Column Jan Roos: Voor “woke” Oranje verdwijnen bezwaren over slaven als sneeuw voor de Qatarese woestijnzon

Jan Roos is een liefhebber van voetbal, maar niet van de hypocrisie die daar in de hoogste regionen bij komt kijken. Ze doen volstrekt inconsequent mee aan het woke-hobbyisme waar Johan Derksen de dupe van werd, en cultiveren de slachtofferstatus van Clarence Seedorf. Maar het WK in slavendrijvend Qatar boycotten? Dát is dan weer een brug te ver. “Zo zie je maar,” stelt Jan: “Zolang iets goed voor de portemonnee is, zijn alles morele praatjes opeens verdwenen als sneeuw voor de woestijnzon.”

Na alle Black Lives Matter-hysterie kon ook het Nederlands elftal natuurlijk niet achterblijven. Lekker deugen is namelijk hip. Het kwam zelfs zover dat Wijnaldum en De Jong tijdens een potje voetbal hun donkere en blanke armen naast elkaar legden en daar heel erg naar gingen wijzen. Het was een ingestuurd toneelstukje waar menig politiek-correct hartje sneller van ging kloppen.

Ik heb er niks mee. Want als ik naar Oranje kijk zie ik een team dat bezig is te winnen voor mijn land. De huidskleur of achtergrond van de deelnemers zal mij werkelijk worst zijn. Dat je de verschillen in pigment moet aanwijzen om aan te tonen dat er geen verschillen zijn lijkt me nogal tegenstrijdig. Als ik naar het Nederlands elftal kijk heb ik trouwens niet het gevoel dat donkere mensen geen plek krijgen vanwege hun huidskleur. Ik heb ook nooit ergens gelezen dat ze slechter betaald krijgen of eerder worden gewisseld. Dus dat ze zouden worden achtergesteld lijkt mij een fabeltje.

Nou ja, deze week kwam Clarence Seedorf met een huilverhaal dat donkere coaches minder snel werk krijgen. Seedorf is waarschijnlijk vergeten dat hij bij zijn eerste baan als coach, zonder enige ervaring, aan de slag mocht bij AC Milan. Hij bakte er niks van. Alle andere keren dat hij ergens coach was faalde hij gigantisch. Dus wellicht heeft het niet te maken met zijn uiterlijk, maar met zijn continue povere prestaties.

Ik kan mij nog goed herinneren dat bij mij op de middelbare school een donkere jongen vaak de klas uit werd gestuurd omdat het een ongelofelijke etterbak was. Standaard riep hij dat dat kwam omdat hij donker was. Dat is ook wat Clarence nu doet. Zonde, zeker van zo’n groot voetballer.

Maar nog even terug naar het Nederlands elftal. Ze hadden met elkaar besloten nooit meer met de heren van Veronica Inside te praten na het Akwasi-grapje van Johan Derksen. Ze vonden het een racistisch programma. Nu is humor een moeilijk ding, zeker voor mensen die in elke scheet of grap discriminatie zien, alleen komt dat “woke” gedoe opeens niet meer zo goed uit.

Deze week kwam in het nieuws dat zeker 6500 mensen zijn omgekomen bij de bouw van stadions in Qatar, waar de aanstaande wereldkampioenschappen worden gehouden. Je zou deze bouwvakkers trouwens gewoon beter moderne slaven kunnen noemen. Geen woord van de internationals. Je verwacht toch dat ze gelijk van de daken schreeuwen geen stap meer in dat land te willen zetten? Laten we eerlijk zijn, al vóór deze 6500 doden waren er redenen ten over om niet naar die mensenrechtenschendende woestijnstaat te willen gaan.

Maar nimmer hoorde ik een kritische nooit uit de Oranje hoek. De bondscoach, Frank de Boer, heeft er nota bene zijn zakken nog eens extra gevuld toen hij in zijn nadagen als voetballer koos voor geld in plaats van voor enig ethiek om in zo’n land niet te willen spelen. Wat zeg ik? Zijn tweelingbroer Ronald liet zich betalen om te lobbyen om het WK naar Qatar te laten komen. Dat ze dat uiteindelijk via omkoping hebben verkregen heeft ook nog nooit een speler van het Nederlands elftal doen besluiten om thuis te blijven.

Zo zie je maar. Zolang iets goed voor de portemonnee is, zijn alles morele praatjes opeens verdwenen als sneeuw voor de woestijnzon. De hypocrisie is misselijkmakend. Als Oranje ballen had bleven ze thuis in de zomer van 2022.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Barbera

  Bram en Freek steunen boycot WK Qatar.
  Volkse Willem is tegen, sport en politiek moet je scheiden, we willen voetbal zien 😎

  1978
  Pim Fortuyn –De ontwikkeling van het stakingsrecht in Nederland

  1978 Nijmegen, SUN/Socialistiese Uitgeverij Nijmegen (met Harry van den Berg en Teun Jaspers)

 2. Nostradamus

  Helemaal juist Jan. Ze geven meer om een vermeend slavernij verleden dan het slavernij heden.
  Natuurlijk, wat vroeger gebeurd is dat is niet goed te praten. De oorzaak is te vinden bij de Akwasi’s, die gevangenen als slaaf verkochten aan de Europeanen. Maar ze verkochten de slaven ook aan de arabieren. En de arabieren, mooren, trokken zelf ook langs de europese kusten om blanke mannen te vermoorden en blanke vrouwen en kinderen mee te nemen om als slaaf te kunnen verkopen.
  Een arabische slavenhandel die tot heden nog bestaat maar totaal onbelangrijk is voor de wokies.
  Net als de slaverij binnen de chinese grenzen, totaal onbelangrijk voor de wokies.
  Dat de Westerse samenleving stond voor het opheffen van de slavernij, totaal onbelangrijk voor de wokies.

  Subsidies voor anti-racisme clubjes houden houden de racisme in leven. Racisme geeft hun bestaansrecht dus racisme zal gevonden worden. Stop met die subsidies en racisme zal verdwijnen. Dan krijgen wij ook een soort van groepsimmuniteit, ongeacht je pigment.

 3. Spaanse_K0K

  Wat Jantje vindt, vind ik nu even onbelangrijk.
  Wat mij opvalt/bezighoudt is de stilte over uitspraken en gedragingen van Baudet.
  Zowel zijn “Neurenberg”, “ontkennen oversterfte” als zijn “vaccins zijn experimenteel en overbodig” lees ik niets.
  Komt er vandaag bij:
  Openbaar Ministerie start strafrechtelijk onderzoek naar bezoek Baudet aan Urk

  Is zwijgen goud of wie zwijgt???

 4. maraton

  Nog steeds niets gehoord van de laffe KNVB.
  Maar als de voetbalmilionairs een gram karakter hebben blijven ze thuis.
  En is het handen gebaar van die twee ,de Jong en Wijnaldem, ronduit hypocriet.

 5. Franz Biberkopf

  “De huidskleur of achtergrond van de deelnemers zal mij werkelijk worst zijn.”

  Waarom zwets je dan over niks anders, Janneman?

  1. Nostradamus

   Beetje domme opmerking weer. Laat ik het in het kort uitleggen: h**ps://www.youtube.com/watch?v=2l6JUNFAJ9o

 6. Tedje Kruis

  Jan, je gaat weer met 7 mijlslaarzen door de porseleinkast.

  De politiek is nu niet aan zet, wel de sponsors die zich terug dienen te trekken en wellicht dat er een paar spelers op durven te staan die weigeren daar te voetballen.

  D66 en CU zijn wat dat betreft hypocriet, ze wisten dit al jaaaaaaaaaaren.

 7. Beukman

  dat zeker 6500 mensen zijn aangekomen bij de bouw van stadions in Qatar,

  Grappige typo Jan.

  1. Nostradamus

   6500 omgekomen slaven is niet grappig!

   1. Beukman

    6500 aangekomen slaven wél.
    Obesitas lijkt me in Qatar niet echt het probleem te zijn geweest.

    1. Nostradamus

     Néé, slaaf zijn is nooit grappig!

     Nu gaat het over de 6500 die omgekomen zijn maar wat is het werkelijke aantal slaven wat gebruikt wordt om die stadions te bouwen? …zodat die arogante milionairs achter een balletje aan kunnen rennen. Waarom doneren die voetballers niet een goed salaris aan die slaven en de families van de omgekomen slaven? En zorgen ze niet voor goede arbeidsvoorwaarden zoals ze zelf ook hebben?
     Wel in een stom shirt lopen met ‘say no to racism’ en andere bullshit terwijl het ze in werkelijkheid geen donder kan schelen.

     Het is ook wel duidelijk wat jouw standpunt is in deze.

     1. Beukman

      Het is ook wel duidelijk wat jouw standpunt is in deze.

      Werkelijk? Vertel!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.