Peilingen! Terwijl plunderingen voortduren gaan VVD en CDA onderuit, winst voor JA21

In een nieuwe peiling van EenVandaag en Ipsos verliezen zowel VVD als CDA enkele zetels door de val van het kabinet. De PvdA hoopte weer op te krabbelen nu Lodewijk Asscher schoon schip heeft gemaakt, maar het gehoopte ‘Lilianne Ploumen’-effect blijft vooralsnog uit. 

In de nieuwe peiling van Ipsos en EenVandaag zien we dat de VVD de eerste krasjes oploopt na de val van het kabinet. Toch blijft de VVD op eenzame hoogte staan, want de PVV weet hier niet van te profiteren: ook zij verliezen twee virtuele zetels.

VVD, CDA en de PVV halen minder zetels, en zowel GroenLinks als D66 lijken hiervan te profiteren. Ook wordt de partij van Joost Eerdmans, JA21, op twee zetels gepeild door Ipsos. Het lijkt erop dat JA21 in dit onderzoek wat zetels van de PVV wegsnoept.

De PvdA had natuurlijk gehoopt haar imago te verbeteren nadat Lodewijk Asscher zich had teruggetrokken als lijsttrekker. Hier is alleen nog geen sprake van: met Ploumen aan het roer weet de partij voorlopig de weg naar boven nog niet te vinden.

Ipsos komt verder met een interessant gegeven: het geslacht van de lijsttrekker is voor veel kiezers niet belangrijk, ook niet voor progressieve kiezers. Terwijl we dit dagelijks horen in de media dat Nederland meer vrouwelijke lijsttrekkers en politici nodig heeft. Uiteindelijk draait het bij de kiezers, zowel bij de linkse als rechtse, om de standpunten van een partij. Iets wat critici natuurlijk al langer roepen: het gaat om de diversiteit van standpunten, niet om diversiteit van sekse.

Toch blijft het draagvlak voor het kabinet groot. Tellen we de coalitiepartijen bij elkaar op dan komen we uit op 81 zetels. Dat zijn meer zetels dan dat de coalitie op dit moment heeft in de Tweede Kamer.

Ondanks het gebrekkige coronabeleid en de toeslagenaffaire lijken de coalitiepartijen vooralsnog geen harde klappen op te vangen. De VVD is alleen maar groter geworden en slechts D66 lijkt zetels te gaan verliezen ten opzichte van 2017. Rutte lijkt over twee maanden dus gewoon te worden beloond voor zijn desastreuze corona-aanpak. Helaas.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. werikke

  ipsos is linkse kant van peilingen sites. dus niet te vertrouwen .

  1. Henry Higgins

   Als de peilingen tegenvallen voor guurrechts wordt op DDS steevast, zonder enig bewijs of logica, beweerd dat ze gemanipuleerd zijn.

   1. werikke

    tuurlijk geef ik toe.

   2. Linksbuster

    Enz etc etc…bla bla.

   3. DubbelZout

    Ja, alleen de Hond brengt ze in verwarring want die peilt FvD erg laag (klopt niets van want…) maar hij staat wel met 1 been aan de wappiekant 🤨

    1. driewerf

     zubbeldout 24/7 iedere minuut van de dag aanwezig werken ho maar ….

     1. DubbelZout

      Ik geniet elke dag van mijn uitkering en jij maar hard werken voor een hongerloontje zeker

    2. werikke

     ja en ? Toen PVV bijna virtueel verdubbelde zei je dat maar peilingen waren en niet kon kloppen . PVV is nog steeds 2e partij van Nederland . Stem PVV .

   4. driewerf

    Kansloos links debieltje denkt werkelijk dat deze peilingen kloppen .We gaan het zien .Al maakt het mij geen ene drol uit .

   5. Nostradamus

    Zal op Joop andersom niet veel anders zijn 🙂

   6. Nostradamus

    De angst regeert. VVD en CDA maken bang en daarom regeren zij straks weer…

 2. driewerf

  Van links naar links het schiet op hahahahaahahaha waardeloze peilingen

  1. Jack Flash

   Volgens deze peilingen lijden vele Nederlanders aan het Stockholmsyndroom.
   Ik dacht het niet.

   1. WayneGretzky99

    Geen Stockholm syndroom maar NL-se notoire domheid. Doe je niks aan.

  2. Mireille

   @Driemaal Hurrah,…Komt het niet uit, boy?

   1. driewerf

    Maakt mij niet uit lieverd .Ik heb hier al vaker gezegd ik woon niet meer in Nederland

 3. werikke

  fake news , VVD op virtuele 40 zetels nadat alles wat ze deden verkeerd was gegaan of gemanipuleerd door Rutte doctrine . als men dat wil laten geloven is er echt iets aan de hand. Ik geloof deze peiling niet en niet omdat mij niet uitkomt maar wie ik ook spreek niemand vertrouwt VVD en Rutte meer en ipsos altijd erg goog meet VVD stemmers

  1. Piet151

   @werikke
   “maar wie ik ook spreek niemand vertrouwt VVD en Rutte meer”
   Is het misschien een idee om ook eens andere mensen te ontmoeten? Je zit blijkbaar in een bubbel. Dat is heel gezellig, maar niet goed voor je beeldvorming.

   1. driewerf

    Die een Vandaag en Ipsos moeten eens een keer een peiling houden over wie ze peilen en dan zullen we zien hoe de stand van zaken is.

   2. werikke

    nee hoor ik ga met mensen om die net als ik vechten voor onze Nederlandse cultuur heb het niet zo op mensen zoals jij dat zal ruzie worden . Haat mensen die zichzelf zo goed vinden en van andermans geld leven en dan ook nog zeggen dat anderen zo moeten leven als hunzelf.

  2. Henry Higgins

   Het is duidelijk dat Werikke niet zoveel mensen spreekt.

   1. werikke

    jammer dat anoniem is hier anders kwam ik graag even met je praten hoor

  3. DubbelZout

   “Ik geloof deze peiling niet en niet omdat mij niet uitkomt”

   Ha ha ha, je mag niet liegen van je moeder
   Dat weet je toch ?

   1. werikke

    jawel hoor mag ik wel en doe ik ook maar niet hierover ik lieg wel als ik zeg dat ik moslims en an buitenlanders hier in Nederland zo leuk vind. Trouwens mensen zoals jij mogen van mij ook iets krijgen zat ziektes waar je uit kan kiezen

    1. DubbelZout

     “ Trouwens mensen zoals jij mogen van mij ook iets krijgen zat ziektes waar je uit kan kiezen”

     Tut, tut , tut
     Das nie netjes wat je daar zegt
     Mag dat ook van je moeder ?

     1. werikke

      ik heb gevraagd en ze is er mee eens gelukkig. Dus doe iets met dit voorstel . doeiii

 4. Cycle25

  Verkiezingen ? Welnee, taartverdeling voor 21:00, rode “corrupte” potloodjes, makkelijk te manipuleren/gummen. Zo lang een rode dikke stift niet toegepast zal worden zijn verkiezingen een van te voren opgesneden taart.

  Het zal wel iets met stemmateriaal te maken hebben uit de Thorbecke tijd.

  1. Thant dolph

   “”rode “corrupte” potloodjes, makkelijk te manipuleren/gummen.”

   Inderdaad. Ze mogen tegenwoordig de stembiljetten mee naar huis nemen, alwaar de tellers op hun gemak en zonder bemoeizuchtige waarnemers of irritante beveiligingscamera’s hun duistere machinaties botvieren kunnen.

 5. koekeroe

  Wie op Groenlinks en D66 en de Matennaaierspartijen gaat stemmen ,zal in de goot en bankroet worden Partij Eerdmans prima keuze Sammen met PVV

 6. Piet151

  Het artikel heeft een fraaie en aandachttrekkende kop: “VVD en CDA onderuit”. Terwijl de plunderingen voortduren. Maar de tekst is wat genuanceerder door te schrijven, dat de VVD de eerste krasjes oploopt na de val van het kabinet en toch op eenzame hoogte blijft staan. En het CDA haalt minder zetels. Dat is inderdaad wat genuanceerder dan ” onderuitgaan”. Deze peiling is gedaan van vrijdag 22 tot en met maandag 25 januari. De corona-rellen hebben dus niet bij iedere deelnemer een bepalende rol kunnen spelen. Die invloed van de plunderingen op het stemgedrag is niet erg nauwkeurig gepeild.

  1. Logica

   Piet51, ik zit soms met jou op 1 lijn maar vaak ook niet. Toch geef ik je mijn complimenten omdat je wel vaak je mening beargumenteerd. Dit in tegenstelling tot alle andere linkse tról!en hier.

 7. Robert75

  Daar zit toch niemand op te wachten op JA21 ?

  Wordt tijd voor een kiesdrempel want Nederland begint teveel partijen te krijgen. Op deze manier wordt regeren steeds moeilijker. Buiten JA21 hebben we ook nog Code Oranje, en met een beetje pech komt Sylvana met haar partij nog in de kamer. Dan zit je dus gewoon met 16 partijen in de kamer.

  In Duitsland hebben ze er maar 7 geloof ik

  1. Monty

   ”Wordt tijd voor een kiesdrempel want Nederland begint teveel partijen te krijgen.”

   Hoezo, misschien wordt deze partij over 15 jaar wel de tweede van Nederland.

   1. driewerf

    Of ze komen er helemaal niet in, kan ook nog.

   2. Robert75

    Omdat regeren haast onmogelijk wordt. Je hebt maar 150 zetels te verdelen. En als er steeds meer partijen de 2e kamer halen krijg je steeds meer kleine partijen. Dan kan zich het probleem voor gaan doen dat je met straks een coalitie moet vormen met misschien wel 5 of 6 partijen om dus die 76 zetels meerderheid te behalen die je nodig hebt. En dan wordt regeren steeds moeilijker omdat je dan misschien moet gaan regeren met partijen die precies het tegenovergestelde willen.

    Het is niet alleen slecht voor het land. Slecht voor de democratie maar ook voor de kiezer.

 8. Mireille

  Opmerkelijk is, dat de CU er een zetel bij heeft gekregen. Ik schrijf dit toe aan het Carola Schouten effect. Met haar standvastige houding tegenover de Relboeren oogstte zij bewondering. De CU kan wederom deel gaan uitmaken van een nieuwe regering. Vanzelfsprekend blijft FvD achter met haar domme voorman die zijn uitspraken nu moet bezuren en overvleugeld wordt door deze knappe dame.

  1. driewerf

   Ik merk het al je bent net terug uit de Efteling, geeft niet hoor vent .

  2. Cootje

   De christen unie gaat op zeker verliezen die hebben de Corona doden onderleiding van de heer de meeste slachtoffers hun electoraat krimpt al jaren . En als je zondags niet vaak buiten komt geloof je nog in sprookjes

 9. Heras

  Ik geloof er niets van. De zzp-ers hebben altijd vvd gekozen. denk je nu echt dat ze weer bij het vvd kruisje tekenen?? natuurlijk niet inmiddels hebben we 300.000 faillissementen. iedereen is links kotsbeu. ze hebben niets bereikt

 10. Meriadoc Brandebok

  Dit gaat niet meer veranderen. De positie van Rutte wordt wel interessant. De VVD staat al maanden op eenzame hoogte in de peilingen. Zelfs de Toeslagenaffaire deed de partij niets. Als Rutte zijn vierde termijn weet vol te maken, dan wordt hij een van de langstzittende premiers. En al zijn politieke tegenstanders van naam zijn uit de politiek gewerkt of zitten in de marge (Verdonk, Wilders, Samson, Asscher, Baudet), terwijl het CDA in de houdgreep zit.

  Zijn positie begint steeds meer gelijkenissen te vertonen met die van Bismarck na de creatie van het Rijk: meedogenloos, onaantastbaar, die het land de stabiliteit geeft die het nodig heeft.

  1. driewerf

   En nou snel weer verder je boek de kameleon uitlezen hoor knul, hup, hup.

  2. EvertB

   Als Rutte zijn vierde termijn weet vol te maken wordt hij dé langstzittende premier. Met gemak zelfs.

   Alléén een coup van de zogeheten kartelpartijen met Wilders verhindert een vierde termijn van Rutte.

   Nog zo’n zeven weken tot de verkiezingen. De spindoctors van de partijen zullen van alles uitproberen.

  3. Logica

   Zucht, je hebt gelijk. Nederland stemt massaal op Rutte maar het berouw zal na de zonde komen.

   Nou zijn peilingen vaak maar halve waarheid maar ook dan blijft de VVD de grootste en gast fijn met de PvdA, CDA en Groen Links, een nieuw kabinet vormen. Ja, u mag ook CU en D’66 meenemen. Blijft 1 pot nat qua immigratie, klimaat en EU beleid.

   In het onverwachte geval dat Wilders toch de grootste mocht worden dan zal deze partij heen coalitie kunnen vormen. Het kartel zal zich sluiten.

 11. Cootje

  Of de peilingen mee of tegen vallen is niet aan de orde , wat 100% zeker is de uitbreiding Corona met de Engelse variant paniek in Portugal Frankrijk België en onze grote buur Duitsland . Totale ontwrichting van de economie en alle sociale aspecten met buitensporige uitingen daar van waar de media bol van staat en duidelijk aantoonde dat de oude gevestigde politiek in allerlei samenstellingen onze rechtsstaat heeft verkwanselt en aan zijn lot heeft over gelaten en het tot zijn bot heeft uitgekleed .die rekening is nog niet peilbaar want 30 jaar wegkijken bezuinigen niet optreden thee drinken en nog 2/3 weken avond klok en de gevolgen daarvan komen op 17 maart in het stemhokje terecht . En daar mee gaan de kleurtjes die meedoen met de pleunderingen ook een stempel drukken . Want in verhoudingen komen er veel meer zwarte wijken in het vizier dan Urkse dorpen . Maar het zal wel weer klein gehouden worden

 12. Beukman

  De PVV heeft in één klap 10 procent van zijn zetels verloren, FvD nog niets.
  Het is duidelijk dat beide partijen hebben bijgedragen aan de ophitsing van het tuig dat heeft geplunderd en vernield. Kennelijk is dit bij de gepeilden nog niet helemaal ingedaald.

  1. werikke

   jij bent echt zwakzinnig geworden met deze stelling bewijs je het. Komt door je haat voor PVV en FVD dat je wazig gaat zien. Links probeert altijd net voor de verkiezingen met beschuldigingen te komen en als je maar vaak genoeg zegt ga je er zelf in geloven. Feit is dat de regering al deze profiteurs in het land heeft gelaten omdat ze zo zielig waren want 95 % van het tuig in eindhoven en rotterdam waren allochtoon. nu jij weer.

  2. Logica

   Jij bent 1 van de Antifa en BLM ophitsers.

 13. Logica

  Voor de mensen telt nu alleen het coronabeleid. Straks telt ook de klimaatwaanzin, de EU en de immigratie mee maar dan zijn de verkiezingen weer achter de rug.

  Ik doe een voorspelling, komen vaak uit en nee, ik ben geen medium: vlak voor de verkiezingen gaan we weer voor een groot deel los van de huidige coronamaatregelen. Nederland blij en Rutte wordt gewaardeerd omdat zijn beleid klaarblijkelijk vruchten heeft afgeworpen. Nederland stemt dus weer massaal op Rutte. Binnen 2 maanden weer een lockdown. Ach….VVD stemmers zijn verwend en politiek gezien dom. Nou ja, ze stemmen gewoon Rutte, zal wel goed zijn ook al is hij toch niet zo perfect als dat ze dachten.

  Ik ken de voorbeelden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.