Thierry Baudet heeft gestemd! En niet op zichzelf maar op de nummer 7 van FVD: Freek Jansen

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet laat weten op Twitter dat hij al gestemd heeft. Nee, niet op zichzelf, en ook niet op de nummer twee. Op wie dan wel? Frederik (Freek) Jansen, de nummer zeven op de lijst van FVD.

Vorig jaar kwam Freek Jansen onder vuur te liggen omdat hij voorzitter was (en is) van JFVD, de jongerenorganisatie van FVD. Dat verhaal over appjes en zo is onderhand zo ontzettend uitgemolken, dus dat gaan we niet nog een keer herhalen. Wat ik daar wél over kwijt wil is dat het mij de afgelopen maanden duidelijk is geworden dat de anti-Baudetvleugel bij FVD ‒ die later opstapten en JA21 vormden ‒ van Jansen de kop van Jut probeerden te maken omdat ze wisten dat Jansen intern heel belangrijk is, én dat hij Baudet ook nog eens heel goede vrienden zijn.

Hoe dan ook, omdat Jansen zo behandeld is door de media én voormalige partijgenoten wilde Baudet hem vandaag, op verkiezingsdag, een hart onder de riem steken door op hém te stemmen. Normaal zie je lijsttrekkers vaak op de nummer twee stemmen of de eerste vrouw (vaak maar niet altijd hetzelfde, trouwens). Maar Baudet doet terecht niet mee aan de politieke correctheid. Hij steunt zijn vriend ‒ en wil dat iedereen dat weet:

“Ik heb gestemd! Op de nummer 7 van onze lijst, Frederik Jansen,” aldus Baudet op Twitter. “Sinds het allereerste begin van Forum (en zelfs al ruim voordat we een ‘partij’ werden) mijn rechterhand en trouwe vriend. Na alle onterechte beschuldigingen en alle laster verdient hij het om te worden gekozen!”

Jansen kan op twee manieren de Tweede Kamer in. De eerste optie: FVD krijgt zeven zetels of meer. Optie twee: genoeg voorkeursstemmen als FVD minder dan zeven zetels krijgt. Dus als FVD zes zetels haalt, zoals Maurice de Hond denkt, kan hij op die manier toch nog plaatsnemen als Kamerlid.

Als je ziet hoe ontzettend goed bezocht FVD-evenementen zijn de afgelopen dagen heb ik heel veel moeite te geloven dat de partij vandaag onder de zeven zetels blijft. Ik zie geen enkele andere partij die zo snel zoveel gepassioneerde bezoekers van evenementen kan regelen. Ja, in principe kan het zo zijn dat de achterban van FVD gewoon razend, enorm en ongekend fanatiek is, zeker in vergelijking met de andere partijen. Maar ik denk dat er meer aan de hand is.

Dus ik heb er alle vertrouwen in dat Jansen inderdaad de Kamer in komt. En de rest van de top 10 ook.

Onlangs sprak onze eigen Kenneth Steffers even met Freek Jansen. In dat korte gesprek gaf Jansen aan te geloven dat FVD vandaag meer zetels haalt dan de peilers geloven. Net als Jansen én Kenneth ben ik daar ook van overtuigd. Als je ziet hoeveel mensen er op de FVD-evenementen afkomen en hoe populair een posts op sociale media zijn kún je eigenlijk niet anders concluderen dan dat FVD groter is dan het kartel bereid is toe te geven.

Hoe dan ook, ging Jansen verder, wat er afgelopen zondag op het Malieveld in Den Haag gebeurde was “schandalig. Beelden van grof geweld… Ik snap niet hoe je dat kan doen bij je eigen bevolking. Ik denk dat voor heel veel mensen dit de druppel is.” Dus ja, FVD gaat vandaag knállen, zei de nummer zeven op de lijst:

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en volg me op Parler!

Dat vermoeden kon vanavond weleens bewaarheid worden! Nog een paar uur geduld, en we weten het antwoord.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Chee

  Ook ik en vrouw chee allebei Freek Jansen..
  Intelligente man en heeft een hart onder de riem nodig na die app ophef om niks.

 2. trutje

  Ik ken studenten in Leiden die stemmen ook Freek.

 3. Wally

  Dat mag toch? Wat is dan de nieuwswaarde?

 4. Beukman

  Hmmm…
  Eens raden wat Jansen heeft gestemd.

 5. EvertB

  Sympathieke en begrijpelijke actie van de voorman van FvD.

  Ik zou alle PVV-stemmers willen oproepen ook hun sympathie te betuigen en massaal Freek Jansen te kiezen.

  1. Beukman

   Eens. Bij Forum gebeurt er tenminste nog wat; daar zit élan, daar zit jeugd, daar stromen de ideeën – ook al zijn het niet de mijne.
   PVV daarentegen is een ingesukkelde partij met een niet-communicatieve, versleten en uitgebluste papegaai aan het roer.

   Dus mochten PVV-stemmers dit lezen die nog niet “geweest” zijn: denk nog eens goed na voor je je stem uitbrengt. Wil je alleen je middelvinger uitsteken? Stem dan op Geert. Óf wil je echt een positieve stem uitbrengen, een bijdrage aan de toekomst leveren, hoe gering ook? Maak dan een vakje van lijst 13 rood, bijv. de nr 7 op die lijst.

   1. Yoyo

    Thierry Beukman,
    Sportieve reactie, dat mag ook wel eens gezegd worden.

    1. Beukman

     Dank je, Yoyo. Ik heb in ieder geval mijn steentje bijgedragen aan het succes van Forum.

   2. Max Aue

    De ideeën stromen inderdaad bij Forum.

    Alle kanten op.

 6. Branzino

  Een vreemde en ondoordachte actie van Baudet. Die nummer zeven staat op de lijst zo ongeveer als grensgeval in de peilingen. Baudet haalt tot nu maximaal 6 zetels. Dat kunnen er natuurlijk altijd meer worden, maar de peilingen geven dat nog niet aan. Als Jansen een voorkeursstem krijgt van Baudet klinkt dat heel positief. Maar het betekent waarschijnlijk, dat bij succes één van de hoger geplaatste kandidaten niet verkozen zal worden. Die zullen daar blij mee zijn? Ik dacht het niet. Als Baudet Freek Jansen hoger op de lijst wil, had hij hem hoger moeten plaatsen. En als Baudet meer dan 7 zetels verwacht, was deze verwarring zaaiende actie niet nodig geweest. Eigenlijk zegt Baudet hiermee, dat hij iemand in de fractie minder ziet zitten, omdat hij liever Jansen had gehad.

  Een lijsttrekker doet er niet verstandig om zo’n grenskandidaat, nr 7 bij het FvD, de voorkeur te geven boven de nummers 1 t/m 6. Hoekstra stemt inderdaad op Omtzigt. Dat is nr. 2 en dat kan daarom geen kwaad, omdat alleen Hoekstra zelf hoger staat en Omtzigt so wie so gekozen wordt. Marijnissen stemt op Leijten, idem. Beide zijn gewoon een fraai gebaar. Maar Baudet spreekt een voorkeur uit voor Jansen boven alle hoger geplaatste anderen en dan is het een signaal, aan die anderen.

  1. Beukman

   Als ik me goed herinner, had Baudet een beetje mot met Freek op het moment dat de lijst moest worden ingeleverd. Thierry heeft Jansen dus laten bungelen. De laatste heeft zich de laatste tijd loyaal betoond, en daar wordt ie nu voor beloond.
   Maar anders had hij het waarschijnlijk ook wel gered hoor. Jansen heeft zo zijn eigen aanhang.

   1. Branzino

    Maar Baudet zegt hiermee dus eigenlijk, dat hij Freek Jansen liever in de fractie heeft dan tenminste één van de nummers 2 t/m 6. Het is voor een lijsttrekker altijd het veiligst om op zichzelf of op de nr 2, de beste na de lijsttrekker zelf, te stemmen. Rutte stemt op een vrouw. Dat kan ook zonder veel risico’s, omdat je nu eenmaal niemand kunt verwijten man te zijn. Die keuze is geen diskwalificatie. Als je dan ook nog eens voor een vrouw op een verkiesbare plaats kiest, kan het zonder enig risico op discussies achteraf. Maar als FvD minder dan 7 zetels krijgt, die kans is heel reëel, heeft Baudet wat uit te leggen als Jansen zelf mag meedoen met voorkeurstemmen, o.m. van Baudet dus.

    1. Beukman

     Baudet is natuurlijk wel een alfamannetje. Alfamannetjes leggen niks uit, maar eisen onvoorwaardelijke loyaliteit, zelfs van hun boezemvrienden.
     Thierry heeft Freek even (letterlijk) op zijn plaats gezet om te laten zien wie er de baas is.

     1. Branzino

      @Beukman
      Op mij komt Baudet helemaal niet over als een alfamannetje. Hij schreeuwt, blaast, bijt, maar toch is hij de afgelopen maanden het grootste deel van zijn kudde verloren aan andere leiders of ze zijn voor zichzelf begonnen.
      Er is maar één super-alfamannetje in de Kamer en dat is Geert Wilders. Dat is hij alleen onder zijn eigen aanhang, maar toch.

  2. Harry Haller

   Wat een gezever om niks.

  3. EvertB

   Ik durf er wel een hele oude Volkswagen Kever om te verwedden dat Freek Jansen in de Tweede Kamer wordt gekozen.

   1. Max Aue

    Er zijn helaas nogal wat Nederlanders die blij worden van zijn gedachtegoed.

   2. Vegetarische Leverworst

    Valt te betwijfelen. Baudet heeft zich verzekerd door op 3 de rechtschapen door en door betrouwbare ex bankier Olaf Ephraim te plaatsen.

  4. Max Aue

   Het is natuurlijk ook een inhoudelijk signaal. Jansen is omstreden vanwege antisemitische en racistische uitspraken. Als de partijleider daar met tromgeroffel op gaat stemmen geeft hij expliciet aan het gedachtegoed van Jansen te ondersteunen. Dat is verontrustend.

 7. Lefty

  Een virtuele stem dus. Als viruswappie Baudet en zijn aanhang meer dan 3 zetels haalt vreet ik een bezem.

  1. Borreby Duytsch

   Dad doen ‘Lefties’ toch wel vaker? Soja-brokken, vegaballen en bezem?

   1. Lefty

    I schat Baudet in als een zeer intelligent mens.Maar voor de politiek is hij volkomen ongeschikt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.