BBB-leider Van der Plas hekelt kabinet: ‘Ze wanen zich onaantastbaar, lekken structureel en spreken met dedain!’

Vanochtend was BBB-leider Caroline van der Plas weer op bezoek bij formateur Herman Tjeenk Willink. In het gesprek met de formateur heeft ze haar ongenoegen geuit over het “dedain” van het kabinet en de formatiegesprekken zelf. Ze merkt weinig van de pogingen om het vertrouwen in de politiek te herstellen. 

Caroline van der Plas, de frontvrouw van de BoerBurgerBeweging, hekelt na haar bezoek aan informateur Herman Tjeenk Willink het feit dat zij, en een groot deel van het parlement, niet serieus worden genomen door het kabinet. Als voorbeeld noemt ze haar plan voor een gezamenlijke appgroep. Het plan is voornamelijk bedoeld om het lekken vanuit het kabinet tegen te gaan, maar nu wordt haar voorstel keer op keer belachelijk gemaakt. Het kabinet spreekt met “dedain” en lekt er op los, meent Van der Plas.

Het is terecht dat Van der Plas de arrogante houding van het kabinet aankaart bij het gesprek met Tjeenk Willink. Het kabinet waant zich de baas in het parlement, maar in feite is de de Kamer dat nog steeds zélf. We hebben in het recente verleden nog gezien hoe De Jonge kritische geluiden uit de Tweede Kamer in een verdomhoekje probeerde te plaatsen.

Verder kaartte Van der Plas nog een ander punt aan: de taak van de formateur was om het vertrouwen te herstellen in de politiek en tussen fractievoorzitters. Maar de BBB-fractievoorzitter merkt hier zelf vrij weinig van. Deze formatie oogt net als voorgaande formaties; de formateur gaat het gesprek aan met allerlei instanties en partijen, maar zou de focus niet moeten liggen op het herstellen van de blunders van de verkenners?

Het is duidelijk dat Van der Plas niet in de politieke spelletjes van mensen als Hugo de Jonge of Mark Rutte trapt. Zij wil eerst complete transparantie en openheid voordat men gaat formeren. Zij heeft dan ook geen hernieuwd vertrouwen in de fractievoorzitters die er twee weken geleden zo’n larmoyante bende van maakten.

Als andere fractievoorzitters zich zullen uiten in termen die lijken op die van Van der Plas, hebben VVD, D66 en CDA een heel groot probleem.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. AS210854

  Ik mag deze vrouw wel.👍👍

 2. marcel_2011

  Een krachtige dame. Ik denk dat we van haar nog veel vuurwerk kunnen verwachten. Goedzo!

 3. Gebande_3

  Ik verwacht veel van deze retirade-dame.
  Maar waarom houdt zij toch steeds haar jas aan?

  1. Branzino

   Haar jas aan? Inderdaad, en ook nog vaak een leren jas. Misschien komt ze steeds op de motor? Gelukkig doet ze dan wel haar helm af.

   1. coenzoon

    malle pietje moet weer op de vrouw spelen het domme decadente varken.

    bijzonder minderwaardig maar dat is bekend bij de politiek correcte club onwetenden

    1. Branzino

     @coenzoon
     Minderwaardig of gewoon een grapje? Je bent niet in vorm vandaag. Hoe kan ik naar Caroline van der Plas anders dan op de vrouw spelen? Op de man misschien? 😉
     Maar maak je geen zorgen, zij kan er tegen. Ik zie trouwens niets negatiefs in mijn reactie. Van anderen hier is dat niet altijd te zeggen. Wat vind je bijvoorbeeld van retirade-dame? En wat dacht je van de kwalificaties van Kaag, Simons, Ploumen, Bergkamp, Ouwehand, e.a. die regelmatig op deze site zijn te lezen? Ook jij zelf doet daar nu en dan dapper aan mee en dan wel degelijk uiterst negatief en beledigend.

     1. coenzoon

      je bent een minderwaardig mens malle pietje, Een bijzonder minderwaardig mensch. Je bent een decadente superkwal , een hork !

     2. Branzino

      @Coenzoon
      Heerlijk, zulke reacties van jou. Jij laat tenminste duidelijk merken, dat een antwoord van mij precies in de roos was, 100% raak. Anderen besluiten in zo’n geval om niet (meer) te reageren, maar dan weet ik nooit zeker of mijn tekst wel gelezen is. Bij jou is dat zelden een vraag: hoe meer je scheldt, hoe meer mijn reactie precies in de roos was. Nogmaals dank!

     3. Max Aue

      Veel reageerders op dit blog zien niet in dat schelden en tieren een bewijs van inhoudelijke zwakte is. Als je begint te schelden heb de het debat bij voorbaat verloren.

     4. Branzino

      @Max Aue
      Ik heb @coenzoon en al zijn voorgaande nicks nog nooit op een inhoudelijk debat kunnen betrappen. Trouwens, inhoudelijk debat is hier so wie so heel ongebruikelijk. Als er al sprake is van inhoud, dan is dat veroordelend en geen uitnodiging tot een inhoudelijke reactie, op een heel enkele uitzondering na. Zelfs intellectueel wat meer begaafde deelnemers als Harry Haller en enkele anderen kunnen een krachtterm meestal niet achterwege laten.

  2. usb3.0

   Ja deze vrouw is een gevaar voor jongetjes als branzbinootjke en maxje… ze zijn erg bang voor haar..

 4. Branzino

  “Als andere fractievoorzitters zich zullen uiten in termen die lijken op die van Van der Plas, hebben VVD, D66 en CDA een heel groot probleem.”

  Dat denk ik ook, vast en zeker. Stel je voor dat de fractievoorzitters van 50Plus, BIJ1, DENK en JA21 allemaal ook boos worden. Daar schrikken ze zeker van en Tjeenk Willink zal zijn opdracht waarschijnlijk teruggeven, denk ik, toch?

 5. Marija

  Caroline van der Plas, eindelijk weer iemand waar je vertrouwen in kunt hebben.
  De mannen kunnen er nog wat van leren.

  1. Jannes-46

   Met de eerste zin ben ik het volkomen eens. Met de tweede niet helemaal want de gunstige uitzonderingen zoals GW dienen wel even genoemd te worden.

 6. coenzoon

  Binnen een maand een steekhoudende analyse van het partijkartel !

  proficiat mevrouw

 7. Bunky01

  Een no-nonsens dame. Rechttoe rechtaan. Verfrissend! Ik hoop dat we nog veel gaan horen van deze mevrouw.

  1. Max Aue

   Ik vind haar een waardige opvolger van Hendrik Koekkoek.

   1. coenzoon

    opvolgers , volgen elkander op domme jongen !

 8. maraton

  Gelukkig voor haar is er een parlementarier die zich in het oer neerlands uitdrukt .
  Nl Latijn ! Maar een nuchtere plattelandsvrouw neemt Baudet’s gezwets uiteraard niet serieus.

 9. Niet L niet R

  Veel respect voor die mevrouw!
  Denk dat zij nog veel punten zal aanbrengen, waar de linkse elite niet blij mee zullen zijn!

 10. sonny

  Van der Plas vecht tegen de bierkaai, dat deed Omtzigt ook!
  Een vuilnisbelt ordenen is een schier onmogelijke klus!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.