Beurswinsten in coronatijd? ‘Eens is het uit met de pret, de gigantische schuldenberg gaat z’n tol eisen!’

Ondanks dat de coronacrisis nog in volle hevigheid huishoudt in Europa, boeken de beursen mooie winsten. Econoom Frits Bosch ziet het allemaal niet zo rooskleurig in: “Wat omhoog gaat, kan ook omlaag en dat doet het dan ook.” Hij komt met een forse waarschuwing: we krijgen te maken met een beurskrach, hyperinflatie, of zelfs allebei. Riemen vast!

In een vorig artikel heb ik erop gewezen dat niet alleen ik de financiee- economische situatie zeer wantrouw. Ook het IMF en de ECB doen dat. Zij waarschuwen voor de zeepbelvorming op de effectenbeurzen. Het is inderdaad uiterst merkwaardig dat de beurzen sterk omhoog gaan, terwijl we nog allerlei economische ellende na Covid te verwerken krijgen. Het spoort niet. De zeepbel zou kunnen ontploffen tot een beurskrach.

Ik zie vier mogelijkheden voorwaarts:
1. Er is niets aan de hand. Monetaire autoriteiten hebben de zaak geheel onder controle. Gaat u maar rustig slapen. Ze leefden nog lang en gelukkig. Dit is het scenario van Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank. Ik ben niet geneigd hem ‘zomaar’ te geloven.
2. Er doet zich een beurskrach voor. We zitten inmiddels sinds de kredietcrisis van 2008 dertien jaar zonder zware dip. De dip is kunstmatig onderdrukt door het monetaire beleid van centrale banken, leidend tot de zeepbel. Maar eens is het uit met de pret. De gigantische schuldenberg gaat z’n tol eisen. Wat omhoog gaat, kan ook omlaag en dat doet het dan ook.
3. Er doet zich hyperinflatie voor waardoor spaargeld in een mum van tijd waardeloos wordt. We zien de inflatie thans wat oplopen, maar niet alarmerend. Spaarders worden diverse keren vernacheld: ze betalen vermogensrendementsheffing, ze krijgen een negatieve rente, ze betalen inkomstenbelasting en omzetbelasting, en als ze dood gaan erfenisbelasting. Dank u wel!
4. Er treedt zowel een beurskrach als hyperinflatie op. Dan komt de hemel omlaag en hebben we allemaal een blauwe hoed.

Ik durf er geen percentages qua kans bij te plaatsen. Verontrustend blijft het. Niet onvermeld mag blijven het wankele EU gebeuren met twee dames aan de knoppen van wie ik geen tweede hands auto zou willen kopen. Inmiddels zijn er drie Nederlandse politieke partijen die uit de euro willen plus een partij die daar ook hard over nadenkt (CDA).

Welke van de vier scenario’s wordt het? Niemand weet het. De Duitser zegt dan: “abwarten und Thee trinken.” Gaat u maar rustig slapen.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. WayneGretzky99

  Voordat ie in mekaar stort ff goed short gaan kan je ook riant verdienen.

  1. Linksbuster

   Geld verdienen waarmee je daarna niets meer kan kopen is de oplossing niet Wayne.

  2. Crassus

   Shortgaan is onderworpen aan strikte bepalingen. Trendinvest is de beste mogelijkheid, kijk naar de rendementen. Zonneenergie en online kopen doen het goed.

 2. EmmerZ

  Koop zaken die niet zomaar bijgeprint kunnen worden. Maar vastgoed raad ik af aangezien we aardig weg glijden in socialisme en communisme. Dus dat kan makkelijk gestolen of belast worden door de overheid. Koop en houd in je private bezit: goud, zilver, bitcoin of ethereum.
  Als je dat ECHT niet wil desnoods kunst, auto’s, witgoed, elektronica, whatever schaars is en je zelf kan opslaan.

  1. Jack Flash

   Zie Willem Middelkoop vorige week rtl z.
   Aardige info, betrekking beurzen & corona.

 3. Cycle25

  Op naar de laatste oogst, de reset moet met een groot spektakel afgaan.

 4. Linksbuster

  De met miljaren smijtende regering(en) en de eu gaan ons aan de bedelstaf brengen..tis hoogstens nog een kwestie van tijd.
  Ik zie de oproer en rellen al voor me..hiermee komt de vvd niet met 40 zetels weg…jammer dat het zo moet.
  Alleen een accuut vertrek uit de euro en de eu, een schop onder het achterste van rutte kan nog enige redding kunnen brengen..maar ik vrees dat het daarvooral te laat is.

 5. Patt

  Hebben jullie je wel eens afgevraagd waarom de oude mensen in Moldavië zo arm zijn? Antwoord omdat hun geld inneens niks meer waard werd. Dit kan bij ons ook gebeuren als de euro instort omdat we geld drukken zonder onderliggende waarde. B.V. in zoals in de 2e wereld oorlog. Pensioenen weg. Hyperinflatie. B.v. nu in turkije maar ook de Russische roebel heeft deze problemen gehad.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.