Op verkiezingsdag geven mediakartel én peilers opeens toe: ‘Peilingen niet perfect, kleine partijen gaan verrassen’

Het is ongelooflijk. Maandenlang krijgen we te horen van het mediakartel dat we de peilingen behoorlijk serieus moeten nemen. Peilingen laten zien wat er leeft in de samenleving. Wat de ideeën zijn. Hoe het gevoel is. Welke partijen gesteund worden. Tot vandaag. Want op verkiezingsdag geven het mediakartel én de peilers zelf opeens toe dat we peilingen toch maar niet al te serieus moet nemen… en dat de zogenaamde ‘kleine partijen’ vandaag waarschijnlijk gaan verrassen. Joh.

Het Parool bericht vandaag dat de kans dat de VVD vandaag de grootste wordt “groot” is. Maar: “toch kan de verkiezingsuitslag vanavond voor verrassingen zorgen. Want peillingen zijn niet nauwkeurig zo waarschuwen peilers zelf.”

Wat?! Maar we moesten de peilingen toch juist ontzettend serieus nemen? Elke keer dat FVD zogenaamd een zetel “verloor” in een peiling werd dat breed uitgemeten door het mediakartel. Maar nu roepen ze opeens dat het eigenlijk wel meevalt, dat peilingen palingen zijn, en dat we ons niet moeten blindstaren op ze?

Ja. Echt.

“Peilingen zijn onnauwkeurig,” zegt Peter Kanne van peiler I&O Research daarover. “Het is geen exacte wetenschap. Als peilers proberen we de werkelijkheid zo veel mogelijk te benaderen. Maar er zijn altijd verschillen. Toch denken we dat wij de grote lijnen, de machtsverhoudingen, er netjes mee kunnen laten zien.”

Tom Louwerse van de Universiteit Leiden voegt daar aan toe dat er eigenlijk altijd minstens één partij is bij wie de peilers er een stuk of vijf zetels naast zaten. “Maar eigenlijk elk verkiezingsjaar is er wel een flinke verrassing: een partij die minimaal 5 zetels meer of minder haalt dan in de slotpeilingen,” aldus deze man.

De conclusie van Kanne is dan ook dat het heel waarschijnlijk is dat met name de “kleine partijen” beter gaan presteren dan gedacht. Dus dan heb je het over BIJ1, de BoerBurgerBeweging, Splinter, Nida, mogelijk zelfs dat Urgenda-clubje van Richard de Mos, maar ook een bewegingen als Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie.

Wat betreft die laatste: Peter, Parool, Tom, kijk eens naar de opkomst bij de verschillende FVD-events in het hele land de afgelopen paar weken. Er kwamen alleen maar méér mensen opdagen. De posts van FVD op sociale media gaan viraal als nooit tevoren. Als er één zogenaamd “kleine partij” is die gaat verrassen vandaag, dan is het FVD. Daarvan ben ik overtuigd.

Hoe dan ook, het is natuurlijk hilarisch om te zien hoe de media én peilers zelf zich op de dag van de verkiezingen snel met deze disclaimer komen. Hun cijfers zijn de hele tijd gepresenteerd als dé werkelijkheid, maar nu dat we daadwerkelijk naar de stembus gaan komen ze snel terug op hun woorden en blijkt de wedstrijd nog helemaal open te liggen. Zielig, eigenlijk.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en volg me op Parler!

Want vergis je niet, ze hebben net als alle weldenkende mensen door dat de peilingen geen nauwkeurige indicatie zijn van de populariteit van de verschillende partijen. En dus dekken ze zich op de laatste dag snel in… zodat ze straks kunnen roepen, ‘nou ja, we zeiden dat toch al?!’

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Max Aue

  Mijn voorspelling is dat VOLT en D66 de echte verassingen zullen zijn. D66 wordt de tweede partij met richting 25 zetels en VOLT zou wel eens op 3 à 4 kunnen komen. Veel van de kleine partijtjes zullen het niet redden. FvD op 3 à 4, JA21 op 2 en Code Oranje, 50-plus, Splinter, Krol en BIJ1 van het niet halen.
  CDA, PvdA en GL gaan het matig tot slecht doen. PVV zakt onder het huidige aantal Kamerzetels.

  Ik steek mijn nek uit. Wie durft ook?

  1. Appelstroop

   Eigenlijk helemaal mee eens, ben iets positiever over FvD, geef ze 4-5 zetels en Wilders mag inderdaad oppassen dat hij z’n 2e plek niet kwijt raakt. D66 zal gaan verassen, ze zaten al in de lift en mensen gaan voor een winnaar, dat miljoen heeft ook wel geholpen.

   Ik denk persoonlijk dat Partij van de Dieren nog wel eens vrij hoog kan gaan scoren dankzij GL/PvdA afvalligen en een dikke donatie, past ook beetje in de agenda van minder vlees eten die wordt gepromoot. En hoop stiekum dat Omzigt meer stemmen haalt dan Wopke.

   Maar we zullen het zien, verwacht iig geen politieke aardverschuiving.

   1. Cootje

    Appelstroop vind Rob Jetten lekker , het hoofddoekjes debat won Wilders glansrijk . Een diepe buiging voor de ayatollahs en een begroeting in het Arabisch hoe zakelijk kan je het maken ?

   2. Meriadoc Brandebok

    Ik ben het eens met je analyse, maar ik denk dat je D66 te hoog inschat. Kaag wist de partij in de peilingen slechts terug te brengen tot om en nabij het huidige zeteltal in de Kamer, terwijl Geert met ongeveer drie tot vijf virtuele zetels boven de 20 zetels van 2017 wist te stijgen. Hoezeer ik ook een tegenstander ben van de PVV, die partij staat onwrikbaar op nummero twee.

  2. Cootje

   Moet je wel een nek hebben , Wilders 23 zetels en D66 15/16 zetels van avond de hele kliek links bij de tolk shows aan het demoniseren en huilie huilie , gesteund door het mkb die van het jaar een hoop collega’s failliet zien gaan , maar met een stem op Rutte moeten ze maar op de blaren gaan zitten en Kaag haar achterban wensen we nog veel Corona plezier , uitstoot gaat vanzelf de goede kant op

  3. Beukman

   VVD 35
   PVV 20
   D66 19
   CDA 16
   PvdA 10
   SP 8
   GL 6
   FvD 8
   CU 6
   PVDD 8
   SGP 3
   JA21 3
   VOLT 3
   DENK 2
   BIJ1 1
   50PLUS 1
   BBB 1

  4. Beukman

   Jammer dat geen onze vrienden op rechts een gokje durft te wagen.

   1. Harry Haller

    Wat is de inzet?

    1. Beukman

     De verliezers moeten een liedje zingen voor de winnaar. Doe je mee?

     1. Harry Haller

      Daar doe ik het niet voor Beukman. Je zult met Bitcoins moeten komen.

     2. Beukman

      Vuile kapitalist!

     3. Harry Haller

      Alles beter dan een Groene Khmer.

     4. EvertB

      Bitcoins, Harry? Doe niet zo virtueel!

      De winnaar op rechts krijgt cadeau om zelf uit te pakken: een gesluierde vrouw.

      De winnaar op links gewoon een dak met zonnepanelen.

     5. Beukman

      Ook Harry durfde niet. Jammer, Harry.

  5. usb3.0

   Nederland dat vvd en d666 stemt is dom volk dus dat zou zomaar kunnen

  6. Neerlander

   Kaag dat is toch die verraadster, die in haar landsbelang op haar knietjes gaat voor de Ayatollah? Kaag dat is toch die verraadster, die terrorisme financiert onder de noemer ontwikkelingswerk waar de organisatie op de Europese lijst van terroristische organisaties staat? Kaag dat is toch de verraadster die is getrouwd met een Palestijnse ambassadeur die rechtstreeks gelinkt is aan Arafat en de PLO?

   Dat dus Ernst of was het nu Max, links poephoofd.

   1. Beukman

    Kaag is geen verraadster. Kaag staat met haar poten in de modder. Zij weet dat je je als diplomaat niet altijd achter je principes kan verstoppen..

    Geert, die Kaag een “verraadster” durfde te noemen, is in wezen een elitair ventje. Hij kan het zich vanaf de oppositiebankjes permitteren om zijn handen schoon te houden en kritiek uit te oefenen die het vuile werk opknappen.

    1. usb3.0

     kaag is wél een verraadster en nee hoor zij heeft nog nooit met haar poten in de modder gestaan, Geert daarin tegen is precies het tegenovergestelde, die staat voor de Nederlanders en word al 2 decennia beveiligd dat is pas in de modder staan…

     1. Beukman

      Geert heeft makkelijk lսllen. Hij draagt geen verantwoordelijkheid, heeft dat ook nooit gedragen. Het is schandalig en criminaliserend om iemand die wél vuile handen durft te maken een “verrader” te noemen.

     2. usb3.0

      “Hij draagt geen verantwoordelijkheid”

      Komt om dat Wilders stelselmatig ondemocratisch wordt buitengesloten.

      Daarnaast heeft elitaire kaag nog nooit vuile handen gehad, echt niet die smijt met mijn belastinggeld, kaag is een wezenlijk gevaar voor NEDERLAND maar dan zien jullie linkse simpelen niet..

 2. zeester

  Deze strategie was over duidelijk Gelukkig is er ook nog Maurice de Hond

 3. Meriadoc Brandebok

  Mijn voorspelling voor vanavond (met een foutmarge van 3):

  VVD 32
  PVV 23
  D66 19
  CDA 17
  PvdA 10
  SP 7
  GL 9
  FvD 7
  CU 6
  PVDD 6
  SGP 3
  JA21 3
  DENK 3
  VOLT 2
  BIJ1 1
  50PLUS 1
  BBB 1

 4. EvertB

  Komt ie:

  1. VVD 33
  2. D66 23
  3. PVV 18
  4. CDA 18
  5. SP 11
  6. PvdA 10
  7. GroenLinks 9
  8. FvD 6
  9. PvdD 6
  10. CU 6
  11. Volt 3
  12. SGP 3
  13. JA21 2
  14. DENK 2

  1. Max Aue

   Mooie voorspelling, Evert, sluit goed aan op mijn inzet.

   Ik schat het FvD iets lager in, GL en D66 iets hoger en vergat inderdaad de Partij voor de Dieren te noemen: Ouwehand voerde een puike campagne met een zeer overtuigende boodschap, die gaan het goed doen.

   Het wordt spannend vanavond.

 5. liefdevol rechts

  Wie op de dag van vandaag nog de media gelooft moet wel een debiel zijn.
  De grootste framers, leugenaars werken bij de media tv’s en linkse dagbladen.

  1. Max Aue

   Welke media geloof je wel, Liefdevol?

 6. Max Aue

  Nou, dat ziet er goed uit. Een nog grotere winst voor D66 dan ik voorspelde, de PVV een ferme tik over de neus, Volt op 4 zetels. Dar wordt een fatsoenlijk mens blij van.

  De uitslag voor het FvD is beter dan ik voorspelde maar gelukkig zit populistisch rechts straks prettig versnipperd in de Kamer. Daar hoeven we niet zoveel aandacht an te besteden.

  Zoals het er nu uitziet kunnen VVD, D66 en CDA samen een Kabinet vormen. Ik hoop en verwacht dat Kaag daar niet in trapt: samen met PvdA en GL of niet.

  1. usb3.0

   Jij eurofiele anti Nederlandse graftak, kan jij niet beter gewoon opflikkeren uit Nederland als je dit een goeie uitslag vindt.

  2. EvertB

   Mijn complimenten, Max, dat je D66 nog hoger inschatte dan ik.

   Het wordt interessant welke partijen het nieuwe Kabinet zullen vormen nu het CDA toch behoorlijk heeft verloren. Jouw variant (met PvdA en GL) of over rechts met Volt en JA21, die al acht zetels in de Eerste Kamer heeft. Ik denk dat D66 een sleutelpositie heeft en Rutte onder druk kan zetten.

   Het psychologische spel kan beginnen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.