Meedogenloos kabinet jaagt ondernemers over de kling: hele corona-loonsteun terugbetalen na idiote regel

Het stuntelende coronakabinet heeft het weer voor elkaar gekregen! In interne stukken van ambtenaren werd er al voor gevreesd, en het gebeurt nu ook in de praktijk: ondernemers worden gesommeerd ineens loonsteun terug te betalen. Ondanks dat velen van hen zich keurig aan de regels hebben gehouden, moeten ze soms de gehele overheidsgelden terugbetalen. Wat natuurlijk opnieuw een klap in het gezicht is van ondernemend Nederland. 

Intern bij de overheid werd er al voor gewaarschuwd en de klachten stromen nu binnen. Gefrustreerde ondernemers, die zich keurig aan alle regels hielden, krijgen ineens te horen dat ze de loonsteun moeten terugbetalen die de overheid uitkeerde in verband met het uitbreken van Covid-19. Het gaat zelfs zo ver dat sommige ondernemers, die niemand hebben ontslagen, alles moeten terugbetalen, zo meldt de NOS.

De overheid heeft januari 2020 gekozen als ‘gemiddelde maand’ om zo de gecompenseerde maanden hiermee te vergelijken. Maar voor sommige sectoren en bedrijven is nu juist die maand totaal niet representatief, waardoor zij onverwacht hard worden getroffen door de terugvorderingen. Ondernemer Angela Hamer kreeg van het UWV te horen dat ze het gehele bedrag van de eerste lockdown moet terugbetalen:

“Wij betalen in januari de extra uren van december. We verkopen dan heel veel kerstpakketten en cadeautjes en hebben daar extra mensen voor nodig. Daardoor hebben we in januari extra veel betaald. Dat hoge bedrag wordt nu vergeleken met het loon van maart, april, mei, wat voor ons normale maanden waren. Het voelt alsof je gestraft wordt. We hebben ons best gedaan om iedereen aan het werk te houden en onze winkel te redden. Terwijl ik me aan alle regels heb gehouden. Er is niemand ontslagen bij ons.”

Gedurende de hele coronacrisis laat de overheid zien niet in staat te zijn om maatwerk te leveren. Dit gaat keer op keer ten koste van Nederlanders ondernemers, die vanuit het niets ineens te horen krijgen dat ze duizenden euro’s moeten terugbetalen of, zoals we eerder zagen, langer dan afgesproken op uitbetalingen van een steunpakket moeten wachten.

Minister Koolmees liet gisteren in een Kamerbrief weten dat januari inderdaad niet altijd een representatieve maand is voor veel bedrijven. Maar niet alle uitzonderingen kunnen worden onderkend. Oftewel ondernemers kunnen dus weer eens niks verwachten van het kabinet. Ze betalen wel de rekening van de lockdown, maar bij overduidelijke blunders van het kabinet mogen zij ook deze kosten dragen. De menselijke maat is op deze manier ver te zoeken bij de Haagse bestuurders, die eerder de burgers van het land al teisterden met de toeslagenaffaire. Nu komt daar bovenop dus ook nog de loonsteunramp.

Lekker bezig dus, Rutte en Kaag! Weer vijf zetels erbij!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Max Aue

  Ik vraag me af of Bart beseft dat al die steun voor bedrijven door de belastingbetaler moet worden opgehoest.

  1. gggg

   ik vraag me af of de huistról beseft wat dit betekent voor de ondernemer en de toezeggingen van pinokkio rutte voor de verkiezingen

   weer gelogen dus ! Iedereen die partijkartel gestemd heeft is hier mede schuldig aan

  2. Egbert van Zutphen

   Ik vraag me af of Max Aue beseft dat iedereen inmiddels weet dat hij niet over normale verstandelijke vermogens beschikt.

  3. RvdBe

   Ik vraag me af of Max Aue beseft dat al die uitkeringen voor de werkelozen van die bedrijven moeten worden opgehoest door de belastingbetaler.

   1. Max Aue

    Dat klopt, beste RvdBe.

    Verheugend.

 2. HD

  Gekozen, gestemd en gekregen.
  Allemaal niet meer zeuren, het gaat allemaal veel erger worden.

  1. STOP FVD

   Vertel eens, hoe had Baudet dat gedaan, oh nee laat maar dan hadden we natuurlijk geen gesloten winkels gehad, en hadden we er nu veel beroerder voor gestaan. Maar dat zullen we nooit weten, dus lekker blijven zeiken.

   Het gaat om 140.000 bedrijven, iets te kort door de bocht om de regeling af te branden, het gaat om enkele (ja schrijnende) gevallen. In 99,9% van de gevallen loopt de regeling gewoon lekker. Die 0,1% (als ze te goeder trouw zijn geweest) maatwerk geven en lost het zichzelf op.

   1. gggg

    als je vragen over baudet hebt even bellen , als je vragen hebt omtrent het partijprogramma van fvd het programma even lezen miesgasser

    rutte is een pathologische leugenaar , met de belofte van 100% compensatie heeft het varken wel de verkiezingen gewonnen waarschijnlijk

 3. struisvogelpolitiek

  Men had schijnbaar niet het lef om dit voor de verkiezingen te melden. Dan hadden wij waarschijnlijk andere uitslagen gehad.

 4. liefdevol rechts

  Ik hoop van harte dat er vele links stemmers tussen zitten die terug moeten betalen en dat ze failliet gaan.
  Benieuwd of ze deze keer dan ook op straat gaan komen om te demonstreren voor de vrijheid.

 5. EU_K0K

  Het is een grof schandaal dat teveel ontvangen subsidie terugvloeit naar de belastingplichtigen..
  In de horeca zijn de misstanden nog erger.
  Fooienpot en buiten de administratie gehouden inkomsten worden ook al niet gecompenseerd.
  De belastingbetaler heeft hier alleen maar baat bij, verder echt niemand.

  1. gggg

   fooienpot micro zwetscockje ? die is al een tijdeje leeg dom adept

   1. EU_K0K

    fooienpot is al een tijdje leeg

    Wat ggggoed dat u mijn constatering bevestigt.

 6. Ploppert

  EIGEN SCHULD DIKKE BULT.
  Had je maar NIET op VVD, CDA en D666 moeten stemmen.

  1. Rechtsstaat

   Zo ist!!

 7. Rechtsstaat

  Ik zeg, niet zeuren of mekkeren. We wisten toch dat de verhalen van dit sprookjes kabinet niet altijd uitkomen, toch!?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.