Eurofiel D66 doet weer nieuwe poging EU-lidmaatschap de Grondwet in te drammen: ‘Stabiliteit!’

Als het aan D66 ligt dan wordt het Nederlandse lidmaatschap van de EU in onze grondwet verankerd. Vandaag verdedigen Rob Jetten en Kees Verhoeven het initiatiefwetsvoorstel. De partij wil voorkomen dat in Nederland dezelfde “rommeligheid” ontstaat zoals in het Verenigd Koninkrijk. 

Met de Tweede Kamerverkiezingen om de hoek wil D66 zich profileren als de nummer één pro-EU partij. Ze krijgen hier wel stevige concurrentie van de nieuwe pan-Europeanen van Volt, en vandaar dat vertrekkend Kamerlid Kees Verhoeven nog gauw het EU-lidmaatschap van Nederland de Grondwet in wil jassen.

Bij BNR Nieuwradio zei hij het volgende erover:

“Het is meer dan alleen maar symboliek. Het is ook om te zorgen dat een eventuele politieke wens, mocht die er ooit komen, om uit te treden veel beter verankerd en geregeld is dan nu het geval is. We willen geen herhaling van de rommeligheid die we de afgelopen vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk hebben gezien. Met alle schade die dat oplevert voor ondernemers bijvoorbeeld.”

D66 wil dus voorkomen dat, mocht er in Nederland een “langdurige politieke wind” voor een Nexit waaien, we dezelfde ‘chaos’ krijgen als in het Verenigd Koninkrijk. Door middel van verankering van het lidmaatschap wil de partij daar een stokje voor steken. Maar dit is een zeer slinkse redenering van de partij. Want als het eenmaal in de grondwet staat, zal er ook een lang proces nodig zijn om daadwerkelijk uit de EU te kunnen komen. In feite wordt het bijna onmogelijk gemaakt. D66 wil dus helemaal geen ‘orde’ scheppen, ze willen gewoon de anti-EU-sentimenten in Nederland de nek omdraaien.

Een exit kan en moet altijd een optie blijven, want je weet nooit hoe landen die onderdeel zijn van de EU zich gaan ontwikkelen. De EU is zeker niet heilig, maar de drammers van D66 willen de Brusselse organisatie het liefst zo snel mogelijk zalig verklaren. Wellicht moeten we dát maar in de Grondwet gaan zetten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Pieter48

  In de jaren dertig van de vorige eeuw hadden we in dit land een partij die wilde ons uitleveren aan het Groot Duits rijk.Bijna honderd jaar later hebben we weer een partij die ons uit wil leveren. Nu aan het groot Europese rijk. Een rijk met veel gesjeesde politici .

  1. halo1

   Dat wilde de NSB niet hoor..en je kan ook niet zeggen dat het Derde Rijk met de EU te vergelijken is…

   1. RvdBe

    De methode om de eu uit te breiden is anders dan bij het 3e rijk, de uitkomst is hetzelfde.

 2. Neko-

  Dat ‘rommelige’ dat de Brexit kenmerkte was ook deels te wijten aan de manier waarop de EU erin ging.

  Dat, en die grens bij Noord Ierland, waar de EU recent met dat hele AstraZenica debacle kort een harde grens van gemaakt heeft (wat in de Brexit onderhandelingen nu juist was uitgesloten).

  Nee… ik ben Nederlander, en dan pas Europeaan. En zelfs als Europeaan voel ik geen enkele genegenheid jegens het politieke circus dat EU heet. Ik mag er slechts indirect voor stemmen, heb geen enkele inspraak in besluiten die daar genomen worden, krijg een president toegewezen waar ik nog nooit van gehoord heb, en ze houden zich met de kleine dingen bezig in plaats van de zaken die echt belangrijk zijn. En als je ze nodig hebt, zoals in de migratie-crisis of het hele Covid beleid… dan doen/kunnen ze nix… Alleen als we ze MEER macht gaan geven…

  Nee… Dit in de grondwet verankeren is een HEEL slecht idee…

 3. wietordok

  Is dit niet strafbaar volgens Artikel 93 WvSR.

  Misdrijven tegen de veiligheid van de staat.

  De aanslag ondernomen met het oogmerk
  om het Rijk geheel of gedeeltelijk onder vreemde
  heerschappij te brengen of om een deel daarvan af te
  scheiden, wordt gestraft met levenslange
  gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig
  jaren of geldboete van de vijfde categorie.

 4. Telex

  Alweer D66 dat Nederland als het Solexmotortje wil gebruiken om de molos USE aan het eten te houden. Niets te vertellen. maar wel ervoor bloeden. Nederland als een soort kanonnenvlees

 5. Drostemannetje

  De landverraders van DDR66 zijn bang dat we ooit stemmen voor een NEXIT en proberen zo een extra slot erop te gooien. Dat zijn nou Democraten. Engnekken die op deze manier Nederland verder in de tentakels van de EU wil duwen.

  1. Logica

   Volledig eens met Drostenmannetje. Hans van Mierlo zou zich omdraaien in zijn graf als hij zou zien hoe al zijn democratische ideeën doir zijn partij bij de vuilnisbak zijn gezet.

   Deze ideeën vind je nu terug bij FVD, ongeacht de vraag of je Baudet nu wel of niet mag.

 6. Patt

  Het is allemaal een kwestie van tijd. Straks ons geld niks meer waard. Alle pensioenen waardeloos. Geld drukken en nog meer en nog meer. Hoelang accepteert het buitenland onze valuta nog. Lang leven de EU. Maar dan zijn deze mensen allang verdwenen.

  1. Logica

   En dan kan de bitcoin zijn intrede doen en zijn alle schulden verdwenen en beginnen we weer van voor af aan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.