Medisch-ethicus Heleen Dupuis: ‘Zo’n generieke lockdown walst alles plat… waarom moet een restaurant dicht?’

“Zo’n generieke lockdown walst alles plat. Ik begrijp dat je de bars sluit, waar bezoekers elkaar met hun adem bedwelmen. Maar een heleboel andere plekken kunnen wél open. Waarom moet een restaurant of een kapperszaak, waar ze het goed coronaproof geregeld hebben, dicht? Dat vind ik ongepast.”

Dat zegt medisch-ethicus Heleen Dupuis vandaag in De Telegraaf. Want, vindt zij, ja, er is een nieuw coronavirus dat met name voor bepaalde kwetsbare groepen gevaarlijk kan zijn. Maar niet álles hoeft daarvoor te wijken. De ethiek behelst meer dan het in leven houden van mensen – zeker als die mensen in (meer dan) 90% van de gevallen op (hoge) leeftijd zijn en één of meerdere andere serieuze gezondheidsproblemen hebben.

Daarbij wil ze heel duidelijk maken dat het ook maar eens afgelopen moet zijn met die culturele angst voor de dood die ons land al jaren in de greep houdt. Daarin heeft ze natuurlijk helemaal gelijk. Ja, mensen gaan dood. Maar mensen gaan altijd dood. Het is niet de vraag of we doodgaan, maar wanneer en hoe. En of het langer in leven houden van bepaalde mensen niet een situatie veroorzaakt die onleefbaar is voor die mensen zelf én voor alle anderen.

Jaren geleden, in de Tweede Wereldoorlog, vochten verzetshelden tegen de nazi-bezetter. Dat deden ze omdat onze vrijheid in hun hoger een groter goed was dan hun eigen leven. Heel veel landen kennen zulke geschiedenissen, met onafhankelijkheidsstrijden en revoluties tegen dictatoriale heersers.

Het leven is ons veel waard. Het leven hoort ons veel waard te zijn. Maar het leeft hoort ons niet álles waard te zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en volg me op Parler!

Goed en belangrijk dat De Telegraaf dit interview publiceert – natuurlijk is het weer het werk van dé sterverslaggever daar, Wierd Duk. Want het kan zo niet langer doorgaan. De staat offert het levensgeluk van iedereen op in een achterlijke poging iedereen in leven te houden – hoe oud ze ook zijn, en aan welke comorbiditeiten ze ook lijden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Edjan

  Ik heb al meerdere plannen gezien om de grote groep mensen < 70 of <75 vrij te laten en iedereen boven die leeftijdsgrens met een chronische ziekte erbij af te schermen met de mogelijkheid om af en toe te gaan winkelen. Onder die leeftijdsgrens is de kans om te overlijden aan corona bespottelijk klein.
  De uitvoering van deze plannen zal best wel duur zijn maar de kosten van deze domme lockdown kunnen nog wel eens veel hoger zijn.
  Toch is geen van deze alternatieven ooit serieus overwogen.
  Je zou haast gaan denken dat het de bedoeling is om de middenstand, winkels en MKB te vernietigen en de jeugd een flinke psychische dreun te verkopen.

  1. Cycle25

   De staat is bezig om de hele retail verder te slopen, deze groep moet weg want liberalen zien meer winst in “vanuit de container bij je thuis”, inclusief het volksvermaak wat nooit meer terug komt.

   VVD is je vijand, dit discriminerend/racistisch volkje doet alles voor…geld.

 2. rexm

  Opheffing uitverkoop.
  Alles moet weg, ook Rutte.

  Stem PVV.

 3. kattekop

  Edjan,

  Je zou haast gaan denken dat het de bedoeling is om de middenstand/MKB te vernietigen en de jeugd een flinke psychische dreun te verkopen.
  Ik weet wel ZEKER dat dit de bedoeling is.
  Alleen grote bedrijven mogen er in de toekomst nog zijn en dus moet de rest kapot.
  The great reset en build back better, daar draait het om en de rest zijn enkel details.
  Lees het boek 1984 en je weet precies waar we al inzitten.
  Die George Orwell was een helderziende blijkbaar om deze situatie al in 1946 te voorspellen.

  1. JFU

   Ik vrees dat dat de bedoeling is….wereldwijd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.