Jokkende Volkskrant-redacteur: ‘Ja hoor, we hebben altijd oog gehad voor schade van coronamaatregelen!’

Maandenlang hebben de media Nederlanders bang gemaakt voor het coronavirus. Daardoor was steun voor verschillende harde maatregelen die al meteen, op middellange én met name lange termijn enorme schade zou aanrichten oorspronkelijk hoog. Maar dat lijkt te veranderen. Online én in de grootste kranten zijn er steeds meer mensen, waaronder experts als artsen, die de lockdown veroordelen. En dus laat de wetenschapsredacteur van de Volkskrant opeens weten dat zijn krant altijd heel kritisch is geweest over de maatregelen hoor! Echt waar.

Twitteraar Liedwien Jansen zag dat de Volkskrant één van de kranten is die in de afgelopen dagen een kritisch artikel of twee gepubliceerd heeft over de neveneffecten van de volkomen doorgeslagen maatregelen van het kabinet. Zij schrijft:

Hilarisch genoeg was dat tegen het zere been van Maarten Keulemans, wetenschapsredacteur van de Volkskrant. In een lange Twitterdraad laat hij namelijk weten dat, oh ja, zijn krant altijd heel kritisch is geweest hoor! “Natuurlijk hebben we (ik als ‘virusexpert’ in het bijzonder) veel engs over het virus geschreven. Omdat een pandemie met nu 2,3 miljoen doden en veelvoud aan ernstig zieken eng *is*,” aldus Keulemans. “Maar daarnaast hebben we ALTIJD oog gehad voor andere kant… Ook de nevenschade van de maatregelen zelf kreeg meteen aandacht. Van economie tot psychische schade. Een ‘schaduwcrisis’, noemden we bv uitgestelde zorg, al kort na ingaan lockdown.”

Hij steunt die statements met links naar artikelen waarin de Volkskrant dat inderdaad doet. Maar wat hij vergeet te vermelden is dat dergelijke stukken ‒ net als bij de andere kranten en nieuwszenders ‒ in geen verhouding staan tot de artikelen die je ronduit pro-lockdown kunt noemen en/of die heel duidelijk steeds mensen angst bleven aanjagen over het virus, maar niets of weinig te zeggen hadden over de neveneffecten van al die vreselijke ingrepen van het kabinet. Het was totaal niet in balans met elkaar.

Dat begint nu te kenteren. Heel goed. Maar dat werd ook weleens tijd. En nu net doen alsof al die kranten eigenlijk de hele tijd heel evenwichtig bezig waren is je reinste flauwekul.

En nee, dat zeg ik niet alleen. Dat zeggen heel veel twitteraars, die onmiddellijk de vloer aanveegden met Keulemans. Hier is een greep uit de reacties:

Het is werkelijk bizar dat Volkskrant-redacteur Keulemans met zoveel overduidelijke kritiek niet bij zichzelf denkt: ‘Hmm, misschien dat we het toch niet helemaal goed hebben gedaan.’ Als ál die mensen zich ongehoord voelen, als zoveel mensen vinden dat de landelijke dagbladen vooral zijn beziggeweest met het verdedigen van het kabinetsbeleid, het promoten van de lockdown, en het bekritiseren van critici… dan zou zo’n man toch echt even de hand in eigen boezem moeten steken.

Maar nee. In plaats daarvan lezen we een verdediging van zichzelf en de Volkskrant, waarna wij dan geacht worden te zeggen: ‘Oh ja, je hebt helemaal gelijk. Jullie waren hartstikke kritisch en wij critici van het rampzalige beleid zijn wel degelijk steeds gehoord, hoor!’

Doe jezelf een plezier en abonneer je gratis en voor niets op op mijn Telegram-kanaal. Oh, en volg de MeWe-pagina (een fantastisch alternatief voor Facebook) van De Dagelijkse Standaard voor het laatste nieuws. 

Je zou erom lachen als het niet zo dieptriest was.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.