Zweden moeten op energierantsoen, want groene stroom zorgt voor groot elektriciteitstekort: ‘Stop met stofzuigen!’

Zweden begint aan den lijve te ondervinden wat het naïeve duurzaamheidsbeleid in de praktijk betekent. Door het strenge winterweer, in combinatie met een windstille periode, is het energieverbruik fors gestegen en staan de windmolens stil. Nu moeten ze zelfs tijdelijk overstappen op het stoken van olie!

De groene droom van een duurzaam energiebeleid klinkt hartstikke leuk, maar brengt in de praktijk behóórlijk wat problemen met zich mee. In Zweden doet de omroep SVT nu zelfs een oproep aan de burger om maar even “te stoppen met stofzuigen.” Dat meldt dagblad Trouw:

“De Sociaaldemocraten laten zich door de Groenen de voorwaarden voor de Zweedse energievoorziening dicteren. Hun naïeve klimaatvisies leiden er in de praktijk toe dat oliecentrales weer moeten worden opgestart”, aldus de partijleider van de Christendemocraten Ebba Busch.

Derdewereldtoestanden in een rijk, Europees land. Ongelooflijk. De Zweedse regering voert overduidelijk een faalbeleid als het op de energievoorziening aankomt, en laat zich leiden door de Zweedse variant van GroenLinks. Fossiele energie- en kerncentrales worden daar gesloten en vervangen door windmolens en zonnepanelen. Hartstikke leuk voor als de zon schijnt en het hard waait, maar minder leuk wanneer dat niet het geval is. En dan zijn de gevolgen dramatisch, want dan moet er bij worden gesprongen met zeer vervuilende vormen van energieopwekking. Zoals het bijstoken door olie te verbranden. Nom, nom, nom, CO2!

Het Scandinavische miskleunen met groene energie begon al in 2010 hadden ze de kerncentrales daar al willen sluiten, maar nog altijd zijn er zes reactoren nog actief. Daar zullen ze nu wel blij mee zijn, maar als het aan de Groenen ligt worden die ook binnenkort gesloten. Ze zitten kennelijk liever in de kou en hopen op goed weer, in plaats van te kiezen voor zekerheid (en betaalbare energie).

Hoe dan ook toont Zweden nu aan wat er gebeurt als je volledig rücksichtlos losgaat op groene energie, Het klimaat redden door middel van wensdenken wordt dan belangrijker dan effectief en weldoordacht beleid. Eigenlijk een beetje net als hier in Nederland, waar we ook die kant uit dreigen te gaan dankzij incapabele groene droeftoeters zoals Ed Nijpels. Dus koester uw Bosch: misschien moet-ie binnenkort wel voor langere tijd ongebruikt in uw trapgat blijven staan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Stanly2000

  Gelukkig hebben wij NOG aardgas!

  1. Jack Flash

   “Groene stroom”
   We zijn gewaarschuwd.

   1. ManX

    Het hele woord ‘groen’ is inmiddels zwaar besmet. Het staat thans in bijna alle opzichten voor mislukking, vervuiling en verspilling. Idolate hysterie die elk doel voorbij streeft.

   2. hans-e-pans

    Moderne technologieën en meer CO2, waarvan het gehalte in de atmosfeer nog steeds historisch, bijna gevaarlijk laag is*. * Op dit moment slechts iets meer dan 400 ppm.

    Men wil deze hoeveelheid dus halveren, Stel je dus eens voor wat er met de natuur gaat gebeuren die CO2 nodig heeft om te bestaan, CO2 is nodig om te vergroenen.

    Onder de 300 p.p.m. komt AL het leven op onze planeet in gevaar.

    Energie is ruimschoots voorhanden, zelfs voor tientallen miljarden mensen, zeker als vol wordt ingezet op de snelle ontwikkeling van Thorium- en kernfusiecentrales.

    Stel dat die zo rond 2050 commercieel vatbaar worden, dan is er voor de komende 30 jaar nog meer dan voldoende gas, olie, kolen, uranium en plutonium om aan de snel groeiende vraag naar energie te voldoen.

    Ook daarna zullen ‘fossiele’ bronnen nog lang goedkope en betrouwbare energie kunnen leveren.

 2. Franz Biberkopf

  Dit soort crisissituaties zijn enorm helpend in de klimaattransitie: het dwingt burgers kritischer om te gaan met hun energievoorziening en het stimuleert Overheid en bedrijven tot innovatie en het zoeken naar creatieve oplossingen. De klimaattransitie verloopt te traag omdat burgers, bedrijven en overheden nog te weinig lijdensdruk ervaren. Ze kunnen ook wachten op noodweer en overstromingen maar dan is het te laat.

  1. ManX

   Met dit soort totaal maffe reacties wordt overduidelijk dat je een manische patient bent Biberkopf. Jouw tekst kan zo in een dolgedraaide GroenLinks-folder.

   Het erge is: je ziet de ernst van de situatie niet in en blijft luchtfietsen – je lijkt zo stoned als een garnaal.

   1. Linksbuster

    Der Franz der Dumm ist lúlt recht was krumm ist…
    Een klimaat wappie pur sang deze d666 rat!

   2. Franz Biberkopf

    De klimaatcrisis zal ons de komende decennia zwaarder treffen dan 10 pandemieën, goede vriend. Het is van het grootste belang dat burgers en bestuurders worden doordrongen van de urgentie ingrijpende maatregelen te nemen. Het lijkt me beter daar nu mee te beginnen voordat de rampen ons gaan treffen.

  2. Linksbuster

   Bla die bla..bla bla…enz etc..

  3. WayneGretzky99

   Zorgt gewoon dat ik een grotere olietank ga plaatsen. En verder het lazarus voor je.

   1. Linksbuster

    Dan maken ze de olie 5€ de liter wayne..links gaat over lijken.

   2. Adrianzoon

    leugenaar

  4. Linksbuster

   Q…….Ze kunnen ook wachten op noodweer en overstromingen maar dan is het te laat….
   Ze kunnen ook dijken verhogen, rioleringen aanpassen en op terpen gaan bouwen…windmolens helpen niet tegen wateroverlast luchtfietser.

 3. Adrianzoon

  geweldig die groene waanzin ! zie hier ons vooruitzicht

 4. Pieter48

  Geweldig nieuws. Zie wat de gevolgen zijn van de klimaat waanzin.De groene dictatortjes denken dat ze alwetend zijn maar hier even niet Gelukkig hebben veel mensen een houtkachel .Dus geen last van de kou. O nee die zijn ook in de ban vanwege de fijnstoflobby. Alleen als je honderden tonnen biomassa verbrand dus hout heb je geen uitstoot en fijnstof. Groene humor. Er komt nog veel van deze humor onze kant op.

 5. Edjan

  Dat gaat hier ook gebeuren. En naarmate de groenen fanatieker worden, wordt het erger. Soms geen verwarming meer, geen warm water, niet meer koken, geen licht meer.
  Er moeten nog veel en veel meer windmolens komen om ook voldoende stroom te hebben bij weinig wind. Het elektriciteitsnet moet 10x zo zwaar herbouwd worden.

  Zo lang als men deze waanzinnigen hun gang laat gaan, zal het steeds erger worden.

  1. Linksbuster

   Q….Zo lang als men deze waanzinnigen hun gang laat gaan, zal het steeds erger worden.
   Dus stem ze weg…..
   Stem PVV!!

 6. HD

  En we kunnen nog Putin vragen.

 7. usb3.0

  Daarom haalt vattenfal hier honderden miljoenen uit de staatsruif

  1. Adrianzoon

   KRIJGT vattenfal miljoenen zo niet miljarden !
   Kan je leuke angst reclames meemaken.

   De groene draak is louter gebaseerd op geld en iedereen weet wie de groene draak betaalt

   1. usb3.0

    Ja fattenval krijgt minimaal €660.000.000 subsidie dit is slechts voor 1 project en het het meest achterlijke is dat wij niets krijgen van die energie, het beleid van leugenclown rutte

 8. Drollevanger

  Gelukkig zitten wij bij Vattenfall. Deze energiereus, eigendom van de Zweedse regering kocht enige tijd geleden onze eigen Nuon op. Nuon wilde samengaan met onze Essent.
  Maar dat samengaan werd verboden door onze regering, want samen gaan zou uiteindelijk een te grote club worden, iets wat kartelvorming kon doen ontstaan.
  Dus kocht het nog veel grotere Duitse REWE de clubs op.
  Rewe werd daarna opgekocht door het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall, dus alle winst die deze gigant maakt komt de Zweedse socialisten ten goede.
  Toch mooi die groene politiek.

  1. Edjan

   En Vattenfall krijgt al die gigantische subsidies om het hele continent en omringende zeeën vol te bouwen met windmolens. Ik denk dat hun aandelen wel mooi staan. Ik denk ook dat ik wel weet wie ze kopen en dus belang hebben bij “groene” energie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.