Hypocriete linkse choco-moraalridders Tony’s Chocolonely terug op slavernijlijst: ‘387 gevallen van kinderarbeid!’

Ai, de moraalridders van Tony’s Chocolonely zijn van een belangrijke lijst met producenten van slaafvrije chocolade gehaald. Het blijkt namelijk dat Tony’s de boel gewoon bedriegt met hun zogenaamde bewering dat zij verantwoord produceren zonder slavernij. Het bedrijf werkt namelijk samen met een Belgische multinational die kinderarbeid en moderne slavernij in zijn productieketen niet uitsluit. Daar gaat dus de reputatie van de Jesse Klaver onder de chocoladerepen.

Het Nederlandse Tony’s Chocolonely had ooit de veelbelovende doelstelling: alleen maar 100% slaafvrije chocolade te produceren. Maar dit voornemen zijn ze niet bepaald nagekomen: de Amerikaanse Slave Free Chocolate heeft het bedrijf namelijk het slaafvrije chocolade-keurmerk ontnomen.

De belangrijkste reden hiervoor is de samenwerking met het Belgische bedrijf Barry Callebaut die in het verleden al toegaf kinderarbeid en slavernij niet uit te sluiten in het bedrijfsproces. Tony’s zegt zelf nog steeds 100% slaafvrij te zijn in haar productie, maar werkt ondertussen nauw samen met een bedrijf dat hier dus vrij weinig tegen doet. Dit is natuurlijk grenzeloze hypocrisie. Ze knijpen een oogje dicht bij hun eigen toeleveranciers.

Tegenover NU.nl geeft Tony’s aan dat hun chocolade afzonderlijk bij Callebaut wordt geproduceerd. De eventuele verdenkingen die Callebaut boven het hoofd hangen gelden niet voor de productie van de chocolade van Tony’s. Dat is alleen een nogal vrij hypocriet verweer van Tony’s, want ze wisten dus dat Callebaut niet helemaal zuiver was. Toch zijn ze in zee gegaan met dit bedrijf. Wat nogal een gebrek aan standvastigheid laat zien.

Dit zijn overigens niet de eerste principes die Tony’s heeft laten varen. Eerder al werd Akwasi op het schild gehesen als het officiële uithangbord van het bedrijf. Een geweldsoproeper als ambassadeur, en chocolade dat dankzij kinderhandjes is vervaardigd… wat een combinatie! Ondertussen gaat het op sociale media al los. Veel mensen snappen wel waarom Tony’s koos voor Akwasi. Beiden hebben als het er écht op aankomt maar één principe: geld binnenharken. Met of zonder slavernij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Cootje

  Mensen die aan goede doelen geven willen besodemietert worden , s,e,x,en onder een palmboom met een minderjarige , grote feesten in de achtertuinen , georganiseerde bijeenkomsten ,mooie reisjes, dat allemaal onder de subsidie lavendel van een gecreëerde old boys netwerk , een kind kan de was doen . En daar maken ze allemaal gebruik van. Ook de consument

 2. Tedje Kruis

  Een geruststelling dat Bart stelling neemt tegen kinderarbeid.

  1. Cootje

   Of je nu links of rechts bent de misbruikers komen voor in al die families . En als de consument echt ballen had gebeurden het niet in deze mate .

  2. Nostradamus

   Jij lijkt mij iemand die dat niet doet. Maak je wellicht zelf ook misbruik van kinderen? Teddy grabt ze bij de kruis?

   1. LifeBuddy

    teddy is een rasechte groensLinkse.

 3. Wally

  Ik zei een paar dagen terug al dat de gutmensch nu zelf in de problemen gaat komen. Alweer zo’n heerlijk bericht om te lezen, weer zo’n (s)links bedrijf die o zo gut zijn, fantastisch! Het deugen is dus nu definitief ontmaskert, ze kletsen maar lekker tegen zichzelf. Ik neem er dan ook een lekkere reep chocola op, maar niet van Tony.

 4. LifeBuddy

  De VVD&CO werkt ook samen met de taliban. De kinderen van 8 jaar werken 7 dagen per week a15 uur per dag in de kalk mijnen voor de taliban. Dit alles kan je zien op de sLinkse npo. De taliban is de zusterorganisatie van moslimbroeders die via jesse klaver GROEN SLINKS de 2e kamer binnen stormen. En dat alles over de rug van kinderen.bah,kots!!!

 5. 56RdK

  Voor mij dus never en nooit meer die chocolade!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.