Tweede Kamer maakt zich hard voor schrappen Participatiewet-boete voor wekelijkse tas boodschappen

Een flinke meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er snel een eind komt aan de verplichte boete voor mensen in de bijstand die bijvoorbeeld boodschappen ontvangen. Er worden momenteel zelfs meerdere oplossingen aangedragen door coalitiepartijen, die daarbij brede steun ontvangen vanuit de oppositie.

De verkiezingen komen eraan, dus ineens is er weer van alles mogelijk, maar toch is het wel fijn dat er snel iets wordt gedaan aan het onrecht dat voortkomt uit de Participatiewet van 2014. Door die wet moest een vrouw uit Wijdemeren namelijk ruim 7.000 euro terugbetalen (plus 3.500 euro boete!), alleen omdat haar moeder haar wekelijks boodschappen meegaf.

Drie coalitiepartijen (CDA, D66 en ChristenUnie) willen dat gemeenten zelf kunnen beslissen of zij een boete opleggen of niet. Daarbij worden ze gesteund door GroenLinks, SP en PvdA, waardoor er al een Kamermeerderheid voor is.

De SP en GroenLinks willen nog een stap verder gaan en toestaan dat mensen in de bijstand giften van rond de 1.200 tot 1.500 euro per jaar bovenop hun uitkering mogen ontvangen, zonder te zullen worden beboet en/of gekort.

Het is toch ook volkomen absurd dat die Participatiewet geen enkele ruimte laat voor enige hulp voor mensen in de bijstand? Misbruik van de situatie moet natuurlijk hard worden aangepakt, maar momenteel wordt er totaal geen onderscheid gemaakt tussen misbruik en hulp of liefdadigheid. Hartstikke goed dus dat die wet binnenkort wat humaner wordt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. 2030

  Je kan deze idioterie niet vast leggen in wetgeving. Ambtenarren moeten opgevoed worden om elk individueel geval te beoordelen op zijn inhoud.

  Als de burger het niet eens is met de ambtenar moet er een verkorte simpele procedure mogelijk zijn bij de rechter ! Maar linkse klabakken dulden geen tegenspraak dus komt er weer wat symbool wetgeving voor de buhne

 2. lucinde

  De PVV was hier een voorstander van…
  De PvdA altijd al tegen!

  Gelukkig dat met name linkse partijen hier een oplossing voor dit onrecht willen vinden.

  1. 2030

   wederom heeft ons linkse adeptje geen enkel historisch besef. Als de trut nu even terug gaat naar de fraude met toeslagen door Roemenen, Polen en Joegoslaven kan ze precies lezen waarom deze symboolwetgeving is ingevoerd

   De voltallige politiek was destijds voorstander van de symboolwetgeving waardoor onder andere de toeslagen affaire is uit voort gekomen. Wederom heeft onze trut geen enkel besef waar ze over spreekt

   misschien de mede ontwerper asscher even aanspreken voor wat uitleg

   1. lucinde

    Mede-ontwerper Asscher?
    Vreemd dat de PvdA tegen stemde.

    Je bent nog stommer dan ik al dacht poepvlek

    1. Edjan

     Lucinde. Nico? Nee toch???

     1. 2030

      zou zo maar kennen , enkel blabla over guur rechts maar wie dat zijn weet ze niet ! gewoon een trieste tról

    2. 2030

     heeft u de stemming bij de hand ?

     1. eenling

      .trouw.nl/nieuws/vergis-je-niet-ook-op-economisch-vlak-is-de-pvv-keihard-rechts~bdb6de73/

      Als je echt geinteresseerd bent in hoe de PVV over oa. de participatiewet heeft gestemd en wat hun overige ideeen zijn is dit een interessant artikel.

      En ja, de PVV heeft door voor te stemmen, er mede met oa VVD, CDA en SGP voor gezorgd dat de participatiewet er kwam.
      Eis van de PVV was wel dat er allerlei sancties voor oa bijstand ontvangers in kwamen.

     2. 2030

      trouw ? ja lekker objectief over Wilders ! kennelijk ben je ook eencellig.

   2. Mireille

    Joegoslaven zijn nooit in beeld geweest. Joegoslavië is lang geleden opgehouden te bestaan. Er is een afschuwelijke oorlog voor gevoerd. Boterbabbelaar !

    1. Edjan

     M. Schoolmeester. Verder nog iets over het onderwerp te melden? Dacht ik al.

     1. Mireille

      Onzuiverheden kunnen niet toegestaan worden.

     2. 2030

      dan moet je geruimd worden strónt vlé®k

    2. 2030

     hoe jij ze noemt zal mij verder worst zijn dom wicht. Gelukkig weet je waar het omdraait tról

    3. usb3.0

     Bosnische-Serviërs, Servische-Bosniërs, Servische-Kosovaren, Kosovaarse-Serviërs, Kosovaarse-Bosnische-Serviërs, Bosnische-Kosovaarse-Serviërs, Kosovaarse-Servische-Bosniërs, etc etc.. oh ja en Polen

 3. Glenn_911

  Wat is het verschil als je moeder je bijstaat met de boodschappen of de voedselbank ?

  1x €10.000 boete

  1. dinaro

   Heel juist Glenn!
   Dat ze daar over moeten stemmen, te gek voor woorden.
   Mandje boodschappen per week ontvangen???
   Ga boeven vangen Den Haag!!

 4. usb3.0

  Ze kunnen beter die kwiebussen aanpakken die deze mensen hebben opgejaagd, want dat is het namelijk, deze mensen worden volledig in de gordijnen gejaagd..

 5. ropart

  verkiezingsretoriek.

 6. Rieks

  Een wit voetje willen halen bij de kiezer dat is het. Maar terugvorderen is principieel juist. Dat niet doen betekent dat het einde zoek is bij de uitkeringen. En oneerlijk voor die bijstandstrekkers die niemand hebben die hen financieel steunen. Maar geen boete betekent dat een inkomen naar believen kan worden verhoogd door de steun van mama of een vriendje. Hoe kan een gemeente dan nog een eerlijk uitkeringsbeleid voeren? Alleen voor schrijnende gevallen? La me niet lachen, iedereen zegt dan een schrijnend geval te zijn, leer mij NL kennen. Uitkeringen zijn bedoeld voor mensen die niet over een inkomen beschikken, als familie je helpt heb je geen uitkering nodig.

  1. usb3.0

   Jij praat echt poep, een uitkering is ter ondersteuning in het dagelijkse onderhoud, mensen trekken geen bijstand, daarnaast is het zo dat onze regering wil dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen dus dat familie dan moet helpen, voorbeeld vandaag! een vrouw helpt haar moeder krijgt pgb (dit wordt gekort op haar uitkering) en eet bij haar moeder, wordt per maand € 108 gekort, leeft dus van het minimum en wordt daar op gekort omdat ze een boterham bij haar moeder eet die ze dagelijks verzorgt, hoe ziek ben je dan als land.

   Beter is dat je zo hoog van toren blaast als het gaat over Polen die hier 1 dag werken en vervolgens het UWV oplichten

 7. Robert75

  Gaat nergens meer over. Als je niet wekelijks boodschappen mag krijgen van je ouders dan mag je bij wijze van spreken ook niet dagelijks bij je ouders eten. Want dat is in theorie gewoon het zelfde. En ik denk dat er zat mensen zijn die dat doen die in zo’n situatie zitten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.