Frappant! Horecahatend kabinet staat alleen in weerstand tegen terrassen; zelfs virologe wil ze open gooien

Zo langzamerhand wordt het gesloten houden van de terrassen een ronduit onhoudbare zaak. Niet alleen omdat de horeca bijna failliet gaat, maar ook omdat virologen het besmettingsgevaar op bijna nul schatten. Desondanks houdt het kabinet de poot stijf: de terrassen blijven dicht, de burger krijgt een middelvinger en de horeca mag op de fles.

“Het kan gewoon niet,” aldus minister Hugo de Jonge over de oproep van burgemeesters en horeca om de terrassen te openen. Minister Grapperhaus gaat zelfs een stapje verder en dreigt met boetes als de horeca hun terrassen opengooit, zo meldt De Telegraaf. Maar hoogleraar klinische virologie Louis Kroes zegt in NPO Radio 1-programma Spraakmakers dat het wél kan: “Virusoverdracht in typische buitensituatie is zeer onwaarschijnlijk tot onmogelijk.”

Het kabinet lijkt dus weer eens achter de feiten aan te hobbelen. Premier Rutte en De Jonge zeiden tijdens de laatste persconferentie dat ze iets meer risico gingen nemen, en te willen kijken naar ruimte voor versoepelingen. Het resultaat is een ronduit schizofreen beleid waar de meeste contactberoepen weer zijn toegestaan, maar de horeca nog steeds de deuren gesloten moet houden. Met gigantisch omzetverlies tot gevolg.

Daar valt echt geen touw aan vast te knopen, vooral omdat allang duidelijk is dat het virus in de buitenlucht nauwelijks voor besmettingen zorgt; gevallen waar veel mensen dicht op elkaar staan daargelaten. Met een béétje zorgvuldigheid zouden de terrassen dus prima open kunnen. Dit is wat Kroes erover te zeggen heeft:

“We hebben het proces van virusoverdracht goed bestudeerd en daaruit kunnen we eigenlijk wel concluderen dat in een typische buitensituatie dit zeer onwaarschijnlijk tot onmogelijk wordt geacht.”

Als de terrassen zo zouden worden opgebouwd dat er flink wat afstand tussen personen kan worden gehouden en de wind er goed door kan waaien, dan is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Dat zegt dus niet één of andere feitvrije roeper, maar een viroloog.

Grapperhaus en De Jonge zouden dus best eens wat minder spastisch kunnen doen, en de feiten kritisch tegen het licht kunnen houden om de horeca eindelijk eens wat broodnodige ademruimte te kunnen geven. Dat werkt toch echt een stuk beter dan straks om de haverklap te worden geconfronteerd met overvolle stadsparken, die vervolgens weer moeten worden afgesloten, lijkt me. Dus ministers: ophouden met dat hardvochtige gedreig met boetes, en open die terrassen. Nederland snakt naar vrijheid!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Edjan

  Het regime gaat dreigen.

  1. Buzz68

   Politieke klimaatcris in NL
   Er moet dringend wat gebeuren!

 2. HD

  Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen; dan dooft het licht.

 3. Franz Biberkopf

  “Horecahatend kabinet”

  Wat een infantiel gebral: als je de Horeca vanwege corona nare maatregelen moet opleggen betekent dat tochh niet dat je de Horeca haat?

  Wat een waanzin.

  1. usb3.0

   “als je de Horeca vanwege corona nare maatregelen moet opleggen ”

   Over infantiel gesproken, franzje is de infantiliteit allang voorbij..

 4. Mar

  Aan de horeca-ondernemers zal het niet liggen. Zij zullen er echt wel voor zorgen dat de terrassen volgens de voorschriften en regels zijn.

  Alles valt en staat met het gedrag van de terrasjesmensen. Als zij echt begaan zijn met de horeca-ondernemers gedragen zij zich naar wat er van hen verlangd wordt. Afstand houden, niet op een kluitje gaan zitten, niet om elkaars nek hangen en gehoor geven aan de aanwijzingen en waarschuwingen van de horeca-ondernemer.

  Horeca-ondernemers die er zelf een zootje van maken en bijvoorbeeld veel meer mensen toelaten dan toegestaan, mogen gelijk sluiten. Die verpesten het ook voor de goedwillenden.

  1. Flach

   Dat is HET probleem, eigenlijk met alles. Ze (de kwetsbare stumpers) verd.mmen het om zich eraan te houden. Zogenaamd zoveel medelijden met de horeca en kleine ondernemers, maar zij zullen weer degenen zijn die omdat ze lak hebben aan alles, ervoor zorgen dat las het al opengaat, het weer dichtmoet. Misselijkmakende kneuzen die maling hebben aan werkelijk iedereen.

   Ik ben zoooo klaar met die gasten. En iedereen die ik heb gesproken idem dito. Het afval in het Vondelpark was wel de druppel. Spuugzat zijn we de ‘kwetsbare super egoïsten”

  2. Dijkhof

   In de supermarkt hutje mutje op elkaar ivm avondklok, en in de andere winkels exclusieve shoptijd reserveren. Wel de kapper en geen horeca… En zo nog een doos vol met kromme verhalen.

   Het is een “VIRUS”, dus gooi je mondkapjes weg en ga winkelkarretjes likken ofzo, want zo word je !ook! resistent (gevaccineerd) als je dat ondertussen niet al lang bent. Het vaccin is heel simpel gewoon corona wat er in zit en ook logisch dat een week na het inenten van bejaardenhuizen er een corona uitbraak is….

   Ik bedoel.. pfff! zo frustrerend allemaal. Al dat gezijk om niets.

 5. vvw

  hugo goebbels wauwelt complete onzin met bedachte arbitraire getallen op niets gebaseerd

  stem sociaal, stem PVV

 6. usb3.0

  Vergis je niet, het kabinet laat de horeca net zo lang dicht totdat deze echt smekend op hun knietjes werkelijk alles wil doen, dus voor bezoekers een testplicht, vaccinatieplicht etc etc, daar is dit kabinet mee bezig die wil de horeca “mee krijgen” om iedereen “verplicht” te laten vaccineren, het zijn echt honden in Den-Haag..
  kaag met haar fascistische “alleen meer vrijheid met een vaccinatiepaspoort”

 7. Lucky Luke

  DDS heeft ze denk ik niet op een rijtje, waarom zou het kabinet de Horeca haten?, kraam a.u.n. geen onzin meer uit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.