Goh, planbureau SCP wordt ook wakker: oppassen overheid, coronaspanningen nemen toe… Vlam kan in pan slaan!

Bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat wetenschappelijke adviezen uitbrengt aan het kabinet en de Tweede Kamer, zijn ze ook eindelijk wakker aan het worden. Jawel. Ze hebben er een jaar over gedaan, maar nu begrijpen ze dan ein-de-lijk dat de spanningen rond corona en het coronabeleid weleens kunnen escaleren en voor lange termijn problemen veroorzaken: “De wrijving is er al, maar escaleert gelukkig nog niet,” aldus SCP-voorman Kim Putters.

Volgens het SCP is het tegenwoordig oppassen geblazen voor de overheid én onze maatschappij. Want waar een jaar geleden we nog enorm saamhorig waren is dat nu anders. De spanningen in de samenleving nemen razendsnel toe door het feit dat de coronacrisis maar voortsuddert, en de ideeën hierover steeds verder uiteen lopen. Steeds vaker komen twee of meerdere groepen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Er zijn verschillende groepen die tegen elkaar opgezet worden: kwetsbare mensen en mensen met juist een goede gezondheid, en dan nog de jongeren tegen de rest. Die jongeren moeten het ontgelden omdat er zowaar mensen zijn die denken dat corona in stand wordt gehouden door de jeugd en hun coronafeestjes. Totale onzin natuurlijk, want ook zonder die feestjes zou het virus doorgaan. Maar ja, leg dat maar eens uit aan mensen die een zondebok willen hebben.

Want ja, daar lijkt het vooral om te gaan: schuldigen aanwijzen. SCP-directeur Kim Putters zegt daarover tegen het AD: “Heel vaak gaat een crisis gepaard met stigmatisering, ook nu. Daarom zeggen we tegen de overheid: let hier op, want zondebokken aanwijzen in een crisis kan ertoe leiden dat de spanningen tussen bevolkingsgroepen oplopen. Die wrijving is er al, maar escaleert gelukkig nog niet.” Dus kan de “vlam in de pan slaan,” parafraseert het AD de SCP-topman vervolgens.

Ondertussen zijn jongeren steeds bozer aan het worden, omdat ze of niet naar school kunnen, hun werk kwijt zijn, of zelfs totaal geen leven meer hebben. En ouderen zijn er ook helemaal klaar mee, omdat zij hun kleinkinderen gewoon weer eens willen zien.

En dan heb je nog een groep angstvalligen die volgens Putters heel bang zijn voor het virus; zo bang, dat het hun leven echt beïnvloedt. Sommige mensen mochten niet eens de begrafenis bijwonen van iemand die aan corona overleed. “Ik denk dat we niet moeten onderschatten hoe groot het effect daarvan op ons welzijn op langere termijn kan zijn,” aldus Putters. Vervolgens zegt de SCP-directeur ook dat de “sociale nood” toeneemt bij “bepaalde groepen.”

Deze hele situatie is 100% de schuld van de overheid en het mediakartel. Al bijna een jaar doen ze hun best mensen doodsangst aan te jagen, terwijl ze tegelijkertijd weigeren te luisteren naar wanhopige Nederlanders die hun hele hebben en houden dreigen te verliezen. Als burgers iets doen wat de staat niet zinspeelt zien we steevast ministers op tv vertellen dat het allemaal zo niet kan, dat het levensgevaarlijk is, en dat die mensen dus eigenlijk bloed aan hun handen hebben. Het opzetten van groepen tegen elkaar is al maanden overheidsstrategie, en angst is daarbij het favoriete wapen ministers als De Jonge, Grapperhaus en Rutte.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en volg me op Twitter!

In plaats van mensen bij elkaar te brengen zorgt het kabinet ervoor dat verschillende groepen tegen elkaar uit gespeeld worden en zelfs een hekel aan elkaar krijgen. En dat hoeft u niet van mij aan te nemen, maar geloof dan op z’n minst het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het is ronduit schandalig!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Monty

  “De wrijving is er al, maar escaleert gelukkig nog niet,”

  Ik vind het in brand steken en een bom leggen bij een GGD test locatie een behoorlijk escalatie.

 2. Monty

  ”In plaats van mensen bij elkaar te brengen zorgt het kabinet ervoor dat verschillende groepen tegen elkaar uit gespeeld worden en zelfs een hekel aan elkaar krijgen.”

  Dit doen verschillende politici al jaren. Je kan er een behoorlijk achterban mee vergaren.

  1. usb3.0

   monty geeft rutte graag alle eer..

 3. StemPzeweg

  Reken af met Rutte en dit kabinet. Stem op 17 maart BIJ1 Sylvana Simons

 4. Heras

  Wanneer politie en Me, de kant kiezen van het volk ,is het einde lockdown. Maar zolang ze zichzelf wijs maken: befehl ist befehl, blijft het zo.
  Mensen blijven gevangen zitten in angst.
  Kabinet en media, moeten voor het tribunaal gesleept worden voor alle schade.

 5. Spaanse_K0K

  MvdG en/of DDS onderschrijven de uitkomsten van het leugenachtige verlengstuk van de regering het Socialistische (multi)Culturele Promotie bureau.
  Een zorgelijke ontwikkeling.

  1. Spaanse_K0K

   Ooit was DDS nog verstandig.

   SCP heeft weer eens wat te zeuren
   Door Michael van der Galien
   Gaan we weer: weer een links instituut dat steen en been klaagt als er een rechtse regering zit.

   SCP-rapport beweert dat Europeanen steeds positiever zijn over immigratie, maar klopt dat wel?

 6. kattekop

  Al die teststraten horen in vlammen op te gaan wat dat is de pest.
  Dat testen houdt deze coronaonzin aan de gang.
  Geen testen meer dan is er ook geen corona meer.

 7. kattekop

  Ik heb een paar platen hardboard nodig en dus kan ik vanaf vandaag een afspraak maken bij de bouwmarkt net zoals vroeger bij de tandarts of huisarts.
  Er mogen max 2 personen per verdieping in de winkel.
  De bouwmarkt heeft slechts 1 verdieping en dus mogen er in die hele grote hal maar 2 klanten rondlopen terwijl een rijschoolhouder samen met een leerling een uur lang in een uiterst kleine ruime bij elkaar mogen zitten en dat mag wel !!!!
  De waanzin groeit met de dag.
  Als je dit ruim een jaar geleden tegen iemand had gezegd dat dit zou gebeuren had hij je totaal voor gek verklaard.
  En dit is voor o.a. een bouwmarkt en andere grotere winkels natuurlijk vetpot…2 klanten in je grote bedrijf

 8. LifeBuddy

  Schandalig dat Groen sLinks een Bruine vlam in de Pan slaat op het Museumplein. Niemand kon naar het TOILET op het Museumplein, omdat groensLinks zo nodig ALLE dixies heeft weggehaald en WC. deuren op Slot moest gooien. Het was in een woord, Amsterdam, PoeP op de stoep. Groen sLinks heeft het Schijttt, aan het Welzijn voor de Mensen .

 9. Edjan

  In de Telegraaf schreef Leon de Winter een column over hoe je ook naar de zgn. coronacrisis kunt kijken.
  h**ps://www.telegraaf.nl/watuzegt/530213481/we-moeten-dit-samen-doen-is-fictie

  ’We moeten dit samen doen’ is fictie.

  Korte samenvatting:

  er is paniek veroorzaakt nav corona door een aantal medische specialisten, politici en de media. Het gevaar werd breed uitgemeten en aangedikt. Wie niet mee deed kon zijn biezen pakken.
  Burgers leven momenteel in een „intensieve menshouderij”, zoals de filosoof Ad Verbrugge dat noemt. De overheid regisseert en volgt met technische middelen de mensenmassa’s.

  De angst voor de corona wordt misbruikt om een vrije maatschappij om te vormen tot een intensieve menshouderij, compleet met periodiek ophokken en een chip, niet zoals bij koeien in het oor, maar op onze telefoontjes.

  1. Edjan

   En wie weet, worden we ook nog eens ooit periodiek geruimd?

  2. Edjan

   Ad Verbrugge in de NRC
   h**ps://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/28/onze-angst-voor-het-virus-geeft-de-staat-te-veel-ruimte-a4033649

   1. Gerda2

    Edjan:
    Het NRC heeft Ad Verbrugge een “rotstreek” geleverd, zo lijkt het.
    Gisteren heeft Ad Verbrugge gereageerd op dit artikel:
    De ontoelaatbare ingreep van de wetenschapsredactie van NRC Handelsblad

    linkedin.com/pulse/de-ontoelaatbare-ingreep-van-wetenschapsredactie-nrc-ad-verbrugge/?published=t

    Hij zegt o.a.: Dan blijkt dat er zonder mijn toestemming cruciale passages geschrapt zijn. En zonder dat ik maar in de gelegenheid word gesteld om mij te verweren – door bijvoorbeeld bronnen aan te leveren voor mijn beweringen (die overigens voor het merendeel ook bij een wetenschapsredactie als bekend mogen worden voorondersteld) –, wordt met de kwalificatie ‘niet wetenschappelijk onderbouwd’ mijn goede naam bezoedeld. Maar veel erger nog, de wetenschap zelf wordt hier geweld aangedaan. Ik heb Versteegh dan ook laten weten dat ik het hier niet bij zou laten zitten.

    1. Edjan

     Klopt, ik zag het staan. Artikel ingekort wegens niet wetenschappelijk onderbouwd. NRC bedoelt, stukken geschrapt wegens niet links genoeg. NRC Het huisblaadje van 66 en GL.

     1. Gerda2

      En anderen met een hoog moreel besef, echt een kwaliteitskrant.
      Tis droevig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.