Jesse gaat af! GroenLinks-oprichter verliest vertrouwen in eigen partij, roept op tot fusie linkse partijen

Telkens als een linkse partij onderuit gaat (of dreigt te gaan) dan roept er wel weer iemand op tot fuseren. Dit keer is het GroenLinks-oprichter Andrée van Es, die toenadering zoekt tot de PvdA en D66. Maar beide partijen zijn niet erg happig, blijkt uit het interview op radioprogramma Spraakmakers van NPO Radio 1.

GroenLinks lijkt met de Early Voting-stembussen inmiddels geopend eens flink af te gaan. Niet alleen is partijleider Jesse Klaver de stem van Femke Halsema kwijt, maar wil Andrée van Es ‒ die erbij was toen GroenLinks gevormd werd ‒ nu ook de partij al opdoeken. GroenLinks moet met D66 en de PvdA opgaan in een nieuwe partij, meent ze.

“Het gaat erom hoe je met elkaar een serieuze machtspositie kunt bereiken,” zegt GroenLinks-partijcoryfee Andrée van Es op NPO Radio 1. De idealen van de verschillende partijen wijken wat haar betreft dus nauwelijks van elkaar af. Opvallend is wel dat zij D66 wél noemt en de SP niet ziet als een kandidaat om mee te fuseren. En dat terwijl de SP juist uitgesproken links is en D66 niet (al zijn ze dat wel degelijk).

Maar ergens is het toch vooral heel erg sneu dat telkens wanneer je het als partij op eigen kracht niet redt, je dan maar oproept tot fuseren en de kiezers van andere partijen jouw idealen op probeert te dringen en ze in feite hun keuzemogelijkheden wilt ontnemen.

Wat dat betreft zouden die linkse partijen eerst eens moeten leren om fatsoenlijk samen te werken in de huidige situatie, want dat lukt ze al nauwelijks. Tot die tijd is het vooral lachen geblazen om het falen van GroenLinks, en GroenLinksers die de partij dan maar willen opheffen. Genieten!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Max Aue

  “Niet alleen is partijleider Jesse Klaver de stem van Femke Halsema kwijt”

  Hij is de stem van Femke helemaal niet kwijt, domoor, Femke stemt op een vrouw op dezelfde lijst.

  1. palko

   Zielepoot Max Aue heeft blijkbaar geen flauw benul wat de term ‘Begrijpend lezen’ betekent. Tsja, dat krijg je als je op de basisschool niet goed hebt opgelet……

  2. Loelap

   D66 zal op den duur fuseren met Nida en Denk en dan is Ernst heel erg blij. Eindelijk kan de sharia dan ingevoerd worden, Ernst nog blijer.

 2. JoopvdJoop

  Terecht!
  Die Jesse is één grote kletsmajoor.
  Het rammelt ervan in die partij btw.

 3. halo1

  Niet alleen de linkse.. ook de rechtse partijen zouden tot 1 grote partij moeten komen. liefst de NVP.. de Nederlandse Volkspartij… het goede van zowel links als rechts gecombineerd. Hier ligt een grote uitdaging voor de verbrede (naar beneden) en geintellectualiseerde ( naar boven) PVV…met op den duur de absolute 75 zetels +-meerderheid. Voorbeeld: Amerika.

 4. Meriadoc Brandebok

  Wat mij betreft zou een fusie van linkse partijen handig zijn, net als een fusie van rechtse partijen. Het zou goed zijn om het systeem opnieuw terug te brengen naar de huidige vier hoofdstromingen: socialisme, liberalisme, conservatisme en nationalisme. Je komt dan op een politiek landschap als in de jaren ’70, ’80 en ongeveer zoals ze nu in Duitsland hebben.

  – VVD/Conservatieven (VVD, CDA, SGP)
  – Arbeiderspartij (PvdA, SP, GL, D66, DENK, CU, VOLT)
  – De Nationalisten (PVV, FVD)

  En dan nog wat onafhankelijke parlementariërs om de boel af te maken.

  1. halo1

   Zo kan links dus nooit een meerderheid behalen..en dat kan toch intereessant zijn.. alleeen al.. om het af te leren!

  2. usb3.0

   volt is GEEN arbeiderspartij leugenaar, deze partij is er enkel om meer eurofiele achterlijkheid te implanteren in onze maatschappij, net als denk en d666

 5. Niet L niet R

  De partij van ” kom maar binnen wij zorgen voor jullie ”
  Geen verlies als deze partij verdwijnt!

  1. Max Aue

   Wel R.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.