Demograaf Jan Latten over migratiecijfers begin 2021: ‘Ondanks coronavirus groeide bewonersaantal met bijna 11.000’

De Nederlandse emeritus hoogleraar Demografie, Jan Latten, heeft zojuist enkele migratiecijfers bekend gemaakt. Ondanks de coronacrisis, die fikse reisbeperkingen met zich meebracht, groeide het aantal inwoners van ons land per saldo met bijna 11.000 immigranten. En dit gaat alleen nog maar over de maanden januari en februari. Op sociale media maken veel mensen zich zorgen hierover. 

In de eerste twee maanden van dit jaar groeide ons inwonersaantal per saldo met 11.000 mensen. De coronacrisis blijkt dus geen remmende werking te hebben gehad op de migratiestromen. Dat maakte hoogleraar Jan Latten dit weekend bekend op Twitter. Van de 11.000 komen er 6.000 uit niet-westerse landen, verduidelijkt hij, en 4.5000 westerse.

Veel mensen uiten hun zorgen hierover op sociale media. Zo zijn er mensen die ‘vrezen dat Nederland dit niet lang meer trekt’ en vraagt een ander zich af of dit allemaal ‘wel gaat passen’ in ons land.

Ook zijn er mensen die niet begrijpen hoe de migrantenstromen actief kunnen blijven als Nederlanders zelf nauwelijks op reis kunnen. Voor migranten lijkt de grens echter wagenwijd open te staan, aldus een ‘angstige hippie.’

Publiciste en opiniemaker Ebru Umar vraagt zich daarom af hoe dit in vredesnaam mogelijk is: “Hoe dan?” De hoogleraar heeft daarop een pasklaar antwoord: “Formele motieven: partner, arbeidsmigrant, kenniswerker, statushouder die zich mag inschrijven,” zo legt hij uit hoe migranten de gesloten grenzen kunnen omzeilen. Voor zover die überhaupt al dicht zijn: “Immigranten met of zonder visumplicht kunnen gewoon per auto, bus of vliegtuig arriveren.”

Jan Latten maakt zich al geruime tijd zorgen over de voortgaande bevolkingsgroei van Nederland. “We denken in Nederland over van alles na,” aldus Latten in 2018: “Maar niet over de bevolkingsgroei. Onbegrijpelijk”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

60 reacties

 1. HD

  Dat komt en mooi uit, kunnen onze nieuwe vrienden in de woningen van de mensen die overleden zijn aan het virus.
  Rutte blij, Kaag blij en Faras blij.

 2. Edjan

  Linkse krankzinnigen (een pleonasme, net zoals “witte sneeuw”) vinden dat er niet genoeg vluchtelingen opgenomen kunnen worden want links is zo humaan. FEIT: slechts 7% van de immigranten is echte vluchteling.
  Linkse krankzinnigen vinden dat de import goed is voor Nederland vanwege de vergrijzing. FEIT: slechts een minderheid van de niet-Westerse immigranten (= mohammedanen) vindt een baan.
  Inmiddels zijn er niet genoeg woningen meer, begint de zorg te kraken en is het sociale vangnet bijna niet meer toereikend.
  Maar linkse krankzinnigen gaan door en door en door want volgens hun drammerige kretologie hebben ze gelijk.

  1. JoopvdJoop

   Mooi verwoord Edjan maar kijk uit voor de boze linkse plaaggeesten.
   Die zetten zich af tegen onze “witte” maatschappij maar die willen wel dat onze “witte” maatschappij voor die vluchtelingen zorgt.
   Hypocrisie ten top.

   1. STOP FVD

    Nog een leugen van ver rechts. Wel racist willen zijn, maar dan de schuld of consequenties afschuiven op links, wel zo makkelijk. FVD zou zich beter de Hypocriete Fascistische Partij moeten noemen.

    1. coenzoon

     de ware racisten zijn linkse horken die vinden dat allochtonen de voorkeur verdienen domme jongen. Je gewauwel raakt weer kant noch wal stopidioot.

     jij kan je beter D.O.P noemen hork !

     1. STOP FVD

      Nergens zeg ik dat allochtonen de voorkeur verdienen, het verschil is dat ik ze niet uitsluit en dat doe jij en consorten wel. En nog meer! Maar je leest weer wat je wilt lezen incluis een scheldwoordje of 2. Mooi hoor Michael!

     2. coenzoon

      dommerd kan nog steeds geen werving advertenties van de overheid lezen.

      Wat ben je toch een randdebiel

      Jan Pieter is de naam sukkel. Zelfs je geschiedenis kennis is ver beneden alle peil

     3. STOP FVD

      Anders ga je vast naar bed, misschien ben je morgen in een betere bui Michael!

     4. coenzoon

      mijn bui is nagenoeg hetzelfde sukkeltje. Ik krijg geen waanideeën of wappie gedachten. Neem je pilletje even stopidioot

    2. JoopvdJoop

     Wij willen problemen oplossen maar u noemt ons gelijk racisten.
     Kortzichtige denkwijze maar heb ik meer gelezen met de reacties van U.

     1. coenzoon

      de domme inhoudsloze tról is geen “u ” hoor !

      Amoebe of hersenloze is beter op zijn plaats

     2. STOP FVD

      Ja, de Nederlandse “problemen” oplossen. Dus grenzen dicht, geen corona, geen klimaat, gewoon lekker doen wat we zelf willen. Ja, dat is echt de oplossing. Om te beginnen is het super egoistisch, en dan krijgen we die fascist als leider zeker. NEE dank je! Er is echt helemaal niets mis met er zijn voor mensen die het veel slechter hebben dan wij, er is echt helemaal niks mis met het zorgen voor het milieu, ook als dat wat centjes kost. FVD en PVV is kortzichtig beleid, egocentrisch en het is onhoudbaar in de totale SAMENleving! Het wordt samen is hier erg belangrijk. Zou fijn zijn als de FVD dat wat meer door kreeg in plaats van alleen maar trappen tegen de samenleving!

     3. coenzoon

      wat wauwel je nu weer allemaal idiootje ?

      geen klimaat ? hoe gaan we dat doen domme jongen ?

    3. LifeBuddy

     Alweer een leugen van overweldigend arisch sLinks, die P*dofilie omarmen. Die mag je ook niet vergeten, of heb je ook een lange Neus.

  2. halo1

   Juist Edjan..maar de mensen stemmen ze….die woningnood is geheel te wijten aan die (nep)-“vluchtelingen””., (gebruik makend van onze naiviteit).. maar het wordt weggemoffeld. In stilte hoop ik eigenlijk op een rechtse staatsgreep.. dat is nog de enige mogelijk echt wat te veranderen..ondanks de nadelen….ben zelf helaas te oud… maar wat zou het mooi zijn.. al mag ik dat natuurlijk niet zeggen! En het mag wat kosten!

   1. Edjan

    Halo, +++++

   2. Jack Flash

    +++

   3. Monty

    ”In stilte hoop ik eigenlijk op een rechtse staatsgreep..”

    En onder leiding van wie moet dit uitgevoerd worden?
    Denk niet dat een ‘Rechtse’ staatsgreep breed gesteund wordt.
    ‘Rechts’ is in de minderheid in ons land zij zullen dus links met geweld moeten gaan onderdrukken.

    1. halo1

     Ja.. dat zou dan inderdaad moeten gebeuren.. het zou denk ik enige duizenden slachtoffers kosten.. ik bepleit het niet maar hoop het wel. Verder ben ik realo genoeg om te zeggen dat de mensen hun ellende aan hun eigen domme stemgedrag te wijten hebben: woningnood, ruimtenood, overlast, culturele chaos, geldsmijterij. Er is genoeg voor gewaarschuwd…

  3. Vanduinen

   Feit is dat Mohammedanen geen baan wordt gegund omdat men van mening is dat zij aan beïnvloeding gaan doen van overig personeel, geheel ten onrechte dus. Vergrijzing is een feit.
   Niet echte vluchtelingen is onbewezen. Gezien de platgebombardeerde leefomgeving lijkt het mij geen aangenaam vertoeven daar.

   1. coenzoon

    wat een gewauwel , allochtonen genieten de voorkeur ! wie kent de slotzin niet in advertenties voor banen en woningen !

    Willen die mohammedanen wel werken ?

    1. halo1

     Werken? als je ook een uitkering kan krijgen!.. ze zijn natuurlijk eigenlijk stomverbaasd! .. maar denken : profiteren van die gekke Gerritjes! Hetzelfde met misdaad:blijft vrijwel/relatief (echt) straffeloos! Dus: wat let ons!

   2. Duckday

    htt**://commonsensetv.nl/

 3. kattekop

  Het is allemaal heel goed te begrijpen waardoor dit komt
  Lees het Coudenhove-Kalergi plan, de resolutie van Straatsburg van 1975 en
  het Marakesh pact van 2018 en vele andere.
  De blanke oorspronkelijke Europeanen moeten vermengt worden met andere rassen
  Dat is de bedoeling en of dat nu zo goed is want als dat op deze manier zo verder gaat dan doet over enkele generaties de laatste Blanke Europeaan het licht uit.

  1. Max Aue

   Het Coudenhove-Kalergi plan is een debiele hoax. Dit is hier al vele malen debunked.

   1. coenzoon

    nou doe je best strónt vl®k !

    1. Max Aue

     ht*ps://www.npo3.nl/brandpuntplus/ik-sprak-met-drie-mensen-die-geloven-dat-er-een-geheim-plan-van-de-eu-bestaat-om-nederland-kapot-te-maken

     1. coenzoon

      en nu ? je hebt iets uit leggen domme jongen aan de hand van je bewering

  2. Cootje

   Hadden ze eind jaren 80 naar een ras Democraat Hans Janmaat geluisterd had je nu die disscussie niet gehad , nu maar een voorbeeld nemen aan het beleid van Orban Hongarije .

   1. Max Aue

    “ras Democraat Hans Janmaat”

    Het was inderdaad een racist.

    1. coenzoon

     nee hoor , eerder helderziende

     700 gelukszoekers per week exclusief , expats, illegalen, gezinshereniging , ongedocumenteerden en jeugdigen !

     een schande die verblijfsvergunningen tombola

  3. Edjan

   Kattenkop. Klopt 100%. Men wil een grauwe massa van lijfeigenen creeren. En er zijn genoeg reetlikkers die dat toejuichen.
   In Europa en N Amerika hebben de mensen een tijd in relatieve vrijheid geleefd dus om die tot lijfeigenen te maken is een tussenstap nodig: ontworteling, het afnemen van identiteit. Dit gebeurt oa door massale import van volkeren met een eigen cultuur en gebruiken.

 4. STOP FVD

  RASCISTEN!!!

  1. Stanly2000

   PUBER!

  2. Jack Flash

   Goh stoppie, slik je medicijnen even hysterische malloot.

  3. coenzoon

   uit jouw bekkie een geuzennaam. Zeg je het op straat tegen me ga je tandloos naar huis. Dat is geen bedreiging maar een belofte. Het is te gek voor woorden dat de eerste de beste linkse imbiciel iedereen maar ongestraft kan uitmaken voor racist !

   1. STOP FVD

    Racist!

    1. coenzoon

     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

     toetsenbord held ! je ware aard was al bekent maar je karakter is nog verrotter dan gedacht in eerste instantie nsb’er

     1. STOP FVD

      Kijk eens in de spiegel hypocrietje!

     2. Max Aue

      bekend

     3. coenzoon

      je weet niet beter , ik begin te begrijpen waarom rechtbanken randdebielen als jij niet vervolgen

      In Frankrijk mag jezelfs moord plegen en vrijuit gaan

      ontoerekeningsvatbaar noemen ze dat. We hebben wat te stellen met idioten zoals jij. Pil van Drion lijkt een oplossing

  4. halo1

   Ik ben veel liever een “racist”‘ ( links frame).. dan een totale naieveling die zich de kaas van zijn brood laat eten.. onder het mom van zgn “‘beschaving”. Denk je dat wij welkom zouden zijn in Iran b.v… als die situatie omgekeerd was? Nee dus!

 5. LifeBuddy

  Geeft niet jan, alles wordt geautomatiseerd. Dus jouw en onze kinderen Kunnen alleen nog maar in de computers wat leren. Maar daar zijn er straks ook Miljoenen medewerkers van. En 11.000 X 5 vrouwen,
  [gezinshereniging]want die moeten allemaal een huis is 55.000 woningen. Ja Jan ,je hebt in ieder geval op de beste dictatuur gestemd.

  1. coenzoon

   nog zo een hoax !

   Automatisering kost banen. Gewoon onzinnig. Automatisering hoeft niet onderhouden te worden ? , automatisering groeit aan de boom ? als het geautomatiseerd is loopt alles daarna vanzelf ? .

   Neem eens een kijkje in de procesindustrie. Men ontwaakt heel langzaam en ontdekt dat de regelaar lang niet zo slim is als de operator. Door het gewauwel over geen werk in de industrie gaat een operator met 45 tot 60 k bruto naar huis omdat het vak volledig kapot geouwehóerd is.

   1. sonny

    coenzoon@
    ++++++++
    Zo is het!

 6. right

  “bewonersaantal groeide met bijna 11.000”
  Wie heeft deze illegalen, illegaal ons land binnengelaten?
  Dat is de vraag die gesteld moet worden!

  1. sonny

   right@
   Waar ze vandaan komen is irrelevant, het zijn illegalen!

  2. Branzino

   @right
   Er is blijkbaar weer een toelichting nodig, want je begrijpt de cijfers niet. Bij die 11.000 zit namelijk geen enkele illegaal. Illegalen zijn illegaal, juist omdat ze zich niet laten registreren en dus ook niet in de CBS-cijfers worden opgenomen. Cijfers over illegalen zijn per definitie heel ruwe schattingen, want geen enkele illegaal meldt zich met een briefje met naam, adres en woonplaats. Verdiep je eens in de betekenis van al die cijfers voor je vanuit je onderbuik reageert.

 7. kattekop

  @ aue

  Het Coudenhove-Calergi plan een hoax?
  Nou, je ziet het anders voor je ogen gebeuren, toch?

 8. Mar

  Iemand nog de link van Jan Latten bekeken?

  De meeste immigranten komen uit Europa (5307 waarvan EU 4251) en Azië (2893).

  Enthousiastelingen kunnen via aanpassingen op de CBS pagina kijken hoeveel personen er uit welk land komen.

  Goedkope truc om te splitsen in westers en niet westers. Kijk voor de lol maar eens wat valt onder westers en wat valt onder niet westers.

 9. trutje

  Hoop dat er op een dag 1 miljoen vluchtelingen Nederland binnenvallen kijken of ze dan wat doen. Dit is toch niet normaal meer dit is gewoon een land binnenvallen. Vraag me af of dit ook in andere landen gebeurd illegalen kunnen we ook al niet uitzetten volgens Knol want andere landen nemen ze niet terug. Vraag me af in corona tijd wat al die westerse immigranten komen doen als iedereen opgehokt is en er bijna geen werk is. Volgens mij horen we al jaren over de vergrijzing maar iedereen die binnenkomt leeft eerder van een uitkering dan dat ze werken. Dit moet gewoon stoppen. Nederland hoeft niet voor de hele wereld te zorgen.

  1. STOP FVD

   Je bent inderdaad een trutje.

 10. STOP FVD

  En Ineke Rog is net zo’n complot wappie als al die andere wappies hier. Dat haar tweetje hier gedeeld wordt geeft nogmaals aan dat de FVD en haar schoolkrantje het niet alleen maar een griepje vinden, ze vinden het zelfs THE GREAT RESET & AGENDA21 & whatnot.

  En maar miepen dat niemand FVD serieus gaat nemen! Als dat nog steeds niet duidelijk is, gaat het dat ook nooit worden.

  h**ps://www.tubantia.nl/enschede/thierry-baudet-vermoedt-groter-plan-achter-coronacrisis-of-we-worden-geregeerd-door-totale-imbecielen~aacaea9e/

  Nog een mooi stukje, het is al van even geleden, maar sommigen zijn een jaar later dik door de mand gevallen.

  h**ps://www.groene.nl/artikel/de-zwakste-leider-heeft-de-grootste-mond

  1. halo1

   Dat beweert de Groene Amsterdammer alleen maar vanuit zijn anti-autoritaire gelijkhebberij-agenda.. ze zijn in de jaren 60-naiviteit blijven steken.. net als jij.

  2. coenzoon

   hoe vaak moet ik het nog zeggen domme jongen !!!!!!!!!

   een griepje bestaat niet flapdrol. Griep eist jaar in jaar uit vele duizenden doden domme jongen.

   Slechts wappies bagatelliseren het griep virus. Wat een sukkeltje

 11. STOP FVD

  Ook mooi!

  h**ps://twitter.com/Wonders_Always/status/1384749878778150924

  1. coenzoon

   twitter hahahahaha

   voor je het weet leg je eraf ! wie neemt die dictatuur nog serieus ? een stopidioot

 12. Branzino

  Jan Latten heeft alle vertrouwen in CBS-cijfers. Maar die geven aanvulklende info. Het gaat hier op DDS vooral om asielzoekers, want de andere migranten hebben een andere reden om hier te kom,en, zoals studie, werk, huwelijk, etc. Als je dan naar de CBS-migratiecijfers op opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83102NED/table?ts=1619427712221 kijkt dan waren er in januari en februari van 2020 4.400 asielverzoeken (eerste verzoeken en nareizigers opgeteld), en in 2021 slechts 2.500. Dat klinkt heel anders dan de opvattingen van veel reacties hier. Jan Latten rekent zuiver, want hij heeft het gewoon over bevolkingsgroei en de uitdagingen die daardoor ontstaan. Maar een aantal minder slimme deelnemers voelt bij migranten meteen de interpretatie “asielzoekers” in de onderbuik. Dat is dus slechts een klein en ook afnemend deel van het totaal.

  Ook interessant is het om op te merken, dat het migratiesaldo in 2021 (jan.-febr.) weliswaar 11.000 was, maar in 2020 was datzelfde saldo nog ruim 15.000.

  In 2020 was er in de eerste twee maanden nog geen coronacrisis. Die veel lagere 11.000/2.500 in 2021 zou dus wel degelijk het gevolg van corona kunnen zijn.

 13. Drollevanger

  Elke partij die straks in de regering gezeten, verklaard dat ze het immigratie cijfer willen doen dalen, en daar niks van voor elkaar krijgt, liegt nu wat hun standpunten betreft, in ieder geval dat ze barsten.
  Natuurlijk kan men via het kabinet de immigratie wel naar beneden bijstellen, en heeft men dat altijd al gekund.
  Ze zijn toch de zittende macht. Ze konden ook korten op onze pensioenen.
  Wij zijn voor een woning voor elke Nederlander zonder bijbouwen in onze karige natuur. dus stop de instroom en zet subsidie op de uitstroom, en Nederland wordt op de valreep gered.

  1. Branzino

   @Drollevanger
   “Ze konden ook korten op onze pensioenen.” Gekort op de pensioenen? Heb ik iets gemist? Welk fonds heeft een korting toegepast?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.