Peilingen! VVD blijft maar zetels verliezen – FVD opnieuw in de lift

In alle peilingen die deze week verschijnen verliest de VVD enkele zetels, en zo ook in de nieuwste enquete van I&O Research. Afgelopen zondag zagen we een Rutte die de volle laag kreeg van een van de gedupeerde van de toeslagenaffaire. We kunnen wel stellen: de tijd van mooie verhaaltjes lijkt over, en dat kost de VVD een flinke hoeveelheid zetels. Forum voor Democratie groeit juist opnieuw een beetje in de peilingen. 

Het is natuurlijk een raar verkiezingsjaar, fysiek gezien zijn vrijwel alle partijen niet aanwezig op de Nederlandse straten. Behalve dan de partij van Thierry Baudet. Met de zogeheten vrijheidskaravaan trekken zij het gehele land door met de boodschap dat Nederland weer open moet. Deze boodschap lijkt aan te slaan; er komen veel mensen op hun bijeenkomsten af én ze stijgen weer in de peilingen.

De boodschap van Forum lijkt steeds meer in trek te komen bij een deel van het electoraat; in een maand tijd is Forum gestegen van 3 virtuele zetels naar 5. De VVD is echter vijf zetels verloren in een maand tijd, maar ondanks het continue verlies weten CDA en de PVV hier nog niet van te profiteren. Vooralsnog blijft de VVD met afstand de grootste partij van Nederland.

De partij die men kan zien als D66 in het kwadraat, Volt, groeit opnieuw en wordt op 2 zetels gepeild. De beweging weet veel aanhang te verkrijgen onder jongeren en zijn ook online enorm aanwezig waardoor ze zich steeds beter kunnen profileren. Ze weten zich goed neer te zetten als een alternatief voor D66. Aan idealen geen gebrek.

De grote vraag is natuurlijk of de partijen het de laatste weken de VVD nog zwaar kunnen maken. De verkiezingen zullen ze wel winnen, maar een monsterzege kan men altijd nog voorkomen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Franz Biberkopf

  Het FvD staat een zeteltje hoger in de peilingen en Bart gaat helemaal door het dak.

  Bart, ook al haalt de wappie-partij 8 zetels dan is dat politiek zonder enige betekenis. Het betekent slechts dat we een narcistische clown in de Kamer houden die de Kamerleden en de Regering irriteert met leeg en lachwekkend gezwets.

  1. halo1

   Onzin hoor.. je kan met 8 zetels de regering zonder in het kabinet te zitten best lekker verder naar rechts drukken.. en in de Twede Kamer blijven geselen…

  2. Linksbuster

   Beter een narcistische clown dan een leugenaar annex landverrader met een selectief slecht geheugen..rattekopf!

  3. Loelap

   Je bent zelf een narcistische deug clown.

  4. usb3.0

   franzje beffenkopf plaatst even een misplaatste reactie en gaat vervolgens met de staart tussen de benen er rap vandoor

  5. usb3.0

   wappie franzje doet ook even een nat scheetje, franzje is natuurlijk de loser van de dag..

 2. StemPzeweg

  FvD van 4 naar 5 zetels (+1). Gaan ze in deze tempo door zullen ze tegen de tijd dat er verkiezingen zijn 7 hele zetels kunnen krijgen. Baudet volksheld des vaderlands gaat de nieuwe minister-president worden

  1. Linksbuster

   Aldus een linkse rat met een nieuwe nick.

  2. usb3.0

   stempzeweg, in het vervolg genaamd szw ziet liever leugenclown en eurofielen aan de macht in Nederland, zou szw soms een nedermoslimistische met niet westerse achtergrond zijn..

  3. Logica

   Ja, maar als die zetels bij JA21 vandaan komen dan verandert er nog niets.

   Hoeveel moeten de vaste lasten van de burger nog stijgen voordat linkse kiezers ook eens gaan inzien dat ze bij partijen als PVV, FVD, JA21, Code Oranje en Trots op Nederland veel beter af zijn?

   Dat zeg ik, iemand die op de PvdA zou stemmen als ze zouden handelen zoals hun collega’s in Denemarken. Maar die partij heeft heel veel kapot gemaakt en met een Frans Timmermans in de partij is men voor nog vele miljarden richting de EU, oh ja, ook onze pensioenen zullen op termijn verdeeld worden onder de andere EU landen. Dat hoort bij volledige integratie van alle landen naar 1 federale staat.

 3. Lugar

  De VVD zal, net als in 2017, zeer veel zetels verliezen. FvD zal, net als bij de PS verkiezingen van 2019, als grootste uit de verkiezingsbus komen. D66 zal decimeren en stranden op hooguit vijf zetels.

  1. Franz Biberkopf

   Dát is pas een krasse voorspelling!

   Mogen we je er na de verkiezing ook aan herinneren, Lugar, of kon je dan zelf hier even melden dat je er gruwelijk naast zat?

   1. Cootje

    Als Lugar geen gelijk heeft , dan laten we Corona onder ons . gezellig nog zo jaartje van pieken en dalen 4de golf 5de golf en onze Rutte zorgt voor ons / behalve voor fraudeurs / het bedrijfsleven mogen hun belastingen later betalen , en bij geen inkomen altijd recht op bijstand , met stage plek doenbaar voor de mede mens .

   2. pasco

    Frans:
    Je ‘verbaal meerdere’, Lugar is weer komen opdagen!
    Maak je borst dus maar nat, haha!
    Ik herinner me nog goed hoe je wegkwijnde van machteloosheid!

    1. Franz Biberkopf

     “Ik herinner me nog goed hoe je wegkwijnde van machteloosheid!”

     🙂

  2. right

   Lugar@
   Een dubbele nickname account lukt niet!
   Dus de vroegere reaguurder rechtse “lugar”, is terug van weggeweest?
   Oke?!

 4. Billyslurf

  Net zo geloofwaardig als die Peiling Trump vs H.Clinton. Laatstgenoemde zou met 95% meer kans gewonnen hebben. Manipuleringen kun je het beter noemen.

 5. liefdevol rechts

  Leve FVD, we gaan het gewoon maken met de verkiezingen tenminste als links het niet gaat spelen zoals in Amerika.
  Tijd om kenbaar te maken wat de meerderheid echt wilt, alle horeca en winkels open en de volgende stap de mondkapjes afschaffen.
  Komop jongens, onze tijd is aangebroken 👍

 6. Cootje

  Nu ik de peilingen ziet is de achterban van de vvd de horeca en het mkb nog steeds uitermate tevreden , als dat zo blijft en de VVD blijft de grootste mag er in Europa nog wel een jaartje Corona wezen de achterban is zo tevreden dat het virus van hun mag blijven , als ze failliet gaan dan maar tot op het bot en gaat Rutte ze persoonlijk redden , mensen die tevreden zijn en dat duidelijk in de peilingen laten blijken moet je niet teleurstellen. Rutte voor sommige tevreden MKBers de enige Messias

 7. Yoyo

  Hoopgevend!
  Alleen jammer van Dedain66.
  Peilingen blijven peilingen, en deze gekke tijden kunnen best zorgen voor grote verrassingen.

  Zou Bij1 dan toch 10 zetels halen?
  Beleeft Rutte zijn Waterloo met een historisch verlies?
  Wordt de PVV de grootste partij?
  We gaan het beleven.

 8. Nostradamus

  Ach, peilingen. Volgens GS kunnen PVV en FVD een regering vormen 🙂

  Maar goed, als de peilingen er net zoveel naast zitten als in de VS dan kunnen we nog wat leuks verwachten. En hopelijk het einde van Pinokkio, het houten marionetje van Angela “wir schaffen uns ab” Merkel!

 9. Meriadoc Brandebok

  Bij peilingen moet je een foutmarge van drie zetels rekenen. Eén zetel verschuiving valt binnen de marge en maakt geen enkel verschil. De fascisten schommelen tussen de 4 en 6 zetels. De VVD rond 37 tot 40 zetels. Maar Bart heeft van zijn chef de taak meegekregen om verder te trekken aan het dode paard van FvD, dus schrijft hij weer eens een hilarisch artikel.

  1. ManX

   Als je anderen als fascisten wegzet, kun je zelf onmogelijk veel beter zijn.

   1. Meriadoc Brandebok

    Laat je je zus thuiskomen met een neger, heb je je civiele leger gevormd of is Freek Jansen je beste vriend?

    1. Franz Biberkopf

     😊

    2. Neerlander

     Mijn zus wil wel met een neger thuiskomen. Maar zij heeft gehoord dat slavernij verboden is, daarom huurt ze nu een Poolse werkster in.

 10. Emma Louise

  Deze peilingen zien er gunstig uit. Het verlies van mijn partij, de VVD, is wat afgeremd. Alle aanvallen van links en rechts heeft Mark kunnen pareren. Als wij eindigen met 34 zetels hebben we het zeer goed gedaan.
  De kloof met de PVV vind ik zeer groot en tot een tweestrijd met Wilders komt het maar niet. Dat wordt na 17 maart weer een coalitie met dezelfde partijen als nu (behalve CU wellicht) aangevuld met de slimmeriken van GroenLinks en PvdA.

  1. Cootje

   Als dat zo is gun ik jou coalitie veel Corona plezier , de jou geliefde uitslag geeft daar aanleiding toe

 11. Michael M

  De VVD is een concervatief liberale partij rechts op het midden maar heeft de afgelopen 10 jaar teveel op links oftewel ultralinks gezeten. Wat slecht is voor het land. De FVD is daarom de vervangende partij voor de VVD omdat die partij wel hetgeen zal uitvoeren dat de VVD de afgelopen jaren niet heeft gedaan ondanks haar beloftes tijdens de verkiezingen toen ze in het verleden de verkiezingscampagne hadden gewonnen. Als links en rechts oneerlijk verdeeld is krijg je scheefgroei. Dat is slecht voor het land. Voor elk land. Zoals de partij Volt de vervangende partij zou kunnen worden voor D66, is de FVD voor de VVD. Daarnaast heeft de PVV ook duidelijke vergelijkingen van de VVD. Wil je een democratisch land dan moet je weten wat dat betekent. Dat je niet kunt zeggen om niet met andere partijen samen te werken. Dat valt onder schijndemocratie.

  1. Piet151

   @Michael M
   “Als links en rechts oneerlijk verdeeld is krijg je scheefgroei. Dat is slecht voor het land.”

   Wat is dat nu voor merkwaardige visie? Bedoel je te zeggen, dat in een democratie links en rechts verdeeld moeten zijn conform de stemuitslagen, dus conform de wensen van de kiezers? En ik maar denken, dat in een democratie als Nederland dat ook zo geregeld wordt met elke vier jaar verkiezingen. Dan regeert de meerderheid, altijd rekening houdend met de wensen en behoeftes van de minderheid. Zoals dat in Nederland gebeurt dus eigenlijk. De meerderheid is hier wat meer links en dus wordt er in Nederland een wat meer links beleid gevoerd. Maar met andere partijen wordt wel degelijk rekening gehouden, met de één wat meer dan met de ander. Die linkse oriëntatie zal m.i. na de verkiezingen wel blijven, maar daarmee wordt Nederland geen dictatoriaal bestuurd land, integendeel.

   Je vindt Nederland politiek oneerlijk verdeeld? Maar de praktijk laat wat anders zien. PVV en FvD doen niet mee. Dat komt niet, omdat anderen per se niet willen, dat komt primair door de gepresenteerde visies van die beide partijen, waarin de anderen geen trek hebben en dat bepalen hun kiezers. Het politieke lot van PVV en FvD ligt volledig in hun eigen handen.

 12. gustav

  Merkel, Rutte en gelijksoortigen moeten dringend verdwijnen van van het politieke podium!
  Het zijn aanhangers van de ” de federale staten Europa” ze spelen een achterbaks politiek spel, beetje bij beetje wordt de burgerij losgeweekt van de souvereiniteit!
  Het Marrakesh pact, en de Greendeal zijn de meest in het oog springende voorbeelden van de ondemocratisch doorgedrukte beluitvorming van de dictatoriale EU!
  Maar het electoraat wordt sluw afgeleid dmv Covid19, milieudrammerij en transitie geleuter!
  Slaap verder!

  1. right

   Gustav@
   Right, helemaal mee eens!

 13. gustav

  Indien iemand serieus, zonder verbale agressie zijn ontevredenheid en mening ventileert over “linkse volksverlakkerij”, bijvoorbeeld de ondemocratisch genomen besluiten “Marrakesh pact/Greendeal” schijnt dat door quasi rechtse redactie van DDS, niet door de beugel te kunnen!
  Naar mijn mening heeft DDS een dubbele agenda, met duidelijk een ‘ linkse ‘aansturing!
  Het idee van een federaal Europa, en het elimineren van souvereiniteit, is het belangrijkste doel van veel politici, schijnt velen aan te spreken!

  1. Franz Biberkopf

   “Het idee van een federaal Europa, en het elimineren van souvereiniteit, is het belangrijkste doel van veel politici, schijnt velen aan te spreken!”

   Ja, in Nederland is er een zeer breed draagvlak voor een versterking van de EU.

   Persoonlijk vind ik dat een goede zaak.

   1. pasco

    Frans:
    Juist, je bent voorstander van volksvermenging en omvolking!
    Een federatie die dictatoriaal wordt geleid, met machteloze burgers zonder welke inspraak dan ook!
    Gelijkheid voor iedereen, dus iedereen heeft niets, kan niets!
    Dommert.

 14. sakerhets

  Hoe kan de NSB VVD 37 zetels scoren??
  Zal.een een ” rigged election” worden!!

  1. usb3.0

   Twijfel jij hier nog over?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.