels.

  Als dit zo doorzet wordt het rechtse blok verpulvert.

  1. werikke

   nou je hebt de zegje weer gedaan nu fijn weer dood gaan.

  2. jennifer

   Rare peiling hou jij erop na. Dit klopt helemaal niet wat je hier zegt. De cijfers zien er heel anders uit nu.

 5. werikke

  Dit is prognose van Kanthar de linkste peilingen van frontbencher . die hadden tot nu toe altijd ongelijk wat peilingen betrof . de Peilimgemn van De Hond kwamen dichst bij helaas ook daar de VVD de grootste maar PVV komt dichtrerbij

 6. Cootje

  Corona gaat de verkiezingen zwaar beïnvloeden. Frankrijk voor de derde keer lockdown avond klok van 1800 uur tot 6 uur , in Italië ruzie in het kabinet om de te verdelen gratificatie van de Europese EU van 750 miljard / bijdrage ned 85 miljard € / 70000 restaurant houders gaan tegen de wil van de Italiaanse regering open , economischs gaat alles failliet . De zuid Europese landen dit jaar geen toeristen invasie de Engelse variant is te aanwezig , overal in Europa sluitingen dus de gehele instorting is nabij , dan is de solidariteit over en maakt het hier niet uit of we een kabinet hebben , een tweede demissionair kabinet kan geen geld weggeven voor de tweede keer aan de zuid Europese opvreters . Maar ik denk dat de verkiezingen niet doorgang te veel paniek hier en in Europa

  1. Cootje

   Door gaan

  2. jennifer

   Ook in dit land is die pot straks leeg ,en dan wil ik het wel eens zien hoe solidair de burgers nog zijn in eigen land. Het begint er toch steeds meer op te lijken of dat alles kapot moet en dit juist de bedoeling is van alles. Die verkiezingen hier gaan wel door, maar ben bang dat vooral nu na die toeslagen affaire en de gevolgen ervan het maar afwachten wordt of de verkiezingen hier wel correct zullen verlopen.

   1. Cootje

    De verkiezingen gaan niet door op hoogtepunt Engelse variant

  3. Linksbuster

   Q…Corona gaat de verkiezingen zwaar beïnvloeden……
   Ik denk wel eens ..waar haalt ie het vandaan..uit niets blijkt dat co!

   1. Cootje

    Je bedoelt dat ze nu nog niet de economische Corona slachtoffers kunnen peilen , de mensen die hun zaken naar de afgrond zien gaan . De ongeziene aantal werkelozen tegen die tijd zijn allemaal direct of indirect gewond . En dan zullen eens kijken wat blijkt !

 7. ropart

  4 zetels zijn straks genoeg om tot het kartel toe te treden, so what.

 8. Meriadoc Brandebok

  Iets om over na te denken in de Toeslagenaffaire: de Belastingdienst had het in haar interne communicatie voortdurend over “zwartjes”, een “nest Antillianen” of “de Turk”. Er werden ook nadrukkelijk allochtonen op de korrel genomen.

  Het racisme is tot in de hoogste kringen van de regering doorgedrongen.

  Een akelige gedachte: hoe gaat de overheid zich in de toekomst tegenover allochtonen opstellen?

  1. ManX

   Racisme is alleen maar ons land ingekomen doordat diezelfde overheid de sluizen wijd open heeft gezet voor zwartjes, nesten Antillianen en golven Turken. Met alle cultuureigen fraude, oplichting, malversaties en misleiding van dien.

   Met alle respect voor de onschuldige en ter goeder trouw zijnde slachtoffers in de toeslagaffaire: de belastingdienst is alleen achter die groepen aan gegaan door het grootschalige misbruik van vertrouwen en de schaamteloze fraude die die groepen pleegden.

   1. Meriadoc Brandebok

    Met dat laatste ben ik het volledig eens.

    1. Rene van der Grijp

     “Met dat laatste ben ik het volledig eens.”

     Hoe valt dit te rijmen met je voorgaande uitspraak: “Het racisme is tot in de hoogste kringen van de regering doorgedrongen.”

     1. Meriadoc Brandebok

      Het is evident dat de ambtenaren racistische uitlatingen deden.

     2. 2030

      nu alleen nog even bewijzen. Hebben linkse adepten altijd moeite mee na hun populistische gewauwel

     3. Rene van der Grijp

      “Het is evident dat de ambtenaren racistische uitlatingen deden.”

      Jawel (hoewel het mij verbaast) maar nu dien je dat nog te rijmen met het feit dat je het eens bent met de laatste uitspraak van ManX.

     4. Thant dolph

      Hebben linkse adepten altijd moeite mee na hun populistische gewauwel

      als je zo nodig het woord populisme wilt gebruikendoe het dan wel goed.

     5. Meriadoc Brandebok

      Ondanks het feit dat de betrokkenen onversneden racistische taal uitsloegen, zijn ze met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid achter de allochtone onschuldigen aangegaan omdat veel allochtone groepen fraudeerden.

     6. Rene van der Grijp

      Aha, een vorm van etnisch profileren dus en je bent het ermee eens dat een en ander is gebaseerd op feiten (grootschalig misbruik van vertrouwen en schaamteloze fraude door die (allochtone) groepen.

      Goed om te weten. Besef je wel dat er mensen zijn die jou om deze reden een racist noemen?

     7. Meriadoc Brandebok

      Ja, dat is inderdaad op feiten gebaseerd. In 2013 – meen ik – was er sprake van grootschalige miljoenenfraude door de Bulgaren. Verontwaardiging alom. Op basis van die ervaringen heeft men kennelijk een draconisch beleid ontwikkeld binnen de Belastingdienst.

     8. 2030

      Was er maar beleid gemaakt ! Symboolpolitiek zonder grenzen waardoor de belastingdienst vrij spel had. Ambtenarren die de omgekeerde bewijslast misbruikt hebben en alle signalen naar de kamer werden afgedaan als incident.

      1 groot zooitje

  2. Cootje

   Kan je je stelling bewijzen of is het van horen zeggen . Wat ik niet erg vind maar je schrijven betekend een strafbaar feit .

  3. jennifer

   Er was wel degelijk in die kringen gefraudeerd, niet allemaal natuurlijk, maar hier zijn hun en een hele hoop echte Nederlandse burgers wel de dupe van geworden.

 9. 2030

  ploumen de nieuwe lijsttrekker en op naar de 0 zetels

  1. usb3.0

   De vrouw omdat het politiek correct is en moet, zoiets toch?

   1. 2030

    de zuster van vogelaar

    1. jennifer

     oh dat wordt dan weer zuipen geblazen toch, daar was die zo goed in en rijden maar daarna toch.

  2. Henry Higgins

   Als Aboutaleb zich meldt als lijsttrekker wordt hij premier van het volgende Kabinet.

   1. ManX

    Humor!

 10. usb3.0

  De vvd klopt niet, ik kan mij niet voorstellen dat Nederlanders zo achterlijk zijn

  1. Thant dolph

   jij leeft dan ook overwegend in de bubbel van het Wachttoren Genootschap..

   1. 2030

    Geweldige inhoudelijke bijdrage strónt vlé®k junior. Echt fantastisch pinda brein

    1. Thant dolph

     De strôntclown 2030 heeft dan ook voortdurend het goede voorbeeld gegeven met zijn “blablablablabka”-gebabbel.

     Die daar steekt een mens nog eens wat van op!

   2. usb3.0

    “jij leeft dan ook overwegend in de bubbel van het Wachttoren Genootschap..”

    Nee hoor transdolfje bloemkist annie klavan michelleke, integendeel..

    1. Thant dolph

     Bedankt voor je antwoord, annelleke bloemworst

  2. jennifer

   Nou vergeet niet hoe kort het geheugen in dit land is, en zeker als ze van te voren de burgers weer honing op de mond smeren

 11. Duckday

  Ach wat doet deze heer zielig. Met de verkiezingen in zicht en de motie van wantrouwen probeert hij de dans te ontspringen Het is gewoon een huigenlaar die nog steeds mooi weer probeerd te spelen. Verder heeft hij nergens last van krijgt een mooie uitkering en tzt een mooi baantje. Maar hij heeft wel het kabinet aan het wankelen gebracht .Waar blijven de andere daders die het zo erg vinden. Of zouden ze het op de corona gooien want MORAAL is ver te zoeken Want macht hoogmoed en waanzin doet wonderen bij zulke mensen leugens uit de open hand gaat zeer snel en de kiezer hebben ze in hun zak zitten.En de uitkeringen van deze mensen boeken we gewoon onder CORONA .Breek het kartel

  1. Henry Higgins

   huichelaar

 12. Henry Higgins

  “PvdA van opgestapte toeslagenloser Asscher blijft zetels verliezen”

  Domme opmerking, Bart. Het effect van het opstappen van Asscher kan onmogelijk uit deze peiling blijken.

  1. 2030

   de strónt vlé®k die grossiert in domme inhoudsloze onbewezen one liners wil een ander domme opmerkingen verwijten ! gekker moet het niet worden.

   1. Henry Higgins

    Blijf je zoveel moeite hebben met je stoelgang, 2030?

    1. ManX

     Henry is over zijn depressie heen en heeft zich herpakt. Dat worden heel wat inhaalreacties de komende dagen door de professor.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.