Avondklokspoedwet rammelt aan alle kanten, iedereen en z’n moeder is kritisch ‒ van oppositie tot Raad van State

Het kabinet heeft zojuist een spoedwet naar de Kamer gestuurd om te proberen de draconische avondklok in stand te houden. Op deze manier hoopt het kabinet de avondklok in stand te houden als de rechter vrijdag de huidige basis verwerpt. Ondertussen blijft de Raad van State uiterst kritisch over dit voorstel. Zij zien de noodzaak van de draconische maatregel niet in. 

Het kabinet heeft de avondklok in een nieuw wetsvoorstel omgedoopt tot “Tijdelijke wet beperking vertoeven in de openlucht covid-19,” wat toch echt wel de meest pijnlijke naam kan zijn voor een avondklok. Ondertussen blijft de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, heel kritisch op het wetsvoorstel. Zij vragen zich af of deze wet z’n doel niet ruimschoots voorbijschiet:

“Zij bevat echter geen actuele en zelfstandig leesbare afweging tussen enerzijds het belang van de bestrijding van het virus en anderzijds het belang van uitoefening van de grond- en vrijheidsrechten van burgers die door de avondklok beperkt kunnen worden.”

Oppositieleden klagen al geruime tijd dat de maatregel enorm disproportioneel is. De Raad vindt ook dat de basis voor de avondklok nogal arbitrair is. Het kabinet blijft zich beroepen op adviezen van het OMT, maar volgens de gedistingeerde adviseurs moet het kabinet met meer argumenten kunnen komen om deze ingrijpende maatregel te kunnen verantwoorden:

“De OMT-adviezen kunnen vanzelfsprekend daarbij een belangrijke rol spelen, maar de uiteindelijke afweging kan, gelet op de andere ook in het geding zijnde belangen, niet uitsluitend op die adviezen zijn gebaseerd.”

Het zou maar goed kunnen dat het nieuwe voorstel opnieuw aan alle kanten rammelt en dat net zoals in eerste instantie de juridische basis ervoor ontbreekt. En zo lijkt de weerstand tegen deze vorm van vrijheidsbeperking alsmaar te groeien.

Morgen gaat de Tweede Kamer hierover in debat. We kunnen nu al in ieder geval vuurwerk verwachten van Femke Merel van Kooten:

“Of je nu voor of tegen bent, hier is toch echt wel wat aan de hand! Want de regering doorkruist de trias politica. Dat wil zeggen: er is een rechtsgang gaande, de avondklok is gegarandeerd tot de uitspraak in bodemprocedure aanstaande vrijdag. Je behoort als regering daar geen spoedwetten tussendoor te gooien.”

Het onafhankelijke Kamerlid zal vermoedelijk niet de enige criticaster zijn. Het kabinet kan zijn borst dus nat maken! De spoedwet rammelt aan alle kanten, en de kritiek neemt alleen maar toe. En de belangrijkste vraag blijft onbeantwoord: is deze spoedwet dan wél zo juridisch dichtgetimmerd dat de rechter deze accepteert?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Linksbuster

  Wie zei ook weer dat een demissionair kabinet geen wetjes kon maken????

  1. Seneca

   @linksbuster
   dat zei ik en zo is het ook! op het moment dat dit demissionair kabinet deze wet er door weet te krijgen, dan is dat het bewijs dat kreten als ‘rechtsstaat’, ‘democratie’ en de grondwettelijke rechten en plichten, zowel voor de burger als overheid, waarlijk loze kreten zijn. het is aan de 2e K inclusief die leden die aan de coalitie verbonden zijn, hier paal en perk aan te stellen.

   1. Mireille

    Een noodwet breekt alle wetten. Daar kunt u over filofiseren, maar zo is het.

 2. Jack Flash

  Dat peppie&kokkie naar boven likken en naar beneden trappen wordt door dit soort processen steeds meer pijnlijk duidelijker.
  Stem PVV/FVD.
  Als het nog mag/kan.

 3. Janna47

  Het incompetente clubje(kabinet) wil perse de zin doordrijven en trekt alles uit de verkeerde kast, terwijl ze al een enorme blunder hebben begaan….
  Rutte was ontzettend boos, want meneer kreeg zijn zin niet….wat een zooitje daar…en dan die Grapperhaus helemaal een mislukkeling….verkeerde wetje uit de kast getrokken…man man man….en dat schrijft ons de wet voor….

 4. Adrianzoon

  Waren ze maar zo voortvarend met de toeslagen affaire , de woningnood , de bio-massa , de infra structuur , de pensioenwet , belastinghervorming enz enz

  Dit demissionaire kabinet heeft een veel te grote broek aan.

  Volksverlakkerij , je bent ontslagen rutte en je hebt geen bevoegheid nieuwe wetten uit te vaardigen !

 5. leukeditter

  oppleuren met dit smerige kabinet!!! dicatators zijn er niks bij..Rutte en de Jonge , Jetten en Klaver vastzetten en nooit meer vrijlaten, stel geschifte honden

  1. Crassus

   Dit is niet leuk.

   1. Adrianzoon

    miemand beweert dat rutte of hugo goebbels leuk zijn

   2. Jack Flash

    Het gaat nog leuker worden.Demissioneer de zin doordrijven . Kan het nog democratischer?

  2. Cootje

   Volgens mij is dit duidelijk Nederlands , er staan zelfs woorden bij die nog niet in de dikke van Dale staan maar voor de allochtonen is dit begrijpelijk lezen

 6. Spaanse_K0K

  Regeren is vooruitzien en anticiperen op mogelijke obstakels.
  Dat doen ze goed in Den Haag.

  1. Adrianzoon

   niet in de fase demissionair maar je laat weer blijken dat je niets van politiek begrijpt micro zwetscockje

  2. usb3.0

   “Dat doen ze goed in Den Haag”

   Nee hoor spaans l*lletje dat6 doen ze dus niet..

  3. Linksbuster

   Daarom moet er nu holderdebolder een noodwetje in elkaar gedraaid worden, bedoel je dat met regeren is vooruitzien en het anticiperen op opstakels???
   Je bent nog een grotere naïeve sukkel dan ik al dacht..tjonge jonge.

   1. usb3.0

    let even op de naam spaans kokje die wij kennen is met een oo en deze is met een 0 (nul)

  4. WayneGretzky99

   Wahaha je moet toch echt eens van de dope afblijven.

 7. Marija

  Viruswaarheid Engel, zijn vader Cees Engel had een heel slechte naam in Rotterdam als huisjesmelker die ook een grote camping had of beheerde en ook daar geen beste naam had. Altijd in de clinch met gezag. Onbetrouwbaar figuur.
  Ik vraag mij af of zijn zoon niet uit hetzelfde hout is gesneden en ik ben bang van wel.
  Hij trapt wel heel graag ook tegen het gezag en dat heeft hij niet van een vreemde.
  Toch heel vreemd dat hij oproept toch na 21 uur naar buiten te gaan en een feestje te bouwen.

  1. Cootje

   Marija . Wat jij doet is discriminatie . Elke negroïde of noord Afrikaanse artiest op dinsdag avond om halfnegen op ned 1 mogen we ook niet over een kamp scheren er kan een goede bijzitten dus zo vader zo zoon uit het zelfde houtgesneden kan waar wezen daarom gaat de politie er van uit als ze een grote mooie auto zien rijden met een gekleurde bestuurder dat het een vader zo zoon is. Maar dat noemen ze etnischs profileren. En jij bedoelt de appel valt nooit niet ver van de boom . En daar kan je wel eens gelijk in hebben .

  2. Seneca

   @marija
   wil jij verantwoordelijk zijn voor de daden van jouw vader? ik dacht het niet dus waarom dit verwijt naar Engel? wat is er op tegen om ‘tegen het gezag te trappen’? als de overheid werkelijk eerlijk en integer zou zijn, dan kwamen de burgers niet in opstand en waren rechtbank zittingen niet nodig!

   1. Thant dolph

    “wil jij verantwoordelijk zijn voor de daden van jouw vader? ik dacht het niet dus ”

    Waarom ze hier dan ook altijd de opa van Lodewijk Asscher erbij halen als hij weer iets gezegd heeft wat hier in verkeerde aarde valt, is mij dan ook telkens weer een raadsel.

  3. usb3.0

   marije is bevooroordeeld en gaat niet in op de inhoudt waarom Engel de staat aanklaagt, de staat neemt namelijk belsuiten die niet genomen mogen worden en als zij ze wel nemen zijn ze disproportioneel en niet nodig, helemaal omdat het volk met boetes wordt bestookt, dat is niet normaal…marije

 8. Nostradamus

  Nog meer dat rutte onrechtmatig aanpakt. Die man moet opgesloten worden en aan psychologisch onderzocht worden. Hij is helemaal knetter aan het worden.

  1. Mireille

   De man stijgt steeds meer in de achting van de mainstream kiezer. Zoveel over je heen krijgen van de grootste nitwits aan de zijlijn is niet gemakkelijk. Hier groeit hij alleen maar van wat over een maand bevestigd wordt.

   1. usb3.0

    “De man stijgt steeds meer in de achting van de mainstream kiezer’

    Nee hoor helemaal niet, dit is pertinent een leugen

   2. Franz Biberkopf

    Hij schudt de kritiek van de rechts-populistische dwergen als een vlieg van zich af.

    Vermakelijk en imponerend. Een staatsman van grote klasse.

    1. usb3.0

     Aldus dé aandoenlijke..

     1. Franz Biberkopf

      .. pruttelde het poepkereltje.

      😂

     2. usb3.0

      Beter en poepkereltje dan een vies ped*fielistische islamlover

   3. Nostradamus

    Pinokkio weet inderdaad heel veel mensen voor de gek te houden met zijn gladde leugens. Heel veel mensen hebben ook leugens d.m.v. bangmakerijen nodig. Waarom denk je anders dat er meer dan 6 miljard gelovigen/religieuzen rondlopen. Hoe groter de leugen met angst als basis, hoe steviger men er aan vasthoudt. Rutte weet dat en maakt daarom de drommels alleen maar banger. Hij ziet zichzelf als nieuwe profeet.
    Het zal wel weer een aantal jaren, decennia of eeuwen duren voordat men weer terug na een nieuwe verlichting.

    Nog iets nieuws over rutte: h**ps://tp*.nl/2021/02/17/rutte-iii-blijkt-schaamteloze-loopjongen-voor-fossiele-industrie/
    Ik zou ook gek op hem zijn als ik tot de (politieke) elite behoorde. En dat terwijl hij het hoofd is van de VOLKSvertegenwoordiging. Wat een dom volk toch tegenwoordig in Nederland. Waar zijn die nuchtere Hollanders gebleven?

 9. JFU

  De hele wereld is van het pad af. Al die z.g.n. experts weten het ook niet, al doen ze alles om de schijn op te houden. Niets kan een virus of mutaties tegen houden, ongeacht al die maatregelen. Het moet uitzieken, en daar staat gemiddeld 2 jaar voor bij een pandemie.
  Dat was is het verleden ook zo, en zal zo blijven. Alleen vroeger werd de economie niet platgegooid. Wie ziek werd bleef thuis tot het over was. Ook toen vielen vele doden helaas, net als nu ook bij een gewone griep elk jaar, maar dan hoor je er niets over. Gaat allemaal vanzelf over….geduld.

 10. andergeluid

  Trump heeft bijna alle landen laten tekenen de KLOK slaat straks over als de waarheid van de hele wereld naar buiten komt daar kan geen spoedwet en geen avond klok tegen aan.
  Dan komt er een massale schoonmaker aan met een grote bezem en veegt de wereld schoon van alle SHIT !!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.