Slappe Nederlandse overheid doet stoer maar geeft kidnap-piraten gewoon losgeld: ‘Betalen is niet het probleem!’

Volgens de NRC bleek de Nederlandse overheid betrokken bij het betalen van losgeld aan Nigeriaanse piraten. Dat gaat volledig in tegen ons eigen losgeld-beleid. een onderhandelaar uit hoe dat kan. En wat blijkt? Nederland wringt zich in allerlei bochten om piraten toch losgeld te betalen, desnoods draaien werkgevers of familieleden van de ontvoerde mensen er voor op!

De Nederlandse overheid doet qua losgeldbeleid eigenlijk hetzelfde als de VVD met ons asielbeleid: harde taal uitslaan en stoer doen, maar in de praktijk gewoon nul komma nul ballen tonen. De standaardprocedure bij een kaping door piraten lijkt eerder neer te komen op veel zeuren en hopen dat de piraten moe worden van het gezeik. In een artikel van EenVandaag staat een voorbeeld:

“Ook in 2009 werd een Belgisch schip, met aan boord een Nederlandse kapitein, gekaapt door Somalische piraten. Er waren toen 71 dagen en 171 telefoongesprekken voor nodig om de bemanning vrij te krijgen. Daarnaast is er een flink bedrag aan losgeld betaald.”

De onderhandelaar zegt dat de Nederlandse overheid normaal gesproken geen zaken doet met ontvoerders en nooit losgeld betaalt, want: “Doen ze dat wel, dan wordt de indruk gewekt dat ze bereid zijn om geld neer te leggen voor de gegijzelden. Dat is iets wat we niet willen, omdat het dan voor criminelen aantrekkelijker wordt om Nederlandse burgers te gijzelen.”

Maar wat doen ze dan wel? Meehelpen met het aanleggen van een weg of medicijnen regelen voor de gemeenschap. De overheid betaalt dan waarschijnlijk mee aan bedrijven die zulke projecten moeten uitvoeren (of nog erger: die bedrijven betalen alles uit eigen zak). Voor die piraten komt het in ieder geval op hetzelfde neer: het ontvoeren van Nederlandse burgers is aantrekkelijk. De overheid maakt zich eerder druk om het ontwijken van de juridische consequenties voor het financieren van terroristen.

Het ergste van alles is nog wel dat de onderhandelaar die EenVandaag sprak zich totaal niet lijkt te storen aan deze slappe manier van doen. Op de vraag of we op deze manier het verdienmodel van de kapers in stand houden antwoordt hij: “Het toegeven aan de eisen van kapers is niet het probleem. Dat is de instabiliteit. De industrie van ontvoering wordt in stand gehouden door een slechte economie, onbetrouwbare overheden en niet functionerende wetssystemen.”

Ja joh, geef die piraten gewoon gloednieuwe infrastructuur, een stageplaats en genoeg geld, dan houden ze vanzelf wel op!

Wat een slap gedoe. Het wordt hoog tijd dat er weer eens militairen worden ingezet voor de veiligheid van onze burgers. Niks onderhandelen, gewoon direct met scherp schieten. Dan leren ze snel genoeg hoe onaantrekkelijk het kapen van een Nederlands schip is geworden. En losgeld? Je neemt je vrouw maar lekker uit eten naar een duur restaurant als je je schuldig voelt omdat je alweer de auto niet had volgetankt. Piraten? Die kunnen een enkeltje naar de eeuwige schatgrotten krijgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Heras

  Tjonge, de lijst met criminele activiteiten wordt heel erg lang. Gauw vervangen die hap.
  We hebben het zo gehad met hen

 2. Nostradamus

  Met weemoed denkende aan Bakellende en zijn VOC mentaliteit…

  1. AS210854

   HAHAHAHAHA humor.

  2. Monty

   Dat waren nog eens tijden.

   Toen waren de Nederlanders de piraten.
   Wisten met succes grote delen van de wereld te koloniseren. Om zich de lokale rijkdommen toe te eigenen.

   1. Linksbuster

    Ja zielig hé..die arme zwartjes.

   2. EvertB

    Kortgeleden maakten we op dit blog nog de kortdurende wederopstanding van Jan Pieterszoon Coen mee. Deze slachter van Banda meende in de Gouden Eeuw gesteund te worden door zijn gristelijke godt.

    ‘Dispereert niet, ontsiet uwe vijanden niet, daer en is ter werelt niet dat ons can hinderen noch deeren, wandt Godt met ons is, en trect de voor gaende misslagen in geen consequentie, want daer can in Indiën wat grootsch verricht worden.’

    1. Thant dolph

     Pas je wel een beetje op?, onze poep bruine repeteer-clown heeft hier onlangs nog met deze, door jou bekritiseerde nick lopen pronken.. en je weet hoe gevoelig hij voor kritiek is 🤡😂

 3. Flach

  Ik heb liever de manier vdn Russen, gewoon het bootje neermaaien.
  Smerig tuig.

  1. AS210854

   ++++++++++++

  2. Thant dolph

   Inclusief de gijzelaars.

  3. Eppo123

   Ja precies leuke films ciruculeren op het net. Prijsschieten door de Russen.

 4. Flach

  Overigens was er vier dagen geleden nog een reconstructie van de kaping van de Pompei waar het artikel zo mistig over doet, geen namen???
  …..eenvandaag.avrotros.nl/item/kaping-pompei-een-reconstructie/

 5. Monty

  ”Het wordt hoog tijd dat er weer eens militairen worden ingezet voor de veiligheid van onze burgers.”

  Jammer dat er in 2012 is begonnen met de afbraak van onze defensie door 1 miljard te bezuinigen.

  Met dank aan de VVD, PvdA en de gedoogsteun van de PVV.

  Hier plukken we nu nog de zure vruchten van.
  Wordt tijd dat er meer geld gaat naar defensie.
  Of moeten we eerst wachten tot er iets gebeurt om dan te concluderen dat er te veel is bezuinigd net als op de gezondheid?

 6. ET007

  Normaal zou je het leger inschakelen, maar die moeten paraat blijven om boeren tegenstand te bieden.

 7. EvertB

  Een mensenleven is onbetaalbaar. Vraag maar eens aan een Israëliet. En wat stellen die paar rotcenten nu voor? Beschouw het als ontwikkelingshulp.

  1. RvdBe

   Met jou win je elke oorlog.

   1. EvertB

    Op een patatje oorlog na.

  2. Linksbuster

   Ik doneer graag mee voor een kistje punt 50 ammo..als bijdrage aan deze ontwikkelingdhulp.. de afgevuurde patronen mogen de piraten houden.
   Hadden we nog maar een marine….en kerels aan het roer!

   1. Monty

    ”Hadden we nog maar een marine….en kerels aan het roer!”

    Precies.
    Maar die is ook kapot bezuinigd in 2012 door de VVD en PvdA met gedoogsteun van Wilders.

    Hier plukken we nog dagelijks de zure vruchten van.

    1. vvw

     heeft wilders samen met de pvda wat gedaan of kakel je wederom klinkklare onzin mafklapper

 8. ervi

  Met scherp schieten.
  Wout, je bent een vent naar mijn hart.
  Was jij maar bevelhebber van de oorlogsbodem die die verrekte @pen gaat afzinken.

 9. Cootje

  Onze al ruim 10 jaar aan de macht zijn de premier heeft zijn beperkingen , maar is wel consciëntieus in zijn herinneringen betaald of niet , ongelukken bij bombardementen ze zitten niet in zijn herinneringen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.